Ahoj, uvazujeme o jmenu pro kluka Lucian. Neni to moc obykle jmeno, ale existuje. A i matrika ho schvaluje. Neni moc podob a zdrobnelin pokud tedy nechceme aby to znelo ze volame na holku, ale neco se najde. Spis mam strach z budoucna. Prece jen Lucian je trochu ujete. Jaky na to mate nazor? Dali byste toto jmeno? Jinak nase okoli se moc netvari.
Lucian není Tomáš a tak je trochu nezvyklé, ale , že by bylo až tak zvláštní to mi nepřijde. Pokud se vám líbí tak proč ne. My máme Bernarda a furt se někdo ptá kde jsem na tak blbé jméno přišla 😀 manžel opravdu není milovník piva a dcera není Gambrinuska.
Ono co je dnes normální, všude je samá Nela, Stela, Izabela, Tobias, Samuel.... a když jsem byla malá tak zas Tereza, Petra, Petr, Radek.... A co je lepší? Všechna jména jsou krásna.
Já si pod tímto jménem akorát tak představím Luciuse z Harryho Pottera 😀 já bych osobně měla strach, že mě kluk jednou prokleje. Jen si představ, budeš na něj volat Luci tak jak na Lucinku. A to, že je v it. normální mužské jméno, ok. Ale my žijeme v ČR. Asi tak.
no já jsem v tomto asi staromilec 😅 moc mi to na českého kluka nesedí. asi by záleželo kde hodláte žít a jak mu hodláte říkat, ale myslím, že většina chlapečků by vám v pozdějším věku za takové jméno moc nepoděkovala ☹
@katherinaa sebastian je bohuzel na ceske pomery v tuhle chvili snad nejvic tuctove jmeno ☹
zacina to byt strasne trend , stejne jako pred par lety samuel ☹
S tím kde bude žít a co bude dělat je to těžké. Sestřenice emigrovala do Itálie, vzala si Itala a má s ním syna s klasickým italským jménem. No a kluk ted žije už 6 let v Rusku a radši by bral kdyby tenkrát dostal nějaké "Univerzální" jméno nebo klasické "české" jako třeba Jan 🙂
Já mám ráda jména jako Ondřej a Kateřina, jsou krásná a česká, ale v zahraničí na zabití. A já věřím, že děti budou jako jejich matka a budou hodně cestovat. Snad to bude možné.
@veronicka89 to mi nepřijde teda.. v okolí neznám žádnýho Sebastiána, kdybych nečetla diskuze na internetu tak ani nevim že ho někdo dává 😀 i v genettu mi řekli že je to stále neobvyklý jméno a byla jsem po dlouhý době maminka co ho chce dát 🙂 teď je to samej Adámek, Matyáš a Tadeáš co pozoruju..
Já tím že jsme Lucka, tak mě pořád někdo říkal Luciáne, už mě to štvalo, ale synovec mého manžela se jmenuje Lucien, je mu už asi kolem 25 let, ale je to celkem zvláštní jméno a nějak mě zrovna k tomu klukovi ani nejde 😉
Taky neznám žádného Sebastiana.
@veronicka89
@katherinaa
Lucian s "A" mi přijde zvláštní. Mám kamaráda z dětství, který se jmenuje Lucien a tady to jméno mi přijde super 🙂 v dětství je to horší, ale v dospělosti je to Lucien hezké
já si myslím, že byste se měli s mužem na jméně shodnout.. Pokud se něco jednomu líbí a druhému ne, je blbost tak dítě pojmenovat. Nicméně, mně se tohle jméno zdá úplně v pohodě a děcka, když chtějí, tak si najdou cokoliv, aby se mohly posmívat.. Já měla přezdívek.. a to se jmenuju úplně obyčejně.. Daniela. Ale třeba ve škole mi říkali "Dano" a to si pamatuju, že tenkrát v Bravu nebo kde, byl nějaký článek na téma "nitroděložní tělísko Dana" .. 😀 Tak si to asi dovedete představit.. Dejte jméno, které cítíte oba, že je to pravé.. Moje malá se jmenuje Stella. Taky celkem neobvyklé, i když jeho popularita teď celkem stoupá. Byla jsem si tím jménem jistá téměř hned a manželovi se také líbilo. Kdyby byl striktně proti, nedala bych jí ho a vybrali bysme společně..
My budeme mít Huga 🙂 Také nám to hodně lidí vymlouvalo, říkali,že se mu budou smát,ale také si myslím,že děti si najdou vždy něco kvůli čemu se posmívají a každý druhý člověk se svým jménem ve finále není spokojen 😉 Takže i přes různé ,,chytré´´ rady to bude náš Hugýsek 🙂
http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=95620...
http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=95888...
Je tady i na MK celkem dost 🙂
me se libi od roku 2011 , ale kde ziju ja bylo ,,moderni ,, pred x lety takze mi to moc nevadi ... ale uvidis do 3 let v cr to bude jako samuel ...
Ale je to krasnne - ptoto ho taky chci 😀
Lucian, Kristian, Eliáš, dnes se tyto mužské podoby ženských jmen dávají, podle mě to bude brzo zcela obvyklé jméno, před 1O lety byl Eliáš exotem, dnes je jich všude plno...
já "znám" Luciána jen jednoho ... má ho herečka Lucie Benešová s hercem Filipem Blažkem ... jinak jméno neobvyklé, ale proč ne ...
@veronicka89 hm to si mě moc nepotěšila, důvod proč chci Sebíka je že jsem si myslela že není tak rozšířenej, a ráda bych aby byl malej ve školce jedinej 😀 Samuela neznám taky ani jednoho, asi jsem z divnýho kraje, tady fakt frčej typicky český jména 🙂
Mně se Lucian líbí, ale Lucien ještě trochu víc. Jestli se na něm doma shodnete, jděte do toho 🙂
Mmchd, @mavanka, taky znám jednoho dospělého Valentina, sice úplně na poprvé mě to malinko zarazilo, protože jsem to slyšela poprvé, ale rychle jsem s zvykla. Říká se mu Valdo a absolutně nikdo s tím jménem nemá problém a nijak to neřeší.
Podobné je i jméno Marcel - znám dospělé asi 4 chlapy Marceli, a taky to u nich nikdo neřeší.
@katherinaa sebastianu je ted strasne moc! prijde mi, ze se dava vic nez honzik 😀 je to hezky jmeno, ale ted ne🙂
@dindonka mne stejne jako @dannyblakely prijde nejdulezitejsi, abyste se shodli oba. a jinak - ja bych to jmeno nepouzila, je zajimavy, ale na me az moc. ale co se tyce okoli - zalezi, jaka bude osobnost. deti si utahujou i z honzu, kdyz jsou to noumove 😀 dneska uz je mozny vsechno a nikomu to neprijde. ale hlavne se shodnete na jmenu oba!
Lucian se mi tedy moc nelibi. Na okoli bych ohled moc nebrala, oni se s tim srovnaji. Doporucuji, ale zkusit o mimcu mluvit jako o Lucianovi/Luciankovi a za tyden budete vedet, jestli se vam to jmeno libi i v "praxi" 🙂.
Ja jsem tedy ve vyberu jmena hodne konzervativni. Mela jsem nasledujici kriteria:
1. Jmeno by melo byt normalni ceske, zadne cizojazycne. Tu modu Matiasu, Mathiasu apod. misto Matyášů moc nechapu. Pokud tedy nezijete v cizine.
2. Jmeno by se nemelo vyskytovat u nekoho jineho v uzke rodine a v sirsi rodine pokud mozno take ne. Ja mam kuprikladu tri tedy Jany a asi dve sestrenice. Taky se mi nelibi pojmenovavani deti po rodicich ci prarodicich. Protoze pak je Honzik porad "malej Honzik", i kdyz mu je 30 let a ma skoro dva metry a sto kilo. 😀
3. Jmeno musi byt hezke jak pro dite, tak pro dospelaka. Mam pocit, ze spousta lidi vybira jmeno "jen" pro to male ditko a vubec nemysli na to, ze jednou z tech deti budou dospeli lide. A nebo se snazi za kazdou cenu odlisit a pak to podle mne chudak dite jen odnese a v 18 si pujde zmenit jmeno 😉.
3. Uz v tehotenstvi, kdyz jsme vybrali jmeno, tak jsme o mimcu v brise mluvili jeho novym jmenem. No a to pak clovek hned po tydnu vedel, jestli mu to jde hladce z pusy a nebo mu to vadi. Jinak to je take dobra taktika, jak presvedcit manzela na vas vyber jmena. U posledni jsme vahali mezi Lucka a Lenka. Tak jsem neustale o mimcu mluvila jako o Lucince, az si manzel zvykl a Lenku pak ani nechtel. Jo a obcas ty maly potvorce rikam Luciane, kdyz radi jak kluk 🙂
Nečetla jsem tu všechno ;)
Můj synovec se jmenuje Lucián 🙂 A je to pěkné jméno, sice neobyvklé ale pěkné. a voláme na něj Lucíšku, Luciáne, ale člověk si vždy může vybrat nějakou zdrobnělinu ;) jo sestra ještě na něj volá Luky ;)
@bhrozen https://cs.wikipedia.org/wiki/Lucian tam máš i domácí podoby ;)
Ja taky reknu nazor,nerikamm,ze jsem z toho jmena unesena,ale treba se mi vubec nelibi Matyas,Nokolas atd.ty mi prijdou desny i v tech 50letech jak tu nekdo pise nevim zda je lepsi volat Maty nebo Luci😉),skoro stejny,ne?? Jeste to promysli.Zrovna vcera jsem ale cetla clanek a pani mela syna Rufuse a znama ma Rafaela takze pokud se ti libi tak proc ne😉).Aspon bude ve skolce a skole nejspis jedinny mezi tema Jakubama,Matyasema a Honzikama😉)
My jsme dali taky nezvyklé jméno. Nikoho jsem se na názor neptala, jen babičky, jestli ji nevadí, když se tak jmenoval děda 😀. A za mě spokojenost. Všichni se diví a je hezké je sledovat. Bude jediný, nebudou si jej plést.
@dindonka mas este par tyzdnov do porodu,napis si mena s priezviskom na papier,ako sa ti to paci.Aj ja som napisala vsetky mozne kombinacie na papier,no a v nemocke sme napisali vsetky k priezvisku 😉 Mame jednoduche priezvisko,aj v zahranici,takze sa hodilo k nemu skoro vsetko.Fakt na papieri to uvidis najlepsie.
Inak Lucian je pekne meno,ja mam doma syna ,ktory sa vola Julian Benjamin Markus Fabian 😉
Kamarádka má syna s tímto jmenem 🙂 Volá na něj Luco, Luci.. Je to zajímavé a hezke jmeno 🙂
záleží i na příjmení, pokud vím, tak ho tazatelka neuvedla, tudíž těžko soudit jestli to bude Lucián Vomáčka nebo Lucián Neumann...ale za mě ano, aspoň si ho každý zapamatuje, přijde mi to podobné dávat ženské jméno chlapovi jako když má žena jméno mužské taková Filipa Šebová by mohla vyprávět...
@stellamaris tak to se ti určitě jeho jméno nevejde do kolonek 😝 😀
Luciano je v it bezne muzske jmeno 😎