Jsem v insolvenci a zjistila jsem, že jsem těhotná. Poradíte, prosím?

jennaskok
16. srp 2019

Ahoj všichni, předem bych chtěla napsat že účet tu mám, nejsem žádný troll, ale musím anonymně.

Teď k věci. Mám dluhy. Které přesahují můj příjem. Placam se v tom jak se dá. Ale teď už to nedávám. Ale našla jsem si lepší práci. Nastupuji od září. To by bylo všechno skvělý. Ale právě jsem zjistila že jsem těhotná. Celou dobu co vím o nové práci reším insolvenci. Chtěla jsem do ní jít. A teď se bojím že to nepůjde. Je tu někdo kdo s tím má zkušenosti? A mohl by mi poradit?? Miminko si chci nechat

zelenaesmolda
16. srp 2019

@jennaskok
to je sice fajn,ze si chces miminko nechat ale v tehle situaci mi to prijde docela nezodpovedne.nebylo by lepsi nejdriv splatit dluhy a dostat se ze dna a pak zakladat rodinu?

jennaskok
autor
16. srp 2019

@zelenaesmolda miminko v plánu nebylo. Ale tak nějak už jsem starší a I Kdyz jsem o potratu přemýšlela tak nevím jestli to dokážu. Spíš mi jde o to jestli to bude problém. Kdyby mi to povolili. Prace náročná nebude takže bych klidně mohla dělat co nejdéle to půjde. Pak ale problém bude spíš že se mi opět sníží příjem tou mateřskou a pak rodicakem.

zelenaesmolda
16. srp 2019

@jennaskok
no prave,v tehle kombinaci je to cesta do pekel.ja bych se spis ptala sama sebe jestli to dite dokazu uzivit...neni to levna zalezitost.A jestli budes moct pracovat az do konce to nevis,muzou prijit komplikace nebo ti bude zle a je po praci...

jennaskok
autor
16. srp 2019

@zelenaesmolda Upřímně.. tohle jsem moc číst nechtěla. Spíš hledám možnosti jak si miminko nechat a situaci zvládnout. Od června se to teď změnilo že by na to mělo dosáhnout víc lidí. Pořád žiju v naději.

zelenaesmolda
16. srp 2019

@jennaskok
nadeje je krasna vec ale vybavicku ti neporidi 🙂

motylcice29
16. srp 2019

@jennaskok já bych určitě vzala v potaz, ze budeš mít 3 měsíce zkušební doby (pravedobobne), kdy Te mohou i jako těhotnou propustit bez udání důvodu. Takže bych nechtěla byt pesimista, ale možná bych radši zůstala ve stávající práci, pokud Ti stále trvá smlouva/prodlouží Ti ji.

jennaskok
autor
16. srp 2019

@motylcice29 právě že tam už mám výpověď k poslednímu dni v srpnu.

barussska1
16. srp 2019

Souhlasím s ostatními. Dítě je sice požehnání, ale jsem realista a nepřivedla bych dítě do situace, kdy nejsem schopná mu zajistit slušný zázemí. Jdi do nové práce, pořeš si život a insolvence jednou skončí a pak půjde vše líp.

nita1984
16. srp 2019

Záleží jaké máš zázemí doma. Upřímně, také jsem v insolvenci, už ji platim rok (juchu už je ctyri) a miminko čekáme za pět týdnů. Nicméně z nás je to o tom, že manžel dokáže "pohodlně" zaplatit fixní náklady (bydlení, auto, jídlo), takže já budu z rodicaku platit jen splátky plus jsem OSVČ, takže makám ještě teď 6 týdnů před porodem a pokud vše bude ok, po porodu se zase brzy vrátím do práce. Ale mám takovou práci, která se dá s dítětem skloubit a hlavně ji můžu velkou část udělat z domova a přizpůsobit. Není to jednoduché, ale pro nás bylo schválení mojí insolvence důvodem k tomu, konečně vydechnout a začít žít normálně. Musíme se oba otáčet, ale máme všechno co potřebujeme. Ok, malý nemá vybavicku za 100 000Kc, většinu věcí máme z druhé ruky, dost tady od holek na konikovi, ale nemenila bych. Minulost je minulost, každý má nějakou a vzhledem k tomu, že nemladneme, je třeba se jí postavit čelem. Hodně štěstí

nita1984
16. srp 2019

@jennaskok jo a názory, že máš jít na interupci .... no, kdo se do té situace nedostal, nemůže pochopit. My se o miminko snažili 5 let. Takže za mě, pokud máš trochu rozumného partnera a zázemí, nevidím důvod, proč do toho najít. A i kdyby tě vyhodili ve zkusebce, běží ti ochranná lhůta z práce, kde jsi prokazatelně otěhotněla, což je současná. Takže bych to tak dramaticky neviděla

motylcice29
16. srp 2019

@jennaskok no, asi bych se o tom poradila opravdu s nějakým odbornikem. Jako z PPM a RP lze provadet srážky, ale otázka je kolik Vám bude zabývat peněz, jestli chces byt ve stresu, ze nebudete mít ani na pleny apod.

nita1984
16. srp 2019

Trochu mi přijde, že všechny místní dámy zapomínají, že dítě má i otce 🤔🤔🤔

j.a.n.i
16. srp 2019

@nita1984 No, jestli to nahodou nebude tim, ze zakladatelka o nem nepise... A pripadne 3000,- ci 4000,- alimentů ji v insolvenci moc nevytrhnou.

veronika8808
16. srp 2019

Nevím,jak je to teď ale já šla do insolvence před dvěma lety.V bývalém vztahu jsem se dostala do dluhu a kdybych to vše měla platit zvlášť tak by mi na to celý prijem nestačil.Tehdy mi to bez problémů schválili - sama s dítětem, práce se smlouvou na dobu neurčitou a nebyla to zas tak velká závratná částka.Splatky se odvíjí od výdělku.Kazdy měsíc mi odcházelo cca 5500kc a zůstávalo mi 10 - 11 tisíc. Nyní mám splaceno za dva roky 37% . S partnerem čekáme miminko v listopadu. Tedy moje zkušenost je taková,že pokud partner se svým platem dokáže zabezpečit vše potřebné tak se to dá.Taky si sice nemůžeme vyskakovat ale i tak si žijeme poměrně dobře že nemusíme řešit jestli koupíme celý chleba nebo půlku.Nejlepsi by bylo v tvém případě se poradit s nějakým finančním poradcem nebo právníkem co a jaké máš možnosti a podle toho jednat.

jennaskok
autor
16. srp 2019

@nita1984 díky díky díky! Přesně na někoho takového jsem čekala. Kdo to sám zažil. Takže jestli to dobře chápu.. nejvíc jde o to abych prostě platila sjednany splátky. Určitou částku kterou mi vypočítali. Na netu jsem dávala kalkulačku. Vyšlo mi že by mi strhávali cca 6 600. Pak ale jde o to že mi klesnou ty příjmy. A z toho mám strach. Aby mi to tímhle nezrusili a já nebyla tam kde jsem. Zázemí máme, přítel vydělává přes 20 tisíc, půjčku nemá a budeme mít vlastní bydlení. Dluhy jsou jen moje blbost z dřívějška. Taky bych díky insolvenci chtěla žít trošku líp a ne mít pořád strach co a jak. Dítě jsme neplánovali a napíšu to narovinu. Chlap se trefil minulý měsíc do toho jednoho jedinyho dne kdy to šlo 😃 ale tím spíš to beru jako dar a taky tak že to teď prostě přijít mělo ikdyz situace je taková jaká je. Vybavicku taky novou nepotřebujeme a v okolí kamarádky s dětmi co za to majlant chtít nebudou.

jennaskok
autor
16. srp 2019

@veronika8808 díky za zkušenost 😊 na netu je toho tolik, taky se bojím abych někomu nenaletela. Řeknu pravdu že jsem těhotná a zkusím to nějak probrat jestli to půjde. Kamarád insolvenci má a měl paní která to prostě dokázala udělat tak aby prošel. Nakonec mu zůstalo i auto co mu měli brát protoze ho neplatil a bylo na leasing.

littlenymfadora
16. srp 2019

Nepřijde mi to tak hrozná a neřešitelná situace. Pokud jsou dluhy pouze Vaše lze snížení příjmů řešit například darovací smlouvou. Tzn, že někdo Vám měsíčně bude darovat částku takovou, aby mohla být insolvence řádně placena. Hodně lidí to tak má. Pokud provozní náklady na běžný život zvládne platit přítel, bude to sice tak tak, ale zvládnout se to asi dá. Držim palce

veronika8808
16. srp 2019

@jennaskok určitě se s někým porad. Ke schválení je potřeba být zamestnana nebo tak to alespoň bylo 🤔

nita1984
16. srp 2019

@jennaskok ono to je celkem komplikované, záleží na spoustě faktorů. Ideálně se fakt porad s někým, kdo to dělá. Mě několik let rikali, že nemám šanci atd a kdybych nebyla důvěřiva, už jsem to mohla mít za sebou. Ale přesně, pořád jsem hledala na netu, ptala se na fórech atd a měla z toho akorát depresi, že to prostě nepůjde. Pak jsme se s manželem prostě rozhodli, zašli za právníkem a už to jelo. Fakt jen lituji, že jsem roky poslouchala lidi, co o tom nic neví a stydela se, nechat si poradit od odborníka.

nita1984
16. srp 2019

@veronika8808 není pravda.

veronika8808
16. srp 2019

@nita1984 jak říkám,dříve to prý byla podmínka.Oni se ty zákony pořád meni. Každopádně lepší insolvence než platit exekuce kde furt naskakuji úroky

nita1984
16. srp 2019

@veronika8808 nebyla to podmínka nikdy. A teď už vůbec ne, naopak teď se poměrně dost zjednodušily podmínky. Ale jak už jsem psala, je nutno to řešit s někým kompetentním. Já to díky podobným, jedna paní povídala, odkládala několik let, protože jsem přesně měla informace, které nebyly pravda.

dominikaromanova
16. srp 2019

@jennaskok, záleží jak vysoké dluhy mas. Pokud budeš mít dite, budeš mít vyšší nezabavitelnou částku. Během tři let byly dvě novely insolvenčního zákona a rozhodne nikomu naletet nemůžeš. Za zpracování návrhu se již neplatí, od 1.7.2017 mohou navrh sepisovat jen právníci, insolvenční správců, exekutori a akreditované firmy co mají povolení od MV. Navíc navrh se platí (splácí) přednostně ze splátkového kalendáře.

Čím dříve to budeš řešit, tím lépe.

A ještě doplním, nejlepsi je si najít v okolí nejbližšího IS a zeptat se zda přímo on nesepise Tvůj navrh popr. zda Ti nekoho nedoporuci.

malanoha
16. srp 2019

Záleží, jak moc velke ty dluhy jsou.. Dite a insolvence se nevylučuje, na potrat bych kvuli tomu tedy nesla. Co otec ditete, jste manzele? Pokud tvoje prijmy nebudou stacit, muzete zadat o spolecne oddluzeni manželů. Nebo se muze partner/kdokoliv jiny do insolvence zavazat s tebou, ze ti na na tvoje splatky bude prispivat... Tohle ale neres na webu pro maminky, ale najdi si pravnika. Investice do odborne pomoci se vam stokrat vrati.

3mama
16. srp 2019

Pokud máš partnera co vydělává ,nevidím to nereálne ☺️ manžel má insolvenci,za rok a půl má splaceno 60% ,tím že mu odchází většinou přes 10 tisíc měsíčně z výplaty ,do roka máme splaceno si myslím ☺️ pokud on na příjmy,nemáte drahé bydlení,tak proč ne , uskromnit se jde vždy ☺️

lnk84
16. srp 2019

@jennaskok na insolvenci jsou teď nová pravidla, takže bych si to procetla a zkusila proocitat,dříve musela být uhrazena alespoň třetina dluhů behem pěti let.. každopádně záleží na výši dluhů..

jennaskok
autor
17. srp 2019

@nita1984 Já už to taky mám v plánu delší dobu a říkala jsem si půjdu do nový práce a udělám to konečně. A hned dvě čárky na testu no..

jennaskok
autor
17. srp 2019

Takže s přítelem manželé nejsme.. A dluh myslím cca 600 000. Počítala jsem strop 700 000 a vyšlo mi během 5ti let těch 210 000. Což mi přijde i s tím rodicakem docela reálný? A když dluhy budou dělat min tak by částka mohla být ještě menší

nita1984
17. srp 2019

@jennaskok při těchto počtech bude minimální splátka někde kolem 5000Kc. Na to, aby ti mohli strhávat 5000, musíš měsíčně prokázat příjem cca 16000kc, pokud budeš ty a dítě. Ber to hoooodne orientačně.

jennaskok
autor
17. srp 2019

@nita1984 v nové práci budu mít cca 23 hrubého. Počítala jsem s tím že když budu brát 18 tisíc čistého splátka by vyšla cca 6 600. Zkoušela jsem tu insolvencni kalkulačku. Jenže pak právě jde o to snížení příjmu, aby s tím nebyl problém. Hledám info kde se dá. Někde dokonce psali že pokud by mi takhle klesl příjem a nebyla bych schopna během těch 5ti let zaplatit alespoň těch 30% tak mi insolvenci zruší. To bych byla tam kde jsem teď a to nechci