icon

Jedno dítě vs. tři. Co je správné pro rodinu?

petru445
31. črc 2025

Tak nějak medituju, že dřív bylo normální mít tři a víc dětí, dneska se na velkou rodinu dívá spousta lidí skrz prsty. A naopak – když máme doma jedináčka, hned že jsme sobci a dítě bude rozmazlené. Neplánujeme další dítě.

Kde je podle vás pravda? Je jedno dítě pohodlnost? A zvládá vůbec někdo tři a víc dětí tak, aby netrpěla rodina?

Strana
z4
malytlustyhroch
31. črc 2025

@petru445 druh, ktery ma jedno az dve deti na pár, proste casem vymre. To je fakt. Otazka je, jestli to je problem.

andelka
31. črc 2025

Máme tři ( jedno navíc má manžel, už dospělé, ale studující). Čemu říkáš “ Aby netrpěla rodina?”

te_reza
31. črc 2025

Podle mě je pravda taková, že počet dětí závisí na rozhodnutí páru, ne společnosti. Já mám jedno a co si myslí ostatní mi je prdel_e

andelka
31. črc 2025

Správně.. každý má tolik dětí, kolik mít chce ( i u neplánovaných se rozhodnou, zda je chtějí nebo ne a podle toho jednají) a může ( ne každý dítě mít může, nebo má jedno a další už se nepodaří).
V mé generaci ( ročníky bratranců a sestřenic) 1968-1984 máme většinou 2-3 děti. Jedna má jedno a jedna čtyři.
Mám známou, která má 8 dětí a rozvádí se. U většího počtu bych řešila bydlení, finance a takovou tu mentální schopnost vnímat a zajímat se o všechny děti.

petru445
autor
31. črc 2025
@andelka

Máme tři ( jedno navíc má manžel, už dospělé, ale studující). Čemu říkáš “ Aby netrpěla rodina?”

@andelka no jakože aby bylo dost pro všechny děti, nemyslím jenom prostředků, ale i třeba podnětů, možností - mi přijde něco jiného děti třeba 2-4-6 roků (například) a děti pak 12,14, 16.... víš jak to myslím.

terulin
31. črc 2025

Správný počet dětí je ten, pro který se rozhodnou jejich rodiče a které jsou schopni ti rodiče zaopatřit...

ninive211
31. črc 2025

Co je to za otázku, co je správné? Správné je to , pro co se rozhodně ta daná rodina se svým nejlepším vědomím a svědomím. S vědomím, že když jsem chtěla "velkou rodinu" a čtyři děti, že pak na ně nebudu mít individuálně tolik času, jako když by bylo jedno. A financí. A nervů. Pokud horko těžko vycházím s penězi s jedním dítětem, je třeba nerozum pořizovat dětí víc. Nejde jen o hračky, oblečení, ale i zábava, školní potřeby, výlety, kroužky, dovolené...prostě více dětí více stojí. To je nezpochybnitelný fakt.
Zase děti si třeba mohou vyhrát a zabavit se spolu a nemusí tolik zapojovat do her rodiče, jako to dělá jedináček, protože nemá sparing partnera. Ale to taky není pravidlo...jsou sourozenci, co se nesnáší, dělají si nashcály, bijí se, berou si hračky a věčně řvou...
Za sebe, já mám děti dvě a nelituju, jsou to parťáci, rotzumí si, konflikty občas jsou, samozřejmě (mladší je ADHD a někdy trochu impulzivní a na druhou stranu má spoustu věcína salámu).

ninive211
31. črc 2025

@petru445 Jinak nevím o tom, že by se na vícečlenné rodiny vyloženě dívalo skrz prsty. Možná tak rodiny, které nemají peněz na rozhazování (nebo to rozfofrtují za cigára) a děti chodí ve starém poděděném a viditelně hodně obnošeném oblečení a jsou třeba viditelně zanedbané. Dřív bylo běžné, že se dědilo vše, v novém značkovém chodili jen "vyvolení". Vem si, že za mého raného dětství (80.léta) bylo běžné, že se dědilo po starších sourozencích, kamarádech, bratrancích, všechno. A nikdo nikoho nesoudil, že má tepláky po starším bráchovi o číslo větší. Protože tak to měli všichni. Dnes kdo není jak ze žurnálu ve značkovém oblečení, tak lidi hodnotí, no. Pokud se rodina o děti stará a dělá pro ně to nejlepší, co může a je v jejich silách, na nějaké "co si o mě pomyslí sousedka" bych se vykašlala. Každej ať se zajímá o sebe

moundi
31. črc 2025

Žádná pravda neexistuje. A ani žádný jednotný názor. Záleží na každém, jak se rozhodne. Sám zváží, co je pro něj správné a co mu vyhovuje. Diskutovat o tom je zbytečné.

petru445
autor
31. črc 2025
@ninive211

Co je to za otázku, co je správné? Správné je to , pro co se rozhodně ta daná rodina se svým nejlepším vědomím a svědomím. S vědomím, že když jsem chtěla "velkou rodinu" a čtyři děti, že pak na ně nebudu mít individuálně tolik času, jako když by bylo jedno. A financí. A nervů. Pokud horko těžko vycházím s penězi s jedním dítětem, je třeba nerozum pořizovat dětí víc. Nejde jen o hračky, oblečení, ale i zábava, školní potřeby, výlety, kroužky, dovolené...prostě více dětí více stojí. To je nezpochybnitelný fakt.
Zase děti si třeba mohou vyhrát a zabavit se spolu a nemusí tolik zapojovat do her rodiče, jako to dělá jedináček, protože nemá sparing partnera. Ale to taky není pravidlo...jsou sourozenci, co se nesnáší, dělají si nashcály, bijí se, berou si hračky a věčně řvou...
Za sebe, já mám děti dvě a nelituju, jsou to parťáci, rotzumí si, konflikty občas jsou, samozřejmě (mladší je ADHD a někdy trochu impulzivní a na druhou stranu má spoustu věcína salámu).

@ninive211 tak jsem to napsala asi ne úplně přesně - myslela jsem jaký názor převládá,no

1pomnenka
31. črc 2025

Bylo, je a bude to úplně jedno, kolik má kdo dětí. Před 100 i 200 lety to bylo úplně stejné a můžeš se podívat i dále do historie. Bohatí měli 1 nebo 2 děti, chudí i 10. Nikdo se nad tím nepozastavoval, každému to bylo jedno stejně jako dnes a přemýšlíš o tom pouze ty.

te_reza
31. črc 2025

Ještě bych podotkla, že ty poznámky "společnosti" jsou na tečku. Viz jak zmiňuješ, že jedno dítě je pohodlnost nebo podobný kdáky. Znám spoustu lidí, co mají jedno, protože další nešlo. To člověk, co je rád aspoň za jedno potřebuje slyšet, že je pohodlný a proto má jen jedno. To je prostě tak tenký led, že ten kdo si dovolí to jakkoliv komentovat je normální debil.

ninive211
31. črc 2025
@te_reza

Ještě bych podotkla, že ty poznámky "společnosti" jsou na tečku. Viz jak zmiňuješ, že jedno dítě je pohodlnost nebo podobný kdáky. Znám spoustu lidí, co mají jedno, protože další nešlo. To člověk, co je rád aspoň za jedno potřebuje slyšet, že je pohodlný a proto má jen jedno. To je prostě tak tenký led, že ten kdo si dovolí to jakkoliv komentovat je normální debil.

@te_reza Souhlas. Jak někdo vůbec může komentovat druhého, že má jen jedno dítě z pohodlnosti. To je na tečku mezi voči. To je podobný, jak když má rodina tři holky a někdo to komentuje, že chudáci, tak aspoň ještě jednoho toho kluka aby tatínek měl, že...jak kdyby na tom záleželo.

zuzkasim
31. črc 2025

Každý podle svého. Mám tři děti a myslím, že zvládáme dobře, ale třeba na střídavou péči, kterou teď máme 2 roky, by to už bylo náročné, takže se střídáme my rodiče. Znám rodiny, kde mají dětí 5 a zvládají to krásně, znám rodiny, kde nezvládají 2 děti. Ať má každý dětí kolik chce, ale pořizuje si je s vědomím, že jim skutečně bude potřeba 20-25 let potřeba věnovat čas, energie i finance, vše v hojném množství😁

cherie24
31. črc 2025

@petru445 máme děti 5 let, 3 roky a poslední 3 měsíce. Paradoxně mi to přijde se 3 mnohem větší pohoda, než se 2. Holky si spolu krásně vyhrají a já mám prostor pro miminko. Nikdo na nikoho nežárlí, jako když byly jen 2. Chvilkami i pomůžou zabavit malého. Starší dcera má 3x týdně trénink, dojíždíme do města kvůli tomu. Na nějaký kroužek začne chodit už i prostřední. Zvládám je vesměs sama. Junior je mamánek, u muže vydrží jen chvilky, takže třeba uspávám všechny 3 najednou, koupání taky probíhá se všemi 3 najednou. Nákupy, kroužky, doktoři, všude sebou vláčím 3 kusy. 😃 Muž je hodně v práci, aby to zajistil finančně, ale jsem si celkem jistá, že by byl takto v práci, i kdyby jsme měli jen jedno dítě. Je to workoholik. Takže domácnost a děti bych stejně řešila já, nezávisle na počtu dětí. 🙂 Já jsem spokojená a vlastně si docela umím představit mít 4 kousky, ale to už jsme se domluvili, že pokud se nestane nějaká nehoda náhoda i přes ochranu, tak už jsme takto kompletní. Právě proto, abychom je zajistili a nemuseli obracet každou korunu.

andelka
31. črc 2025
@petru445

@andelka no jakože aby bylo dost pro všechny děti, nemyslím jenom prostředků, ale i třeba podnětů, možností - mi přijde něco jiného děti třeba 2-4-6 roků (například) a děti pak 12,14, 16.... víš jak to myslím.

@petru445 Opět.. každý má to “ dost” nastaveno jinak. Jo, leze to do peněz. Když jsem měla dvě děti do 6 let, tak výlety a akce byly jiné a finančně méně náročné než teď, kdy už platíme za všechny, a za rok za nejstaršího jako dospělého. Ale jsme na tom finančně jinak nez před 10 lety.

petrasipkova1
31. črc 2025

V okolí máme spoustu rodin s 3+ dětmi, nikdo se na nikoho špatně nekouká, my máme 2, už jsme staří na další a taky pohodlní, ale umím si představit mít třeba 4 děti, jen jsem ve správné chvíli zaváhala a strach převážil nad odvahou. Za mě je v dnešní době být zajištěná, do chudých poměrů bych si pořídila max děti 2, ale jsem dost materialista 😀 , jedináčka bych měla jen z nutnosti, třeba zdravotní důvody, nelíbí se mi že dítě je celé dětství samo, v dospělosti také. Sourozenec je šance na blízkého člověka až do konce života. Manžel je jedináček, v něčem je to fajn, v něčem ho to poznamenalo 😀

ninive211
31. črc 2025
@cherie24

@petru445 máme děti 5 let, 3 roky a poslední 3 měsíce. Paradoxně mi to přijde se 3 mnohem větší pohoda, než se 2. Holky si spolu krásně vyhrají a já mám prostor pro miminko. Nikdo na nikoho nežárlí, jako když byly jen 2. Chvilkami i pomůžou zabavit malého. Starší dcera má 3x týdně trénink, dojíždíme do města kvůli tomu. Na nějaký kroužek začne chodit už i prostřední. Zvládám je vesměs sama. Junior je mamánek, u muže vydrží jen chvilky, takže třeba uspávám všechny 3 najednou, koupání taky probíhá se všemi 3 najednou. Nákupy, kroužky, doktoři, všude sebou vláčím 3 kusy. 😃 Muž je hodně v práci, aby to zajistil finančně, ale jsem si celkem jistá, že by byl takto v práci, i kdyby jsme měli jen jedno dítě. Je to workoholik. Takže domácnost a děti bych stejně řešila já, nezávisle na počtu dětí. 🙂 Já jsem spokojená a vlastně si docela umím představit mít 4 kousky, ale to už jsme se domluvili, že pokud se nestane nějaká nehoda náhoda i přes ochranu, tak už jsme takto kompletní. Právě proto, abychom je zajistili a nemuseli obracet každou korunu.

@cherie24 "Muž je hodně v práci, aby to zajistil finančně" Muž je OSVČ s vlastními zakázkami anebo majitel vlastní firmy? Pokud ne, tak ono spíš asi záleží na tom, jakou má práci a jak je v ní placený, není nutné dělat denně 12-13 hodin, pokud máš dobře placenou pozici. Prostě ze zákona je standardní pracovní doba 40 hodin týdně, někdo má ve smlouvě ještě přesčasy, které jsou v tomto zahrnuté jako neplacené. Někdo (např. doktoři) dělá přesčasy až na hraně zákona nebo nezákonně a lepí se to všelijak na další DPČ, DPP apod.

ninive211
31. črc 2025
@petrasipkova1

V okolí máme spoustu rodin s 3+ dětmi, nikdo se na nikoho špatně nekouká, my máme 2, už jsme staří na další a taky pohodlní, ale umím si představit mít třeba 4 děti, jen jsem ve správné chvíli zaváhala a strach převážil nad odvahou. Za mě je v dnešní době být zajištěná, do chudých poměrů bych si pořídila max děti 2, ale jsem dost materialista 😀 , jedináčka bych měla jen z nutnosti, třeba zdravotní důvody, nelíbí se mi že dítě je celé dětství samo, v dospělosti také. Sourozenec je šance na blízkého člověka až do konce života. Manžel je jedináček, v něčem je to fajn, v něčem ho to poznamenalo 😀

@petrasipkova1 Můj manžel je taky jedináček, tchyně by tehdy bývala ještě i klidně jedno dítě měla, tchán nechtěl, chtěl zajistit to nejlepší jen tomu jednomu. Aby se pak nemusel dělit o majetek a tak. Když jsme říkali, že chceme druhé dítě, tak na mě koukal a normálně mi vymlouvat, jako proč, že se akorát dohádají a stojí to víc peněz. Jo, hodně ho očividně poznamenalo, jak se změnil vztah s jeho starší sestrou po smrti matky. tam to bylo ošklivý, v podstatě prý kvůli "kravině" a tchán doteď se svou sestrou v podstatě nemluví a cíleně i nekontaktuje. je to smutný, jak majete dokáže zničit pěkný mezilidský vztahy.

anonym_6917c1
31. črc 2025

Ja mam zatim jedno a chtela bych dvojcata ale to neni realne protoze v rodine dvojcata nikdo nema. Kazdy nech si dela deti kolik mu vyhovuje. Ja bych ale nechtela vic deti na ukor zivotni urovne tech deti. Pokud vim ze se budou mit dobre 1-3 deti, tak klidne 3. Pokud vim ze 1-2 ok ale pri 3 detech uz by jsme poklesli se standardem a byli na hrane, tak radeji neplanuju 3. Ale zase vse se v zivote muze zmenit v minute..

drzticka81
31. črc 2025

Mame tri deti, myslim, ze se o ne zvladame starat dobre - financne i jinak. Byt na me, zvladnu i vetsi pocet deti. Kolem me znam dost rodin, co ma tri a vice deti a taky to zvladaji pekne. Vetsinou maji rodiny kolem ty dve deti, jedinacku moc neznam.
A spravnost si urcuji snad rodice.
Minulost: tak to snad bylo ovlivneno i detskou umrtnosti a absenci antikoncepce, ne?

marketa1218
31. črc 2025

Já jsem na tyhle řeči o dětech strašně alergická, máme jednu úžasnou chytrou holčičku a ano přála bych si k ní sourozence i ona by si přála sourozence, ale nejde to, bohužel. Dost možná zůstane sama a jsem vděčná že jí máme. Nicméně ty řeči typu a kdy bude druhé? Malá vám nějak vyrostla vy nechcete druhé? Apod. Neodpovidam, co je komu do toho. Samotné je mi to potom líto. Pak jsou tady třeba naopak rodiny co mají více dětí neplánovaně. Přála bych každé rodině, aby to bylo tak, jak si přejí. Znám rodiny s více dětmi, potom s jedním nebo někdo nemá děti třeba vůbec. Lidé si neuvědomují, že takovým hodnocením akorát třeba ubližují. Ať se každý stará o sebe.

petru445
autor
31. črc 2025
@ninive211

@te_reza Souhlas. Jak někdo vůbec může komentovat druhého, že má jen jedno dítě z pohodlnosti. To je na tečku mezi voči. To je podobný, jak když má rodina tři holky a někdo to komentuje, že chudáci, tak aspoň ještě jednoho toho kluka aby tatínek měl, že...jak kdyby na tom záleželo.

@ninive211 no, tohle mi vadí, že od okolí slyšíme - a kdy bude další??? Leze mi to na nervy🙂)))

mabs
31. črc 2025
@petru445

@ninive211 tak jsem to napsala asi ne úplně přesně - myslela jsem jaký názor převládá,no

@petru445 Tak názor společnosti je, že ideál jsou dvě děti. Nejlépe starší chlapeček, mladší holčička.
Ale vykašli se na společnost a měj dětí, kolik chceš. Nikdo tě nemůže nutit.

zuzkasim
31. črc 2025
@marketa1218

Já jsem na tyhle řeči o dětech strašně alergická, máme jednu úžasnou chytrou holčičku a ano přála bych si k ní sourozence i ona by si přála sourozence, ale nejde to, bohužel. Dost možná zůstane sama a jsem vděčná že jí máme. Nicméně ty řeči typu a kdy bude druhé? Malá vám nějak vyrostla vy nechcete druhé? Apod. Neodpovidam, co je komu do toho. Samotné je mi to potom líto. Pak jsou tady třeba naopak rodiny co mají více dětí neplánovaně. Přála bych každé rodině, aby to bylo tak, jak si přejí. Znám rodiny s více dětmi, potom s jedním nebo někdo nemá děti třeba vůbec. Lidé si neuvědomují, že takovým hodnocením akorát třeba ubližují. Ať se každý stará o sebe.

@marketa1218 Tak ono stačí říct, že byste pro ni sourozence brali, ale zdá se, že vám není přáno. Někdy je lepší říct pravdu😉

petrasipkova1
31. črc 2025
@ninive211

@petrasipkova1 Můj manžel je taky jedináček, tchyně by tehdy bývala ještě i klidně jedno dítě měla, tchán nechtěl, chtěl zajistit to nejlepší jen tomu jednomu. Aby se pak nemusel dělit o majetek a tak. Když jsme říkali, že chceme druhé dítě, tak na mě koukal a normálně mi vymlouvat, jako proč, že se akorát dohádají a stojí to víc peněz. Jo, hodně ho očividně poznamenalo, jak se změnil vztah s jeho starší sestrou po smrti matky. tam to bylo ošklivý, v podstatě prý kvůli "kravině" a tchán doteď se svou sestrou v podstatě nemluví a cíleně i nekontaktuje. je to smutný, jak majete dokáže zničit pěkný mezilidský vztahy.

@ninive211 Je to tak, proto píšu, že sourozenec je šance.... jestli ji využijí je už na nich. Majetek je zlo, chápu tchána po těch zkušenostech že měl takový pohled, u nás je to v rodině podobné, naši mají dost velký majetek a já jen doufám, že ho rozdělí fér a spravedlivě ještě za života buď nám nebo vnoučatům a nás s bráchou s tím obeznámí, aby se nestalo, že se někdo bude cítit ukřivděně a naruší to nenávratně rodinu.

barumrallyebum
31. črc 2025

Podle me je ideal 2 deti. Tri musi byt zahul a jedno je zase porad samo. Ja mam jedno, ale bohuzel kolem tricitky jsme bydleli v malem byte, bez babicek a tatinek porad v praci. Tak jsem si rikala, ze v teto situaci mi staci jedno. Jo kdyby se muz zapojoval a my meli lepsi bydleni, mozna by byly dve. .

marketa1218
31. črc 2025
@zuzkasim

@marketa1218 Tak ono stačí říct, že byste pro ni sourozence brali, ale zdá se, že vám není přáno. Někdy je lepší říct pravdu😉

@zuzkasim Naše blízké okolí o tom ví a opravdu si myslím, že cizím lidem do toho nic není.

eldoradoh
31. črc 2025

Žádné "správně" není. Jak píší holky, záleží na každém konkrétně. Na situaci, povaze, možnostech.
Já mám jedno a názor okolí je mi naprosto fuk.

anonym_94b603
31. črc 2025

Ono asi zaleží i na tom, jak je rodina nastavená, někdo nepřemýšlí a naseká si děti a pak se nestačí divit.

Strana
z4