Jestli něco nepochopím
Děvčata, já se omlouvám, netýká se mi to a týkat nebude (jedině snad u vnoučete, ale to bych ty mladý asi zabila...). Nemůžu se už možná tři týdny smířit s tímto:
Nebudu se příliš rozepisovat, takže asi takhle. Dáma, která si vykračuje dnes a denně po městě, obleze kdejakou "kulturní" akci, která neví coby dříve, tak není schopná koupit dítěti nové vybavení do školky? Dopustily byste snad něco takového, že půjde vaše dítko do "neznáma" a bude mít otahané bačkorky, zástěrku atd.? Když jsem to slyšela, tak mi šly slzy do očí. - Nehtíčky, ano, jasně, támhle kávička...., ale nemá na to, aby koupila dítěti, přičemž to samozřejmě předem ví, věci do školky - nebo do školy? Nové? To je takový problém si nechat na straně nějakou korunu každý měsíc, místo chození na koncerty, či na modeláž nehtů a koupit dítěti nové? Hanba by mne fackovala, přivést dítě do školky, nebo do školy první den, aby bylo jak vytažené ze second handu, protože ani nevěřím tomu, že pokud by finanční situace nebyla nějak závratná, tak snad na nové bačkory, jednu teplákovku, tričko se peníze najdou.
Vzpomínám si, jak jsme jako děti milovaly, - narozdíl tedy od rodičů, nákupy před začátkem školního roku. Chtěly jsme mít to nové, i když to používané bylo jako nové. Já jsem měla trojúhelník s ryskou ještě na střední škole a pak ještě i můj syn. Věcí jsem si vážila. Ale ten pocit, budu mít nový penál, nebo jen cvičky...., prostě ten pocit...!
Toho dítěte je mi líto předem, všechny dětičky budou mít ty bačkůrky, voňavé ještě z obchodu, ty zástěrky, tepláčky, tričička a najde se černá ovečka, která si obuje ušmudlané bačkory a bude.....
Mě teda školka čeká až za dlouho 🙂 Ale...raději si utrhnu od huby, nebudu holt mít každý týden perfektní manikůru....chci svému dítěti dopřát (nerozmazlit, nekupujeme tuny věcí, dárků, prostě normálně) a když jsem byla já malá, co mně mamka vyprávěla, když se šlo do školy / školky tak to bylo příprav, školka a první třída pak na zš - nové věci, pak v dalších třídách už se kupovalo nové jen to, co bylo potřeba, třeba penál my vydržel, tak se nekupoval každý rok nový a podobně. Asi by mě to taky mrzelo, vidět to ve svém okolí, asi to není žádná tragédie, ale dítěte by mně bylo osobně moc líto
Nedočetla jsem do konce všechny příspěvky, děti nemám...zatím .....ale řeknu Vám, že tu docela zadržuju výbuchy smíchu. Autorka příspěvku je šťastná žena 😀 její problémy bych chtěla řešit 😀 (a vlastně ani nechtěla, byla bych na pěst) do prdčič kam ten svět spěje, jak by bylo krásně, kdyby se každý staral o sebe ...... s prominutím takovéhle pí....ny řešej přesně ty, které nemaj sami zametýno před vlastním prahem. Umřeli by , kdyby něco nevěděli a někoho neřešili. .....ps . co z takových dětí asi vyroste, když budou od školky zvyklé na nové bačkorky každý půl rok, protože co kdyby se jiná maminka podívala,že už nejsou nové ....tohle řeší jen znuděné matky .....nikoliv děti. ! 🤐
@t_erezie je vidět,že nemáš děti 🙂 půl roku nechat dítě v 1 backorach, jen aby nahodou nemelo nove, tak ma palce ven 👍
@lucie_vavi Tak školka a škola je podstatný rozdíl, do školy musíš pořídit aktovku, penál, kufřík... Do školky pořizuješ víceméně jen to oblečení, u kterého stejně zanedlouho nikdo nepozná, že bylo nové. Mě osobně je líto spíš těch dětí, o které se rodiče nestarají, jsou vážně nemocné, nebo je postihla jiná tragedie, určitě ne těch, co nosí onošené bačkůrky 🙂
Ja taky nakupuji v sekaci....pro sebe i malyho.Je podle mne zbytečně kupovat vsechno novy za kazdym kdyz maly poporoste.
Ale je pravda,ze mam znamu ktera je financne za vodou a jeji syn chodi obleceni jako bezdomovec.Bundy,mikiny i o dve cisla vetsi,kalhoty roztrhané....je mi toho kluka lito.Podle mne se daji i sekaci nakoupit veci,aby to dite vypadalo hezky.
@zuzineckah tak to nesouhlasím, dcera má bačkůrky dobré celý rok, zase tak rychle ta noha neroste. A i kdyby vyrostla. koupí se nové, to je jasný....ale přece to nevyjde přesně na 1 září
@zuzineckah Ona to urcite nemyslela tak, ze z principu decku nekoupi boty jen proto, ze je ma teprve pul roku. Ale nahrazovat funkcni veci jen proto, ze uz nesmrdi novotou, je naprosto a zcela ujete.
Moje holka tam dostane i strakate, platene, doma site gate. A je mi zcela jedno, jestli se z toho nektera pomatena matka vyvrati.
@zuzineckah Jistě omluvíš moje nedostatky v tomto směru, proto jsem i napsala, že děti nemám..... 😉 🙂 nicméně jsem chtěla poukázat spíš na to, že mi příjde ujetý kupovat dítěti nové jen proto, aby mělo nové .....samozřejmě když se roztrhají , vyměníme ,ale zbytečně kupovat nové bačkory jen pro to ,abych já jako matka vypadala krásněji před ostatními matkami i přes to, že tamty boty mohli klidně ještě posloužit ,tak na to bych hodila bobek. a jak psala @lucie_vavi i my jsme byli doma zvyklí kupovat nové jen to co bylo potřeba ..... měli jsme věci a pomůcky i po sobě se sestrou a to rodiče korunou nesmrděli (jak píše autorka ....neměli to zapotřebí) ale já nemám pocit, že bychom jako děti se sestrou strádali .....ba naopak, nového jsme si vážili a měli z toho o to větší radost ...... podle mě i takovéhle postoje rodičů utvářejí osobnost a charakter dítěte ...... 🙂
@mandala , @zuzineckah , @scai ......já půl roku plácla, chtěla jsem poukázat na jiné věci ..... pochopte, že opravdu nevím jak dlouho vydržej dítěti bačkůrky ve školce 😀
Ucila jsem ve skolce, ale toto nikoho z nas opravdu nenapadlo resit. Na diteti poznate, ze je spokojene a to je dulezite. A vubec, ale vubec zadnou roli nehraje, co ma na sobe, pokud je to ciste a pokud nema boty o cislo mensi nebo o dve cisla vetsi.
@scai kdyby dítěti byly rok dobré bačkůrky stejné velikosti, tak bych to určitě probrala s odborníkem, to mi nepřijde standardní ani když vezmu v potaz, že holkám noha roste pomaleji.
@tahejhula
@t_erezie tak jistě že jsem pochopila jak to bylo myšleno, akorát ty bačkůrky jsou příklad, který není úplně vhodný, protože z těch snad dětí vyrůstají opravdu nejrychleji, nemluvě o tom, jak rychle jsou schopné je okopat 😀 U nás třeba měníme v průměru každé 3 měsíce max a bylo tomu tak i u starší dcery.
Ale přijde mi, že se tady zbytečně fackuje zakladatelka za svůj řekněme trochu zbytečně emotivní příspěvek. Jestli měla na mysli to, že ta maminka koupí vyšmajdané boty a garderóbu v sekáči dítěti, které právě nastupuje do školky/školy, tak s ní souhlasím.
@zuzineckah Ja treba nikdy nekupovala klasicke hadrove backory, takze prezuvky bez problemu vydrzely dokud noha nevyrostla. Coz nekdy bylo i rok (detem rostou nohy spis skokove).
@zuzineckah Zakladatelka ale ocividne nedela nic jineho, nez ze resi zivot druhych... staci se podivat na jeji stare prispevky... Pripomina mi to jednu pani u nas na vesnici, ktera sedi za oknem s notyskem a zapisuje, co kde kdo s kym... a pak vsechny po vesnici drbe :D Jeste, ze neziju na stejnem malem meste jako zakladatelka, protoze uz to vidim, jak o me zaklada prispevek ''Pani si vykracuje po meste na kavicku, pritom synovi tamhle kupovala teplaky v sekaci... hlavne, ze maji na dovolenou... a jeste ho nosi v pytli... to nema na kocarek??''
A sekac je v pohode, nevim, proc by melo mit dite do skolky nove hadry. Beztak se v tom jedinkrat povali na zahrade a jake to obleceni bylo...
@karlajasmine 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 tak to je trefný 😀 😀 😀 😀 moc jste mě pobavila.
Ja tedy nedavam dite do skolky proto, aby tam delalo modni prehlidky a ucilo se moresum, ktere hledi v prvni rade na zevnejsek a ktere detem do hlav cpou dospeli.
Davam dite do skolky proto, aby si tam uzilo neco noveho, aby si naslo kamarady a klidne se denne zacunacilo az na zada, jen kdyz se zabavi a pobavi, neco nauci. Uplne nejlepsi jsou pak hystericke matky, ktere ucitelku vypucuji za to, ze si decko vzalo na zahradu nobl hadry a zasralo je. Logika jak noha.
@tahejhula je to kus od kusu s těma nohama 😉
@karlajasmine já ty odkazy necetla,zakl.neznám. Dejme tomu, že za sousedku bych ji taky nechtěla 😀 stačí,že mě dráždí sousedka, která v rámci nudy zřejmě sjíždí katastr a lustruje kdo kde co koupil 😂a pak řekne "minule jsem náhodou koukla do katastru..." 😂😂😂tvl,kdo se náhodou kouká do katastru???!!!😂
s dcerkou jsem šly nakupovat do školky stylem, že se nakoupily nové věci, které ji ale zůstanou doma a ty staré, co má doma, dáme do školky... tam ji nikdo moc nebude pomáhat s jídlem a i kdybych ji dala nové, tak do týdne bude vypadat hůř jak ze sekáče, nehledě na to, že počítám s tím, že se i někdy něco "ztratí"... a nemám pocit, že bych své dítě zanedbávala nebo myslela jen na sebe... do školy už pak bude chodit normálně oblečená i v novém, protože už bude starší, bude více zručná u jídla i při výtvarkách, venku a nebude tam mít několikero převlečení, takže si to na sobě ohlídá...
Máma mi taky do školy dávala starší pastelky a věci z domova, přece tam nebudu nosit hned nové věci, když se tam tak krade, navíc děti toho hodně ztratí, teda hlavně já 😀
Ja teda docela chapu'ze davat detem do skoly nebo skolky nejake drahe obleceni je asi dost velky nesmysl....sama to taky nedelam....ale ze bych koupila nove pomucky do skoly a ty nechala doma a do skoly mu dala ty stare to by me fakt nenapadlo.....ja to delam presne naopak.... do skoly nove ,domu ty starsi a tak to prubezne podle potreby doplnuju....a neprijde mi ze bych nejak vyhazovala penize nebo ze bych ho rozmazlovala...
Děvčata, já vám všem děkuji za názory, i když ve většině jste se mnou nesouhlasily a jsem za vaše postoje svým způsobem ráda, protože jsem chtěla vědět, zda to, co jsem zastávala a bylo kdysi zastáváno, zda je tomu i v dnešní době. Když jsem byla malá, hodně se na tyhle věci pohlíželo a jak to teď čtu, je to vlastně jinak. Víte, když tady vidím na fotečkách, jak máte krásně oblečené děti, jaké jim kupujete krásné věci a to i za pár korun třeba v pepcu, jak dokážete svým dětem krásné věci ušít, prostě chcete, aby byly vaše dítka jako ze škatulky, tak se nedivte, že se prostě takovému případu divím. Jasně, také jsem koupila klukovi v polovině června do školy přezůvky, protože je měl buď zničené a jinak to nešlo, nebo je ztratil, tak jsem mu v září nekupovala nové, pokud mu tedy velikostně byly. Jenže, byly to jeho přezůvky či boty a né po někom, což je dost podstatné a já to zapomněla napsat, to se omlouvám.
Nas ceka dnes nakup novych backurek do skolky, protoze z tech starych ji vyrostla noha a doma uz nove backurky ma. Ale to je nakup veci, kterou potrebuje. Obleceni rozhodne nebudu kupovat nove, max holinky, protoze ty zatim nema. S nejstarsi jsme dnes nakupovaly pomucky do skoly, ty logicky dostane nove, protoze lepidlo vypatlala, sesity potrebuje a nove pastelky taky. Tuzky ma jeste funkcni, obaly na sesity jsou dotrhane, takze taktez nove. Jenze skola a skolka se srovnavat neda. Nejstarsi jde do osme tridy, uz to neni o tom, ze se zakyda pri jidle ci se zmatla pri vytvarce, takze do skoly chodi hezky oblekana. Kdyz si vzpomenu, jak zasvinena byla kolikrat ve skolce, proste si na zahrade deti hraly, tak tam nove hezke obleceni fakt ne 😀 . To radsi uvidim zmazane stastne dite, nez krasne nacancane sedici na zidlicce, jen aby se proboha neumazalo 😀
@somalicats ....jsem taky přišla pro malýho do školky, byli venku, malej na sobě kalhoty, ve kterých přišel, a to protože byli venku dopoledne a on ve věcech na ven upadl někde do kaluže a měl je mokré..., jinak jsem s sebou nosila i čisté věci, protože se tu a tam prostě nepřevlékl a jak píšeš...., jako čunče a pak s ním choď venku...
Jak autorka uvádí dále v diskuzi, tak jde o bačkory podedene, na to musím napsat, že to u nás tedy ne. S manželem jsme se rozhodli, že děti budou mít nové boty, po někom ne. Oblečení dostávám od vicero kamarádek a jsem za to ráda. Syn půjde poprvé do školky, bačkorky má nové, vybral si i nové trenky a tepláky. U nás chtějí do školky horší oblečení, bo jsou děti hodně na zahradě, takže žádné módní trendy nebudou 😂
Na jednu stranu chapu rodice, kteri maji vic deti a to obleceni opravdu je vesmes dost stare a je to na prvni pohled videt. No a? Dalsi vec je ta, ze kazdy ma jiny vkus. Co ja muzu povazovat za davno nemoderni a nedala bych to ani doma, jinemu se muze libit, kazdy si ta svoje zlaticka obleka podle sveho vkusu. Ale trochu se zastanu autorky, i kdyz se vyhybam odsuzovani. Maminka oblecena podle posledni mody a vzdy upravena (proc ne, je to hezke) a jeji dite, ktere na prvni pohled takto opecovavane neni, vytvari nesoulad 🙂🙂, coz asi myslela autorka. Ze sobe dava vse a diteti by mohla poridit nove alespon, kdyz jde poprve do skolky, skoly? Ale stejne zustava nejdulezitejsi, kolik ma od maminky lasky. V podstate to opravdu nema smysl resit, pac ji nezname. Ale pro zamysleni a pobaveni jeste jeden citat, ktery me kdysi zaujal: Kdyz matka premysli, jestli ma koupit novy kabat sobe nebo diteti, ma ho koupit sobe. Nezacnete mi nadavat 😀, ono to dava smysl. Kazde dite totiz potrebuje uplne na prvnim miste spokojenou maminku. A to ostatni je mu jaksi sumak. Vzpomenme si na sva detstvi. Tak jsem se do toho zamotala, mozna jsem vas ani nepobavila, ale zkusme nesoudit 😉
@magdalenax Tak boty po nekom bych taky nedala, ale dost rodicu ano... a stejne si myslim, ze zrovna tohle je ve finale malickost, ktera nestoji za odsouzeni 🙂 V nekterych zemich sveta jsou radi, ze vubec nejake boty maji... Pokud neco resit, tak tyrane deti, deti nesmyslne odebrane svym rodicum socialkou, deti, ktere nema kdo milovat, a podobne smutne pripade. Jestli ma nekdo osoupanejsi obleceni nez nekdo jiny je opravdu malickost, pokud ho maminka miluje a chova se tak k nemu.

Taky jsem měla ráda nový penál, penály a tužky mám ráda dodnes, je hezké udělat dítěti radost.Co se týká oblečení, v second handu nakupuji, dají se tam koupit pěkné věci-raději kvalitní bundičku po někom, než u Vietnamců novou, která se záhy rozpadne.Oblékat děti mě baví, mám jich více-velké holky dostanou peníze-nebo si je i vydělají na brigádě a kupují si věci samy-já jsem už pro ně nemoderní se svým vkusem.Ale respektuju, že někoho baví chodit na nehty, stejně jako mne shánět dětské oblečení.Je dobré, když děti oblékáme tak, aby vypadaly pěkně-na zdroji tak nezáleží-věci se dají získat i zdarma-nám často lidé i něco nosí-spíše je oblečení přebytek. Pokud taková maminka se super nehty často listuje rukou v dětských knížkách, je to podstatné. Proti kultuře nic nelze namítat.Třeba pak zaplatí opravdu zase dítěti kroužky...I když jsem slyšela i názor, že si tím platíme to, abychom netrávili čas s dětmi my- a na to pak vyděláváme, není na děti tolik času... a tak dokola...Tak ať každý s radostí-s novými či starými pěknými věcmi vyrazí a vrací se k rodičům, kteří na něj mají dost času.