Jsou doporučení Mamila skutečně tak problematická?
Na Instagramu jsem zaznamenala hodně špatných reakcí na o.z.Mamila. Zdravotníci se negativně vyjadřovali k některým informacím ze stránek mamila.sk
Zejména kritizovali vysoké dávky bylin na podporu laktace (Vyšel i článek na SME.sk). Zbytečné stříhání uzdiček. Tvrzení, že krev ve stolici dítěte znamená, že se málo kojí. Tvrzení, že nekojené děti od půl roku už nemají dostávat žádné umělé mléko. Údajně jsou často i doporučovány léky, které by se při kojení neměly uživat... Jaká je vaše zkušenost?
@tobicka no, mám zkušenost, že je tam dovolené skoro vše, co lékaři zakazují. Myslím, že pravda bude někde uprostřed... jako někdy lékaři nedovolí v těhotenství ani kapky do nosu, tak to je třeba případ rady léků, kdy ti něco zakazou kvuli chybějícím studiím, ale když je vysvětleno, proč se to může, tak nemám problém tomu věřit. Spíš jsem.se setkala někdy s takovým až fanatickym přístupem jejich LP - to mi moc sympatické nebylo.
Je to pravý opak pediatrů, kteří radí kojit po třech hodinách, mimino vážit atd. Každý extrém je špatně 👎
Já bych to vzala zlatou střední cestou...
@tobicka přesně s tímto vším jsem se setkala od poradkyni mamily... a ještě bych mohla vyprávět. Naše dítě měli opravdu velké potíže a potravinove alergie, jejich rady by ho velmi těžce poškodily. Naštěstí jsem se probrala po nějaké době. Ale psychicky mě to zatizilo velmi... jsem ráda, že se konečně o tom mluví. Do té doby komentáře, jako by Mamila byla bohyne kojeni a jediný zdroj pravdy a autority
@tobicka mně to celkově přijde spíš jako taková kojosekta 😂 Rada na všechno zní mít dítě nonstop na koze ve dne v noci, pozvat si je domu kvůli každému prdu (proč asi... Penízky),kdo nekoji do samoodstavu nejlíp do čtyř let tak bude mít nemocné dítě s psychikou v háji.... No... Za mě sekta. Neříkám, že jsou ve všem špatné, ale čeho je moc, toho je příliš...
@fifinka2020 zrovna ty kapky do nosu jsou poměrně dost evidence based. Princip Nasivinu/Sanorinu/otrivinu je vasokonstrikce. Nosní sliznice je bohatě prokrvená a dobře vstřebává. A vazokonstrikci v placentě nechceš.
@zrzinda jako radu mít nonstop dítě na prsu jsem rovnou pustila druhým uchem ven. Protože mám doma ještě 18měs. syna a on by asi nějak nepochopil, že najednou celý den ležíme v posteli s miminkem skin to skin jak s oblibou říkají a jemu se nikdo nevěnuje. Sám ven nepůjde, jídlo si nepřipraví... Tak asi staršího dát dočasně do dětského domova abych s mladším mohla ležet v posteli s kozou v puse celý den 😂 Saskarna...
@zmrzlinka O tom kurzu jsem dřív uvažovala, ale dočetla jsem se, že Mamila učí špatně i techniku kojení, že mají zastaralé postupy. Takže nakonec půjdu k Laktační lize. Sice nemá ten kurz tak rozsáhlý, ale pro začátek to bude stačit. Pak možná časem jako doplněk kurz od Přirozeného kojení nebo nějaký online zahraniční. Momentálně mám rozečtenou knihu od Nancy Mohrbacher.
Já jsem jim naopak vděčná, že jsem se přestala stresovat radami zdravotníků z porodnice a začala věřit intuici, miminku a nebála se kojit do samoodstavu 🙂
@fififjonka Já ti dobrou zkušenost s Mamilou nerozporuji. Ostatně ani tu špatnou s porodnicí. Vidím, že Mamila dělá i dobré věci. Třeba že se snaží o normalizaci kojení a vizuální podporu. Pokud ale LP překračují svoje kompetence a ještě k tomu dávají takto špatné rady, tak na tom něco smrdí.
Jak bylo psáno výše. Je to fakt extremistická sekta, kdy je kojení postavené na úroveň svatého gralu z dlouho kojených děti (3+) budou úžasní, chytří, zdraví a vyrovnání lide. 😀 nemyslím si, že všechno tam je špatně, ale chce to hodně probírat ty jejich rady a dívat se na to zdravým rozumem.
@zrzinda Tak všechny kurzy laktačního poradenství jsou rychlokurzy. Hodně záleží na tom, kdo si je dělá a jak se ke svému vzdělávání potom postaví dál. Přiznám se, že Mamila mě začala zajímat, protože letos získala akreditaci ministerstva zdravotnictví školit zdravotníky a já sama jsem zdravotník. Jenže celé to sdružení je velice zvláštní. To, jak se prezentuje. A ty stránky působí dojmem alternativní medicíny a často uvádí i velmi pochybné zdroje informací. Původně jsem uvažovala udělat si u nich kurz aspoň kvůli technice kojení. Ale po tom, co se dozvídám, do toho nepůjdu.
@tobicka ja mám kurz od laktační ligy, levnější a dvoudenní, a ano , přiznávám, asi pro málo interesované laiky nemusí být dostačující. Pro mě jako pediatra, ci zná další souvislosti, je úplně ok..... záleží, co člověk hledá. Mamilla je skoro jakoby "sekta", dělá kurzy 2x ročně a jen Praha nebo Brno.
Stránky Mamily mi hodně pomohly v začátku, kdy v porodnici mi ke kojení nikdo nic moc neřekl, nebylo s se tam s kým poradit, aniž bych měla pocit, že ho zdržujíi a otravuju. Co jsem si z Mamily odnesla, tak to, že si to prostě budu dělat podle sebe a podle miminka, i když je to proti učení Mamily, takže obě děti měly dudlík, oba začátky kojení bolely strašně, i když všude Mamila píše, že to bolet nesmí! (Haha) ,příkrmy dřív než v ukončeném 6m. Otrivin jsem v těhotenství používala, protože s ucpaným nosem opravdu nemůžu fungovat a slané vodičky mi nezabírají. Mamila mi spíš celkově dodala sebevědomí a ujištění, že to dělám dobře, což jsem tehdy potřebovala.
Je potreba to brat s rezervou a je dobre, ze se upozornuje na nejake nesmysly, ktere tam prezentuji. Me LP z mamily neskutecne pomohla proti tomu, co jake “podpory” se mi dostalo v porodnici ci u pediatricky 😕
@tobicka Měla jsem od nich doma laktační poradkyni a moc mi pomohla. Dej na svoji intuici, ta tě nezklame. Za mě bohužel lékaři tolik o kojení neví a někdy dávají i špatné rady, které vedou ke zbytečnému ukončení. Samozřejmě to chce jako u všeho zapojit zdravý selský rozum, nesmí strádat matka ani dítě.
@tobicka A jaký je vlastně cíl dotazu? 🙂
@drep no, jen mi přijde škoda, že tohle třeba v lékárně nereknou/nevysvětlí. Obecně teda jsem to ani nikde moc nezaznamenala v diskusích na netu třeba... protože když si chce člověk koupit třeba nějaký vitamín a oni řeknou jen "ne", tak potom to vzbuzuje nedůvěru no...
@drep ps: A to se opravdu tý 2 kapky dostanou až k placente? Protože já mám třeba opatrneho gynekologa (posílal mě po všech certech), ale nosní kapky řekl, ať užívám...
@fifinka2020 a opravdu užiješ jediné dvě kapky? Nicméně když se mě těhotná zeptá na kapky do nosu, tak jí vysvětlím patofyziologii, jestli to chce kvůli ucpanému nosu riskovat, to už je její boj. Já byla jako těhotná taky nemocná a zrovna kontraindikace kapek do nosu mi smysl dávala a užívala jsem jen mořskou vodu.
Ja nasla nejlepsi rady ke kojeni tady na mk v te jejich wiki modry konik. Ale uz je to x let.co se tyce kojeni vic bych verila mamile nez lekarum, bohuzel.
@drep třeba Sanorin ano (tam je kapatko). Ale jak jsem psala - můj gynekolog je třeba opravdu hodně pečlivý a vědecký zaměřený (třeba duly a podobně nebere) a zrovna u těch kapek mi řekl, že je lepší si jich tam pár dát, než ohrožovat miminko tím, že mi bude blbě (což mne zní logicky a jako doktorovi mu duveruju). Tak pak je to těžké, když i doktoři se neshodnou...
Mně LP z mamily po akutním císaři jako provorodičce neskutečně pomohla. V porodnici byla podpora kojení naprosto katastrofální. Člověk fakt chce slyšet, že s takovými prsy se kojit nedá... Dodala mi sebevědomí, uklidnila, vyslechla, ukázala i jiné polohy na kojení než vleže. Pro mě opravdu záchrana od toho, aby dítě zbytečně skončilo na UM. Jedno dítě jsem kojila 16, druhé 14 měsíců a třetí má teď rok a uvidím. Do 2 let bych ale byla ráda, kdyby se odstavilo. Dudlík měly všechny děti, na jidlo jsem si pozor dávala, příkrmy dostaly až kolem toho šestého měsíce. Léky při kojení bych řešila spíš s lékárníkem, než s doktorem nebo LP.
@fifinka2020 V těhotenství a při kojení se může ještě oxymetazolin (Nasivin) v co nejnižší možné dávce a délce terapie. Možná ještě o chlup lepší než Sanorin, který se taky může. Obojí by mělo být po poradě s lékařem.

Za sebe jediné - rozhodně věřím víc doktorům, než člověku, který si udělá par kurzů.