Jak zvládáte letní prázdniny při práci a dovolené?
Zdravím, napadá mě otázka, jak to kdo máte: ty z vás, které už nejsou na rodičovské a pracují, jak vnímáte prázdniny? Jako totální hell, kdy se stresujete už od března, jak s pěti týdny dovolené vykryjete 9 týdnů letních prázdnin? Nebo se těšíte, že budete mít hodně volna, pohody, prima cestování a programu, nebo i jen sladkého nicnedělání u rybníka, protože to ve vaší práci jde?
Tak sem s tím, jak to máte vy?
Jsem rada za to, ze nejsou povinnosti - muset resit ukoly, co kam kdy donest a zaridit, kdy kde s kym byt...ta mentalni zatez je pro me se tremi detmi behem skolniho roku narocna. Na primestak max nabalim svacinu a je to. Cenove nas to zasadne nezatezuje (mame hlavne dotovane tabory od DDM).
Upřime ja se prazdni bojim. Jsem si uz zvykla, ze chodim do prace. Predszava ze jsem s detma sama me desi.
Já se těšila a ve finále na mě akorát padá splin. :D pracuju v jeslich, máme necelý měsíc volno, syn je se mnou. V sprnu bude v jeslich, já v práci. Par dni, kdy budu chodit už v červenci do práce má Kildu babička (furt nemusím zatím platit tabory) a v srpnu jsou jesle zadarmo pro rodiče (v červenci má zase otevřeny druhy naše pracoviště, takhle se prostridame a běh je zajistenej)… ale kamarádky mám pryč, máme jeden výlet na tři dny a jeden na den a jinak manžel v práci a tak. Na mě to padá, ze je to jako na rodicaku - zabavit dítě sama, uvařit sama, uklidit sama atd atd. Ale mám takovou povahu, ze proste sama na velkej vejlet/prochazku nejdu, potrebuju ještě někoho :D takže nemám vlastně problémy s hlidanim, jako třeba někdo jinej (a jsem rada) ale..v práci mám rad, zabavim hlavu i tělo.:D kdybych byla na vesnici, tohle neřeším, ale v pražským malým bytě to je naprd. Ale uvedomuju si, ze je to prd oproti někomu jinymu a mám výhodu práce v jeslich.)
@petrasipkova1 bude ji v září 8 ,tak se jí prostě stýská.Ona je zvyklá být sama doma.Hodne marodí a já nemůžu být každých 14 dní na OČR.Ale je jí to prostě líto....
Ted jsou za odmenu!
Dokud jsem nemela deti, tak jsem to nesnasela 😅 V praci se clovek poradne nikomu nedovola, nic nefunguje "jak ma", vsude jsem jen slysela, ze jak jsou ted dovolene, tak to nejde podle ocekavani. K tomu kdyz jsme chteli na vikend, tak vsechno obsazene.
Ted - konecne nemusim budit deti do skoly, neni vecerni reseni ukolu a co se zitra bude dit, nejsou rozvozy na krouzky, me tim vsim ubylo takovych starosti. Tesila jsem se na prazdniny snad vic nez deti! A tesim se i jak si spolu tak nejak s cistou hlavou odpocineme na chate bez toho, ze se musi v nedeli jet brzo domu, aby se stihli vyspat na rano do skoly, ze si tam proste budeme tyden nebo 14 dni v kuse jako v dobe, kdy byly deti jeste predskolni. Fakt jsem se tesila jak mala 🙂
Ale mam to jednoduche, mam plnou moznost home officu, takze na chate jsem s PC a fakt delam, deti jsou spokojene, ze jsem na zahrade a s kamarady litaji po louce a delaji blbiny, odpoledne pujdem k rybniku nebo je tam na chvili vezme sousedka i dopo (ja pak ohlidam jeji deti na oplatku). K tomu se prihlasili babicky (uvidime jestli to dopadne), 1x primestak, pak nejaka dovolena chodici po kopcich nebo u more a bude konec :( Brala bych je o mesic delsi, pristi rok zahajime uz posledni cervnovy tyden. Me i deti letos stvalo, ze poslednich 14 dni uz se nic nedela, jen tu musime tvrdnout
Já se na léto těšila. Mrzí mě, že u nás musíme mít dovolenou na střídačku ( 14 dní chlap a potom zase já), takže společné výlety max 2 víkendy v měsíci ( ostatní musím být v práci). Nadruhou stranu si to s dcerou užijeme každý po svém.
4 týdny funguje školka a ještě se nabídla babička, co bydlí kousek od nás, takže prázdniny máme pokryté.
Zatím neurální. Obě děti skolkove. Zatím bohužel nepracuju. Tady funguje školka jako škola: prostě prázdniny a konec. Končí 5/7. A my hned 5/7 letime do ČR a vracíme se až 2/9. Takže se teď těším: po roce u nás,. kamarádi, rodiče se extrémně těší na děti, budeme tři dospělí na vaření, dvě děti. Navíc ČR je neskutečně baby friendly země, spousta vnitřních i vnějších atrakcí, takže děti se fakt nudit nebudou. Jako kdybych měla zůstat dva měsíce tady s dětma sama,.tak se zabiju. Fakt že jo. To mi stačí, že musím přežít každý jiný prázdniny, co jsou 14 dní. Sice tu existuje placená "družina" po čas prázdnin (a před a po skolce/škole), ale skrz nemoc staršího tam zatím být sám nemůže.
Jak to bude, až fakt jednou budu pracovat, nevim
..ani na to myslet nechci....
Takže spíš se přikláním k prázdninam za trest.
Mám prázdniny odjakživa ráda prostě proto, že jsem teplomil a v létě bývá teplo. Ale školka zavírá na 5 týdnů (i soukromá, to je její jediná vada), my si víc jak 2 týdny dovolené vzít nemůžeme (áro provoz nepřerušuje), home office mít nemůžeme (i když bych v tom byla hvězda doma od počítače buzerovat rezidenty, co mají dělat🤣), chceme je společně, tudíž zbytek bude hysterické plánovaní na minuty a převážení dcery mezi babičkami (ještě že je máme), které taky občas mají vlastní plán.
Já se vždycky na léto těším, ale pak si říkám, na co vlastně. Já se totiž stresuju i při rodičáku. Školní rok nám mimo školy přináší spoustu kroužků a aktivit, díky nimž se stále setkáváme s kamarády, je to takové nenásilné, děti se celé dny zabaví...kdežto o prázdninách už po půlhodině "volna" prudí a prudí. Běžně věci je nebaví vůbec. Přijde mi, že už jsme i převýletovaní, co má člověk pořád vymýšlet. U vody je to nebaví, navíc já 3 sama neuhlídám, někam se plahočit v 35 stupních, to akorát 3x poslouchám kňourání a neustále někoho uhánět, aby s námi šly jiné děti...No zlatý školní rok. Nehledě na to, že vůbec nechápu, jak to má člověk dělat s tou prací. Prostě za mě uplně zbytečná věc. Bohatě by stačil měsíc volna. 🤦♀️
@neomenia já to mám tak nějak napůl. To plánování v březnu, aby všechno klaplo, je masakr. Na léto se těším, ale logistika a finance náročné jsou. Naštěstí se exmanžel zapojuje, takže už teď řeším jen půlku prázdnin, byvalo to daleko náročnejsi. Moje mamka se snaží pomoci, ale je daleko a má svůj věk a zdravotní omezení. Teď už díky bohu jezdí děti i na pobytové tábory, naštěstí rádi. Šílené bylo vození na primestaky, to byla fakt noční mura... Takže kombinace pobytu na chalupě, vyletovani a letos jsem se pochlapila - jedeme na týden k Baltu. Samozřejmě, i když , dovolene mám 25 dní, nestačí to na všechny podzimní a jiné prázdniny. Nestěžuju si, ale myslím, že by to chtělo systémovou změnu, aby to rodiče a samoživitele obzvláště mohli zvládat líp. Ne každý má 30 tis na primestaky (3 děti, průměrná cena mezi 4 a 5 tis, je to ranec) !
Ja mam zatiaľ školkove deti a pre mňa hell to nie je ani minulý rok keď nebola skolka ani 1 tyzden otvorená vyriešili sme to tábormi, 1 tyzden si vystriedali deti babičky, a 2 tyzdne sme s muzom zobrali dovolenku a išli k moru a po ČR. Ked budú školáci budem to tak isto riešiť prvé roky tábor+starí rodičia+naša dovolenka a cca od takých 10rokov deti vedia byť aj samé a nebudú potrebovať 24/7 dozor tak to bude ešte ľahšie 🤷🏻♀️
@neomenia teď už jsou děti velké, tak mi je to fuk. Ale když byly menší, byla to fuška poskládat a pokrýt prázdniny. Jsem zdravotník a v létě si můžeme vybrat jen dva týdny dovolené, protože se musíme vystřídat s kolegyněmi. Babičky obě byly v době , kdy děti potřebovaly hlídání, ještě pracující... Takže prázdniny byly strašný zásah do rodinného rozpočtu. Dovolená, příměšťáky, tábor...
@gdpr opravdu platíte 5 příměstských táborů? Pokud pominu finanční stránku, dítěti nevadí neustálá změna prostředí a táborový režim? Tak to obdiv, to moc děti nezvládá.
@prejeta_zaba my mame taky 5, tyden tabor, tyden volno, mezi tim 2 tydny nasi dovolene. Ve skole maji prece taky rezim.
@glitterglue ale ve škole potkávají stále ty stejné lidi. Ne si půlku týdne zvykat v cizím prostředí, pak teda být pár dní s někým a další s někým jiným. Neříkám, že to je špatně, jen prostě pro každého to není.
@neomenia pro nás jsou prázdniny rozhodně za odměnu. Jako OSVČ si vždy na celé dva měsíce přeruším živnost a mám prázdniny taky. Část prázdnin trávíme celá rodina na dovolené, část jsme doma + výlety, část u mých rodičů, kde jsou i synovci a neteř, takže gang sedmi dětí + další místní děti. Čím jsou děcka starší, tím je to lepší. Už je člověk nemusí hlídat na každém kroku a vymýšlet program. Těch 9 týdnů je pro nás akorát, abychom se prázdnin nabažili, a pak se zas těším na pravidelný režim.
Prázdniny si celkem užíváme, i když mi přijdou dlouhé. Jsem samoživitelka, takže trochu náročné rozplánovat celé léto. 2 týdny se synem dovča, má dva příměstské tábory, jeden týdenní přespávací, nějaké homeoffice si můžu vzít a když bude krize vezmu syna do práce, ať šéf vidí skloubení rodinného a pracovního života🙂 Babička s dědou vykryjí občas nějaký den. Cenově léto ano, vyjde to na hodně peněz, ale většinu roku mám i druhou práci, abychom si pak se synem mohli dopřát hezké léto.. No, koncem srpna už taky vyhlížím školní režim..
Prazdniny letos 9tydnu, plus skola zavrena o tyden dyl 👌🏻 ja mam jen 20dni dovoleny a povinnou mezi svatkama o vanocich (nekdy i pred, zalezi jal to vychazi).. k tomu samozrejme dalsich x dni prazdnin v roce, nedejboze, ze potrebuju neco zaridit, nebo bych drze chtela na prodlouzeny vikend behem roku.. takze stres..
Teoreticky 3tydny otec, tyden babicka, tyden deda, tyden my dovolena.. tyden uz mame za sebou ruzne prostridane a byla se mnou v praci.. takze zbyvaji tri, to uz nejak splacame snad (neco jeste babi, deda, snad teta, se mnou v praci).. ale je to mazec o tom zadna..
A to mam vyhodu ze ji muzu mit v praci a pripadne bydlim 2km od prace, tak muze byt i pul dne doma, spolecnej obed a pak se mnou do prace..
@prejeta_zaba minulý rok sme platili 2 rovnaké tábori 2 tyzdne s rovnakými vedúcimi a 1 z krúžku na ktoré dieťa už chodilo tak tam trénerov aj prostredie poznalo... Ako urcite si vieme predstaviť aj investovať peniaze do niečoho iného ale inú možnosť sme nemali
Vždy jsem se na léto těšila. Teď sice také, ale je to mega náročné. Práce a doma prvňáka a předškolák. Baví mě vymýšlet program a výlety. Letos nám ty prázdniny ještě prodloužili o týden, takže vykrýt 10 týdnů je fakt výzva. Ale dáme to i když se člověk musí smířit, že to neco stojí (tábory) a že nemůže trávit všechen čas pohromadě. Možnost HO je opravdu veliká výhoda, i když ruku na srdce.....efektivita mezi detma a kuchyní klesá a vyčerpání spíše roste. Krásné prázdniny 😘
Prázdniny jsem jako OSVČ měla ráda do letoška, jelikož dítě je táborový typ, tak byl přihlášen opět jako každý rok na tábor a on bohužel neproběhne, vedoucí se ztratil i s penězi. Tak smolík. Naplánovala jsem si celkem dost focení, abych měla klid na editaci a ono prd - pokud nechci, aby trávil prázdniny u PC, jelikož teď jsou všichni kamarádi pryč, tak se budu muset asi rozkrájet.. ach jo.. Hlídací babičky nemám a bohužel jsme s Bobem už 15 let spolu, takže ani střídavka neproběhne 🙂
Prázdniny jsem milovala, když jsem ještě nepracovala. Teď je to už náročné a stačil by měsíc prázdnin. To by bych byla úplně spokojená. Manžel dělá na směny, já naštěstí jen zkrácený úvazek, ale i tak je to náročné. Někdy si budu brát syna do práce, občas sousedka pohlida na 2hodiny... jiné hlídání nemáme. A na příměstský tábor nechce, chce být jen s námi. Snad příští rok už bude chtít. 🙂))
@mabs Je to o prioritách. Pro mě je prioritní čas s rodinou, takže mám teď práci, která mi to absolutně umožňuje. Mohla bych mít jinde práci mnohem lépe placenou a na plný úvazek, ale chci svůj čas věnovat rodině v maximální možné míře, tak jsem si vybrala místo, kde to lze.
Každopádně moje poznámka se týkala lidí z mého okolí, kteří mohou normálně čerpat dovolenou v létě, ale nechtějí a pak si stěžují, jak jsou letní prázdniny dlouhé. Žádné lidi, kteří v létě čerpat volno nemohou, osobně neznám.

Jsem s dětma sama. Jedno školkové jedno jde do první třídy. Příměšťák 3k za jednoho 🤦🏼♀️letos jsem je nedala. Prázdniny řeším HO. Starší je v pohodě, s mladším to musím nějak zvládnout. Pracuju od 6 do 12 a pak 2h večer. Kvůli tomuhle práci nemůžu změnit, ikdyž bych třeba chtěla. Můžu si přes den pracovat prakticky jak chci. I volna mám celkem dost... 🤷🏼♀️