Jméno pro moji holčičku
🙂 Vždy jsem si přála holčičku, a za měsíc ji budu mít 🙂 Ale celé těhotenství si lámu hlavu se jménem. A doteď ho nemám vybrané.. Mělo by se hodit k příjmení Veličková. Tak kdo máte chuť dejte mi tip.
@kolibricek36 naprosto normálně. Kalendář je prostě na to, aby člověk věděl datum a co je za den. Mnoho kalendářů ani jména nemá. Tak se prostě podívám do jiných, nebo do seznamu, příruček, a někde to jméno pokud je uznané najdu, včetně dne kdy slaví nebo může slavit svátek.
Mnoho rodin svátky vůbec neslaví. V podstatě je to pozůstatek doby, kdy lidi houby věděli, kdy se narodili, ale věděli jak se jmenují, většinou to bylo podle svatého, a slavily se církevní svátky, takže oni taky. Tehdy jméno bylo zásadnější než den narození. Ale ty doby jsou dávno pryč.
@kolibricek36 v kalendáři je většinou 1 jméno pro jeden den, čili zhruba 365 jmen za rok, ale ve skutečnosti existují tisíce jmen, takže je logické, že všechna jména nemohou být napsaná v kalendáři, ale svátek slaví, dneska je třeba Kamil, ale má svátek dalších 50 lidí, kteří se do kalendáře nevejdou, právě k tomu je určena kniha od M. Knappové, kde je vysvětlen původ a význam každého jména a datum, kdy slaví svátek konkrétní jméno.
V zahraničí se většinou svátek vůbec neslaví, dítěti bych to vysvětlila tak jak jsem to vysvětlila vám výše...i 3leté dítě už je schopno to pochopit 🙂
První máme Jolanu, nejvíc jí říkáme Jolo. Jméno vybral manžel a teď jsem za to strašně ráda. Teď čekáme druhé, ale zatím nevíme co to bude. na holčičku by se mi líbilo Justýna, ale to nechce manžel ☹
tak zatím vede Laura, nebo Beáta.
Thea - u nas vyhrala.
My máme Izabelu, ale chtěla jsem Elenku to se nelíbilo příteli. Potom se mi líbí Natálka, Lucie, Lenka, Vaneska. Já jsem ten typ co nemá rád vyloženě česká jména, ale spíš ty zahraniční. Ale každý jsme nějaký. Hlavně aby jméno líbilo rodičům. Jen bych doporučila jméno neříkat dopředu. Mě takhle znechutili opravdu hezká jména (pro mě). Takže jestli někdy v budoucnu bude sourozenec tak se jméno dozví až po porodu a ať se s tím smíří. 😀
Mám Miu 🙂 ma nevlastní segru Ellu a brácha je Matt....
u mne jsou dalsi v poradi tato jmena: Adina, Carla, Beata, Zoe 😉
Hned jak jsem si přečetla příjmení, tak mě bleskla hlavou Andrea velickova 🙂
Taky za měsíc čekám holčičku (po třech synech) vybrala jsem a moc se mi líbí Nela,Nelinka 😊
@rencalou jéje, tak to je zrovna jméno ke kterému mám averzi 🙂 Ale hlavně že se líbí vám.
@elu mě příjde Andrea takové tvrdé jméno.
@kolibricek36 muzu ti z vlastni zkusenosti rict, ze deti to neresi.. dcera slavi svatek na Natalii a nikdy se nad tim ani nepozastavila, natoz jeji kamaradi, nebo treba ucitele 😀 dneska to nikdo neresi.. maximalne lidi, kteri maji predsudky a tlaci to do hlavy svym detem (tim vubec neoznacuju tebe!!!!!) je rozdil mit na neco ruzne nazory a potom byt ten co dela peklo mezi detma, nebo rodicema. doufam ze si me pochopila, ze jsem jen reagovala na to, ze deti dneska neresi to co bysme predpokladali ze resit budou 😎
My máme Lucku a Evičku. V porodnici říkali, že Evu tam už hodně dlouho neměli. Takže i kdysi běžné jméno může být dnes netypické. Svátek budou holky slavit spolu na Lucii, aspoň si nebudou závidět dárečky 😉
My máme Stellinku. Pro nás je to dokonalé jméno, pro naši dokonalou dceru 😀 😀
Mně se pro holčičku moc líbí Antonie..
@eldoradoh to je manželova babička, a říkají ji Tonča
@veronikajanova už máte rozhodnuto?
ještě ne 🙂))
Co jsem tu četla z nápadů, líbí se mi Lucie Veličková. Jinak já chtěla u prvního Klárku nebo Elišku, ale měli jsme Marečka. Pak jsem,když se narodil, dlouho chtěla Ellu, když jsem otěhotměla Emu/ Emmu a jednou se mi zdálo, že je opravdu holka a jmenuje se Nela, nějak se mi to zafixovalo, jen váhám mezi jedním a dvěma L, ale myslím, že budu ráda, když přítel schválí jednoduchou Nelu, natož se dvěma L 😀. U prvního dítěte to byly debaty, chtěl Matyáše a Šárku... Tak přeju šťastnou ruku u výběru.
PS nenechávej to až na poslední chvíli, já si chtěla stát za Petrem a jak na mne baba na příjmu vybafla při kontrakci, schválila jsem Marka. Schválila bych v tu chvíli snad i Kleofáše 😀
teď koukám, že malá už jméno dávno mít bude. Nebo malej 🙂
@vironeka Jasně, je to Karolinka

@victress mě to je jedno, každý má svůj rozum, ale jak pak vysvětlíte dítěti, že v kalendáři není jeho jméno, ve školce .... a pak i mezi přáteli si k svátku lidi přejí .... asi jsem jiná škola, že ??? no tak vybočuju z normálu, ostatně nic nového ....