Kde maminky berou čas na setkávání se na hřišti a na návštěvy?
Vrtá mi hlavou jedna věc, kde berou maminky čas a energii se neustále družit? Žijeme na vesnici, kde je všechno podstatné jako obchod, hospoda, školka, škola, velké hřiště, na kterém se scházejí místní maminky. Co mě nepřestává udivovat je fakt, že se tam schází několikrát týdně na několik hodin a kolikrát se ze hřiště ještě přesouvají k sobě na návštěvy. Kde berou čas sedět několikrát týdně celé odpoledne s ostatními maminkami a ještě mít domácnost v takovém stavu, aby si mohly zvát nečekané návštěvy? 😃 My máme asi hodně aktivit, protože celé volné odpoledne je pro mě obrovský zásah do celého týdne. Ale děti by rády takto trávily čas a často se ptají, proč jiné děti ze školky a školy tam celý den jsou a my ne.
Už tvůj dotaz chápu, ano, taky mě někdy štvalo, že pokud chci jít na hřiště, musím mít doma vše hotové, nabalenou svačinu a teprve pak vyrazit. Byl to pro mě tak trochu ztracený čas. Záviděla jsem těm se zahradou, kdy dítko vypustí a vaří u toho, dělají na zahradě atd. Proto jsem se na ta hřiště často domlouvala s kámoškama, aby ten čas byl nějak příjemný i pro mě. S většíma, když jsme se přestěhovali a už jsem okolo sebe tolik známých neměla, jsem si s sebou brala knihu, na tu doma moc čas nebyl. Někdy jsem poslala manžela😉 A větší děti se dají využít i na pomoc, protože motivace jako "když vysaješ chodbu, poskláš si hračky, půjdeme na hřiště" fakt funguje. Ano, práce není třeba dokonalá, ale takhle se děti učí.
@zuzkasim svačinky jsou kapitola sama o sobě. Často mi to připadá, že je to na hřišti soutěž o nejlepší a nejdražší svačinku. Děti si to navzájem závidí, takže jakmile jednou dítě rozdělá svačinku, nahrne se k němu dalších 8 dětí a svačinka je mrknutím oka pryč. Mě nikdy nepřišlo podstatné zabalit na hřiště plný batoh svačin, když jsme za pár minut doma stejně jako všechny ostatní děti. Já vůbec nechci působit jako škrt, ale opravdu si umím představit lepší využití peněz než dát měsíčně několik tisíc za svačinky pro 10 dětí. Nebo lepší využití času než péct domácí sušenky, abych mohla jít s dětmi na hřiště. Když tam nic nepřinesu, vypadá to hloupě, protože naše děti vždy od něco vysomrují a všechny maminky mají bezednou tašku plnou svačinek a křupinek. Já toho domů kupují minimum, protože jakmile děti ví, že to doma je, celý den prudí, jestli si nemůžou něco dát. Navíc po každém tréninku nebo na nákupu si koupí nějakou dobrotu, takže nevidím důvod, proč bych měla mít plný spajž sušenek a biosaurů.
@eloise02 máme celkem 3 děti, ani jedno nespí od 2 let po obědě. Takže volný čas v době, kdy dítě spí jsem nikdy neměla. První dítě nespalo vůbec a nikde. Bylo to přesně to miminko, co spí hodně krát denně na pár minut. Když miminko usnulo, sotva jsem si stihla dojít na záchod a bylo po spánku. Kafe nebo v klidu uvařit oběd, to vážně neznám. 🙂 Školní dítě má 3x týdně trénink, prostřední školkové jednou týdně taneční kroužek, nejmladší plavání jednou týdně. Dům, zahrada, já i manžel sport, občas výlet, sportovní aktivita celá rodina, návštěva kamarádky, babičky, dědy a volné odpoledne v programu není nikdy. Mě to třeba přijde smysluplnější než sedět celý den na hřišti. 🙂 Mě zajímal pohled od jiných maminek, jak to jiné mají. Já si neztěžuji, život v pohybu mě baví, sedět na hřišti a vyhlížet maminky na pokec by mě nebavilo. Opravdu mě zajímá hlavně ten pohled z druhé strany.
@anonym_autor myslím že trošku odpověď je ze strany tvych děti, že by chtěli takové dopoledne zazit. Oni tuhle volnou nenaplanovanou zabavu potřebují, že to mamince nedava smysl je někdy vedlejší 😄 já sem spíš nikdy zas nechápala že mají někteří pořád čas, ráno napíšou na skupinku jestli jde někdo do herny a ta hodinu už tam jsou, já se ráda potkám ale musím to mít dopředu v plánu
@fatal_error tak u nas treba na hristatku je pisek, houpacka a mala skluzavka. Na dalsim je mensi prolezacka se skluzavkou, pisek a kolotoc. Nejak moc mista na to, aby si tam deti volne hraly tam proste neni 🙂 spis je to narocne je tam zkorigovat (kdyz mas 1,5lete dite co se niceho neboji a vbehne k rozjetemu kolotoci a 5leteho co se nerad toci rychle, takze ceka az tam bude volno, aby se mohl jit zatocit jak on chce). S ostatnimi detmi si obvykle stejne nejak vic nehraji, takze dam radeji prednost pohodli zahrady :D
Jinak jasneze pokud je nejaky fajn placek, kam chodi vic deti ze skolky, skoly, tak je to asi fajn
@kacka1994 tak ja taky nonstop hlidam nejmladsiho, nyni cerstve dvouleteho, aspon teda ocima a starsi kluci kolikrat ani nevim, kde vubec jsou, protoze jezdej po okoli na kolech a kolobezkach nebo si hraji s kamarady nekde v krovi. na hristi je piskoviste, houpacky sedatkove, na peru i ty pro nejmensi, domecek pro male deti a dum se skluzavkou pro vetsi deti. ale treba petiletej nejradsi leze na stromy, ktere na hristi take jsou, nebo jezdi okolo na kole. ale zkratka jde o to, ze jsou tam s temi kamarady, kazdy tam ma ty svoje.
ale samozrejme nektere deti treba preferuji byt klidne kazdy den na zahrade se sourozenci a vyblbnou se takhle dostatecne. ja takove neznam, ale to rozhodneneznamena, ze neexistuji, to je mi uplne jasne.
@zuzkasim svačinky jsou kapitola sama o sobě. Často mi to připadá, že je to na hřišti soutěž o nejlepší a nejdražší svačinku. Děti si to navzájem závidí, takže jakmile jednou dítě rozdělá svačinku, nahrne se k němu dalších 8 dětí a svačinka je mrknutím oka pryč. Mě nikdy nepřišlo podstatné zabalit na hřiště plný batoh svačin, když jsme za pár minut doma stejně jako všechny ostatní děti. Já vůbec nechci působit jako škrt, ale opravdu si umím představit lepší využití peněz než dát měsíčně několik tisíc za svačinky pro 10 dětí. Nebo lepší využití času než péct domácí sušenky, abych mohla jít s dětmi na hřiště. Když tam nic nepřinesu, vypadá to hloupě, protože naše děti vždy od něco vysomrují a všechny maminky mají bezednou tašku plnou svačinek a křupinek. Já toho domů kupují minimum, protože jakmile děti ví, že to doma je, celý den prudí, jestli si nemůžou něco dát. Navíc po každém tréninku nebo na nákupu si koupí nějakou dobrotu, takže nevidím důvod, proč bych měla mít plný spajž sušenek a biosaurů.
@anonym_autor Covece na to, ze to to nezajima, nelaka a nechapes to, mas pomerne dopodrobna zmapovane, jaky ma kdo program a obsah batohu 😅
Jestli deti somrujou tu a tam krupku, to bych neresila, jestli je to nejak castejsi, tak bych obcas neco prinesla, zase z nakrajeneho jabka nebo susenek cloveka neubude. Ja teda normalne na hriste detem vzdycky beru piti a neco malo na zakousnuti, z toho litani jim obvykle vyhladne.
Aha, tak u nás svačinka znamenala nakrájet jablka a mrkve a děti tedy k cizím somrovat nechodily. Maximálně jsem ještě namazala rohlíky nebo skočila něco přikoupit do pekárny, kterou jsme mívali kousek od hřiště, ovšem jen pro své děti. Ještě jsem byla ochotná pohostit děti kamarádky, ale cizí ne, to se u nás ve velkoměstě moc nepraktikuje🙂
@anonym_autor také jsem s kamarádkou chodila. Dopoledne i odpoledne několikrát týdně na hřiště, písek, vlakem na koupaliště. Co doma? Doma byla nuda, děti měly rady společnost. Často na to vzpomínám, jak to bylo fajn.

@kacka1994 praveze my jsme prazska cast, kde je par panelaku mezi rodinejma domkama a na hriste chodi vsichni, i ti z domku, protoze na zahrade jsou ty deti jaksi samy, coz je nebabi, kdezto na hristi a okolo maj kamarady. schazi se tady deti z celeho okoli. takze to se zahradou, jak pises, neni uplne pravda, aspon u lidi, co ziji tady. i deti se zahradou jsou tady nekolikrat tydne na hristi, kvuli kamaradum.
@fatal_error tak u nas treba na hristatku je pisek, houpacka a mala skluzavka. Na dalsim je mensi prolezacka se skluzavkou, pisek a kolotoc. Nejak moc mista na to, aby si tam deti volne hraly tam proste neni 🙂 spis je to narocne je tam zkorigovat (kdyz mas 1,5lete dite co se niceho neboji a vbehne k rozjetemu kolotoci a 5leteho co se nerad toci rychle, takze ceka az tam bude volno, aby se mohl jit zatocit jak on chce). S ostatnimi detmi si obvykle stejne nejak vic nehraji, takze dam radeji prednost pohodli zahrady :D
Jinak jasneze pokud je nejaky fajn placek, kam chodi vic deti ze skolky, skoly, tak je to asi fajn