icon

Jak zvládnout stěhování za Prahu a dojíždění?

utrikocku
13. srp 2025

Čeká nás velká životní změna. Stěhování z bytu do domu "za Prahou". Budeme dojíždět, možnost je busem, vlak tam není, velmi neradi můžeme i autem.
Co ostatní, kteří to žijete? Jak je to pro Vás těžké? Kolik času je pro Vás na dojíždění za prací ok?

Zajímají mě jen osobní zkušenosti, NE NÁzory 😀

rnika
13. srp 2025

Já do práce do Prahy dojížděla jako bezdětná. V jednom zaměstnání jsem trávila dopravou celkem téměř 4h. denne. Tehdy mi to nevadilo. S dětmi si to nedovedu představit. Manžel dojíždí do Prahy autem cca hodinu tam a hodinu zpět podle dopravy. A máme kolem toho doma třenice. ( Asi takhle má končit kolem půl 4...ale většinou to trvá dýl,s stavuje se v obchodě a výjimečně je doma dřív jak v půl 7. Děti musím řešit víceméně jen já, ale on je zas celkem dobře fin.ohodnoceny no. Pokud vám dojíždění zabere čistého času méně jak hodinu jedna cesta, tak super...

konidana
13. srp 2025

Sla jsem z prahy za muzem na male mesto rada, oraha na mne byla moc hekticka. Z rodneho baraku do panelaku. Maly byt bez balkonu byl v pohode jako nocleharna. Dojizdeni do hodiny 1 cesta ok. Jezdila jsem vlakem. I s detma v mistni skolce jsem to nejak davala i kdyz to byl maraton. O vikendech jsme vsichni jezdili pryc do lesa(na vodu, na kola, ...) fakt vetsinu vikendu. Ale po letech (asi po 15😅 ) mne to dojizdeni uz zaclo trochu zmahat. Taky nam prestehovali firmu na druhy konec prahy, takze posledni roky byla cesta 1.5 a ne hodina. To uz fakt moc neslo. Ale ctu poradne a vy to budete mit naopak. Z bytu do domu. To je asi lepsi. Aspon ted bych fakt ocenila moznost byt doma jinde nez mezi 4 zdmi.

miryp
13. srp 2025

Bydlím za Prahou celý život. Dojíždění do práce nebyla žádná tragédie, dokud nepřišly děti. Pak člověk neustále bojoval s nedostatkem času a stresem, aby stihl ráno být včas v práci a odpoledne včas vyzvedával děti. A zejména v zimě to byla dost loterie, protože zamrzlé výhybky, poruchy trakčního vedení, poruchy samotných souprav, apod. Abych si mohla dovolit plný úvazek, musela jsem pak pracovat ještě po večerech. Pak přišel covid, já přešla na home office a zůstala jsem na něm doposud. A jsem za to fakt vděčná, protože ten se dá s režimem dětí mnohem lépe skloubit. Děsím se okamžiku, až budu muset přejít z home office zase na dojíždění...

pestas
13. srp 2025

Bydlim na vsi a dojizdim do mesta (ne tak velkeho), cesta do prace mi trva cca 1 hod a 10 min, je to narocne, dojizdim busem a spojeni je tu dost mizerne, v blizkosti Prahy je tohle urcite lepsi. Pro me jsou na tom nejhorsi asi dve veci - brzke vstavani a pak to, ze nejsem hned po ruce, kdyz je nahle neco potreba kvuli detem....

moudivlacek
13. srp 2025

Popravdě nic moc, jedna cesta cca 1,5h, ve finále si to stejně musíte vyzkoušet, každému vyhovuje něco jiného a k předpokládanému času je třeba přičíst velkou rezervu, pořád se někde něco zavírá, objíždí, poruchy atd.

lutu11
13. srp 2025

@utrikocku zkusila jsem si dojezd do PHY po materske. Cesta mi trvala 55 min, uvazek 6h/den. Po 3 mesicich jsem to vzdala. A po dalsich 3 si nasla praci v blizkosti. Momentalne dojizdim 20min autem, pracovni dobu mam 7,5h/den a jsem v klidu.

tereza0111
13. srp 2025

pulku zivota jsem bydlela kousek za Prahou (dite, teenager a mlady dospely), vsechno jsem mela vzdycky v Praze - skolu, kamarady, prvni praci, prvniho pritele..
Na dojizdeni si clovek rychle zvykne, spis je to o tom si dopredu naplanovat co me ten den vsechno ceka a tahat si s sebou veci, protoze neprichazi v uvahu si v pulce dne odskocit domu. Takze doporucuju batoh :D Veci na cviceni po praci i prevleceni na vecerni akci a sminky na zmenu vzhledu na vecer

Ono je nakonec jedno, jestli jeden +- pul hodky ze "za Prahou" na misto urceni nebo z Dejvic do Letnan...

sarihy
14. srp 2025

Jak dlouho bude ta cesta trvat? Dojíždím v rámci Prahy 50 minut...do loňska jsem jezdila na podobné místo každodenně autem, to trvalo 20 min (bylo kde parkovat +zkrácený úvazek, takže cesta dou mimo největší dopravním špičku)... Déle než 1h na 1 cestu bude náročné, kor pokud je závislost na jízdním řádu (to v rámci Prahy nemám, tady prostě něco jede do 10 minut) a jsou malé děti které potřebují vyzvedávat z institucí. Za Prahou jsem bydlela jako svobodná a nezvykla jsem si na to dojíždění busem, který jezdil 3x za hodinu.

gigi2
14. srp 2025

Dojíždíme 60 km denně a jen autem je to možné jen za cenu být v 5 hodin v práci,jinak by to nešlo..pak už kolony,kolony,kolony,to samé odpoledne, pokud neodjedeme z Prahy po třetí,spoustu času v kolonách...k tomu mraky uzavírek, kyvadel, objížděk..aktuální denní objížďka ted, co máme na 3 měsíce přímo u baráku je navíc 16 km denně.
Autobusem s plným úvazkem nereálný,1,5 hod jedna cesta a to nepočítám časovou rezervu,takže v reálu stejně kolem 2 hod,když připočtu zpoždění,atd.Takže ke 4 hod denně na cestě.S malýma dětma bych do toho nešla ani omylem,dospělý si tak nějak zvykne..Nemít možnost našich prací s volnější pracovní dobou,kdy si můžu přijít kdy chci. a nejezdit oba s manželem najednou,tak by to bylo nereálné i finančně mít živit dvě auta
Je to prostě vždy něco za něco, osobně nemuset do Prahy do práce,tak do ni ani nepáchnu...

kristyn86
14. srp 2025

Ja dojizdela jako svobodna rok z Prahy do Kladna. Samotna cesta hodinu a 10 minut,plus cca 5 minut z domova na metro a 5 minut z busu do prace. Nevyhoda,ze bydlim na druhem konci Prahy nez jebe bus do Kladna,takze jen pres Prahu 30 min metrem. Dala jsem to rok. Fakt zalezi na casu dojezdu,myslim,ze kdyby mi to trvalo cca 45-60 min cesta od dveri ke dveri,ze by to slo dele. Taky je divny jezdit z Prahy do mensiho mesta,byva to naopak. Takze ted pracuji v Praze,cesta se vsim vsudy 30-40 minut.

martt
14. srp 2025

@utrikocku Do května jsem dojížděla do práce každý den. Tím, že jsem na to byla zvyklá se to dalo v pohodě zvládat. Od května jsem začala jezdit autem a upřímně už bych pravidelne autem nedojíždela. I když jsem měla dobré spojení a nemusela jsem moc čekat tak úsopra času autem je velká. Autem jsem v praci cca 15-20 minut , autobusem mi to trvá hodinu a vlakem samotná cesta 35minut+ kilometr a půl od nádraží.

pavca1982
14. srp 2025

Taky dojíždím do Prahy za prací. Pracuji tam od roku 2014. Jezdím autem jedna cesta trvá za normálních okolností cca 30minut, ale často je to jednou tolik kvůli provozu. Všude kolony a v autě jsem denně 2 hodiny celkem. Pracuji na plný úvazek od 7- 15:30 a jeden čas jsem z toho byla dost unavená to dojíždění mě štvalo. Když si ale zjistím jaké jsou platy v menším městě, tak mě to vždycky rychle přejde.😵‍💫

patypresdevaty
14. srp 2025

Ono záleží jak často budeš reálně dojíždět a jaké jsou ty spoje (jestli jezdí víceméně podle jízdního řádu, nebo to věčně stojí v kolonách). No a taky na tom, jak velké jsou děti.
My jsme taky z Prahy do domku za Prahou odcházeli trochu s obavami, jaké to bude, hlavně po mém návratu z rodičovské. No a nakonec přišel covid, od té doby pracujeme oba převážně z domova, já zatím stále na zkrácený úvazek. Manžel dojíždí 2-3x týdně autem (cca 35 min a když jede včas, v kolonách nestojí). Já jezdím jednou týdně MHD, celkem mi cesta trvá do hodiny.
Praha nám absolutně vůbec nechybí, takže kromě práce a výjimečných výletů tam jinak nejezdíme. Nákupy, lékaře atd máme v Kladně, tam se nám jezdí mnohem lépe.
V tomto nastavení jsme šťastní. že jsme z Prahy pryč, v domku na malém městě se nám žije mnohem lépe 🙂
S každodenním dojížděním by to asi bylo jiné...

mabs
14. srp 2025

Záleží odkud, kam a kudy.
Do Prahy to mám jen 35km, ale do práce bych tam denně nejezdila ani za zlaté prase. Po D1 je to ve špičce skoro na dvě hodiny.
Jezdím téměř stejnou vzdálenost druhým směrem a to jsem za půl hodinky v práci.

Jinak jsem tým auto. Hromdná doprava tu má málo spojů a kdybych mi to náhodou ujelo, musela bych několik hodin čekat. Nedovedu si představit, že bych byla závislá na jízdním řádu. I když samozřejmě záleží i na tom, jak je to s parkováním v cílové destinaci. Pokud u práce parkovací místa nejsou a bus ti jede každých 30 minut, asi by to šlo.

sabatko
14. srp 2025

Dojižděla jsem denně do Prahy, mám to asi 15 km, využívala jsem MHD a nějak mi to ani nepřišlo, předtím jsem bydlela v Libni a trvalo mi dojíždění stejně dlouho, protože jsem pracovala na druhém konci Prahy. Spojů bylo tedy méně na malé město než po Praze. Ne nadarmo se říká, že vidláka v Praze poznáš podle toho, že dobíhá autobus🙂)).
S dětmi jsem dojížděla denně cca 2 roky, ale abych zvládla plný úvazek měla jsem to rozdělené a dělala 2 hodky denně až večer z domova. Ještě to bylo jednodušší, když jsem v Praze měla i školku, to jsme jezdili najednou, pak byla školka v místě a to už byl větší time management.
Od září ale budou dojíždět na gympl do Prahy denně obě děti, dcerka tedy jde do primy, tak jsem zvědavá, jak to zvládne, má tam 2přestupy, celá cesta ale do 45 minut.
Oba si dojiždění zvolili, prý čas využijí k učení a pak už doma bude klid. Tak jsem zvědavá.

mabs
14. srp 2025
@sarihy

Jak dlouho bude ta cesta trvat? Dojíždím v rámci Prahy 50 minut...do loňska jsem jezdila na podobné místo každodenně autem, to trvalo 20 min (bylo kde parkovat +zkrácený úvazek, takže cesta dou mimo největší dopravním špičku)... Déle než 1h na 1 cestu bude náročné, kor pokud je závislost na jízdním řádu (to v rámci Prahy nemám, tady prostě něco jede do 10 minut) a jsou malé děti které potřebují vyzvedávat z institucí. Za Prahou jsem bydlela jako svobodná a nezvykla jsem si na to dojíždění busem, který jezdil 3x za hodinu.

@sabatko vidláka v Praze poznáš podle toho, že dobíhá autobus 😂 To je boží 😂
@sarihy 3x za hodinu? Ty jo, to bych brala jako luxus. U nás jezdí 3x za den 🙈😀

angulina22
14. srp 2025

@utrikocku od rodičů jsem jezdila do práce cca 3h denně dohromady, nebavilo mě to, tak jsem se přestěhovala do Prahy. Tam jsem poznala svého přítele, který mě velmi rychle odstěhoval na okraj Prahy a teď stavíme dům za Prahou. Teď z bytu je to cca 45 minut, mám možnost MHD, z domu to bude asi vcelku podobné, ale nutně autem, řídím sice moc ráda, ale něco to stojí :/ Štve mě to, neříkám nic, ale je to daň za to, že jsme chtěli dům, člověk nemůže mít všechno, mam teď aspoň “meziskok” si zas na dojíždění zvyknout 😀 osobně bych nejezdila do práce déle než hodinu za jednu cestu, to už je můj strop

journals
14. srp 2025

Zásadní otázka je kam za Prahu. Za posledních 10 let se dojíždění rapidně zhoršilo, je to i velkým nárůstem počtu aut, osobně si už neumím představit fungování bez auta.

petaov
14. srp 2025

Dojížděla jsem hodinu busem + vlakem a zase hodinu zpět. Čili 2 hodiny denně. Ve vlaku jsem ráno spala, měla jsem ty cesty ráda. S jedním dítěte se to ještě dalo, protože muž končil dříve, takže ho vodil i vyzvedával. S druhým dítětem jsem si našla práci 20 min. od domu, protože to už by nešlo. Chápu dobře, že vy budete dojíždět oba? To chce pak mít asi pomoc babiček okolo dětí. Záleží taky jak jsou staré.

konidana
14. srp 2025
@mabs

@sabatko vidláka v Praze poznáš podle toho, že dobíhá autobus 😂 To je boží 😂
@sarihy 3x za hodinu? Ty jo, to bych brala jako luxus. U nás jezdí 3x za den 🙈😀

@mabs noooo😂. I autobusak to poznal a zastavil mi a pockal na mne. Diky mu🥰 mi pak neujel vlak a neprijela jsem vecer domu o hodinu pozdeji. Slo o bus mhd mezi dvema vlakovymi zastavkami dvou ruznych trati, kdyz mi vlaky kvuli vyluce na hl.n. nenavazovaly. Ale teda jinak jsem rodily prazak a autobusy jsem dobihala furt. Nejak jsem ty cesty do skoly a i jinam mela dost naknop😅😂.
Ted jako dojizdejici mimoprazske mi stacilo prime spojeni vlakem 1x za hodinu. Cokoli casteji je super. A cesta do hodiny, max hodina deset dvere-dvere. Delsi dojizdeni se fakt neda. A busem bych se teda bala dopravnich spicek a zpozdeni. Ono i vlak ma sve zaseky a mimoradnosti a zpozdeni , ale nejak mi to prijde komfortnejsi a asi i spolehlivejsi.

somalicats
14. srp 2025

Já sice bydlím stále v Praze, ale na periferii, hned na hranici Středočeského kraje. K nám jezdí jen bus, intervaly jsou mimo špičku po hodině, ve špičce cca 15-20 minut. Do práce dojíždím, a kombinuju auto s MHD, protože pokud bych spoléhala jen na MHD, tak nestihnu nic - ke školce mi sice jede bus, který tam končí a pak jede zpět, ale než vyzvednu dvě děti, tak ten, kterým bych přijela, už odjel a na další pak budu čekat. Což odpoledne ještě jde, ale ráno ne.
Hodně záleží, co se myslí tím "za Prahou" a kam budete dojíždět. V Praze jsou školky a školy přecpané, čili nespádové většinově neberou, takže pokud budeš řešit i děti, tak to bude logisticky náročnější. Cesta do Prahy a z Prahy může být na pohodu i ve špičce, ale taky nemusí, záleží, odkud kam se jede.

anezzik
15. srp 2025

Záleží jak dlouho ta cesta bude trvat. My jsem chtěli barák za Prahou ale nakonec jsme zvolily byt v Praze. Prostě do dojíždění nás odradilo. Kdyby to bylo tak 30 minut tak ok ale hodinu nebo víc mi přišlo dost.

utrikocku
autor
15. srp 2025
@anezzik

Záleží jak dlouho ta cesta bude trvat. My jsem chtěli barák za Prahou ale nakonec jsme zvolily byt v Praze. Prostě do dojíždění nás odradilo. Kdyby to bylo tak 30 minut tak ok ale hodinu nebo víc mi přišlo dost.

Moc děkuji za sdílení zkušeností. Zkusím si brzy cestu v týdnu, jaké to bude dojíždět.
Situace se má tak, že je to 30 min busem na metro a pak ještě 20 min do centra, kde pracujeme. Zjistila jsem, že z vedlejší vesnice jezdí teda i vlak a trvá to 55 na nádraží, kteté je kousek od práce. Takže je to taky možnost "B". Dojíždět se dá na okraj Prahy krásně (20 min+ 20 min metrem), ale odstavné parkoviště je prý brzy ráno plné. U práce v centru nezaparkujeme a bylo by peklo se o to pokoušet.
Nemáme hlídací babičky a dědečky, takže se s dětmi musíme spoléhat na sebe.
V rámci obce je škola a školka. Nechceme děti dovážet spolu do Prahy a tam je umisťovat cestou... chceme, aby měly kolem sebe děti a vyrůstaly s nimi, hrály si po škole atd.
Vyzvedávat je bude logistika - neradi bychom, aby byly v družině a ve školce od rána do zavíračky. Oba jsme v současné době osvč, já jsem teď hlavně na rodičáku, ale to se pak s přestěhováním změní. Kvůli vyšší hypotéce musíme oba pracovat. Ale je tam potenciál se střídat ve vyzvedávání dětí. Jednou bych měla kratší odpo já, druhý den manžel. Manžel by mohl dojíždět do práce 3-4x týdne zbytek pracovat z domova. U mě se uvidí, jestli se nenechám částečně zaměstnat. Jinak většinou začínáme pracovat tak od 9 hod, případně 10. Odvést děti do školky a školy by mělo být ok.

utrikocku
autor
15. srp 2025

Pardon. Měla to být odpověď všem, co napsaly ❤️

veroniqess
15. srp 2025

Asi by mě zajímalo, zda je třeba jezdit do práce každý den. Dojíždím do Prahy hodinu (ale běžně i hodinu a půl dle dopravy), ale ne každý den. Možnost homeofficu pro mě zásadní

utrikocku
autor
16. srp 2025
@veroniqess

Asi by mě zajímalo, zda je třeba jezdit do práce každý den. Dojíždím do Prahy hodinu (ale běžně i hodinu a půl dle dopravy), ale ne každý den. Možnost homeofficu pro mě zásadní

@veroniqess naše práce umožňuje max 1-2 dny v týdnu práci z domova