Jak zvládnout stracha a stres v autoškole?
Ahojky maminky,potřebuju se trochu vykecat,zjistit jestli jsem takový tele, co nemá za volantem co dělat,nebo jestli ty moje nervy jsou normální (což pochybuji)....
Chodím do autoškoly už měsíc.Mám za sebou 6 jízdu,teorie nevynechávám.Doma zkouším každý den testy.
Jízdy -celkem 5 jsem jezdila s jedním instruktorem,6stou jsem jela s majitelem autoškoly.Nevím kde se stala chyba,ake i majitel mi řekl,že dělám chyby jak úplný začátečník.
Zjistila jsem,že jsem se za celou dobu nenaučila brzdit.Předchozí instruktor mi buď držel spojku,nebo přibržďoval brzdou.Tak že jsem po celých pět jízd nepoužila oba pedály najednou.Vždycky mi řekl buď ať sešlápnu spojku a nebo ať lehce poklepu brzdu.Až při poslední jízdě jsem zjistla,že když dupnu na brzdu,tak chcípne motor.Že když chci zastavit na křižovatce,tak že musím šlápnout na spojku a pak brzdit.A to mi teda přijde,že pokud jsem k tomu došla až 6 jízdu (když už mám jezdit ve městě) docela pozdě...
Přijížděli jsme z vedlejší na hlavní,byl docela hustej provoz, tak jsem měla přibrzdit a dát přednost.Netrklo mě že musím sešlápnout oba pedály najednou,sešlápla jsem pouze spojku a naivně jsem očekávala,že se auto zastaví.Prostě jsem byla jak pako.Ale já to prostě nevěděla...
Řadit už umím,to mi problém nedělá,ale jinak jsem z toho docela na prášky..První hodiny mi celkem šly,přesto že v autě bylo dost velký dusno.Instruktor mi moc nesedl,jako...je hodnej,ale má takový řeči,který ženská co má doma dvě děti moc nemusí😕.
Pátou jízdu jsem málem srazila ciklistu..Instruktor mi řekl abych ho předjela,tak že zablikat,juknout do zrcátka a předjet...No,průșvih byl na světě.Bylo to v zatáčce,já jsem do ní neviděla,tak jsem ho předjíždět nechtěla,tolik si teda nevěřím.Tak mi šáhl na volant,říká ,,blikej",no....Já si nevšimla,že mě jde předjíždět auto,ta jsem se chtěla zařadit zpátky na moje místo za ciklistu....Měla jsem ho málem na čumáku.No hrůza.Od tý doby to mám furt před očima,nevím jestli to byla moje vina,nebo jestli to udělal špatně on.Každopádně mi to sebralo veškerou chuť do řízení.
Před jízdou jsem vyklepaná,mám strach že to nějak pokazím.Že se něco semele.
Majitel mi při poslední jízdě řekl,že to zas tak hrozný není,že někdo jezdí i hůř😀 Snažil se mě uklidnit....Ale oba jsme věděli,že dělám občas chyby jak kdybych seděla za volantem po druhý.
Už jsem si i říkala,že s tím seknu,ale nechci zklamat děti,ani manžela.Vlastně ani sebe.Ale jsem z toho hrozná nervóza.Měli jste to tak někdo?
Další jízdy mám s majitelem autoškoly,napsal si mě k sobě,což jsem ráda.Všechno mi od znova vysvětluje,co,proč a jak...Což je fajn,protože tomu řízení fakt moc nerozumím.
Měli jste to tak někdo?Nebo máte nějakou radu jak zvládnout ten strach a stres?Moc děkuju za každou radu.... mocvráda(tměstdocela mazec.
@rori1986 určitě půjde.
Já též pouštím na přechodech,ale včera jsem vezla děti do školy,a chlap a ženská v poklidu přecházeli úplně mimo přechody,a když jsem prudce zabrzdila,až nám tašky spadly z předního sedadla,tak se hrozně divili. Na tom místě jezdím na dvojku,je to po zatáčce,takže tak 30, ale i tak to bylo nepříjemné. Lidi jsou prasata někdy. Nejen řidiči.
Jinak mně teda nakonec řidičák vyšel na nějakých 15 tis ( základní autoškola, doplňkové jízdy a nevyšle zkoušky) Ale je to investice. Auto mám malé, staré, jednoduché,tak se nebojím že ho tuknu nebo tak. A má malý čumák.
No, parada, sikulka, ono to půjde👍 hlavně to chce klid👍
@andelka Jo jo s chodcema mimo přechod to je hruza. a ted si vem kdyby byla zima trošku sněhu tak je neštěstí na světě :-/ ja zažila něco podobneho s deckama ve vedlejši vesnici šero a decka si vesele jezdi přes cestu z chodniku na chodi na skatebordu či jak se to píše 🙂 a najednou asi 5-6 metru předemnou sem je teprv viděla na hruza ja vyklepana husinu všude. Děcka sem seřvala asi Hodinu jsme se z toho davala do pořadku. Než jsme zas mohla vyrazit. Jen rychleji tak nevim :-/
K tomu brzdění - nemusíš mačkat spojku pokaždé, jenom tehdy, když dobržďuješ do zastavení. Takže třeba ve 40 začneš brzdit, ale to ještě spojku mačkat nemusíš, stačí ji zmáčknout až tak při 10, aby ti to po zastavení nechcíplo. A docela fajn je nejdřív dobrzdit a pak až pustit spojku, to zastavení je potom plynulejší a necukne to.
K nervům - dokud jezdíš kolem té padesátky, je dost malé riziko, že způsobíš smrtelnou nehodu nebo nehodu s těžkým zraněním. Za toho cyklistu jsi nemohla, příště si dáš bacha, a autu bys maximálně pomuchlala plechy. Většinou ale ten za tebou zastaví nebo ten před tebou uhne. Podívej se na Italy nebo Turky, ty jezdí i po dvaceti letech praxe hůř než ty, a co? Pomačkané auto má kdekdo, ale mrtvých na silnicích není víc než u nás. Je fajn, že se cítíš zodpovědně, ale není důvod se bát. Chyby občas za volantem dělá každý, a stejně se nabourá málokdy. Zkus se nebát, strach tě může ochromit, a pak uděláš blbost, kterou bys jinak neudělala. Řízení je zábava a relax, jakmile na to přijdeš, budeš jezdit bezpečněji, uvidíš. A vůbec neřeš, kolik jízd budeš potřebovat, než se do toho stavu dostaneš. Hlavní je, že k tomu dojdeš 🙂
@rori1986 No, já třeba pokrok vidím. Ale pokaždý něco podělám :D Takže jsem jela a říkám si, že už mi to celkem jde a hned na to něco pos... Včera jsem udělala asi 4 chyby. Křivě jsem zaparkovala, jednou mi to chcíplo, chtěla jsem odbočit do zákazu (značka nebyla vidět, je tam špatné značení, ale i tak, no...) a jednoho chodce jsem pustila na poslední chvíli, měla jsem ho za sloupkem auta a viděla až v poslední vteřině. Zpocená jsem vylezla až na zádech :D
@rori1986 lepsi byt nervozni a predvidat, nez si myslet, ze uz vsechno vis a jezdit nebezpecne.Neboj,casem se to naucis a vyjezdis se. Ja jezdim uz 15let, denne a co potkavam na silnicich, to bych leckdy brecela. Urcite bych i po autoskole jezdila treba s muzem sama, jen kondicne, nez bych vzala do auta deti.
Řidičák mám 15 let. Do nedávna jsem byla sváteční řidič. V březnu jsem nastoupila do práce, kde jezdím každý den. Už je to 2 a půl měsíce a v některých situacích si přijdu stále jako pako.. Při rozjezdu do kopce mi auto zdechne např. Ale vždycky si řeknu, předpisy dodržuju, nikomu se nic nestalo, nastartuju a jedu dál.. Ty seš teprve v autoškole, kde tě mají všechno teprve naučit. Takže hlavu vzhůru a nic nevzdávat, je nás víc..
@dc2015 křive parkovani neber za chybu. Kdyz koukam jak parkuji jiní.a navic ja vozim dve deti. takze u obchodu bezne parkuji pres caru a dve mista kolem me jsou volne a z duvodu toho ze jak pasam deti tak at mam prostor a dvere otevrene do kořan. Kdyz duchodci a spol nerespektuji stani pro rodiny s detmi. Samozrejme si toto nedovolim ve meste kde je malo mist. Ale ze bych nekdy resila jestli mi zadek nebo predek ujizdi to fakt ne .vetsinou se vedle me nekdo postavi kdo to opravdu neumi a jak prijede tak to auto necha stat a ze mam problem otevrit zadni dvere ale hlavni ze vyjedu 🙂
Však jsi úplný začátečník, 6 hodin v autoškole není nic - každý tak začínal, tak to neber jako ostudu a klidně si nech všechno vysvětlit i víckrát, já jsem taky nedávno absolvovala autoškolu a instruktor - nervák měl tendenci na mě vyšilovat kvůli každé chybě - s klidem jsem mu oznámila, že sedím za volantem po x-té v životě (přičemž x je menší než 14), což ze mě nedělá žádného profíka a ať mi to v klidu vysvětlí, nadávání je mi k ničemu. Každý si ze začátku plete pedály, strany, bojuje se spojkou, s řazením... a kdo ne tak kecá :D Klidně bych si být tebou i dokoupila pár jízd navíc, s vlastním autem se budeš bát ještě víc, už tam nebude žádná záchrana v instruktorových pedálech a je škoda zaplatit autoškolu a pak vůbec neřídit. Neboj, všichni jednou začínali ;) Ve velkých městech se běžně dělají zkoušky na víckrát, prostě je toho moc, samotné řízení, velký provoz, nervy... Tak hodně štěstí ;)
@lucifffalek Já to beru podle toho, za co prý u závěreček vyhazují. Minule jsem zas najela na obrubník. Maličko, při vyjíždění z parkovacího místa, bylo do kopce. A prý i za to vyhazují... :(
@dc2015 jo tak v autoskole to vlastne je.taky sme porad s instruktorem otvirali dvere ale to snad resi jak stojis na čare. Proto kdyz parkuji tak na couvacku podle zrcatek a navic se lak i lip vyjizdi 😉 . Navic v autoskole dusi za kazdou blbinu.
@lucifffalek Právě. Popravdě když vidím, co lidi dělaj úplně běžně... Jenže jsem těhotná a potřebuju si papíry dodělat, než porodím. Takže mě tlačí i čas.
@dc2015 Tak to je jasny. Tak přeji tobě i autorce at vam to vyjde na prvni pokus. Jak řikal instrukror- jezdim tak abych dojel. Tak se tim taky řidim. 🙂 A zatim uspešně bez nehod a škrabancu . Ja u volatnu vždy všechno vypustim a uplně se u toho řizeni uklidim. Řizenim jse m vyzrala i nad ranni nevolnosti v těhu 🙂 😀
@rori1986 potěšim. Autoškolu jsem dělala asi ve 20 tragedie, instruktor vůl, věcné na mě řval, kecy typu ze si nedojedu ani pro rohlíky atd... zkoušky jsem udělala, ale dodnes nevěřím, že to tchan nepodplatil... pak jsem téměř nejezdila. Za pár let jsem si zaplatila pár kondicnich jízd a rovnou řekla že nejsem zvědavá na nějakýho volá. Sice si občas neodpustil komentář že nechápe jak muzu mít řidičák ale ok. A pak nastala situace že jsem musela prostě začít jezdit. Začátky byly krusny, musela jsem si vždy přesně v hlavě naplánovat cestu, jakmile byla nečekaná změna byla jsem v nervu, obrovskej problem bylo parkovani, tudiz jsem si mista opravdu hodně vybirala a celkem se innekdy zdržela. Dále couvani taky děs. Postupně jsem jezdila víc, al ale třeba praha by vůbec nesla. A pak jsem si našla práci při které najezdim denně poměrně hodne km a už dojedu kamkoliv. Jen tedy pokud jedu do prahy tak stále přemýšlím, kde nejlip zaparkovat 🙂 základem Je, nenechat se vydeptat a to od nikoho. Už jsem takhle sjela par dokonalejch chlapů kteří se bavili někde tim ze nemuzu vyparkovat,řekla jsem jim že mi klidně můžou vyjet 🙂
@lucifffalek Děkuju 🙂
Asi bych vyměnila instruktora... :D Nemá tě co nutit do akcí, na které se necítíš. Ten můj třeba naznačil, že jako nemusíme nutně jet 30 (:D), ale dal mi čas. Rozhodně mi jen tak nesahal na volant. Snažil se to nechat co nejvíc na mě, a to bylo super.
Jinak ten samý taky tvrdil, že zhruba v polovině jízd přijde zvláštní zlom a člověk na jednou začne zase řídit jako pako, jako kdyby nikam nechodil, ale že je to normální.
A i když jsem byla z každé hodiny vynervená a zpocená, instruktor byl fakt zlatý, ten měl nervy ze železa. 🙂
A s tou spojkou, přesně jak bylo psáno výš. Ideální ji sešlápnout, když auto ztrácí rychlost. Ono i ucítíš takové cukání (teda, my máme doma starou popelnici, nové auto už jsem nějakou dobu neřídila, tak nevím :D). Pokud brzdíš rychle, tak samozřejmě sešlápni spojku i brzdu. Pokud dobržduješ v klidu na semafor třeba, máš čas, tak brzdu, lze i podřadit, nebo prostě při nízké rychlosti, např. 20-30 už spojku taky sešlápni.
Chce to hlavně klid, stejně po celém tom martyriu se musíš ještě hodně vyjezdit. Mě to trvalo rok dva aktivní jízdy, než jsem se opravdu cítila jistá. Teď už mi dělá jen problém parkování, ale to mi prostě nepůjde asi nikdy. :D Podélně parkuju tak půl hodiny. :D
@rori1986 Tak včera jsem poprvé měla jízdu, kdy jsem si říkala, že fakt dobrý 🙂 Byla to první doplacená a zvládla jsem v podstatě všechno, jen mi to jednou chcíplo 🙂 Pak mi na konci uprostřed města řekl, ať se odvezu domů... a popravdě řídit bez navigace je o hodně jednodušší, člověk ví, co bude dopředu a má čas si to promyslet. Takže mám víru :D Co ty, jak se držíš?
@dc2015 Ahojky....omlouvám se že odepisuji až teď,ale měla jsem ukázkový žlučníkový záchvat,poté jsem byla totálně k.o.,tak že jsem sem vůbec nechodila,zrušila jsem i jízdy,bohužel vynechala i teorii....Ach jo,já si to umím vybrat😢☺
Včera jsem měla po více jak týdnu jízdu.No....snad to tak nějak šlo.Jela jsem s tím původním instruktorem,tak že jsem šla v klidu,připravena na nejhorší.☺ No,opět nezklamal,zase šlapal na pedály,ale s tím jsem už dopředu počítala.Tak že mi říká,ať sešlápnu spojku asi 3 krát mi to řekl a já na něj a na co?Vždyť už jí držíte vy?☺
To bylo se vším😈Ale poslechla jsem rady Vás všech a byla v klidu,zbytečně se nestresovala.Tak že mi zbývá ještě 5 jízd a jdu ke zkouškám,tak uvidíme jak to půjde.A co ty?☺
Já měla včera zkoušky. Vezla jsem ostatní z města do města a taky jela se starým. Jen sem si řekla že mi chybí poslední jízda a pak už ho neuvidím. Nakonec jsem to dala a zkoušky jela potom s mladým. Dnes jen pro papíry a nazdárek. Tak ti přeju hodně štěstí
@rori1986 Máš tu hodně odpovědí, ale i já se přidám, třeba ti to pomůže. Řidičák jsem si udělala v 18, v ne moc dobré autoškole, ale po zkouškách jsem začala řídit. Jenže v tu dobu si zároveň táta koupil mercedes a do auta už mě nepustil. K řízení jsem se znovu dostala až ve 30, kdy se nám narodilo dítě a zároveň jsme si s manželem koupili auto. Protože jsem se hodně bála, začala jsem chodit na kondiční jízdy k jedné paní, protože šovinistických a sexistických choleriků z autoškol už ve svém věku nemám zapotřebí. Teď to mám stejně jako popisuje @tulikiss - netřesu se a nejsem ve stresu jako na začátku, ale cesty si předem plánuju a mám respekt (předjíždím jen, když jsem si 100% jistá, dávám si čas na rozmyšlenou, když si u komplikovanějších křižovatek nejsem jistá a své ego nechávám před autem). Přeci jen s dítětem v zadní sedačce už jsem opatrnější než zamlada.
Kdybych byla tebou, tak vyměním instruktora. Pokud ti nikdy nevysvětlil, jak funguje spojka a brzda, tak to je podle mě především jeho chyba. On nemá za tebe sešlapovat spojku a sahat ti na volant vyjma situace ohrožující život, protože jak jinak by ses to měla naučit?! Hlavně si nenech vsugerovat, že jsi antitalent. Mně to v té první autoškole říkali taky, ale teď, poté, co jsem si našla super instruktorkou, mi naši řekli, že dokonce řídím i líp než manžel. 🙂

@rori1986 no vidíš, paráda. Nakonec to dobře dopadne. Takovýhle instruktoři jsou k ničemu. Akorát hrabaj peníze za to když to neuděláš a připlácíš jízdy.