Jaký máte názor na příspěvky "pomoc nemocným dětem"?

yamdena
28. říj 2011

Hezký podvečer,

zajímal by mě Váš názor na jednu takovou ožehavou záležitost.

Dnes je docela běžná snaha o medializaci případů těžce nemocných nebo postižených dětí za účelem získání finančních příspěvků nebo jiné formy pomoci.

Setkala jsem se s názorem, že rodiče, kteří během těhotenství zjistili, že jejich dítě bude mít takové závažné zdravotní potíže a z nějakého důvodu se přesto rozhodli si dítě ponechat, tak nějak nemají právo na to dožadovat se výše uvedenou formou (medializace, apod.) pomoci ostatních. Daná osoba tedy takový případ odlišovala od situace, kdy ke zhoršení zdravotního stavu dítěte došlo později. Zároveň však nezpochybňovala právo na finanční pomoc od státu ve formě příspěvků, dávek, apod. - její názor se tedy týkal jen soukromé formy pomoci, nadací..

Přemýšlela jsem nad tím a je to pro mě osobně dost složitá otázka. Výše uvedená myšlenka spočívala v tom, že takoví rodiče vlastně přenášejí břímě vlastního rozhodnutí na ostatní. Někteří rodiče ale dle mého názoru vlastně žádné rozhodnutí ani nečiní, protože jim to prostě třeba jejich náboženství ani nedovoluje. Kromě toho, beneficientem pomoci je dítě samo, ne rodiče, a tady o nějakém rozhodování, event. žádání o pomoc často ani řeč být nemůže.

Dospěla jsem proto k závěru, že takové rozlišování vlastně nemá význam.

A ještě jedna věc by mě zajímala - pokud posíláte nějaký příspěvek - jaké motivy Vás k tomu vedou? Solidarita, lítost? Napadá mě totiž, že jedním z motivů může být i strach (resp. pověrčivost, event. výčitky) z toho, aby mne samotnou něco takového nepotkalo nebo strach z toho, že když teď nepřispěji, tak se mi to jednou vrátí (ve smyslu, že mi pak taky nikdo nepomůže), což svým způsobem může být chápáno jako pokrytectví, nikoliv solidarita.

Nepřijde mi fér, abych se Vás ptala na Vaše názory a neodtajnila tady svůj - takže za mě, upřímně se doznávám - je to směs všech - solidarity, lítosti i strachu.

Budu velmi ráda za Vaše postřehy

berynka
28. říj 2011

@yamdena, ahoj, odpovím obecně. Já z principu nedávám žádné peníze na nemocné, postižené, drogově závislé, svobodné matky, aj.... ten výčet by mohl pokračovat donekonečna, když si uvědomím, kdo se mi jen na ulici snaží vytáhnout peníze z kapsy 😝 . Lhostená ale nejsem, uvědomuji si, že do tíživé životní situace se může dostat každý, ale nedá se pomoci všem. Nějakou dobu jsem uvažovala komu přispět a nakonec pravidelně přispívám da Unicef za celou naší rodinu 😉 .

yamdena
autor
29. říj 2011

@berynka díky za odpověď 🙂 na ulici občas přispívám, když je kytičkový, stužkový nebo nálepkový den (a pokud mám drobné v kapse, protože peněženku na ulici vyndavat nehodlám - abych předčasně nepřispěla celým jejím obsahem nějakému náhodnému kolemjdoucímu 😀).

Iritují mě žebrající důchodci - jedna důchodkyně mi po mém odmítnutí popřála, aby se mi narodilo postižené dítě a druhá mě proklela tak všeobecně. Třetí se nerozpakovala a rovnou si řekla o dvě stovky, že vypadám na to, že mi nebudou chybět 😅

No a na prosby o pár drobných od různých individuí reaguji tak, že aspoň propátrám v rychlosti kapsy, projevit trochu snahy je dle mého lepší, než riskovat otevřený konflikt, zvlášť, když je jich víc a jsou jaksi pod vlivem..

pavelo
13. črc 2014

@berynka Začátek Vašeho příspěvku se mi líbil. Ale přispívat Unicefu, to jsou vyhozené peníze do kanálu, respektive do kapsy farmaceutickým gigantům. Když to zjednoduším, Unicef vybere peníze od dárců, pak uspořádá velkou očkovací kampaň někde v Africe - tedy nakoupí kvanta nekvalitních vakcín (které se už v Evropě a US nesmějí prodávat nebo jsou neprodejné) a peníze tečou přes big pharma zpět zakladatelům Unicefu do kapsy. Pak si v časopise Lancet někdo všiml, že tam, kde začal úřadovat Unicef, zvýšila se dětská úmrtnost, jak podivné. Musíme si uvědomit, že Unicef má velmi dobře propracovaný marketing a spoustu "užitečných idiotů", kteří pro něj pracují. Další zajímavé info o Unicefu zde:
http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/3...
http://leva-net.webnode.cz/products/unicef-a-ru...

pavelo
13. črc 2014

@yamdena K Vašemu dotazu. Rozhodnutí přivést dítě na svět, ať už doktoři říkají cokoliv, je podle mě vždy zodpovědnost rodičů a i jejich morální povinnost, pokud bylo počato. Ve svém okolí mám několik případů, kdy doktoři tvrdili mamince, že dítě bude s vysokou pravděpodobností postižené (v 1/3 těhotenství) a jejda, ono se narodilo zdravé. Sběr financí na postižené děti: je velmi smutné, že odevzdáváme státu 60-70% svých výdělků (zaměstnanci, OSVČ o něco méně, jedná se o komplexní daňovou kvótu) a stát dokáže tyto peníze prošustrovat na cyklostezkách, předražených zakázkách, programech pro přizpůsobivé nebo je dát hromadě zbytečných úředníků na zbytečných ministerstvech a dalších zbytečných úřadech. A pro postižené dítě pak nemá slavný stát pár milionů??? To je skutečně smutné, ale lidé to tak chtějí, jinak by nevolili strany, které jsou u moci. Osobně bych dal přednost minimalizaci daní a přerozdělování mých peněz státem. Potom bych rád přispíval na charitu i na tyto děti. To by smysl dávalo.

martula02
13. črc 2014

Nedavam ani korunu. A to od te doby, co jsme se skrz otce dostali do hodne spatne situace - nasel si jinou, nam nedaval ani kkorunu, mamu tahal po vsech soudech...no a ona v te dobe vydelavala cca 9tisic, z toho 6500 slo na bydleni. Kdyzjsme s brachem sli na socku, jestli nam nezaplati treba ucebnice aspon, tak mamce rekli - mate televizi? Tak ji prodejte. Mate barak? Tak ho prodejte. Od te doby nedam ani korunu.
Podle me je to jen chytry marketing, kde oni vedi jak na lidi citove zapusobit

berynka
13. črc 2014

@pavelo žádný strach, už nedávám ani jim. Sama mám málo 😝 .

berenika39
13. črc 2014

@pavelo máte talent. reagujete vždy (i na mě to tak bylo) s nekolikaletým zpožděním a pak se divíte, že rakce nikde🙂 a nebo je prostě jiná.....možná by bylo lepší místo mudrování a poučování víc číst, třeba data u příspěvků🙂

elephant
13. črc 2014

@berenika39 Já si myslím, že datum je u některých diskuzí irelevantní, jsou aktuální pořád, viz tahle diskuze. Uživatele @pavelo neznám, ale s tím, co píše tady, souhlasím.

Sama jsem několikrát přispěla, ale vždy adresně. Konkrétní rodině s postiženým dítětem, konkrétní matce, která měla 4 děti, a o prázdninách ji opustil manžel, a ona akutálně neměla ani na to, aby před školním rokem nakoupila pro školáka potřeby, konkrétní rodině, která byla sociálne slabá a potřebovala pomoc, konkrétním srdužení, které se zaobíralo vzdělávání dětí…

Jsme v demokracii (nebo se tak alespoň snažíme vypadat), a sami se můžeme rozhodnout, jestli dáme, a kolik, a komu. A neupírala bych ani nikomu právo na to, o pomoc požádat. Vážím si každého, kdo vychovává postižené dítě, možná o to víc, že o tom věděl, a takové dítě porodit neodmítl...

berenika39
13. črc 2014

@elephant 🙂 ok. souhlas, moje reakce vyplynula z toho, že jsem už od něj měla nějaké reakce - a konkrétně jedna byla na dva roky starý příspěvek, který jsem napsala a t.č. mám názor na danou věc jiný - takže sice reagoval, ale na něco, co už je mimo mísu. chápeš?
k tématu - sama se dokážu rozhodnout, kam a jak směřovat pomoc. a pomáhám. často.

elephant
13. črc 2014

@berenika39 Jasně, chápu 🙂 Já jen, že mám manžela s podobným názorem, já bych pomáhala (hlavne konkrétním osobám), ale manžel mě od toho zrazuje, že to v dlouhodobém horizontu k ničemu dobrému nevede… Myslím, že @pavelo má pravdu v tom, že dát to do velké organizace, tak 90% toho, co tam pošleš, padne na administrativu, a tak těch 10% se dostane tam, kam to človek pošle… Bohužel...

berenika39
13. črc 2014

@elephant s tím souhlasím bezezbytku....každá ta organizace má své náklady, zase na druhou stranu - nemyslím, že by primárním cílem těch, co to dělají, byl zisk - jejich vlastní. kamarádku mám v Člověk v tísni, vím, jak to funguje tam a jsou tam - konkrétně - lidé se srdcem na správném místě.
Sama to dělám tak, že spolehám na sůvj vlastní rozum.

elephant
13. črc 2014

@berenika39 Taky mám známou v Člověku v tísni 🙂 Svět je malý. 🙂 Reagovala jsem spíš proto, že se mi nelíbilo, jak tady psaly, že rodiče postiženého dítěte nemají co žádat veřejnost o podporu. 🙂

berenika39
13. črc 2014

@elephant ale mohou, moc jiných možností nemají...ta moje je Lenka H ..že by?

pavelo
13. črc 2014

@berenika39 Vy jste zmenila nazor na zbrane? To jste mela napsat i do te diskuze, kde jsem odpovidal na stary prispevek. Treba by me ten novy nazor potesil. A k tomuto tematu: v techto organizacich samozrejme pracuji lide, kteri to mysli uprimne, ale skutecny zamer vlastniku neznaji. To plati i o Cloveku v tisni. Urcite nevedi toto:
http://afinabul.blog.cz/1402/clovek-v-tisni-pro...
http://www.reformy.cz/zpravy/clove-v-tisni-al-k...

berenika39
13. črc 2014

@pavelo ano, změnila jsem názor na to, jestli si má nebo nemá dítě hrát s maketou zbraně. a změnila jsem i spoustu jiných názorů - učím se stále a jsem za to ráda.

Přiznám se, že nemám moc ráda lidi, co vědí všechno lépe, než ostatní. Nebo si to myslí, že to vědí lépe.
Kdyby nebylo všech těch organizací, které tomu pomáhání dají řád, nebylo by pomoženo těm, kterým je ta pomoc adresovaná. Nebylo.
Nemíním to pitvat, Unicef a třeba Člověk v tísni - pracujete pro ně? Byl jste uvnitř? Máte jejich účetnictví? Děláte ho? Nosíte jejich boty? Ne? Tak nesuďte.
Díky. Soudit nepřísluší nikomu, kdo jen čte články na internetu.

elephant
13. črc 2014

@berenika39 Nene, já znám Adélu P. 🙂 Teda vlastně už B.

berenika39
13. črc 2014

@elephant tak to bude jen náhoda🙂)). každopádně dávám tam hračky do místní školky🙂

elephant
13. črc 2014

@berenika39 Hele, já dělám účetnictví pro malý spolek, který se zabývá vzděláním dětí, a ano, je pravda, že administrativa něco stojí. Takže když má někdo nemocné dítě, a potřebuje pomoc, je lepší, když nic nezakládá, spolek a tak, ale prostě požádá blízkých, známých o pomoc. A proto to neodsuzuji. Má na to právo. Myslím, že my dvě mezi sebou nemáme spor, takže přeji hezké léto! 🙂

berenika39
13. črc 2014

@elephant ano, ano . Souhlas. A napodobne🙂

elephant
13. črc 2014
pavelo
14. črc 2014

@berenika39 vyjadruji jen svuj nazor. A nazor muzu mit i na organizace, ve kterych nepracuji. A vy muzete mit nazor na lidi, ktere neznate (treba me).

habeta
14. črc 2014

Tohle je zajimava diskuze i kdyz starsi. Ja treba nemam vubec zadnou duveru v takove ty poulicni prodejcd plysacku, propisek, magnetek... Proste jsem strasne neduveriva a neprispivam. Ne, ze bych nechtela, ale na te ulici mi nestaci mavani jakeho si průkazu pred ocima. Popravde mi obcas prijde, ze chovani tech prodejcu je dost desive a az prilis negativne reaguji na odmitnuti- aspon Praha.
Pred 14 dny jsem sla plna euforie z velkeho utz. Sla jsem pres trh koupila si na oslavu kilo tresni. A hned po zaplaceni si me odchytil velice vyrecny pan jestli prispeju na nejake klauny do nemocnic pro deti. Ja mela u sebe jen dvoustovku on, ze lidi prispivaji 50 i 100 kc a ze si muzu rozmenit. No aplikovat moje oblibene, ze nemam u sebe nic neslo a jak sem byla rozjarena z toho vysetreni nemela jsem ani silu ho odmitnout. Dala jsem mu stovku. On me jeste ujistoval, ze vse je podle predpisu, ze ma prukaz, zapecetenou pokladnicku a ze muzu mit svedomi klidne. Tak jsem mu rekla, ze moje svedomi bude naprosto klidne, protoze odchazim s tim, ze jsem prispela na dobrou vec a zadne prukazy zkoumat nebudu. Ze spis otazkou je jake bude mit svedomi on pokud vse neni, jak ma...jen se usmal. Vice jsem to neresila.
Co se tyce zasilani penez nekam pro nemocne deti. Jeste jsem to neudelala. Takovych tech velkych sbirek pod zastitou nějakého znamejsiho spolku se i tak bojim. Ke konkretni prioadum, jak jsou ty ruzne sberatelske skupiny na fb taky nemam duveru. Kazdopadne asi kdyby slo o nekoho pro me znamejsiho, tak samozrejme prispeju. Ale je to smutne, jak to u nas funguje, ze na speciální pomucky, lecbu se musi nasbirat xkilo plastovych vicek pripadne se spolehnout na nejaky financni dar a stat poradne nic.
Libi se mi i v puvodnim prispevku i ta myslenka kdyz prispivam, tak proc. Myslim, ze ten duvod, aby se to nahodou nestalo i mne je casty. Jen lide ze strachu z odsouzeni ci ostudy tohle jen tak nepriznaji. Mozna to nechteji priznat ani sami sobe, pritom i ja se nad tim timto zpusobem zamyslim, ze jsem mozna neco mela dat. Mozna to je i pocitovano jako takovy uplatek osudu, vykoupeni...

Taky mi prijde, ze nazor a myslenka, ze rodice, co si vedome nechaji dite, ktere ma prijit na svet postizene nemaji dostat nic, ze se primo nabizi. Urcite to hodne lidi take napadne. Ze co jako cekaji, ze prenesou zodpovednost na druhe.... Jenomze kdyz se nad tim zamyslime. Tak kolik lidi ziska nejake postizeni behem zivota- nemoc, uraz. Kolik je vad, ktere se behem tehotenstvi neprojevi... Takze odsuzovat se to neda a take za toho nikoho nesoudim.Nikdy nevíme, co nas potka.

berenika39
14. črc 2014

@pavelo názor neni ale pomluva a hanlive psaní o organizacích, o kterých je tu řeč. Názor je váš subjektivní postoj.... Pokud ale napíšete, ze jste někde četl, ze to ty organizace dělají blbe a svindluji, ma to k názoru hodně daleko. Názory jsou vítány, ale kopírování něčeho, co nemáte podložené a jen jste někde našel, to neni fér. Sama nevím, jak přesně je realita, ale nikdo tu z těch organizace neni, takže neni fér je tu osocovat, nemohou se bránit. Záměr vlastníku nechte na nich🙂)))

Navrhuji to dal neřešit, jsme mimo téma, hezky večer a pomáhejte, kde je třeba každy podle svého uvážení.