icon

Jakou rasu psa pořídit? Máte doporučení?

antilopkax
24. črc 2020

Chtěla jsem se vás zeptat na názor a zkušenosti. Máme starší fenku. Začínáme uvažovat, že bychom jí pořídili kamarádku. Zatím jsme vždy měli různé druhy retrívrů a uvažujeme nad změnou. Rádi bychom plemeno, které je vhodné k dětem, máme starší děti, ke zvířatům se umí chovat, ale stejně to beru jako lepší. Máme velkou zahradu a psi máme hodně venku. U štěněte to samozřejmě přizpůsobím jeho potřebám.
Určitě nechceme pitbully a ani podobné rasy.
Jakou rasu psa máte doma vy a doporučili byste dál?

Strana
z4
amazonkajanik
24. črc 2020

@zelenaesmolda ta černá. A to druhý strašidlo je ten náš vlčoun 😂
Kira je tedy o dost menší, ale nezapře ani jedno plemeno. Oba jsou z útulku. Jen holčička byla dost týrána,za to teď,na stará kolena je někdy na zabití 😁ale umí být i ostrá. Naposled,když ukázala neslysne "úsměv ",tak od dotyčného do hodiny přišel útok na přítele . I když seděl jaký kus od nás a my ho ignorovali,tak to prostě cítila,co je to za xindla

zelenaesmolda
24. črc 2020

@amazonkajanik
musim se priznat,ze jsem cekala nejake vic divne vypadajici zvire :D

1eso1
24. črc 2020

@zelenaesmolda tak do práce půjdu až za dva roky. Takže zatím to fakt neřeším. Jinak jsme venku pořád

amazonkajanik
24. črc 2020

@zelenaesmolda tohle je její syn Orin 😂😂😂

zelenaesmolda
24. črc 2020

@1eso1
jako dva roky utecou jak voda a co pak?resit bys to prave mela uz pred porizenim psa.

@amazonkajanik
tak to je mazec :D

1eso1
24. črc 2020

@zelenaesmolda před pořízením psa jsem nebyla sama. Člověk nikdy neví. A teď řeším jiný věci. Každopádně mám ve vesnici polovinu rodiny a spoustu kamarádů, takže to jako velký problém nevidím

zelenaesmolda
24. črc 2020

@1eso1
to pak ne no.ono spousta lidi si poridi psa s tim,ze je na zahrade a mysli si,ze zahrada mu staci.pak se taky strasne divi,ze pes je problemovy kdyz jdou nekam mezi lidi.

1eso1
24. črc 2020

@zelenaesmolda já před tím bydlela v bytě ve městě a chodili jsme pravidelně do parku. Chodila se mnou paní se stafordem a oni si strašně vyhráli, vyblbli a bylo to fajn. A nikdy jsem se večer nebála. A on je zvyklý jak na lidi, tak na psy.

zelenaesmolda
24. črc 2020

@1eso1
ja bych vecer po setmeni do parku nevlezla,leda s brazilskou filou ci rotvajlerem :D

1eso1
24. črc 2020

@zelenaesmolda s tím já problém nemám. Moje mamka miluje horory, takže já jsem na nich vyrostla a už jsem asi otupěla nebo co😃

zelenaesmolda
24. črc 2020

@1eso1
ja horory nesleduju,nemam na to nervy a zaludek 🙂

1eso1
24. črc 2020

@zelenaesmolda já sleduju, ale jen ty, kde není krev a podobný nechutný věci

tyname
24. črc 2020

Vyrostla jsem po boku špringršpanělů a jsou to úžasní parťáci k dětem. Pohybem se poměrně přizpůsobí majiteli.

orisek56
25. črc 2020

@marti89 srdcař. Malý pes s velkým srdcem. Nám tenkrát ten prvni ochránil barák před vykradením od hnedoobčanů a to už měl nemocné srdíčko. Velký milous, co dělá skotaciny, jen velice komunikatovni a oddaný. Mám za sebou více plemen i u rodiny babičky atd. Tam mají zase ovčáka, chodske ovčáky.... Ale Pinc vede. Nepoznala jsem spolecenstejsiho parťáka než je on.

kajalka
25. črc 2020

Co český strakatý pes?

marketa11112
25. črc 2020

Cesky strakaty pes,cesky fousek, siperka, nebo treba nejaky druh chrta? Miluji velke psi. Ale vyber s detmi je omezeny. Take bych doma nechtela zadne z ,,bojovych,,plemen. Ale ani rotvika. Kousnuti od takoveho psa zanecha vetsi paseku. To je holy fakt.
My ted mame dva male nahace( cinsky chocholaty pes . uz jen dva. Puvodne jich bylo sedm. Nejak se to nastradalo). Manzel by casem rad dalmatina. Me se docela libi bostonsky terier . je trosku kompaktnejsi. Z velkych je super vlkodav. Ale odrazuji me vrozene vady a mnozstvi zradla.

marketa11112
25. črc 2020

Jinak co kolie? Babicka mela chovnou stanici( dlouhosrstych kolii). Byli venku. Je prace s vycesavanim, ale jsou chytre a mile. Kratkosrste byvaji ostrejsi a borderky jsou prdle ( tu ma sestrenka i nas soused). Ale vekem se zklidnuji.

zelenaesmolda
25. črc 2020

@marketa11112
"bojove plemeno" neexistuje

marketa11112
25. črc 2020

@zelenaesmolda nebudu se o tom dohadovat. Uvozovek jsi si vsimla ne? Kazdopadne tito psi patri jen do rukou zkusench chovatelu a ne do ruky jalehokoli pitomce z ulice. Ne nadarmo jsou v mnoha zemich tato plemena zakazana. Proste ta paseka,kterou udelaji,je velika. A treba kec, on je hodny a nic nedela,je uz smesny. Videla jsem uz dost potrhanych lidi, deti. Je to zodpovednost kazdeho z nas. Chces to mit doma,mej. Ale neobtezuj tim okoli. Bohuzel casto to tak nebyva.

zelenaesmolda
25. črc 2020

@marketa11112
kazdy pes patri do ruky zkusenemu majiteli,nejenom velky pes se silnym zkusem.
Vis,ono je casto daleko agresivnejsi civava nebo yorkshir.Jediny rozdil je v tom,ze tem malym smetakum projde to,co velkemu psovi nikdo tolerovat nebude.I ta civava dokaze byt pekne agresivni a casto opravdu jsou vice vztekle nez velky pes.
A co je smesneho na tom,ze pes je hodny a nic nedela?Kazdy spravny majitel zna sveho psa ne?
Kdyz nekdo pouzije termin bojove plemeno tak o psech nic nevi,nic takoveho totiz neexistuje...

beatty
25. črc 2020

@zelenaesmolda tohle je vecna diskuze. Ono sice podle FCI bojova plemena neexistuji, ale k cemu v minulosti slouzila bull plemena? K psim zapasum. Odtud bojova plemena.
Vsichni vime, co se tim myslim.
A i kdyz to jsou zpravidla uzasni psi k lidem, z kazdeho kontaktu s nasimi psy mam trochu strach. Jednak hromada z nich je v rukou nevhodnych panicku, casto bezpapiraci, takze zaruka k povaze nulova. A pak maji proste jinou uroven vzrusivosti a prah bolesti.

@marketa11112
Ani jedno z uvedenych plemen bych primarne nerekla do rodiny s detmi. Muzou to byt navysost mili psi, obzvlast pokud si date zalezet na socializaci a vychove, ale jsou zkratka vhodnejsi plemena.
Jinak bych rekla, ze borderka je ostrejsi nez kratkosrsta kolie. Bohuzel jsou ale jeste porad modni vlnou.

beatty
25. črc 2020

@zelenaesmolda a taky ta prirovnani "nejvic pokousani je od jezevciku", nebo "civavy jsou mnohem vzteklejsi"...
Budu radsi, kdyz nas napadne 5 civav, nez jeden bull. Coz si asi spocita kazdej. Velikost zvirete, jeho zubu, svaly na hlave, zmineny prah bolesti - nic nehraje ve prospech bull psu.
Ale chapu, ze se snazis obhajovat pro sebe blizke plemeno.
Ja nemam preferovane ani jedno ze zminovanych, tak to pisu ciste vecne a bez emoci.

zelenaesmolda
25. črc 2020

@beatty
ne,ja neobhajuju zadne plemeno.jenom me stve,ze nekdo smahem odsoudi plemeno aniz by o nem cokoliv vedel.ano,bull napacha vetsi paseku nez civava ale zase to neni chyba plemene ale vychovy.psi slechteni k psim zapasum maji v sobe agresivitu vuci ostatnim zviratum ale v zadnem pripadne ne vuci lidem.pred zapasem musel psa umyt majitel protivnika a pokud pes projevil sebemensi znamku agresivity vuci cloveku tak byl utracen.
A ze jsou casto v rukou nevhodnych a nezkusenych majitelu nebo bezpapiraci z mnoziren tak to uz je vec druha,pak to ale v pripade bezpapiraka neni chyba plemene jelikoz se vlastne o zadne plemeno nejedna...

beatty
25. črc 2020

@zelenaesmolda v dnesni dobe jsou vetsinou ve vyspelych zemich psi jako spolecnici. Proto by nemeli vykazovat znamky zadne agrese ani vuci lidem, ani vuci psum. 🤷🏻
Samozrejme, ze je to hodne o vychove. Ale povaha psa je z velke casti urcena i plemenem. Poznala jsem i ostreho zlataka. A znam uzasneho bullika, na kterem by i ostatni psi mohli drivi stipat.
Jenomze to jsou v podstate statisticke odchylky. 🙂
Dneska vidis plne parky rodin, kde je pes jeji soucasti. Neni nic neobvykleho potkat psa v kavarne, v mhd, na vyletech i dovolenych. Zkratka zadna agrese vuci komukoliv by nemela byt pripustna.

marti89
25. črc 2020

@orisek56 Přesně tak - má v sobě kombinaci ostrosti na hlídání rodiny po dobrmanovi a hravost, oddanost a snadnou cvičitelnost po pinčích. Kdyby malej jinýmu psovi tahal za fousky, uši, sedal si na něj.. no prostě mu dával zabrat, byl by už pokousanej, ten pes prostě proti rodině nepůjde.. S klidným svědomím jsem mohla jít na záchod a pes ležel vedle mimina na dece. Náš si třeba i vychoval kocoura - měl půl roku, když jsme ho pořídili a nechá se od něj kousat a škrabat, neožene se, pak se přistěhovala kočka, tak jsme ukázali, že patří do rodiny a taky ji akceptoval, cizí ne, rozeznává, kdo na pozemek smí. Nenechá se uplatit od cizích lidí, i kdyby mu dávali sebevětší dobrotu, vezme si až po projevení důvěry od někoho z rodiny. Na cvičák jsme nemuseli, respektuje pána už od štěněte, přesto je snadno ovladatelný a poslouchá pokyny, velice učenlivý a je na něm poznat, že mu to zapaluje. Za mne ideální plemeno pro děti i starší páníčky, když člověk nechce retrívra (ti jsou navíc dost náchylní na nemoce, soused měl 3 zlaťacky s PP z vyhlašený chovný stanice a stejně - první rakovina, druhá ledviny a třetí mrtvička).

bonulinka
25. črc 2020

Známí mají coton de tulear. Patří mezi psy vhodné k dětem.

bonulinka
25. črc 2020

A pokud Vám nevadí chlupy a hledáte parťáka k dětem, tak doporučím Kavalír King Charles španěla. Jen pozor, aby byl z ověřené CHS. Fajn k dětem je i boxer, ale opět vybírat z ověřené CHS, kde dbají na zdraví jedinců.

marta_kovar
25. črc 2020

Ono záleží hodně na vkusu. My máme fenku Welsh Corgiho a je to za mě skvělé plemeno. Od malička miluje děti a ostatní zvířata, není agresivní, je přátelská a není zároveň vlezlá. Dokáže i chránit. A není to pes, který potřebuje nonstop pozornost. Když spím já, spí také. Když jdeme na výlet, tak si to také užívá a jde. Samozřejmě pak záleží na tom, kolik do psa chceš dát peněz. Rozhodně bych si ale nekoupila tohoto pejska z Bazoše apod. Protože to nemá s Corgim nic společného. Pejsci z útulku jsou také fajn a klidně bych si nějakého vzala ale člověk nikdy moc neví, z jakých podmínek chudák pochází.
Jinak je to takový větší jezevčík. Něco mezi liškou a jezevčíkem. Má kratší nožičky ale za to zase velikou duši. 😆

obla
25. črc 2020

Amstaff, staffbull .. ale chápu, že ne každý je přítelem těchto ras a má z nich respekt. Ovšem neznám vyrovnanější plemeno, jež je mírumilovné až opatrovatelské k dětem, nebo lidem obecně.
Každopádně vždy je dalším důležitým faktorem výchova, samotná povaha nezaručí, že ze psa nebude nevyrovnaná stvůra, pokud je sám takovou stvůrou jeho pán.
Šťastnou ruku ♥️

lessika
25. črc 2020

@zelenaesmolda staforda mam, k malemu je laskyplna, lidi miluje ale kdyz slo o ohrozeni me, tak sla tvrde do obrany. Kazdopadne si myslim, ze kdyby si nekdo odemkl klicem a prisel domu, tak ho asi fakt povita :D :D ale kdyz se nekdo stracha dyl do bytu, tak si ho pohlida.

Strana
z4