Jak zlepšit soustředění u dospělého?

19. říj 2020

Máte tipy, jak u sebe zlepšit soustředění? Vždy jsem byla roztěkaná, ale teď musím být půl dne na počítači na HO, hlídám skolkoveho syna, kontroluju dítě na distanční výuce, vařím, vše dělám tak napůl a skáču z činnosti do činnosti a je to horší než když dřív. Placam nesmysly, protože se na nic nesoustředím, o něčem mluvím, ale mozek je o 4 kroky jinde. Nic není hotové, něco začnu, jak mě něco rozptýlí, tak konec.
Nemáte tip třeba na nějaký přírodní produkt?

tipata
20. říj 2020

Syn na to bere eye q, ale je to drahá mrcha. Není to zázrak, ale je to lepší, jde to poznat hlavně po vysazení. Ale v tomhle zápřahu to nedává nikdo, je toho prostě moc. Základ je magnesium a vit. V a možná zinek, gingo biloba. Ale obávám se, že dokud blbinec neskončí, tak to lepší nebude.

martt
20. říj 2020

Úplně vím o cem píšeš. Doporučila bych magnezium. A mému synovi na soustředění doporučila doktorka brát lecitin. A mě to také docela pomohlo.

autor
20. říj 2020

@tipata já to nedávala nikdy, ale když byli všichni v pohodě, bylo to méně vidět, protože nikdo nebyl napruzeny a bylo toho méně. Teď dělám totální blbosti.

levandule_k
20. říj 2020

Nároky na rodiče, co musí být na Home office jsou šílené. Já se nedivím, že jsi roztěkaná, máš hodně povinností a všechny je musíš zvládnout. Když jsi byla v práci, měla jsi jenom svoji práci, teď do toho děláš zároveň učitelku dětem a kuchařku, to vše máš zvládnout cca za stejný čas, aby člověk tohle tempo vydržel, musel by být nastřelený kokainem.

Horčík je fajn, je to dobrý prvek, když jsi ve fyzickém a psychickém napětí.

Kdyby to šlo, zkusila bych zapojit straší dítě do vaření, třeba by mohlo někdy oškrábat brambory atp. pokrájet zeleninu, něco zamíchat. (Nevím, jak je staré...) Neřešila bych, jestli je oběd v 11:00 nebo 15:00. Z úklidu bych dělala jen to nejnutnější. Fakt bych hodně slevila z naklizené domácnosti. O víkendu, pokud nebude pršet bych šla do přírody, pročistíš si hlavu a zklidníš se. Pokud možno urvi si ráno 5 minut pro sebe, kdy budeš jenom zhluboka dýchat. (Ideálně nepřemýšlet nad kolotočem, co tě čeká, ale jako nepočítej s tím, že hned dokážeš tyhle myšlenky vhodit z hlavy. Jsme tak naučení, že pořád v naší mysli něco rozebíráme 🙂 ) Mrkni na mindfulness, je to technika, která tě naučí se zklidnit mysl a pak budeš lépe zvládat tyhle situace. Nějaké info máš tady http://www.praveted.info/co_je_mindfulness

autor
20. říj 2020

@levandule_k starší ma hodiny celé dopoledne. Je mu 8. Takze tam ho moc nezapojim.
U mě je problém, že jsem byla roztěkaná vždy. Ale tohle je hrozné a je mi líto i manžela. Zapomínám prat, nakupovat a prostě úplně mimo.

martt
20. říj 2020

U mého syna i u mne hodně pomohlo i si sepsat "rozvrh" dne. Třeba v neděli si sednu a napíšu si v kolik vstanu, pak že udělám snídani, vzbudim děti, že musím dát léky dětem,..... Prostě krok za krokem si to sepíšu a dam na lednici. Když se během dne něco změní, že třeba varim oběd a do toho mi někdo volá, že něco potřebuje má po ruce tusku a papír a hned si to zapisu. Splněné úkoly hned zaskrtam, že mám splněno. Vím, že to vypada hloupě, ale mně to fakt dost pomohlo nezapomínat na důležité věci.

malinkaelinka
20. říj 2020

Porid si diář a každé ráno si napiš seznam úkolů, klidně časový rozvrh, zarazuj pauzy. Plus každý den na chvilku do přírody a zkusit hlavu vypojit. Plus mě velmi pomohla Wim Hof Metoda.

autor
20. říj 2020

@malinkaelinka úkoly jsem zkoušela. Diář jsem během 3 dnů ztratila. To zkouším celoživotně a neumím s tím fungovat. Dostávám se do stresu a je to horší.
Pro mě je horší to plácání a dělání blbostí. Prostě nulové soustředění. Osladím brambory, dám vařit čaj, horkou vodu vyleju a zaliju ho studenou, do kafe hned liju mléko...

levandule_k
20. říj 2020

To s tím vařením byl jen nápad, pokud by to bylo možné.

Tak zkusit si říkat, teď jdu vařit čaj, až se uvaří voda, tak chytnou konvici a říct si nahlas jdu zalít čaj. Budeš vypadat jako exot, ale třeba ti to pomůže dokončit tu danou věc správně😉 Tohle se ti zhoršilo z přepracovanosti, ale to ti nikdo říkat nemusí.

Mně jako dítěti nikdy nešlo zapisování domácích úkolů do úkolníčků, a to jsem vždy dostala od rodičů krásnej, dalo se to tak první měsíc a pak mě to přestávalo bavit. Hlavně u mě to bylo kontraproduktivní, když jsem si ten úkol zapsala, přestala jsem na to myslet a doma jsem se do úkolníčku nepodívala. 😂 Lepší bylo lehce si zakroužkovat úkol tužkou v učebnici.

Pořád se kvůli poblbanýmu viru řeší hospitalizace jedinců na ARU a JIPkách, ale nikdo neřeší, ten enormní tlak, co je kladený na rodiče, co mají malé děti a to nemluvím o odložených zákrocích.

misina321
20. říj 2020

Co se týče na zlepšení aktivity mozku, pozornosti a snížení únavy doporučuji LECITIN. Mě pomáhá velmi v krizových obdobích. Neboj se vyšší dávky než doporučené, brala jsem tak 4-6 denně.
Ale jinak teda se nedivím, obstarávat tohle všechno... Už teď to zvládáš bravurně. To musí být roztěkaný každý při takovém zápřahu.