icon

Jak zvládáte letní prázdniny při práci a dovolené?

neomenia
29. čer 2024

Zdravím, napadá mě otázka, jak to kdo máte: ty z vás, které už nejsou na rodičovské a pracují, jak vnímáte prázdniny? Jako totální hell, kdy se stresujete už od března, jak s pěti týdny dovolené vykryjete 9 týdnů letních prázdnin? Nebo se těšíte, že budete mít hodně volna, pohody, prima cestování a programu, nebo i jen sladkého nicnedělání u rybníka, protože to ve vaší práci jde?

Tak sem s tím, jak to máte vy?

Strana
z3
kecalka2
2. črc 2024

@prejeta_zaba Tak v tomhle jsme úplně za jedno. Já mám syna, 9 let. Pravda, nemusíme se učit a když mám volno, přispím si. Mám ráda prázdniny v období školního roku. Ale letní jsou na nás zkrátka hrozně dlouhé. Totální nabourání režimu a minimální kontakt s vrstevníky. Syn není žádný dobrodruh. Takže poslat třeba na dva turnusy na tábor nehrozí. Na jednen pobytový tábor ho letos pošlu, ale počítám s tím, že další rok se mu chtít nebude. Příměstské tábory jsou takové nic moc, ohledně organizace. Musí se vstávat a ve čtyři zas zpátky pro něj za dost peněz. Syn se na prázdniny těší, ale už dnes jsem na něm viděla, že se zkrátka nudí. Teď se to ještě dá, ale co budu dělat, až bude v pubertě, to netuším. Já si tedy také pamatuji, že i v pubertě mi to dlouhé volno nedělalo moc dobře, přestože jsem každé volno vítala a nebyla žádný šprt. V srpnu jsem vždy byla taková mimo, bez energie.

adelisss
3. črc 2024

@kecalka2 No to je pravda, že já asi ani nedokážu neorganizovat prázdniny ani v pubertě :D Když vidím u nás ve městě ty znuděné puberťáky, kteří popíjejí, mlátí se, kouří a kdoví co ještě, tak bych opravdu velmi nerada viděla své děti v podobné partičce. To už budu víc klidná, když děcko bude na brigádě, než aby se poflakovalo nekde po městě.

mon_88017
3. črc 2024

Přikláním se k táboru "peklo". Máme 5 týdnů dovolené s tím, že dle interních směrnic si máme část vybrat na jaře, část v létě, část na podzim a mezi vánocema to vyjde jen těm šťastnějším. Takže třeba tři týdny v kuse přes prázdniny jsou naprostá utopie.
Dítě už je odrostlejší, takže holt bude tvrdnout doma a nějaký koupání a výlety budem muset sfouknout o víkendu-pokud na mě zrovna nevyjde víkendová služba.

mikeska2020
3. črc 2024

Zatím je to za odměnu. Sice dcera z celých prázdnin bohužel do školky chodit měsíc musí i tak ale školku miluje a máme štěstí že školky v okolí se vystřídají a pokryjí celé prázdniny kdybysme potřebovali. 14 dní máme dovolenou my s manželem, týden bude s mýma rodičema a týden s tchyní a jejím přítelem. Co ale bude až bude hodit do školy nevím ale teď to neřeším, ještě nás čeká 3 roky školka. Pokud budeme všichni zdravý a bude to tak jak je to teď tak zvládneme měsíc vykryt my s manželem a našima rodičema, pak nějaký tábor ať už normální nebo příměstský a pak mám sestřenici na VŠ kterou dcera naprosto miluje a i ona dceru a co jsme se tak bavili tak by taky neměla problém ji pohlídat. Mám zkrácený úvazek na 4 dny v týdnu tak se to nějak prostě udělá. A kdyby bylo opravdu nejhůř tak já bych chodila ranní, ráno a dopoledne by byla s manželem doma a buď bysme se stihli vystřídat doma a nebo by s ním šla do práce a já si ji pak vyzvedla..Manzel jezdí trolejbusem takže by holt dala jedno kolečko jízdy s ním, seděla by na předním sedadle aby na ní viděl. Ale myslím si že tohle nebude potřeba, mám sebe rodinu ať už tu nejbližší nebo i tu širší a nikdo by neměl problém pohlídat. Pak mám ještě možnost sabaticalu na měsíc takže eventuálně kdyby opravdu hořelo tak bych si ho vzala.

terka_37
3. črc 2024

Prázdniny mám hrozně ráda! Klukům je 5 a necelých 8. Manžel má jen HO, já jsem zdravotní sestra, úvazek mám 0,6, takže 8-9 dvanactek v měsíci. Něco je víkend, něco noc. Když jsem v práci všední den, manžel prostě pracuje, ale udela dětem oběd, občas je chvíli s nimi, ve 4 konci a něco podniknou. Úplná pohoda. Když mám volno, užíváme leto🙂 A v naší nemocnici se každé oddělení v létě na 3 týdny zavírá (oddeleni se zavírají postupne), to máme prostě dovcu. Je trochu náročné být nonstop s detmi, ale nemuset vstávat, nemuset je večer nutit chodit spát, miluju tu anarchii🙈

dard
3. črc 2024

My jsme si za posledních pár let docela ustálili program, takže už je to pro mě vcelku pohoda. Děti už jsou větší, v klidu zvládnou pobytový tábor i babičky. Prázdniny pokrýváme příměšťákem (už léty ověřeným, kde se potkávají s kamarády, které nestíhají přes rok moc potkávat), táborem (ověřeným z loňska) a sportovním soustředěním (must have, tam se děsivě těší, mají tam skvělou partu dětí i trenérů). Pobytové tábory jsou přes DDM, tudíž ceny rozumné. Dál vypomůžou (naštěstí ochotní a již důchodoví) prarodiče a pak pár týdnů dovolené s námi (příp. i s prarodiči).
Nejhorší je pro mě to celé naplánovat, minimalizovat náročnost přejezdů mezi akcemi (kdy je zpravidla potřeba i vše přeprat a přebalit a nebo na to myslet dopředu a zabalit do zásoby) a ohlídat, že jsou všude přihlášení, je vše vyřízené a zaplacené.
V létě si pak už jen užívám společnou dovolenou a "volné" týdny, kdy jsou děti pryč. Víkendy, resp. přejezdy bývají náročnější, ale jak jsou děti starší, tak to zvládají čím dál lépe a už to není třeba tolik hrotit. Jsem ráda, že jsou děti mimo město a mají program, který si užívají. Na druhou stranu koncem prázdnin už je znát, že už mají cestování dost a těší se zase na pobyt doma a takové to nicnedělání 🙂 To jim potom dopřáváme v září.

lovemusicsun
3. črc 2024

Já jsem v neutrální zóně. Jako malá jsem prázdniny milovala, ale faktem je, že tak od půlky srpna jsem se už jako správná šprtka těšila do školy.
Holky letos naposledy půjdou do školky, je otevřená 3 týdny v červenci. Příští rok už bude starší ve škole, tak to budeme muset řešit jinak. Letos mají tedy 3 týdny ve školce, 3 týdny máme dovolenou celá rodina a 2 týdny mají příměšťáky. Jeden týden mám nepokrytý, ale buď budou s dědou na chalupě nebo se mnou doma a vezmu si HO, nebo to nějak zkombinujem.
Jinak počítám s tím, že nás léto (ale asi i jiné prázdniny) bude finančně ruinovat, zvlášť když nechci, aby prázdniny proseděly doma.

vitezove
3. črc 2024

@neomenia Já se těším, že nemusíme vstávat do školky 😀. A zároveň je to menší komplikace kvůli práci, pracuju z domova a s dcerou to úplně nejde. Takže jen po večerech. Ale i tak jsem se na prázdniny těšila a budu se taky těšit na odpočinek až zase nastoupí do školky. 🙂

wendie
3. črc 2024

Mám děti 12,10,6. Loni byli starší doma asi pět dní, zbytek měsíc tábory, miluju je, 14dni s námi, dovolená atd a týden soustředění, tři dny u tety, dva dny u babičky. Jinak doma. Mladas když to šlo, tak ve školce. Letos zase starší měsíc na tábory, dovolenou jako rodina letos nejedeme, babičky taky nebudou hlídat. Kluci budou doma. Mladší bude ve školce, jeden tábor a příměstský tábor. Nějak to slepíme. Vybíráme levnější tábory s historií a dá se to.

cattus
4. črc 2024

Jsem samozivitelka, 1 dítě ve druhé třídě. 20dni dovolené, 9 tydnu prázdnin. Do toho ale musím počítat i dovolenou na Vánoce a mít aspoň 3 dny na náhlé události.
Prvních 14dni je na táboře, pak přijede tchýně na týden, dalších 10dni bude hlídat můj táta, od 1. do 10.8. mám dovolenou a jedeme k moři, pak zase bude hlídat můj táta, na týden si ho vezme k sobě sestra (má stejné starýho syna, tak se kluci vyblbnou) a pak jedou oba na týden s dědou na chalupu.
Nemít pomoc rodiny, tak nevím, nějak si neumím představit, že by měl být celý den doma sám.
Dostat tady dítě na příměstský tábor znamená v okamžiku kdy otevřou přihlášky sedět u počítače a rychle klikat. Po loňském nezdaru, kdy ze 3 přihlášek byl 3x náhradník (přihlášky se otvíraly 17.00 a v 17.05 už bylo obsazeno) a řada na něj nevyšla, jsem to letos už ani nezkoušela. Jsou tu sice 2 pořadatelé příměstských táborů, ale i tak je ta kapacita dost nízká.
Takže pro mě PEKLO.

zuuuzaaa
4. črc 2024

Peklo, 3deti, 20 dní dovolené, přes léto můžu vybrat 2 týdny, něco nechat na vánoce a něco pro strýčka příhodu.. placame se v tom a řešíme kdo kdy.. příměstské tábory ( 2 byly zrušené pro malý zájem takže jsem nadávala a řešila kam je udám)a střídáme se s manželem jak to jde ..

martinka0209
4. črc 2024

Tak naštěstí za rok nebo za dva roky ( teď si jistá nejsem)tohle nebudeme muset řešit,mamka jde do předuchodu,takže v práci už nebude tak často,takže bude mít čas nam hlídat děti,ale já jsem ještě dva roky doma s nejmladší,tak to bude na pohodu, příští rok bychom chtěli dát dceru na soustředění Juda,takže na léto se i těším,jenom jsou děti tak trošku někdy na zabití 😀

eldoradoh
4. črc 2024

Syn ukončil třetí třídu, zvládne už být bez problémů doma sám.. Takových dní ale v létě bude pár od ledna máme prázdniny naplánované 😂 jako každý rok. Soustředění, příměstské kempy, dovolená s babičkami, společná dovolená.
Když byl menší, vykryli jsme prázdniny dva týdny soukromou školkou a pomohly opět babičky. Díkybohu za ně 🙏

konidana
4. črc 2024

U nas na pohodu. Vetsinou cca 3 tydny spolecna rodinna dovolena, tyden tabor nebo u babicky, a pak vikendove vylety, a ten druhy mesic si deti bral manzel s sebou na dilnu, kde cely tyden stanovali na zahrade. Skolaci pak vetsinou dokonce chteli byt sami doma, pres rok jsme moc doma nebyvali, takze treba tyden nebo dva byli stastni, ze nikam nejedem.

Strana
z3