Kamarádka (na baterky?)
Mile mamci,
jiz delsi dobu se trapim jednim “problemem”. Seznámila jsem se s jednou maminkou (A), s kterou jsme si velmi rozuměly, deti jsou stejne stare a stejného pohlavi, zacaly jsme chodit na cviceni s detma. Parkrat chyběla a ja se tam mezitim seznámila s fajn maminkou (B). Pak jsem je na jedne lekci seznámila spolu. Řekly jsme si, ze se potkame spolecne a neco podnikneme. Ty dve se sesly beze me udajne “nahodne”, ze si ten den zrovna napsaly, pze maminka A mela cestu do casti mesta maminky B. Od te doby jsou v pravidelnem kontaktu, pisi si, navštěvuji se (maminka A me o tom pravidelne informuje). B se s se mnou samotnou nechtela sejit a pak prestala komunikovat. Bohuzel A je nase sousedka, takze se potkáváme hodne casto. Prijde mi, ze si na me Vzpomene jen, kdyz zrovna ma volne okenko. Spolecnym aktivitám s nasimi manzely se vylozene vyhyba a s maminkou B a jejím pritelem vsak spolecne akce podniká. Nevim, co delam spatne.. ve vysledku ani nevim, jak poradit.. je to vec, o ktere se mi zda, nemohu vecer spat. Vzdycky kdyz vidim jejich fotky z oslav a společných vikendu, tak me to hodne zamrzi a trapim se tim nekolik dni. Tim, ze ji casto potkávám, je tezke s ni zpretrhat kontakty. Rozumim, ze si treba padly do oka a rozumí si. Ale nejak se nemohu přenést pres to, ze jsem je seznámila a ony me takto obešly. Pak si rikam, jestli jsem tak spatna a mam vycitky, zda jsem neco neudelala ci nerekla spatne. Pokazde co se vidíme, tak si skvele rozumíme. Poradíte mi, jak se pres to přenést? Jine kamarádky, se kterymi bych si takto rozumela u nas ve městě nemam. Jsem hodne společenská a rada travim cas i s ostatnimi nejen s prckem, ale nemohu najit takovou tu spriznenou dusi. Stalo se nekomu neco podobného? Jak jste to řešily? Dekuji za Vase povzbuzení a rady... hezky vecer 🙂
promin ale kolik ti je 15? protoze me to prijde jako zarliva sceny 15 lety holky, ze si jeji nejka dovolila kamaradit se i s nekym jinym. prece to ze se s nekym pratelim ze me nedala majitele te osoby. to jako kdyz nekdo kamaradi s tebou tak uz nesmi s nikym jinym nebo k tomu potrebuje tvoje svoleni.
mozna by to chtelo trochu zapracovat na sebevedomi, aby si tak nevisela na ostatnich a pak se nehroutila kdyz dotycna ma i jiny zivot mimo vase pratelstvi. kdyby se kamoska nasrala kdykoliv bych sla nekam s nekym jinym tak bych ji poslala nekam. to ze s nekym kamaradim jeste neznamena ze se mu musim zpovidat co delam 24hodin denne. kamaradstvi neni manzelstvi aby se to bralo jako podvod kdyz se clovek bavi i s nekym jinym.
@pabka vzdycky kdyz se náhodné potkame na ulici nebo oni manžela samotného, tak se k nam obema chovají hodne vrele a oba z toho mame pocit, jak kdybychom byli nejlepšími přáteli od detstvi.. pak kdyz je chceme pozvat, tak se proste vyhybaji. Proto jsem z toho trochu zmatená 🤷🏻♀️
Proč by to hned měla být kamarádka na baterky? Prostě si nesednete (z její strany) tak, jak sis myslela. Hroutit se kvůli tomu měsíce a nespat? Zabav se něčím jiným, důležitějším. To, co řešíš jsou fakt kraviny. Kamarádství se nedá vynutit, tohle mi fakt přijde jak ze 3. třídy jak tu už párkrát zaznělo. Já bych ani nechtěla trávit svůj čas s někým, kdo o něj nestojí. Na to je život krátký a času málo. Vykašli se na ně a nežárli, bude ti líp 🙂
@tulikiss ale o tom to preci neni. Je to o tom, ze jsem si rozumela s obema maminkama, pak jsem je seznámila a spolecne se domluvily, ze neco podnikneme.. a ony zacaly podnikat beze me. žádné žárlive scény nedelam, nic nevyčítal, pouze rikam, ze me to mrzi a rada bych se naučila to přejít. Muj dotaz byl napsán, zda se to nekomu stalo a zda mi muze poradit, jak z toho ven. Tobe se to evidentne nestalo, takze asi nedokážete posoudit mou situaci. Vis, trocha empatie by nezaskodila a pokud ji nemas, tak neni tvá povinnost na takove prispevky reagovat, muzes je preji a nekomentovat. Lide jsou různí a ruzne citlivi, maji ruzne životní zkusenosti a zazitky a proto treba i nizsi sebevedomi a ano vim, ze s tim mam pracovat. Ale zrovna tvuj prispevek neni pomahajici, ale spise kritizujici. Mej krasny den a preji, aby tobe se neco obdobneho nikdy nedotklo 🌸
@fazolkave prave ze zkusenost mam, ale z te druhe strany kdy se kamoska pri kazdem mem kontaktu s nekym jinym nasr.la a brala to jak ji strasne ublizuju. a muzu ti rict ze to jenom znicilo kamaradstvi, protoze to se proste neda vydrzet. proste si holky zacaly vic rozumet a zjistily ze si vyhovuji asi vic, nevim co je na tom tak strasneho, tak to proste v zivote chodi a je to vcelku bezna vec. nic s tim nejde delat, ani to clovek nemuze nijak ovlivnit, tak je naprosto zbytecne z toho nespat a mesice se tim uzirat. jo cloveka to zamrzi ze prisel o nekoho s kym si rozumel, ale to prece neni konec sveta.
@tulikiss promiň ale tohle orpavdu nikomu nepomůže.... nojo máš malý sebevědomí a ještě seš marná/trapná/divná, že řešíš takový kikotiny... - jojo, to na sebevědomí člověku přidá:D
@fazolkave já ještě vstoupím, k té vřelosti u maminky A, což je tuším zároveň i sousedka, tak buďto je to vřelost sousedská, aneb... proč si dělat nepřátele na domácí půdě, i když nepřátele je silnej výraz, nicméně přátelská sousedská vřelost je trochu odlišná od přátelské vřelosti jako takové, anebo ji můžeš "odchytnout" a na rovinu se jí zeptat, proč, když bys ráda něco společně podnikla s nimi nechce.
Ta druhá varianta je trochu ošemtná, takže záleží na tobě.
Já bych to třeba nehrotila, řekla bych si, že je to sousedská vřelost a byla bych za ni ráda. Tečka. Ale jestli nad tím fakt dumáš, nejde to to do hlavy, tak zeptat se jí přímo je nejlepší možnost.
A že jsi po porodu trochu nejistá, a ne tak sebevědomá jako před ním, z toho si nic nedělej, časem se to srovná, máš na co navázat, uvidíš.
@normalnimatka tak psala ze nevi co dela spatne a ja myslim ze prave to jak na tech kamaradkach az nezdrave visi je to co dela spatne.. mam s tim zkusenost a je to fakt sileny kdyz se clovek nastve jen proto, ze mu treba reknu ze sem potkala znamou z detstvi a bylo fajn s ni zavzpominat
@tulikiss ježišmarja, ale tady autorka příspěvku mluví o dlouhodobějším trvání neustálýho scházení a jejímu vyhejbání, tak to je asi trochu něco jinýho, než že se naštve při každý zmínce o jiný kamarádce. nemůžeme soudit, jak moc na ní visí, ale vycházim z toho, co píše. a nemám z toho pocit, že by byla šílená žárlivá stíhačka.
Ja bych mohla platit za tupce prvni tridy. Mela jsem spoustu kamaradek vyc..... nych, nez jsem poslala nekam. S jednou jsem se dokonce seznamila na VS. Studovaly jsme dalkove. Dopadlo to tak, ze se mi povesila na krk, ja hlupak jsem samozrejme vzdy takova ze bych se pro druheho rozkrajela, pomahala jsem ji se seminarkama, zkouskama atd. Skoncilo to tak, ze ja pri sve narocne a odpovedne praci, jsem temer vse delala ji, sobe uz jsem to bud odflakla nebo nezvladla a ona..... Ma titul a ja skolu nedodelala, protoze jsem nas obe uz nedala. A ona? Neozvala se od te doby, odstrihla me a jeste pomluvila, ze jsem blba, tak jsem skoncila..... No jsem blb, uz nikdy bych tohle neudelala a podrazaky kopala do.... Ale takovy ochotny hlupak jsem byla odjakziva. Ted uz se ucim jednu vec. Dulezita je pro me rodina, rodina a lidi, co maji ochotu mi aspon napsat na soc. Siti jak se mam a nic za to neocekavaji, to je pro me nej. Jinak jako navstevy nenam zadne. Odstehovala jsem se do oblasti kde nikoho neznam a na mini vesnicku. Ale nevadi, ucim se tezit radost i z malickosti, i z toho, ze se rano probudim a sousedovic koza na me zameci.
@journals ano, popisek je asi spatne zvoleny, chtela jsem to rozvést dal a pak se na to uz vyprdla, pze uz tak je to sloh a popisek jsem neupravila. Vis, zavidim vsem, co to sebevedomi maji tak akoratni, ze se pres to umi prenest. Ja ho mam trochu posramocene vlivem vice faktoru, ale to je jiny pribeh, to nebudu rozmazavat. Ja chtela poradit od maminek, co neco obdobneho zažily a vnímají to podobne a jak to proste zvladly. Kazdy jsme jiny a vnimame veci odlisne. Ale i tak Dekuji, ze sis nasla cas mi ho venovat, neco si z toho preberu 😊
@normalnimatka ano Dekuji, pochopila jsi to spravne. Rozhodne na kamaradkach nevisim a nedelam jim scény. O tomhle, co pisu jsem one kamaradce mamince A ani nepovedela. Nikdy jsem ji nevycetla, ze se schazi. Ani bych si to nedovolila. Vim, ze je chyba u me a meho vnimani. Proto jsem se ptala na rad, jak se s tim srovnat.
Ahoj, já ti rozumím, ale také nemám radu. Mne se to stalo před 6ti lety s “nej” kamarádkou, bylo to teda ve větším formátu, ale pak jsem postupně zjistovala, ze se snažila mi odloudit jak kamarádky, tak manžela. Minimálně u jedné se to povedlo... Od té doby jsem opatrná a Parkrat se stalo, ze jedna donasela na druhou, ale jelikož u me se to zastavilo, tak pak se scuchly ty dvě...říkám si, ze na základě toho bych kamarádku nechtěla, ale kde hledat normální lidi 😀. Teď aktuálně jedna rozvrtala me a dlouholetou kam, jsou nej kam, ale když ji potkám samotnou, tak jen pomlouva....
@biedronka10 achjo 😔 to je hodne neprijemne a zaroven velka zivotni lekce. Nemyslim si, ze ja bych se na nekoho zavesila a vyuzivala, spis se pro ostatni muzu rozkrajet, ale ostatni se nejak nechtěj krájet pro me 😁
@vendulkavendulka jj, pod to se podepisu. Od urcite doby jsem taky ve strehu. Protoze jsem hodne duverivy, dobracky a uprimny clovek. A to je dneska spise problem.
@fazolkave bezny stav. Nauc se jednu matematickou zivotni rovnici. Jsou lidi dobraci a pak jsou vych.....ci, kteri se v prihodnou dobu nalepi na dobraka, a zacnou vyaavat. Najit skutecneho pritele je jako najit zlato. A to taky nenajdes na chodniku
@fazolkave ja nejakou dobu verila, ze opravdovou pritelkyni i mam. Ale i vtom jsem dostala po x letech lekci
@fazolkave já chápu @tulikiss. Něco podobného řeším se svými dcerami, proč se se mnou už Anička nebaví, ale baví se s Nikolkou ....
Přátelství je soulad více věcí najednou. Nemohu říct o každém, kdo je celkově hodný, příjemný, že bych se se ním chtěla kamarádit. Funguje vzájemná empatie, sympatie či nesympatie ... jako partnerství. U maminky A a maminky B to prostě celkově zafungovalo více než s tebou. Toť vše. Žádná rada ani lék na to není. To, že se s tebou maminka A baví - proč by nemohla - jste sousedky, máte asi stejně staré děti, nic jste si neprovedly, tak proč by se s tebou nemohla dál bavit??? Jen dává přednost mamince B. Ani jedna na tebe neparazituje, neubližuje ti - jen si více sedly.
Pokud chceš z toho ven, najdi si maminku C a s nikým ji neseznamuj. 3 je vždycky špatný počet na kamarádství. Jeden přebývá.
@vendulkavendulka jo presne, kde hledat “normalni” lidi? 😁a kdyz uz je najdu, tak je mezisebou seznámím v dobre víře a pak to tak dopadne😁
@fazolkave vicemen ti rozumim vtom trapeni, mam tak nejak podobny charakter, takze vim, jak to cloveka zamrzi a resila jsem podobna " trapeni" taky uz nekolikrat
Také jsem tuto situaci zažila, s maminkou tady z konika 🙂 ze začátku jsme se párkrát viděli a vsechno i dle jejich slov bylo fajn. Pote měla stále něco jiného. Nakonec jednou když jsem ji psala zda se nechce vidět, napsala, ze se omlouvá, ze jela na chalupu. Ten sami den jsem ji viděla s jinou maminkou, take z konika :D
@priefi jako tohle je hodne blbe 😞 Ja prave jak se podrizuji, tak se to ve me hromadi a je mi pak lito, ze ten nekdo se nepřizpůsobi zrovna me, kdyz se mi to vyjimecne nehodi. Clovek musi prvne myslet na sebe a to ja moc neumim... ale moc mi pomohla tahle diskuze.. jednak jsem se z toho vykecala (nechci to probírat s nejakou kamardkou, aby to nevypadalo, ze ji pomlouvam a nedej boze se to k ni treba nedostalo) a jednak mi to pomohlo uvědomit si, ze mam taky nejake hranice 😊
@vendulkavendulka ja se taky na kamaradkach hezky spalila, ale v detstvi a v puberte. Prvni moje nej kamaradka z detstvi se se mnou prestala bavit, protoze najednou se jejim rodicum zacalo financne darit a ja, kde tech financi zas tolik nebylo (nebyli jsme ale zase nejak chudi, takova normalka), uz nebyla atraktivni a dala prednost bohatym (ale jako fakt bohatym) kamaradkam a ja byla neco horsiho. Docela to zabolelo, protoze kdyz jsme byly na stejne vlne, tak jsem ji byla dobra. Dalsi kamaradka sousedka, to bylo neco, libil se mi jeden kluk a vysledek? Zacala s nim chodit, zalibil se mi druhy, delala vse pro to, aby se zamiloval do ni (no.. zamiloval, spis ho svadela, aby ji chtel), nevim, o co ji slo, fakt ne, ale pak jsem potkala meho dnesniho manzela a nechtela jsem, aby se seznamili, jenze svet je maly a ulice, na ktere jsem bydlela jeste mensi... a opet tyto snahy (ale v te dobe jsem uz ji nebrala jako kamaradku, ale mrchu prvni tridy docela dlouhou dobu), ale manzel ji odpalkoval, ze o takovou seredu nema zajem 😂 Dalsi nej kamaradka se prestehovala s rodici na druhy konec republiky a kontakt chradnul, ted pred nedavnem jsme si zase zacaly psat. A posledni nej kamaradka se tak nejak zacala bavit ze dne na den s partou lidi, co mi moc nesedela a tak jsme nejak se prestaly stykat... pak jsem usoudila, ze mit nejkamaradku je na prd, drive nebo pozdeji zivot neco prinese a uz to neni nej kamaradka. Tak hrozne jsem touzila jako nactileta po nejkamaradce a pak jsem byla hrozne zklamana, kdyz jsem o ni prisla.... tohle je zivot. Mam kamaradky, mam jich dost, ale zadna uz neni nejlepsi, protoze proc? Jak uz jsem psala vys, mam skveleho muze, ktery je pro me i nejlepsi pritel.
@fazolkave já jsem prožila něco podobného. Nikdy jsem neměla moc kamarádů ani přátel a atak jsem byla ráda, když jsem se přes psy seznámila s jednou holkou. Opravdu hodně jsme si rozuměly, občas u mě i přespala, bylo to fajn ale pak jsem jí seznámila se svou sestrou a během několika dnů se kamarádka sčuchla s mou sestrou naplno a já šla na druhou kolej. Protože nemám se svou sestrou dobré vztahy ( poslední roky vlastně spíš už žádné), tak mě to pochopitelně štvalo ale pak jsem to hodila za hlavu s tím že když se ke mně dokázala po několika letech přátelství takhle zachovat tak to asi nebyla zase tak fajn kamarádka a že mi tedy nestojí za to abych kvůli ní byla nějak smutná. Navíc krátce na to jsem se stěhovala takže jsem jí nemusela vídat, což byla proti tvému případu velká výhoda ale tady kde bydlím teď jsem sedmým rokem a takovou tu opravdovou kamarádku tady stále nemám. Na jednu stranu mě to mrzí ale na druhou stranu si říkám, že než mít zase nějakou "falešnou" kamarádku tak raději žádnou. Jsem při výběru opravdu hodně opatrná protože jsem několikrát měla kamarády a kamarádky, kteří mě jen využívali.
@fazolkave ono ta anonymita je nekdy k uzitku 😉 chapu, ze Te to trapi, ja se taky prizpusobovala, ale uz odmitam. Pokud se clovek ze svych chyb nepouci (myslim treba to prizpusobovani) bude chyby neustale opakovat. Ono to uz zacina podle me v detstvi, kdy chces mit tu nej kamaradku. Ted jsem si vzpomnela na jednu vec z detstvi, na ulici, kde jsem bydlela, bylo nas docela hodne holek ve stejnem veku, takovy boom. Jedna, co se pristehovala pozdeji, se citila jako veledulezita vudkyne, ale ja jsem ji neuznavala, kamaradila jsem se s ni to jo, ale neposlouchala na slovo, jako ostatni holky. No a melo to dopad takovy, ze usporadala party na ukonceni prazdnin, vsechny pozvala vcetne moji sestrenky, ale me jedinou nepozvala. Bylo mi tehdy tak 9? Ani nevim, ale bylo mi to neskutecne lito, ze jedine co muzu je, koukat se na ne z okna, jak tam jsou vsechny, jen aby ona se ukazala a zaroven me potrestala, protoze jsem byla neposlusna. Od te doby jsem se jeji pritomnosti vyhybala a kdyz neco chtela, nezajimalo me to. Ale muzu rici, ze i jako dospela je to desna kra..
Určitě by sis neměla nic vyčítat a hledat chyby sama na sobě. Nesmis to brát jako nějaké svoje selhání. Vždyť každý z nás má nějaký charakter a různě působíme na různé lidi .. Já bych mohla vyprávět.
Jestli to chápu dobře, tak sousedku jsi neztratila, ne ? Jen si pro Tebe nevyhrazuje více času ?

@fazolkave mimochodem, ja se taky podrizovala, ale uz to nedelam. Mela jsem i jinou kamaradku, ktera vzdy mela nejakou vymluvu a jednou mi dokonce napsala, po x tem domlouvani, ze ten den nemuze, ze se ji ozvala kamaradka, ze se stavi... tak doprcic co jsem ja? Ja jsem ta, co ustoupila a presula, ale uz to nedelam. Kdyz nejde, tak nejde a jako prvni se uz neozvu. Hold si k tomu musis dojit. Musi Ti asi teprve pretect pohar 😉