Je tady některá, která ač má strach, tak řídí auto?
Holky je tady některá, která ač ma velký strach tak řídí auto? Opravdu kratce jsem ridila, ale přestala jsem,mám strach. Uvítám vaše postřehy, zkušenosti. Je mým snem řídit, mám k tomu prostor ale mám blok. Ma smysl jezdit se strachem, myslím ze i když budu vyjezdena nebude to nikdy me hobby a obavy budou vždy. 🙂
Tyhle dve veci mi prijdou proste na stejne urovni. Ale mozna se az moc ridim pravidly silnicniho provozu a nekdo muze mit pocit, ze jsem bezohledna ridicka, ktera dela nekomu neco natruc. Ach, kam ta spolecnost speje...
@alcar hele neříkám že máš vždycky uhnout lepicimu se autu. Na mě se nelepí tak to delam jednou za uherský rok když si to prostě vyžaduje nestandardní situace. Ano asi moc přemýšlíš za volantem a to nám tenkrát v autoškole říkaly že není dobře. Tak je jasně dané že zastaví ten na jehož straně je překážka. Praxe je často jina. A kolikrát se s takovými řidiči člověk mine o fous. Protoze predpokladas že zastaví a má nějaký pud sebezáchovy.
@alcar tohle je prave o te slusnosti a ohleduplnosti. Ja, pokud mam misto, protijedoucimu vozu uhnu do strany, aby toho cyklistu mohl predjet. Co mi to udela? Nic, jemu to naopak pomuze, netvori se kolony a zdrzeni. Kdyz vidim, ze me chce nekdo predjet, dam mu na vhodnem miste sanci. Pokud me nekdo obtezuje tim, ze se na me bude lepit, tak ho urcite nebudu vlacet naschval za sebou, aby me obtezoval co nejdelsi dobu. Tohle jsou takove zakladni veci, ktere ulehcuji lidem na silnici zivot, ale je spousta lidi, co to proste neresi, neohlizi se doleva ani doprava a jedou si dle sveho.
Pripomina mi to razeni do zipu, to me vzdycky hodne bavi ta neschopnost ridicu ho dodrzet. A kdo se o nej pokusi, toho ostatni "slusni"ridici vytroubi jako hrozneho pirata. Ach jo...
@kacca11 ty jsi naivni. Ty si opravdu myslis, ze ten dotycny toho cyklistu predjede bezpecne?! Prala bych ti byt tim cyklistou! Ne, opet jsi me presvedcila, ze jsi proste presne ten typ ridice, ktery se na ceste chova nestandartne, nedodrzuje vyhlasku a ty ja nesnasim. A tim koncim debatu. Hezky den preji. 😉
@alcar myslis, ze kdyz umoznim ridici, aby mel pro predjeti cyklisty dostatecny prostor, ze ho nepredjede bezpecne? Zvlastni nazor.
Po diskuzi s tebou naprosto chapu, ze v tvych ocich jsem nestandardni ridic, kdyz jsem ohleduplna a snazim se jezdit bezpecne a predchazet nehodam. Ty takto dle tveho textu nejezdis, mas pocit, ze znas vyhlasku a tim pro tebe rizeni zacina a konci, coz je bezne a trochu smutne.
Holky nehadejte se 🙂 Já jen upresnim tu situaci,jak jsem jela v tom dešti 40tkou: bylo to na hlavni silnici v obci mezi domy na dlažebních kostkach, které půjdou vyměnit,protože silnice je nerovná a jsou v ní výmoly, které při dešti byly skryté v kalužích. Kaluže byly velké asi 1x1 mm a jak jsem do nich vjela 50tkou,tak kaluže strikaly 2 metry daleko,tak přece nebudu ohazovat pripadne chodce na chodníku. Proto jsem zpomalila na 40tku,navíc tam byly i ty výmoly schované v kalužích.... Auto za mnou mělo dost času předjet,bylo to na rovině,ale nepredjelo mě. Já jsem jela podle mého nejlepšího svědomí,on měl SUV,takže mu ty výmoly nevadil, mne ano. A pokud by tu třeba nekoho napadlo psát,že právě proto jsou malé auta na houby a nebezpečné,tak podotykam,že doma máme SUV i MPV,ale já se první naucim jezdit v ojetem malém auticku,než ve velkém fáru😉 Jo a kde se otvira přední kapota už vím 😀 A za Zetko se nestydim 😝
@kacca11 to, ze uhybas protijedoucimu autu a naopak ty predpokladas, ze ti protijedouci auto uhne, abys mohla bez snizeni rychlosti (nebezpecne) predjet cyklistu (a podle toho jak mluvis, tak to tak delas a neprijde ti to zvlastni) je prestupek! Tak se tady neohanej nejakou ohleduplnosti a bezpecnou jizdou. To, ze dodrzuju vyhlasku je smutne?! Paneboze... Tak to mi hlava nebere... 😅
@kacca11 můj názor na samolepky - tedy hlavně zetko - mě se zdá, že to smysl má. Pokud skončím autoškolu, i kdyby mi to tam šlo sebelíp, po dvaceti (nebo kolika) hodinách za volantem stejně nemám dost zkušeností, předvídavosti atd... a nenaučím se to jinak, než v autě. Připadá mi v pořádku (a ohleduplné vůči okolí) mít na autě pro začátek Z, čímž nežádám o nějaká zvláštní privilegia, ale slušně upozorňuji řidiče, že ještě nemám tak stoprocentní reakce a schopnosti a že není od věci si na mě dát o něco větší pozor, než na ostatní. Prostě taková mírnější varianta "autoškoly" na autě 🙂. A dítě v autě podle mě zase upozorňuje na to, že prostě řidič, ať chce nebo ne, má u sebe víc rušivých vlivů, než když dítě v autě nemá. Což může mít vliv na kvalitu jeho řízení. Na druhou stranu, podobně je to se psem v autě, svačinou, zmrzlinou... není nad to, když řidič loví zmrzlinu v klíně 🙂
ohledně nálepky Z na autě, nemyslim si, že je k ničemu, právě naopak každý zodpovědný začátečník by si ji na auto měl šoupnout...dokonce i policajti koukají, jestli máte Zetko...já kvůli tomu dostala minimální pokutu, když jsem po 14 dnech s řidičákem lehce bourala... 🙂
Pardon, ale takové řidičky nemají za volantem co dělat! Když se bojím a nejsem si jistá, nelezu do auta, ohrožujete tak nejen vlastní život, ale i dalších x lidí...
Já sama za sebe jsem pro aby každý začátečník MĚL označení začátečník. Zkušení řidiči (mám RP 20let, bez zaviněné nehody, ročně najezdím přes 100tis) si dávají velký pozor (zvlášt v zahraničí), když vidí začátečníka - protože ví, že má jiné reakce nez zkušený a ostřílený řidič.
Zkušený řidič reaguje rychleji a sebevědoměji na situace, které nastanou, navíc většinou je pánem vozu - ne vůz pánem nad řidičem. Zkušený řidič (nemyslím profesionála - to je zase uplně jiná voda) se za volantem nebojí. Začátečník samozřejmě má nedůvěru, jak a co...ale ta se změní v to - já umím řídit - jen a jen tréninkem a stálym zkoušením. Není umění jet na dálnici, kde se jen jede rovně, ale umění je projet město v plném provozu i přes křižovatky, kde nejdou semafory, kde se musí řidič okamžitě rozhodnout zda to či ono je správné. Každý řidič si také musí uvědomovat, že může být ohrožením nejen sobě a spolujezdcům ale může ohrozit všechny tam venku - a nenávratně tim někomu zkazit život...
@kacca11 odpovim ti stejne. Nehadej, co delam a nedelam, pusobi to hloupe. Za volant se mnou nesedas, tak nemuzes vedet lepe nez ja, jak jezdim. A ver mi, ze mam najeto dost bez nehody ci pokuty (je to k nevire, ale je to tak 😅). Mas pravdu... vyhlaskou to zacina a vyhlaskou to konci. Kdyby se kazdy ridil pravidly a dodrzoval je, tak jsme bez nehod. 🙂
Nelíbí se mi, že se tato diskuse zvrtla v to, že když neumis jezdit, tak na silnici nelez a neohrožuj ostatní :-/ Připomnělo mi to kamarádku, která byla při dělání autoškoly psychicky na dne, že to neudělá, byla vystresovana jak z testů, tak z jízdy a ja ji byla psychickou oporou a podporovala ji,že to v pohodě zvládne. Zvládla to,sice s odrenyma ušima ( narozdil ode mne,která to zvládla bez sebe menší chybicky),ale důležitý byl výsledek, takze to je jedno 😉 Já pak kvuli určitému důvodu přestala jezdit a ona se rozjezdila,takže teď je dobrá řidička. A nedávno mě dorazila tím, jak reagovala na moje znovu ježdění po 20 ti letech: Paneboze,čeho se bojis,vždyť na jezdění nic není,já autoskolu udělala bez problémů a hned jsem se vydala na nákupy do 30 km města,vůbec jsem se nebala... Mne nezbylo nic jiného než na ní s údivem zirat... Já sice nejsem zkušená řidička,ale paměť mám skvělou, takže nám prosím nerikejte, že kdo se boji nepatří za volant, protože že začátku má strach snad každý.
Vztekat se tu můžete jak chcete, ale řidič, který má strach (stejně jako ten příliš sebevědomý, co mu ještě neoschlo razítko na řidičáku) ohrožuje ostatní. Neohrozit a neomezit. Nejste si jisté? Dejte si rekondiční jízdy. Jednou jedinkrát se mi stalo, že jsem za volantem dostala strach. Nevím proč nebo čeho jsem se bála, ale zmatkovala jsem. Nikoho to sice neohrozilo, nic se nestalo, ale nevěřila jsem si a byla jsem nebezpečná nejen nám - řízení jsem předala manželovi. Stačí vteřina.
@sysysy presne tak. Kazdy nejak zacinal. I ja tam to Zetko mela a sundala ho, az kdyz jsem si byla opravdu jista, ze ho nepotrebuju. Strach za volantem ma svym zpusobem kazdy, kdo se dostane do svizelne situace. A nezachrani to ani statisice najetych kilometru a zkusenosti. Jezdi, jak nejlip umis, podle sveho nejlepsiho svedomi a mej respekt. Takhle je to spravne. 😉
Řekla bych, že mnohem horší jsou řidiči, kteří si věři az moc.
@smallinka ty jsi me nekdy videla ridit, ze nechapes moje myslenkove pochody za volantem? Pokud si delas zavery na zaklade par mych prispevku tady, tak to teda klobouk dolu. Jsi jasnovidec! 😀
Ale jo, uhybej jednou za uherak rychlejsim ridicum, kdyz se tak budes citit dobre a budes mit z toho pocit ohleduplnosti. 😉
@alcar Uhnout rychle jedoucímu řidiči na dálnici = NEOMEZIT ho.
@rybamrazena ???? Precti si predchozi prispevky, at vis, o cem se bavime a nevytrhavej vety z kontextu. 😉 Ja se tady nebavim o dalnici. 😅
@alcar Četla - bohužel, proto jsem tak zděšená neznalostí některých řidičů. Co tě tak rozvášnilo, slovo dálnice? Tak si tam doplň třídu jedničku - nebo jakoukoliv silnici, kde je tento manévr proveditelný nebo se tak běžně jezdí... nebo si klidně nechej nabořit zadek 😉
@rybamrazena nevim, kdo je tady rozvasneny... 😅 A to mam jako uhnout kam, do skarpy? Abych toho, co se na me lepi neomezila? To nemyslis vazne...
@rybamrazena ja se tady stale bavim o situaci, kdy pojedu na bezne silnici (kazdy smer ma svuj jeden pruh) 40 v 50 nebo 80 v 90 a zezadu se na me bude nekdo lepit. Fakt mam jako uhybat nebo naznacovat, ze me muze predjet? Co v teto konkretni situaci neznam nebo delam spatne?
Na uhýbání ostatním řidičům nevidím nic špatného. Před časem se mi v autě odpálil jeden válec. Místo čtyř auto jelo jen na tři (=slabý výkon, komfort jízdy asi jako v traktoru na poli). Potřebovala jsem autem dojet 60km, takže jsem to sunula konstantně 40km/h. Všude tam, kde to bylo možné, jsem uhýbala ke krajnici. Nikoho z ostatních řidičů nezajímá, že mám něco s autem/nechci si ho zničit o kostky/neumím jet rychleji. Většina z nich mi výstražnýma poděkovala. Bagry a jiné pomalé stroje dělají na silnici běžně to samé. A já jsem jim za to vděčná.
Omezování na dálnici je kapitola sama pro sebe. Když vidím v levém pruhu kostitřas hrkající to devadesátkou a bez snahy o uhnutí, mám hněv. A standardně na takové experty používám světelnou houkačku. A ne, nejsem agresivní machr.
@alcar nevím o co ti jde....podle mě je to správně a pokud podle tebe ne, tak je to tvůj názor. neříkám že si špatný řidič, prostě si jen obhajuju, když si mě osočila, že to není v pravidlech silničního provozu. Ano není to tam, také tam není jaká otrava potom je když do tebe ten hňup zezadu narazí, sice to je jeho vina, ale ty máš nabourané auto a moře práce s vyřizováním s pojišťovnami.....a přitom stačilo jen bliknout a přiblížit se vozovce, víš prevence je základ a to platí všude. To je stejné jako kdybych jela po silnici na kole téměř uprostřed silnice a podle pravidel jsem účastníkem silničního provozu takže auto musí jet za mnou a já nemusím uhýbat, hm to je sice pěkný, ale až mě auto srazí na tom kole k čemu mě bude to, že to nebyla moje chyba!!!!!!!!!!! to mi zdraví nevrátí!!! uvažuj!!!! pokud budeš pořád spoléhat na ostatní, že se ti vyhnou atd.....tak si podle mě bezohledný řidič. když uhnu jednou za uherskej rok bláznovi řidičovi a myslím, že kdyby si to jednou udělala i ty pro klid duše ti to možná prospěje.
@smallinka !!!!!! 😀 Ja prave na to, ze mi vsichni uhnou vubec nespoleham a sama k tomuto radeji nedavam moznost ani naznakem, protoze pak dochazi k nepochopeni a ke kolizim. To tady avizuju od zacatku. Tohle je pro me nestandartni chovani za volantem, myslet si to... Proto (ano mas pravdu) nepatrim mezi bezohledne ridice (to jsou tva slova). 🙂

@smallinka myslim, ze natruc to urcite neni. Ja takovy ridic nejsem. Jen mi to proste hlava nebere, proc bych mela nekomu davat znameni, ze me muze predjet. Proste mi tenhle manevr (a mozna i zvyk ridicu) prijde nesmyslny. On sam musi vedet nejlip, jestli me muze predjet nebo ne, na to nepotrebuje moje znameni ci uhnuti. Stejne tak nechapu, proc v posledni dobe kazdy v protismeru, kdyz objizdi cyklistu, chodce, pocita s tim, ze mu uhnu do strany a on nemusi zpomalovat, aby prekazku na silnici objel podle pravidel?