Je správně používat brzdu při rozjezdu s autem?
Ahoj hlavně řidičům ,těch názor mě zajímá 😊
Autoskolu jsme zvládla bez nějakých problémů, ( rp mám 2 měsíce a jezdím 1x týdne 20min cca a 1x za 14dni mám 67km jízdu k rodině pro představu jak moc jsem ,, vyježděna ") ,ale teď v realitě bojuju s rozjezdy , rozumeno z autoškoly umím držet spojku a brzdu , spojku do zaberu ,pustit brzdu a přidat plyn, v tomto nemám problém ,rozjedu se za mě rychlosti ok a jedu...no ale tím že mi můj chlap (30let praxe jako řidič) furt frčí do hlavy že nesmím držet brzdu ale jen spojka a plyn , pri této kombinaci mi to na můj vkus často v křižovatce nebo semaforu chcípne( počítám že psychika ,hlavně ať jsem rychle pryč ) a mě by zajímalo hlavně to ,jestli ten můj způsob z autoškoly je špatný ve smyslu většího opotřebení části auta?
Nebo je to prostě jen že takto se to nedělá protože prostě proto ♀?
rozjezd do kopce mi tímto ,,mým" způsobem vůbec nedělal problém ani v autoškole ani teď ...
Ráda bych řídila tak že neohrozim sebe ani ostatní ,coz ale při tom rozjezdu spojka plyn mám pocit že jo když mi auto chcípne v půlce křižovatky nebo poskočí a chcípne , když se rozjíždim tím svým způsobem tak žádný problém ,žádný chcipani ,zdržování atd
Díky
@te_reza to vím,mě šlo hlavně o to jestli ta seslapla brzda (se spojkou než ji pustím do záběru) může nějak ničit to auto , což doufám se tu třeba ještě dozvím 🤣
@zdravuska1989 Taky stojím na brzdě, ono má i svůj důvod. V kopci je to bez diskuze. Ale třeba za snížené viditelnosti je hlavně zezadu vidět, že svítí brzdová světla, takže teoreticky na rovině na brzdě stát nemusíš, ale jak už tu padlo, vodováhu v oku nemáš a nikdy nevíš, kdy to cukne do auta za tebou. Úplně v klidu. Řídíš ty, nevyžádané rady pouštět ven 🙂 přeji šťastné kilometry
@zdravuska1989 Taky stojím na brzdě, ono má i svůj důvod. V kopci je to bez diskuze. Ale třeba za snížené viditelnosti je hlavně zezadu vidět, že svítí brzdová světla, takže teoreticky na rovině na brzdě stát nemusíš, ale jak už tu padlo, vodováhu v oku nemáš a nikdy nevíš, kdy to cukne do auta za tebou. Úplně v klidu. Řídíš ty, nevyžádané rady pouštět ven 🙂 přeji šťastné kilometry
@angulina22 proboha, co by cukalo 🤣 zeny, ja si to porad nedokazu predstavit, jako chapu, ze mne to na dalku nepredvedete, ale docela me to zaujalo 🤔
@angulina22 proboha, co by cukalo 🤣 zeny, ja si to porad nedokazu predstavit, jako chapu, ze mne to na dalku nepredvedete, ale docela me to zaujalo 🤔
@marge_s jela jsem s kamarádkou a taky nečekala, že stojí v mírném kopečku, pustila brzdu a neměla ještě úplně dobrou koordinaci rychle přidat hned plyn po puštění brzdy, jak se lekla, že auto couvlo, tak i rychle pustila spojku a auto chcíp. Moc nechybělo, aby se opřela o auto za sebou 😅
@marge_s jela jsem s kamarádkou a taky nečekala, že stojí v mírném kopečku, pustila brzdu a neměla ještě úplně dobrou koordinaci rychle přidat hned plyn po puštění brzdy, jak se lekla, že auto couvlo, tak i rychle pustila spojku a auto chcíp. Moc nechybělo, aby se opřela o auto za sebou 😅
@angulina22 no tak to se asi nestava kazdemu denne 🤣 to je kumst. To auto nikam neskace, pomalu se rozjizdi, to ucitis driv nez vznikne nejaky problem 😉
Btw to spis vzniklo tim, ze to proste neovladala s byla naucena na tu brzdu 🙂. Jako s tim se nemuze crcat pul minuty 😁ale takové veci se zezacatku stanou kazdemu (ja se rozjizdela dokopce na neutral 🤭 to bylo diveni ze jedu dozadu nebo uprostred velke krizovatky na trojku 🤭 taky to nejelo kam jsem chtela 🤣a tak)
@marge_s Když jsem odpovídala, před pár dny, tak jsem psala, že taky brzdím. No jak jsem si uvědomila potom, tak si to jenom myslím 😅 Prostě o tom v běžném provozu nepřemýšlím, někde stojím na brzdě, někde ne.
Ale na trojku jsem se taky pokoušela rozjet a divila se, proč to nejede 🙈 Vracela jsem se večer z práce, mlha že nebylo vidět na 10m a kvůli nehodě policie odkláněla provoz jinudy. Odbočka je tam do kopce, dala jsem málo plynu a chcíplo mi to. A jak jsem byla před tím policajtem nervózní, tak jsem omylem zařadila trojku 🤦♀️ Stane se, no... 😁
@marge_s Když jsem odpovídala, před pár dny, tak jsem psala, že taky brzdím. No jak jsem si uvědomila potom, tak si to jenom myslím 😅 Prostě o tom v běžném provozu nepřemýšlím, někde stojím na brzdě, někde ne.
Ale na trojku jsem se taky pokoušela rozjet a divila se, proč to nejede 🙈 Vracela jsem se večer z práce, mlha že nebylo vidět na 10m a kvůli nehodě policie odkláněla provoz jinudy. Odbočka je tam do kopce, dala jsem málo plynu a chcíplo mi to. A jak jsem byla před tím policajtem nervózní, tak jsem omylem zařadila trojku 🤦♀️ Stane se, no... 😁
@emillyhk To je právě ono, stane se, i mistr tesař… jezdím strašně ráda, podle okolí i dobře, ale člověk není stroj. O řazení 1/3 by moje už ne tak plynulá Fordí babička mohla vyprávět 😅
@angulina22 a to je asi ten problém začátečníků ,vždy se o tom bavím s mužem že jak on má po 30r vše automat tak mě než dojde co se stalo ,do toho že auto jede dozadu a tvl co teď honem rychle ,brzda a co teď ,no to je prostě jako půl hodina ( není ale víme přijde mi to tak 🤣) , takže stát na té brzdě než si dám spojku do záběru je jistota v kterékoliv situaci 😅 ale poctivě trénují a už z 90 % jedu jen spojka plyn ,sice občas trošku nervy že plyn už řve ale spojka ještě není tam kde by měla být 🤣 ale počet chcipnuti se i s tímto minimalizoval , více s dětmi teď jezdím aspoň tady okolo ( cti 20km tam a zase zpět) a je to vidět 🙏🏻😊
@angulina22 a to je asi ten problém začátečníků ,vždy se o tom bavím s mužem že jak on má po 30r vše automat tak mě než dojde co se stalo ,do toho že auto jede dozadu a tvl co teď honem rychle ,brzda a co teď ,no to je prostě jako půl hodina ( není ale víme přijde mi to tak 🤣) , takže stát na té brzdě než si dám spojku do záběru je jistota v kterékoliv situaci 😅 ale poctivě trénují a už z 90 % jedu jen spojka plyn ,sice občas trošku nervy že plyn už řve ale spojka ještě není tam kde by měla být 🤣 ale počet chcipnuti se i s tímto minimalizoval , více s dětmi teď jezdím aspoň tady okolo ( cti 20km tam a zase zpět) a je to vidět 🙏🏻😊
@zdravuska1989 To bude dobry, hlavně jezdit, jezdit, jezdit. Ono se to nezdá, ale strašně fakt pomůže i trosku lepší auto. Asistent rozjezdu do kopce je fakt top strop vychytávka a ušetří hodně nervu (nemam bohužel) 😆 ono v automatu, který vám dozadu necukne ani v kopci většinou, tak to se to komentuje 😁
@zdravuska1989 To bude dobry, hlavně jezdit, jezdit, jezdit. Ono se to nezdá, ale strašně fakt pomůže i trosku lepší auto. Asistent rozjezdu do kopce je fakt top strop vychytávka a ušetří hodně nervu (nemam bohužel) 😆 ono v automatu, který vám dozadu necukne ani v kopci většinou, tak to se to komentuje 😁
@angulina22 mě paradoxně rozjezdy do kopce problém nikdy nedělaly ,sice auto které měli v autoškole toho asistenta mělo a dalších x ,ale instruktor mě učil tak abych žádné ty asistenty nepoužívala ,což jsem ráda ,koupila jsem si dvojkovou fabku a ta nemá nic 😂 ale je to moje 🩷😆záležitost .... jo každý že kup si automat ,ale mě to řazení jako takové baví ,první jízdy jsem to vůbec nechápala a myslela si že to prostě nedám ,vůbec jsem nechápala že někteří dle mého bez mozku vůbec jezdí jako ,ale pak mi to někdy v půlce cvaklo ,tak by mi bylo líto se na to vyprdnout 🤷🏻♀️😊
@angulina22 mě paradoxně rozjezdy do kopce problém nikdy nedělaly ,sice auto které měli v autoškole toho asistenta mělo a dalších x ,ale instruktor mě učil tak abych žádné ty asistenty nepoužívala ,což jsem ráda ,koupila jsem si dvojkovou fabku a ta nemá nic 😂 ale je to moje 🩷😆záležitost .... jo každý že kup si automat ,ale mě to řazení jako takové baví ,první jízdy jsem to vůbec nechápala a myslela si že to prostě nedám ,vůbec jsem nechápala že někteří dle mého bez mozku vůbec jezdí jako ,ale pak mi to někdy v půlce cvaklo ,tak by mi bylo líto se na to vyprdnout 🤷🏻♀️😊
@zdravuska1989 upřímně, já si po ježdění v Praze a neustálém rozjíždění se taky myslím, že automat by byl super, ale ne hned po autoškole. Každý by si měl trochu zažít ten manuál a přemýšlet nad řízením, než zpohodlní automatem 🤷🏻♀️

@rebe jeeezisi děkuju jsi hodná 🙏🏻😅 ono jako necuka ,ono pomalu jede (v autoškole tomu říkal nekontrolovatelný pohyb vozidla 😁) než mi zabere a rozjede se dopředu ( jako chlap mi říkal ať to prostě neřeším to že to jede ale to je zase ono jo, já man úplně jinou reakční dobu než on po 30ti letech za volantem takže to řeším ).
Dnes jsem to zkoušela bez té brzdy ,nechciplo to ,ale bylo vidět že to je takový jako pouštím spojku ,přidávám plyn a dej se vůle boží🫣🤦🏻♀️😂 s tou brzdou mám pocit že to auto více ovládám nebo jak to říct no, cítím tam více ten záběr, takto vlastně když se to snažím plynule vystřídat tak ten záběr než postrehnu auto už jede 😆
@zdravuska1989 Můžeš to zkusit trénovat na rozjezdech do kopce. Je tam takový moment, kdy máš namáčklou i spojku, i plyn a auto stojí, tedy ani necouvá dozadu, ani nejede dopředu, přestože nepoužíváš brzdu. Používám to i v zácpách když popojíždíš a brzdíš, ale nikdy vyloženě nezastavíš, abys zabrzdila a vyřadila, jedu pak plynuleji.