Jít na pohřeb?

10. led 2023

Holky, kamarádce minulý týden zemřel tatínek. Dala mi to vědět zprávou a já jsem jí zprávou vyjádřila soustrast. Jenže teď poslala parte. Já jsem jejího taťku znala, ale co jsme 20 let ze školy, tak jsem ho neviděla. I s kamarádkou se bohužel vídáme málo, co máme děti. Přemýšlím jestli jít na pohřeb. Nějak vnitřně si říkám, že bych asi měla jít. Nebo stačí poslat kondolenci? Když se tam podepíšu, tak tak to asi otevře její mamka a ta si mě nejspíš nebude pamatovat.

mourovatakocka
10. led 2023

Bude to znít blbě, ale pokud ti poslala vlastně dvě zprávy, brala bych to jako příležitost obnovit kontakt.

merope
10. led 2023

Brala bych, že se možná cítí s dítětem trošku mimo a osamělá, uvědomuje si, že už nemá ani tátu a snaží se obnovit nějaké kontakty. Takže bych to řešila i podle toho, zda s ní chceš či nechceš nějak víc obnovit kontakt.

A zcela pragmaticky - máte děti, které si spolu vyhrají? Jsou podobně staré? Rozuměly by si? Bydlíte poblíž? Pokud ano, tak jdi 🙂.

eviicka
10. led 2023

Spíš než na pohřeb bych zkusila navázat kontakt celkově. Být ji oporou. Rodičům moji kamarádi na pohřeb nešli, ani mně to nenapadlo, ale většina z nich mi nabídla "to ostatní " - popovídání, kontakt, pohlídání dětí, návštěvu... a to bylo mnohem víc.

camillaq
10. led 2023

Když ti to napsala a pak ještě poslala parte, tak bych šla

barborka09
10. led 2023

Já jsem zastánce toho, že na pohřeb se chodí kvůli vztahu k tomu zemřelému. Vždy zhodnotím jaký vztah jsem k zemřelé osobě měla a podle toho se rozhoduji jestli na pohřeb půjdu nebo ne. Takové to vydírání ve stylu - ty nejdeš na pohřeb, vždyť to byl tvůj soused, tam bys měla jít, tak to na mě neplatí. Prostě když mám k tomu člověku nějaký vztah a cítím potřebu se rozloučit, tak jdu, jinak ne. Taky jsem kamarádkám poslala parte když mi zemřel taťka, ale spíš proto aby věděly co se stalo a určitě jsem neočekávala, že na pohřeb příjdou. Prostě pro ně to byl můj taťka, kterého vždy slušně pozdravily, ale žádný další vztah mezi sebou neměli. Všechny vyjádřily soustrast a zeptaly se jestli můžou s něším pomoci. To třeba pro mě bylo důležitější, než kdyby přišly na pohřeb. Stejně tam bylo tolik lidí, že bych možná ani sama nevnímala že tam jsou. Takže já bych v tvém případě asi nešla, ale každý to máme vnitřně nastavené jinak.

autor
10. led 2023

Právě od sebe bydlíme teď dost daleko. Vídáme se tak 4x ročně na půli cesty při nějakých narozkách a podobně. Myslela jsem, že jí napíšu později, teď asi mají zařizování a nemají myšlenky. Kdyby neposlala to parte, tak by mě nenapadlo jít. Asi tu zprávu poslala víc lidem pro informaci. Ale i tak mám nějak pocit, že když dostanu parte, tak bych se měla zúčastnit.

eviicka
10. led 2023

Nemyslím si, jak tu zaznělo, účastnit by se měl ten, kdo měl vztah k tatínkovi. Taky jsem parte posílala kde komu (i když tedy kamarádům ne). Zařizování mít bude, přesto bych se nebála ji napsat, buď odpoví hned nebo později.

carrie_b
10. led 2023

Já bych asi také nešla, poslala bych ale kondolenci poštou a pokračovala v komunikaci s kamarádkou alespoň na dálku, nabídla jí pomoc a třeba také osobní setkání v blízké době, pozvala ji k sobě s rodinou na návštěvu, na výlet apod.

mourovatakocka
10. led 2023

Tak se jí prostě zeptej 🙂

autor
10. led 2023

@mourovatakocka to si teda nedovedu představit

vendes
10. led 2023

Však na parte bývá uvedeno, jestli je pohřeb v blízkém kruhu rodinném, bez obřadu, atp. Takže bych se zařídila podle toho a podle toho, jak to cítím já. Neznamená to automaticky parte=účast.

konidana
11. led 2023

Kdyz nevim, tak se zeptam. To je normální ne? Ale musis se ptat te osoby, ktere se to tyka, ne nas tady.
Jinak pokud jste se dlouho nevideli, tak bych to brala jako prilezitost se zas potkat. Ale pises ze se vidite 4x do roka, coz mi prijde jako pravidelny a v mezich moznosti celkem casty kontakt. Takze z tohoto důvodu asi jezdit uplne nemusis...

autor
11. led 2023

@konidana zeptat se můžu v krámě kolik stojí rohlíky. Ne někoho komu umřel táta jestli mám jet na pohřeb. Můj taťka je stejně starý a nedovedu si představit, že bych řešila něco podobného. Já jsem cítila, že bych jet měla, jen mě zajímalo, jestli to není úplně nějaký společensky nepřijatelný přešlap. Vypadá to, že ne, tak pojedu. Ani tak ne kvůli vztahu k zemřelému, ale spíš kvůli kamarádce. Aby viděla že na ni myslím.

autor
11. led 2023

Děkuji všem za odpovědi. Na pohřeb zajedu.

marge_s
11. led 2023

Jses dobra 👍

elu
11. led 2023

Jela bych, je to slusnost, zvlast kdyz ti to hloda v hlave a mas casovou moznost tam jet.