icon

Je mi 16 a jsem určitě v tom. Co teď?

nereknunic
26. led 2015

Je mi 16 a asi urcite jsem v tom. Pritel s tim, tak trochu pocita, ale furt doufame v to, ze dojde menstruace. Moje myslenky furt smeruji na potrat a nebo co ? Sama nevim, co budi delat. Kdyz pujdu na potrat, tak se muze neco pokazit a bude celej zivot v pr*** a to bych nedala, chci mit rodinu. Pritel ma praci, zvlada vsechno je nejlepsi kluk pro me a udela pro me cokoliv. Nase rodiny nevim, jak by to vzaly. Co si myslite vy ? Furt je to zivy tvor :/

Strana
z4
katka_mel
26. led 2015

@nereknunic Tak můj názor. Já v 16 říkala, že bych dítko kdyby k němu přišlo chtěla. 1. dítko jsem měla ve 23letech a můžu říct, že to bylo fakt náročné. Víc, než jsem si představovala a nemít oporu v rodině a partnerovi, tak bych to sama opravdu asi nezvládla a dítko bylo někde v baby-boxu. A to jsme měli plánované, měli jsme bydlení, práci.... Zpětně vím, že v 16 bych to nezvládla, i když jsem si tehdy myslela něco jiného. Navíc obětuješ v podstatě všechen svůj čas dítku a s vrstevníky si nebudeš rozumět, protože oni budou jinde než ty. Mluvím z vlastní zkušenosti. Všichni kamarádi studovali (pracovali), chodili pařit, měli zájmy a koníčky a já byla doma s dítětem. A v podstatě jen pár měsíců je zajímalo, co já a jak zvládám a pak je asi řeči o mateřství začly štvát a pomalu jsme se přestali stýkat. Zbyly mi asi jen 2 kamarádky, které to se mnou vydržely. Takže určitě bych se svěřila rodičům s tím, že těhotná jsi s ujasněnou vizí, zda si dítě nechat, nebo ne. Určitě to pro ně bude šok a nadšení z toho nebudou. S tím počítej. Ale pokud se rozhodneš dítko si nechat bylo by super, aby to tví rodiče pochopili a mohli ti být oporou, protože tohle je rodina a chlapi jsou někdy nevyzpytatelní (a i ty se změníš) a můžou se sbalit a odejít, i když to tak nyní vůbec nevypadá. 😉 Přeju, aby ses rozhodla správně.

alubif
26. led 2015

@nereknunic jak jsi dopadla? Jednou v životě jsme oznamovala mamince s 15 letou dcerou, že je holčina v tom a nikdy na to nezapomenu ... První dotaz matky potrat - to už bylo pozdě 🙂 sledovala jsem jejich příběh děťátko si nechaly, poměry sociální chudší, otec od někud 100 km daleko, ale zvládli to, ze zač´tku holka musela s mimčem do nějkého internátu pro mladé maminky aby se o něj zvládla starat, ale prostě se to vždycky nejak udělá. Z toho co píšeš vypadá že už máš jasno co s životem, normálne bych řekla dej to pryč, ale v tvém případě si nejsem jistá.
Vem si že ve třiceti budeš mǐt 14 leté samostatné díté a na rozdíl od nás , které se v tom věku budem hrabat v plínách 🙂 ať už se rozhodneš jakoli, bude to správné rozhodnutí. Držím pěsti

sannnya
26. led 2015

Rozhodně bych na potrat šla a to jsem právě poprvé těhotná, ale je mi 29! Vyrostla jsem přesně v takové rodině, moje matka měla v 17 první dítě. Jsme tři, jako děti nás to neskutečně poškodilo do života, matka byla nezralá mít děti. Aniž si to uvědomíš, poškodíš psychicky své vlastní děti ať chceš nebo nechceš. Má sestra, první dítě v 16 letech->nařízený potrat rodiči->na truc v 17 těhotná znovu, už se mohla rozhodnout sama a nechala si ho. Teprve minulý rok dodělala maturitu a tu už jí je 37!!!! Zničený život, podřadná práce, naprosto asociální děti, to co jim udělala naprosto neodpustitelné! Děti se budou do normálního života drápat hůř než děcka zralých lidí a v nejlepším případě je to bude stát čas a peníze u psychologa. Dítě prostě nemůže mít dítě, budou tím jinak trpět všichni, tvé dítě, tvoje rodiče a neposlední řadě ty. Neříkám, že tohle-můj život, který mi matka sobecky připravila je nutně i tvůj případ, ale......zvaž to sama. Tvé kamarádky si budou užívat nejlepší roky, zatím co ty budeš hnít doma a až budeš mít dítě větší? Budeš stejně doma, protože tvoje kamarádky nebudou pařit, ale budou doma se svým čerstvě narozeným děckem. Mládí ti proteče mezi prsty a ty si budeš říkat, proč?

sunshine125
26. led 2015

@sannnya nejak nesouhlasim. Toto je dost sila,ale tezko rici,jestli to byla chyba pouze Tve matky. Jinak maturita je super a je jedno v jakem veku. Moji matce bylo 27 kdyz jsem se narodila a 33 kdyz se narodil bratr. Ja jsem odesla v 17 protoze ty denni opilecke vystupy se nedaly a bratr v 16 je v decaku. Neni to o veku,ale o lidech. Nekdo je pripraven na rodicovstvi v 15 nekdo nikdy. Pokud slecna ma zazemi (znam slecnu co mela mimi v 15ti a rodice byly nadseni) a citi se na to,tak neni co resit.

sannnya
26. led 2015

@sunshine125 proto jsem psala, že to nemusí být nutně případ slečny, jen jsem chtěla poukázat na to, že jsem v něčem obdobném vyrostla a celý život jsem poslouchala nářky sebelítosti od matky. Protože z hezkého snu se časem může stát slušná noční můra, větřím, že i má matka si sestru v sedmnácti přála.

svetlus_pepca
26. led 2015

Já nevím, ale tohle není dobrý postup. Nechat se ovlivňovat cizími radami a názory zrovna v tomhle případě...Především je to na tobě, tvém příteli a tvých rodičích. Stále za tebe zodpovídají! Promluv si s těmihle nejbližšími, s gynekologem, třeba s psychologem. Nikdo z těch, co ti tu radí do tvého života nevidí. Žádná se nedokáže vžít do tvých pocitů, do tvé situace. A i kdyby to byl sebepodobnější případ, nejsi to ty. Názory ostatních dokážou ovlivnit totiž hodně...a někdy bohužel! Hlavně hodně sil, ať už se rozhodneš jakkoliv 😉

marketa233
26. led 2015

@sannnya Otázkou je, zda by tvá matka byla lepší matkou, kdyby rodila třeba ve dvaceti. Maturita by jí asi nepomohla...

sunshine125
26. led 2015

@sannnya ja jsem zase poslouchala,ze kdyby vedela co dji ceka,radci by si poridila o dva psy vice 😀 vekem to fakt neni a i pochybuji,ze Vam mama ublizila nejak umyslne.

evulina77
26. led 2015

@nereknunic bude to chtít si promluvit s rodičema. Pokud jsi těhotná, nedá se nic dělat. Potrat není řešení tvé situace. Měli jste se chránit, ale to už víš asi taky. Pokud je příteli 24 let a má práci, jste schopní to spolu nějak zvládnout. Pokud vám pomůžou obě rodiny, máš šanci školu dodělat. Bude to chtít zabrat ve škole a pokud bude všechno v pořádku, můžeš chodit do školy do poslední chvíle a pak si domluvit individuální studium, případně pokud bude hlídání, tak školu normálně dochodit.
Mít dítě v 16/17 není sen rodičů a asi i pro tebe to není žádná sláva, ale stalo se. Teď je potřeba se k tomu postavit čelem a jako dospělá. A hlavu vzhůru, jde o nový život a dějou se horší věci. Jen je potřeba počítat, že než to rodiče rozdýchají, může to chvíli trvat...

lucina90
27. led 2015

@morgan nedelala si test a nevynechala ms..nepise ani kdy byl sex :-/ prvni koment pod dotazem byl a co potratova pilulka? A odpovedela ze uz je to dite..dokud nevynechala ms tak je to bunka a treba by to do 72hodin stihla a to dite neni

morgan
27. led 2015

@lucina90 no tak do 72 hodin po sexu snad nikdo nenapíše, že je skoro určitě těhotnej...to by snad napsala, že měla nechráněnej sex a co dělat aby neotěhotněla...každopádně je to jedno, protože pak psala, že měla pozitivní test a vynechala ms...

alubif
28. led 2015

@nereknunic Docela by mě zajímalo jak to s tebou dopadlo u doktora? A jak se vyvijí tvé rozhodování?

temnapani
4. bře 2015

Spozdil se mi menzes o 14 dní po mém 'poprvé' - v 16 ti. Přítelovi bylo 24. Když jsem si dělala test a nebyla jsem v tom, byla jsem i docela zklamaná, 10000000% bych si ho nechala, i kdybych měla zústat sama, věděla jsem že by mě naši nevypráskali na ulici. Zvaž, jestli chceš zít celej život s pocitem, že jsis nechala v sobě zabit život... při tomto aktu již má plod rozvinutou nervovou soustavu a za živa ho rvou na kousky, stáhni si z uloz.to Němý výkřik... a jak tu i jini radi, sednout s rodičema a probrat to spolu, ditětem živit nekončí, jen dostane jinej směr a nikde neni psáno že si život nekonec paradně neužiješ. Užijes si ho možna víc, než ty co tě tu rovnou odsuzujou že to nedáš a že jsi jseště dítě. Věk je individuální... drž se a přeju doma podporu!

temnapani
4. bře 2015

@evulina77 nej odpověď!

temnapani
4. bře 2015

Jo a s dětma život nekončí, ale začíná🙂 povyroste, budes mít vedle sebe parťáka, budete si líp rozumět. A nejvíc jsem toho zatím v životě dokázala se starší dcerou po boku🙂

millyh
4. bře 2015

@sannnya hmmm nechtěla bych být tvým dítětem
a upřímně @nereknunic bude určitě skvělá máma
Mít teď 16 a čekat dítě tak si ho nechám a ve třiceti můžu dělat kariéru a né přemýšlet nad tím jestli mě zaměstnavatel bude chtít když mám dvě malé děti. Jen je fakt že je to ze začátku záhul ať je ti šestnáct nebo třicet. A pomoc a podpora rodiny je nepostradatelná jinak je to občas na mašli s prvním. Jak je dětí víc tak už to jde v poho.
A řečím o kámoškách jak je fajn mít děti později a s ostatními nevěřím. Najednou skloubit tolik lidí je občas hodně dlouho nemožné. Když my jdeme už z venku domů většina mých kámošek jde teprve ven, protože my vstáváme v pět a oni v osm či devět...

ronyx
4. bře 2015

@temnapani A ty jsi ten druhý extrém,co ji vyloženě tlačí do toho dítě si nechat ač nic nevíš o její situace.Bože můj dávat jí ještě odkazy,aby se koukala na něco takového jako je potrat???? To mi fakt hlava nebere.Rozhodnutí je jen a jen na zakladatelce,nikdo z vás tady nemá právo ji říkat ani radit co má dělat!!!

sannnya
4. bře 2015

@millyh když chceš být vostrá......evidentně ti je tak dvacet, veškerou zodpovědnost, obživu aj. má také na starosti někdo jiný než ty, protože jinak by tě nikdy nenapadlo doporučovat 16-letý holce mít dítě a rozhodně bys nemluvila o kariéře, protože jak jde vidět představa tvé kariéry je někde za linkou u pásu.....holka co si pořídí dítě v 16 má co dělat, aby dodělala školu, natož, aby si budovala kariéru.......hlavně ve třiceti, bez zkušeností o tebe žádnej zaměstnavatel, kde bys mohla budovat kariéru ani neškrtne.....o trhu práce víš nula, nula nic a děláš tu chytrou, vsadim se, že si ještě ani nemakala 😀 takže kariéra->mateřská a rodičák, po RD sociálka a dávky v nezaměstnanosti....pecka, ta holka by tě vážně měla poslouchat

janulka1980
4. bře 2015

@nereknunic jak to dopadlo? drzim palce akokolvek sa rozhodnes 😉

temnapani
5. bře 2015

@ronyx do ničeho netlačim😀 pouze jsem předala svůj názor🙂 kdyz mi poprvé přiletěla vrána, byly uplně jiný plány. A nikdy bych nelitovala že mam Lucku. Neplaču nad promarněnou příležitostí🙂
A ten němý výkřik by měla vidět každá co tu o dětech v pupku mluví jako o věci... k rozhodování to patří...

ronyx
5. bře 2015

@temnapani To jak ses k tomu postavila ty,je jen tvá věc.Příjde mi jako totální stupidita nakráčet tady a napsat 16ti leté holce o které nic nevíš,hele nech si ho a koukni na tohle video,jak vypadá potrat.Já neholduju potratům,ale neodsuzuju za něj nikoho,každý se musí rozhodnout sám a ujasnit si,zda na to má či ne,kor v jejím věku.Rada tvého rázu mi nepříjde jako rada dospělé rozumné ženské,promiň.Víc to komentovat nebudu,nechci se tu zbytečně dohadovat,jde tu úplně o něco jiného,než o dohadování,co je správné a co ne!

morgan
5. bře 2015

@janulka1980 nereknunic je neaktivní, tak bych řekla, že ani těhotná nebyla nebo kdoví jak to bylo...teda jen si myslím, že jinak by se tu objevila 🙂

elleonorecka
5. bře 2015

@sannnya promiň, ale si tady! Žiješ protože tě tvoje mamka chtěla! Rozhodovat o potratu, to je stejné jako přemýšlet o vraždě! Jo, neříkám, že to bude jednoduché, nic není v životě jednoduché. Ale o to je svět krásnější. Kdyby se člověk o nic nesnažil, o nic tvrdě nedřel, tak si ničeho neváží.. v 16 mět mimčo, bude to boj, bude to o zvyku.. ale bude to super! Mět mladů maminku, to bude neco, budů si rozumět.. ted sů maminy enom kariéristky, první děcko nejdřív po 35.. a to možná.. tělo ženy není stavěné tak.. dřív byly maminy v 18.. S mimčem není život enom o JÁ.. a ani nekončí, jak tady už zaznělo.. ale opravdový život začíná 🙂. Nikdo neřekl, že život bude procházka růžovým sadem 🙂

maki73
5. bře 2015

@nereknunic já otěhotněla poprvé v 17 přítel o rok starší než já, měla jsem jít na medicínu, premiantka na vyhlášeném gymnáziu připravovala jsem se na přijímačky od druháku, také jsem věděla, co se svým životem, ale jak se říká: "Člověk míní, život mění." O potratu jsem v žádném případě neuvažovala, ačkoli přítel řekněme nebyl zrovna nadšený, měl před sebou studium v Brně, měli jsme tak už domluvený byt, nechtěli jsme se zahrabat s nějakou "podřadnou" školou...Nakonec nastoupil na VŠB, zůstali jsme v Ostravě, rodiče to "přijali" přestože taková situace rozhodně nenaplňovala jejich očekávání. Já bez problémů odmaturovala za 6, ačkoli jsem na školu neměla vůbec čas a a ročním mimčem jsem se dostala na Přf Ostravské univerzity, bylo to hoodně těžké, dcerka je nedoslýchavá a první rok péče o ni byl časově velmi náročný, běhání po doktorech apod. takže jsem tu přírodu vzdala, celou svou kariéru jsem vzdala, rodiče málem trefil šlak, ale co, teď dělám pajdák, trpím tam, je to hrůza, moje spolužačky jsou do jedné úplně pitomé a každý den mám chuť s tou školou seknout, ale řekla jsem si, že to prostě dodělám, přežiji a vydržím, abych alespoň nějakou školu měla. Můj tehdejší přítel je nyní mým manželem, žijeme spolu již 4 roky a čekáme 2 dítě, tentokrát syna, pro rodinu jsem se vzdala všeho, čeho jsem tehdy chtěla dosáhnout, ale rozhodně to neznamená, že dnes mám méně. Manžel ačkoli nerad vydržel VŠB, přes jeho odpor k podřadné škole 😀 a dnes má skvělou práci a je ve svém oboru špička, má spoustu pracovních příležitostí a může si vybírat, na škole zase tak nezáleží, když je člověk doopravdy dobrý v tom, co dělá...pokud máte oporu, vždy se to dá nějak zvládnou, znám spoustu holek, které měli dítě v 17 a také znám jednu, která šla v 16 na potrat, dodnes se 3x pokusila o sebevraždu a nemůže mít děti, ano je to ojedinělý případ, ale je to životní zkušenost, nenechte se zastrašit ani jednou stranou a rozhodněte se s přítelem, podle svého srdce, možná to zní jako klišé, ale v takovém případě je potřeba se zamyslet, chcete spolu vy dva zůstat a mít spolu děti? Poku ano, možná není důvod to první poslat k vodě...

maki73
5. bře 2015

@sannnya no to, že někdo má špatnou zkušenost a vaše matka možná nebyla dost vyspělá neznamená, že mladé matky musí mít poškozené děti a pokud se cítíte být sociálně poškozená, pak naprosto nemůžete objektivně odpovídat na takový dotaz...Jako bych slyšela tchyni, když ječela, že jsme si zničili život, to je největší pí..vina, jakou jsem doteď slyšela a to už je téměř 4 roky, naše dcera rozhodně zanedbaná není, žijeme jako zcela normální rodina, navštěvuje soukromou mateřskou školu a ani v nejmenším není našim nízkým věkem nijak znevýhodněna, jinak bychom se nerozhodli pořizovat si druhé dítě, to zda je člověk mentálně připraven mít děti přeci nezávisí na věku...takové kecy mě vždy rozčílí, víte kolik znám matek, které mají 30 a děti tedy jsou při nejmenším sociálně zanedbané, mám mezi kamarádkami 3 sociální pracovnice a nikdo se tady také neohání tím, že starší matky jsou neschopny přizpůsobit se nové situaci a adaptovat se na výchovu dítěte, přestože se tak často doopravdy děje. Strašit 16 letou dívku tím, že si úplně zničí život a že její děti budou zanedbané a bůh ví co ještě je idiocie, to se nezlobte, ale zjevně jste sama nevyspělá...

maki73
5. bře 2015

@millyh no tak s tou kariérou to zase tak horké nebude, jak už jsem psala, studovat s dítětem je hrozně těžké, ačkoli v tak nízkém věku je to daleko snazší, než dodělávat školu později, to sama vidím u starších kamarádek, člověk se v mládí prostě lépe adaptuje, ale reálně, jako kariéru holka která už se navždy bude muset ohlížet na pracovní dobu a pod. asi udělá, ne že bych chtěla být pesimista, ale zkoušela jsem to a kariéra ženy jde vážně stranou...to však nic nemění na tom, že chlap si může vybudovat skvělou kariéru i s dětmi a žena prostě bude "jen" pracovat a smíří se s tím, že pokud bude chtít studovat a dělat kariéru, bude to na úkor dětí, což si snad vybere málokdo...chce to srovnat si priority a počítat s tím, pokud si někdo myslí, že bude s dětmi budovat kariéru, pak ty děti pravděpodobně zanedbané budou, minimálně časově...

sannnya
5. bře 2015

@maki73 vtipné je, že tím co píšete, potvrzujete vlastně to co jsem psala já 😀 tzn. že kariéra v pravém slova smyslu je prakticky nereálná a pokud by jí slečna chtěla, tak vlastně popírá to proč do dítěte v takovém věku šla.....každopádně dámy, všechny tu zapomínáte na to, že v 16-ti o tom zda bude mít dítě nebo ne, rozhodují právě rodiče, kteří jí v tomto věku potrat nařídit mohou.......nejde mi o to říkat jí, běž na potrat, to mi nepřísluší, asi jako žádné tady, ale pochybuju, že dítě v tomhle věku si dokáže uvědomit co vůbec dělá a jaké následky to bude mít.

niky6784
13. bře 2015

Já myslím, že se dá vše zvládnou i v 16-ti, asi to nebude lehké, ale já bych na potrat prostě nikdy nešla. Mám z toho hrůzu a prostě né. Podstoupila jsem ukončení těhotenství v pátém měsíci kvůli závažné VVV nelsučitelné se životem a tenhle zážitek si ponesu do konce života. Pro mě pokud se bunky spojí, je to život, at si každý říká co chce...moje mati taky mohla jít na potrat a nebyla bych tady, takhle přemýšlím já. Potrat prostě za mě ne a pokud slečna píše, že ma i zázemí, nebála bych se ničeho.

nonacek
13. bře 2015

@nereknunic je úplně jedno co ti kdo napíše,za názor,protože to je o tobě a tvým živote.... sami si s přítelem rozhodnete co a jak... tady ty názory ti nepomůžou protože co člověk to názor.
Můj názor když je to tak jak píšes tak bych si promluvila i s mámou a asi bych si miminko nechala nebudez ani první ani poslední.

maki73
13. bře 2015

@sannnya potrat rodiče nařídit nemohou, po této stránce je u nás osoba (žena) právně zodpovědná za své rozhodnutí od 15 let, kdy je povolen pohlavní styk...

Strana
z4