icon

Jaké plemeno psa pro aktivní rodinu s dětmi vybrat?

bemo
11. únor 2022

Ahoj holky, chci se zeptat. Už dlouhou dobu přemýšlím nad pořízením psa. Máme 5 dětí ve věku 3 až 13 let. Máme velký dům a obrovskou oplocenou zahradu. Já jsem jako malá /puberťačka psa měla a byl to pro nás tenkrát velký krok a jednoznačně ten nejlepší.
Přemýšlím nad tím jaké plemeno pořídit a na co si dát pozor při koupi. Jsme poměrně dost aktivní rodina a bylo by fajn, kdyby to byl menší pes, který by s námi zvládl i cestovat. Máte nějaký tip, nejlépe zkušenost? Předem všem moc děkuji.

Strana
z4
zmrz_lina
12. únor 2022

Pes se nevybírá podle diskuse na koníku, ani podle vzhledu. Vybírá se tak, aby vám sednul do rodiny. Tzn. řekněte si, jací jste, co můžete a chcete psovi dopřát, kolik měsíčně do něj můžete investovat (je rozdíl krmit čivavu nebo dogu) a pak si přečtěte jednotliva plemena - zaměřte se na to, PROČ a za jakým účelem byla vyšlechtěna a jakou mají povahu, jaké zdravotní problémy a případně jaké jsou u daného plemene zdravotní testy. A až si to zuzite, sjeďte se na vybraná plemena podívat na nějakou mezinárodní či národní výstavu a pobavte se tam s lidmi, kteří toho psa mají. A až se rozhodnete, projedte chovatelske stanice, oslovte chovatele a vezměte si psa s PP.

ev.ka
12. únor 2022

Dřív jsme měli zlaťandu. Já ji dostala v 16ti jako vysněného psa. Byla perfektní. Byly jsme jedno tělo jedna duše. Hrozně milá, poslušná, chytrá.
Pak jsem 7 let rozdychavala, že už není...no a pak jsme si konečně řekli, že chceme dalšího psího kámoše. Věděla jsem, že retrívra už ne...na její stará kolena byl problém, že jsem ji skoro neunesla...do vany, do auta atd.
No...napsali jsme dočaskařum, jaká jsme rodina, co můžeme pejskovi nabídnout, co bysme od pejska očekávali (chtěla jsem fenku do 15kg) a oni nám vybrali 😊 takže máme parťačku. 14kg hromada energie, miluje děti a myslím, že se k nám hodí. Ale ta povaha zlaťandy mi někdy chybí

andrea93133
12. únor 2022

My máme papillona, menší psík, dost akční a hrozně chytrý.. vhodný na výstavy, agility i do terénu. O srst je třeba pečovat, líná. U výchovy být důslední (jako u každého plenene) ale oni jsou dost temperamentní 😁 náš má bohužel od malinka špatnou zkušenost s dětmi takže ne že by je kousnul, ale raději se jich straní. Pak máme ještě střední směsku, akční, dost na nás lpí, zachráněnou od nepřizpůsobivých občanů a to je sice velký mazel, zato naučit ji alespoň pár základních povelů bylo fakt náročné 😅 ale to musíte vědět vy jaká jste rodina, co od psa očekáváte a pak si vybrat plemeno 😉

eliska_f
12. únor 2022

Za mě se podívejte i na Dočasky - dost vám o daném psovi dokážou říct. Pokud s výchovou psa nemáte zkušenosti (což pokud jste osa měla jen v dětství, tak nemate), nešla bych do žádného teriéra, žádné bojové plemeno. Ja mam aktualne už jen nalezence-cistokrevna smes- a lepšího parťáka k synovi bych si nemohla přát. Pejsek už je teď starší (12 let) - nemá žádné zdravotní problémy a nikdo mu tolik netipuje, kolikrát ho mají ještě za štěně (čistě kvůli vzhledu).

eliska_f
12. únor 2022

Jinak aktivní je hodně, skáče vysoko, ale třeba kolo ho vůbec nebere :D ale každý oříšek je jiný 🙂

ee.liska
12. únor 2022

@zmrz_lina dokonalá odpověď!!! Skoro tak jsme vybírali my (v době kovidu nebyly výstavy, takže jsme nikam nejeli)

luci_ela
13. únor 2022

@eva267 Ta je nádherná. Ano neštěká, protože to neumí, spíše chrochtá 😂❤️

camelinka
13. únor 2022

@eliska_f Pojem "bojove plemeno" byl vytvoren lidma, kteri jim nerozumi, naopak, nezkazeni psi typu bull, jsou uzasni klidasi a v zahranici se jim rika "nanny dogs"...

eva267
13. únor 2022

@luci_ela štěká jen na povel. Ale teda občas si chrochtne i bez povelu, to je fakt😀

eva267
13. únor 2022

@camelinka my té naší říkáme bojové vemeno, to pasuje lépe 😂

zmrz_lina
13. únor 2022

@camelinka nanny dogs se říká v Británii konkrétně stafordširskému bulteriérovi. Jinak ale ano, z označení bojové plemeno bych se po... 🤦🏻‍♀️(Nevlastním)

zmrz_lina
13. únor 2022

@ee.liska lidi věnují víc času výběru mobilu nebo pračky, než výběru psího parťáka. Skvělé, že jste na to šli takto. ❤️

camelinka
13. únor 2022

@zmrz_lina Aha, to ja blize nezkoumala☺️, ale povahove jsou to pohodari, kdyz je clovek nezprasi, tak jako vsechny psy...Ale prijdou mi do rodiny a k detem lepsi, nez nervozni mala civava, apod.
Zbytecne maji nalepku spatnych psu

eliska_f
13. únor 2022

@camelinka ale jen pro ty, co jim rozumí a dokážou je vychovat. Například rotvajler je úžasný mazel, pokud jeho pan ho dokáže vychovat, jasně mu vymezit mantinely. Takže jak jsem psala, jsou tito psi pro zkušenější chovatele - proto označení bojové plemeno mi zde nepřijde vůbec nevhodné použité, nepředpokládám že autorka je zkušený kynolog.

camelinka
13. únor 2022

@eliska_f Tak je to ale s kazdym psem, ne? U velkych je to nebezpeci vetsi, ze maji silu, ale dominovat muze zkouset i jezevcik, nebo pudl🤷.
Naopak, cim vetsi pes, tim klidnejsi a vyrovnanejsi.
Souhlasim, ze vycvik a vychovu potrebuji vsechna plemena, nektera jsou jen ovladatelnejsi a mirnejsi. A nakonec jde i o jedince, kde se narodil, jak byl socializovany, prave proto nejde bagatelizovat, ze stafik decko sezere a border kolie bude milovnik vsech..

ee.liska
13. únor 2022

@zmrz_lina no vybírali jsme víc než rok. Pak jsme měli štěstí na štěňátko, že bylo k mání, většinou se na ně čeká hodně měsíců. Napsali jsme “motivační dopis” a paní chovatelka si nás vybrala 🙂

eliska_f
13. únor 2022

@camelinka vzhledem k věku děti, bych nikdy nedoporučovala nezkušenému kynologovi psa, který při špatne výchově je schopný dítě zabít (mezi tzv. bojová plemena jsou řazeny plemena, která jsou považována za nejsilnější rasy mezi psy, proto i jednu dobu byly - někde bohužel ještě jsou - chování pouze pro zápasy). Myslím, že se shodujeme v názoru, jen Vam se nelíbí označení "bojové plemeno", které jsem použila, ale vzhledem k tomu, že paní se mi nejevi jako kynolog, je to za mě zcela vhodné použití (jak jsem již dříve psala).
Za mě je ideálni psa vybírat (především pro nezkušené chovatele) dle jeho povahy (konkrétního psa) než dle obecných povahovych rysů rasy a věřit, že zrovna tohle stěně bude takové - což jsem autorce psala v původní odpovědi i kde hledat.

camelinka
13. únor 2022

@eliska_f Ja se nehadam 😉☺️ v podstate souhlasim, ze zalezi na konkretnim kusu a je dulezite videt odkud pes pochazi, povahu rodicu, atd atd a ze nektera plemena sou holt vhodnejsi pro pohodlne lidi, jine pro akcni rodiny, starsi lidi atd...ale xyndl se da "vychovat" z kazdeho plemene, pak souhlasim, ze zalezi na sile a vaze, treba stredoasiata, nebo tibetskou dogu bych jako prvniho psa k detem nedoporucila nikomu ...
A mate pravdu, ze ten pojem BP me ze zidle nadzvedava, vim, jak to myslite, ale tuhle nalepku tihle psi maji, kvuli dementnim panickum, ne ze by byli pd prirody agresivni🤷
Ostatne, je to jak s detma, nektery sou povahou klidne, nektere sou strely, ale zkazit rodicema se daji vsechny bez rozdilu...

kamino
13. únor 2022

@camelinka shodou okolnosti toto ted resi kamaradka s borderou, zacala dost vyjizdet po detech. Zatim nekousla, ale vrci a sklebi se. Asi se tam neco stalo, do toho cubina dospiva, budou ji dva a dost se povahove zmenila. Pohybu ma dost, vyžití pestré, agility, dog dancing, ale co se tyce deti je nevyzpytatelna. Resi to s odborníky, neni si vedoma, ze by ji deti ( jeji ) ublizily, ale je to mazec. Doufáme, ze je to prechodne obdobi, snad se to povede vyresit.

zmrz_lina
13. únor 2022

@ee.liska nebudu to u svých štěňat dělat jinak. Nejlepší jsou maily bez pozdravu, bez ničeho jen "Máte volnou fenu? Cena?". Tvl, tak někomu takovému bych fakt prodala svoje vymazlené štěňátko, to určitě. 😀
@camelinka u stafbulíků, amstafů a dalších podobných silných plemen (taky nemám ráda tu nálepku bojová) je ještě mnohem důležitější, aby byli z kvalitní CHS, kde se řeší povaha psů a jakýkoliv náznak agrese = vyloučení z chovu.
@kamino bordery jsou hrozně snadno přetáčivé, není to tak těžké ji zkazit třeba i až přemírou aktivit a nedostatkem odpočinku.

kamino
13. únor 2022

@zmrz_lina myslim, ze toto je v pohode, ma mista kam se uklidit, maji zahradu, ma kotec, muze byt i doma, kamaradka ma dve deti, tak přetížení vylozene nehrozi a neni.to prvni pes. .

vh1610
13. únor 2022

@camelinka ja jen ze nedavno tu byl vytvoren pojen "kreten" pro JRT lidma, kteri jim nerozumi ...ale to je samozrejme uplne ok. Pojem bojove plemeno se alespon zaklada na nejake historicke prislusnosti. Ano je to zlo, je to zlo lidi, ze vubec psi zapasy poradali, ale prijde mi dost legitimni takto vsechna plemena k tomu uzivana takhle oznacovat. Naproste rovnitko k napriklad "loveckym plemenum" a nebo me napada take jen hantyrkou uzivany pojem - "gaucova plemena" ... A taky je to urazlive, mate napr papilloty, co behaji canicross ... Jen proste vzdycky maji reci pouze a jenom milovnici bullu, ze jim vadi pojem bojove plemeno. Ja osobne jsem si ho nikdy nevykladala jako boj vuci lidem, to je omyl. Ale boj s ostatnimi psi. A to v genech maji, pojdme to nepopirat. Jslu pouze vyjimky, kteri jsou spolehlivy a neagresivni vuci ostatnim psum! A tohle je pro me kamen urazu, nemam z nich strach ja, ani tak o deti, ale o svoke psi. A ze se mi to bohuzel v 9/10 pripadu potvrdilo. Je to dost zlo, kdyz to pak treba ty deti majitele psa vidi.... Je to HODNE zodpovedna volba.
Nevim proc porad delat, ze ne.

camelinka
13. únor 2022

@kamino Tak to je blby no, snad se jim to povede rozlustit a vyresit, treba je to jen pubertalni prechodny obdobi!
@zmrz_lina jj presne, buhvijaky krizenec, nebo mnozenec, muze mit tu povahu vselijakou, bohuzel 😒
@vh1610 Tak to ja nejsu buhvijaky milovnik bulliku, jen sem mela stesti na to, ze sem nepotkala zadneho agresivniho, nebo nervniho....narozdil od civav, pudlu, jezevciku a techhle mensich gaucaku...a jak rikam, 15 let sem dva gaucaky nervozni mela, poslusny, ale neklidny...
Sem ujeta na chrty, barzoje a novofundlandaky, treba fundlak je k detem a rodine naprosto uzasny, akorat nepatri mezi mensi plemena😄.
A musim rict, ze znam asi pet jrt a vsichni sou to unafani raplove🤷

luci_ela
13. únor 2022

@camelinka Pro mě to jsou nejlepší psy k dětem. A jak se říká, špatný člověk udělá zabijáka i z jezevčíka

camelinka
13. únor 2022

@luci_ela Ted se ztracim, ktery myslite😅

luci_ela
13. únor 2022

@vh1610 Když se člověk podívá na vznik Bull plemen, tak k zápasům vůbec nebyli. Jen postupem času jim lidé dali tohle přízvisko, aby to "lépe znělo" když je k zápasům začali využívat.

zmrz_lina
13. únor 2022

@camelinka jrt byl úplně původně, pokud vím, vyšlechtěný (a stále se využívá) jako norník k vyhánění lišek, to, že jsou tím pádem ustekanejsi, je v podstatě jeho přirozenost.

luci_ela
13. únor 2022

@camelinka Samozřejmě Bull plemena. Pro mě jsou srdcovou záležitostí už dlouhou řadu let

camelinka
13. únor 2022

@luci_ela jj to sou mazlove, maj ty drzticky krasny🙃
@zmrz_lina je to mozny, tihle na to ty povahy maji☺️

vh1610
13. únor 2022

@luci_ela bull dog? Ten byl primo proti bykum. Coz je docela drsny a je to zaklad bull plemen, ale samozrejme, nikde netvrdim, ze byli k tomu slechteni, nicmene vybrani k temto ucelum, protoze projevovali nejvic vhodnych vlastnosti. Takze to, co rikate. Kdo je chovatel, tak sam bere jako fakt a jeden z povahovych rysu, se kterymi je nutne pocitat, agresivitu vuci ostatnim psum. To je cele co bych si prala, aby zvlast zacatecnici zvazovali, v kombinaci se silou je to proste vec ne uplne lehka k ohlidani, ja bych tu zodpovednost, ze snadno zabije jine zvire mit nechtela, zvlast kolem deti. Jako ustekanost civav nebo samostatnou naturu kangala a podobne...proste veci ke zvazeni u vyberu. 🙂 Fajn den preju

Strana
z4