Je dítě jen pro majetnější?
Poslední dobou přemýslím nad tím jestli doopravdy už přicházi doba,kdy dítě budou mít moct jen ti,kteří budou mít plat alespoň tak velký jaký je celorepublikový průměr a nebo i ti,jejichž plat,který tohle bohužel nesplňuje.
Souhlasím s tím,že někteří by neměli mít děti už z principu...buď proto,protože jejich sociální i finanční gramotnost je žalostná...a nebo proto,že jsou tak povrchní a lidsky hloupí,že pro ně každý kdo na to v jejich očích finančně nemá a dostane se do problémů a chce o pomoc požádat stát je nezodpovědný,že si vůbec dítě pořizoval....
@zmrzlinka v tom souhlasim do puntiku. A jedina cesta je podle me v danovych odpoctech. Pokud cloveku, ktery ma deti, radne se o ne stara a pracuje, zbude vic penez, jen dobre. Plosne zvyseni RP nic neresi, jen zasekava sekeru do rozpoctu.
@sudylichozrout tak,tak 👍
@sudylichozrout já netvrdím,aby měl dělník 40 ticis ,ale když má u nás uklízečka minimální mzdu a my školy,nemocnice, úřady potřebujeme uklidit a člověk s VS to dělat nebude....tak se mu spíš vyplatí nasekat děti a žít z davek.A stát ještě zvedne rodicak 😉
Znám spousty VŠ vzdělaných lidí, kteří radši dělají dělníky, skladníky, prodavače, protože mají lepší peníze než v oboru. Pak znám spousty těch, co v oboru zůstali přesto, že plat je nižší než u těch dělníků. Děti mají nebo se mít chystají a o přídavky nežádají, i když by na ně možná nárok měli.
@vendes Tak ono hodne zalezi i na oboru studia. Znamy je kulturni antropolog Blizkeho vychodu z fildy a proste nema sanci delat praci odpovidajici vzdelani. Snazil se prosadit v mediich, pak byl dlouho nezamestnany a posledni info mam o tom, ze delal nekde prodavace. Ja verim tomu, ze to neni lehke studium, ale clovek by mel tak trochu premyslet i nad uplatnitelnosti oboru. Nemuzou byt vsichni jaderni inzenyri a ajtaci, ale taky zas na druhou stranu, co s kulturni antropologii... To je tak pro dvacet lidi v republice, co zustanou v akademickem svete.
@sudylichozrout Spíš jsem tím chtěla říct, že VŠ nerovná se průměrná nebo nadprůměrná mzda. Na druhou stranu o přídavky nežádají, protože si nepřijdou natolik potřební nebo chudí, aby na ně měli nárok. Vystačí si a hospodaří tím, co mají.
@vendes ano, v nekterych oborech to plati, zejmena tech humanitnich, nebo tech, ktere jsou vazane na stat, napriklad zachranari, policiste, ucitele...
Myslím, že se dneska lidi němají špatně. Práce na každým rohu, mzda se zvyšuje. Jenom ceny nemovitostí jsou extremní.. ale to pak člověk musí zvážit. Je to o prioritách. Jestli si koupí 1kk v Praze, nebo velký dům na Vysočině za stejnou cenu. Do 1kk se děcka cpou dost špatně. Ale myslím, že dvě děti v pohodě průměrně schopný člověk bez újmy zvládne.. Spíš okolo sebe vidím, že lidi mají peníze. Vždyť lidi nakupují a nakupují. Ve školce jsem jestě nepotkala dítě, co by doma neměli na hračky, nebo chodilo v oblečením do rodičích atd.. všude jezdí supermoderní kočáry.. A k tomu dnes obvykle děti nemají dvacátníci, ale třicátníci a mají dost času se na to připravit. Pokud teda všechny peníze nerozfrcají za cestování, barber shopy, iphony a starbucks latéčka, jack russely...
Já se sice souhlasně přikláním k názoru, že někteří lidé by neměli mít děti, nicméně jsou většinově právě oni, kteří pak se státem vyjebávají takovým způsobem, že když se normální rodič dostane do problémů a obrátí se na stát o pomoc, získá dojem, že v lepším případě otravuje.
A to je smutné.
Ono je to dané spíš smýšlením společnosti... Máme děti tři, dědí po sobě věci (to co nestihnou rozebrat do šroubků/nití) a okolí na nás kouká jak na socky, protože máme tolik dětí a "nemáme" ani na slušné tepláky... Jenže proč mám dítěti na vesnici dávat ven slušné tepláky, protože je stejně jako ty "neslušné" rozerve? A taky máme staré auto a nemáme novou fasádu a... (dle libosti si dosaďte asi úplně cokoliv). Takže platíme za socky, sociální dávky nebereme žádné (pač naopak podle státu jsme "vysoce příjmová rodina") a jsme vesměs spokojení (jasně výhrou ve sportce by jsme nepohrdli), ano na školu v přírodě pro tři děti šetříme průběžně, stejně tak na jiné větší výdaje, dovolená se omezuje na výlet na chatu/pod stan atd., ale jsme soběstačná jednotka, děti mají co potřebují a pokud se jednou něco (nedej bůh) podělá, tak si o ty dávky taky půjdu říct, ale to samé může potkat ty, co na nás teď koukají skrz prsty... A paradoxně jedna maminka v okolí (které netuším proč, pač jí znám jen od vidění, ležíme hodně v žaludku) co si hraje na dámičku a tváří se jak s miliardou na účtu, zatajila tatínka aby mohli čerpat vyšší dávky... Takže co je potom to správné, kdo je vlastně ta socka? :D
@mataharyy holky po sobe taky dedi obleceni, co ta starsi uplne nezlikvidovala, ma ted mladsi. A je mi uplne sumak, ze si tamhle Vonaskova z druhe strany Prahy mysli, ze musim byt ultra socka, kdyz nemam vystajlovanyho kojence 🙂 Na to fakt kadi Bilej Tesak. Prijde mi vtipny, jak si lidi porad potrebujou neco dokazovat. Jako kdyby vytunenej kocar a oblecky od Arnaniho urcovaly, zda je clovek dobry rodic 😃
Kdyz jdeme do lesa, na vylet ci na pisek, oblekam prakticky. Kdyz jdeme na prochazku, oblekam esteticky. 🙂
@sudylichozrout Hele taky se tím vůbec netrápím a tak si říkám, že děti jednou budou s láskou vzpomínat, jak vlezli do každé díry, jak šplhali ve větvích a jak si hráli v kalužích. A když vidím ty stajlované dítka, která závistivě koukají na ty naše urousané děti a závidí jim že si můžou hrát, zatím co jim rodiče kvůli nové teplákovce za dvojku, dovolí tak maximálně sedět na lavičce, tak je lituji. Jestli si někdo kvůli tomu myslí že jsme nezodpovědné socky, co neměli mít děti, protože si v klidu dáme pivko, zatím co děti poletují po stromech, tak to mám srdečně na salámu :D
@mataharyy presne 😃 Taky jsem uz zazila matky, ktere peskovaly na hristi na Letne vymodene deti, aby si nehraly v pisku, ze se umazou 😃 Pakarna na kvadrat. Nase B. a ted uz i J. jsou neustale silene zaflakane, ale vypadaji stastne. Tak snad i jsou, kdyz maji volnej retez 🙂
Bych te fakt nekdy chtela potkat v realu, to bychom se nasmaly 🙂
@sudylichozrout No to jo a okolí by nám to dalo sežrat, s těma názorama co máme to je spíš na hospodu, než na rodičovský klub :D :D
@mataharyy Jsem pro. Jak daleko to mas do Prahy? 😃 Nebo jak daleko bych to mela z Prahy? 🙂
@sudylichozrout Do prahy, za optimálních povětrnostních a jiných podmínek, jsem v centru cca za půl hodiny :D
Nezabývají mi desetitisíce z výplaty , platíme hypotéku v dnešní době srovnatelnou s cenou nájmu a dítě je můj sen vím že si nebudu moc dovolit jezdit dvakrát ročně na dovolenou ale toho se ráda vzdám pro náš zázrak snažím se ušetřit už teď něco až miminko přijde aby jsme byly připraveni a mateřskou zvládli 🙂
@mataharyy Tak to by stalo za hrich, co rikas? 🙂 Hodim ti na sebe do SZ kontakt 🙂
@sluckynek Delate to dobre 🙂
@sluckynek správné a zodpovědné jednání. Držím pěsti ❤️❤️
Vsechno je to o lidech a jejich narocich...
@caverina vzhledem k tomu,ze nejvic se rodi deti v nejchudsich zemich tak to asi spolu moc souviset nebude
@zelenaesmolda ja to spis myslim tak,ze spoustu lidi zastava nazor,ze kdyz musis at chces nebo nechces pobirat nejake davky,tak si u druhych ten kdo by dite nemel mit,kdyz se o neho nedokazes postarat sam....
@caverina no tak stat se muze cokoliv a situace se muze zmenit.ja treba zastavam nazor,ze si nema dite porizovat ten,kdo uz od zacatku vi,ze se o nej nebude schopny postarat
@caverina chápu Vás, za mě jen asi tolik. Miminko je ten nejúžasnější dar, pakliže máte možnost mít své vlastní dítě s člověkem, kterého milujete, vazite si ho a víte, že kdyby tu nebyl, tak by vám strašně chyběl, tak jste za mě ten nejbohatší člověk na světě v téhle době. A peníze jako takové??? Nemá cenu řešit, jednou je jich dost, pak zase míň a tak pořád dokola, jsou důležitější věci na světě.
A ještě mě k tomu napadá, komu dnes záleží na názoru druhých lidí, kteří něco píšou na MK či sociálních sítích - ti lidé vám pomůžou až vám dojdou peníze, či až budete nemocná, pohlidaji vám mrne, abyste se mohla vyspat, uklidí vám doma??? Ne, tak proč si z jejich názoru něco dělat.
@ivuska1986 Protože umí být velmi, ale velmi útoční a pokud je člověk v nějaké krizi (finanční, emoční...) tak ho i názor naprostého vola dokáže dostat do kolen, přesto že je to cizí člověk, nad kterým by jindy mávli rukou a mysleli si něco o pozadí... ;) Nevýhoda anonymity na internetu je to, že si tam kdejaký frustrát může beztrestně kopnout do kohokoliv, bez toho aby mu pak na triko padli nějaké následky ;)

Já si prostě myslím , že stát by měl podpořit pracují rodiče a ne zvednout rodicak a nemakacenka si raději udělají další dítě než aby šli do práce.