icon

Kde maminky berou čas na setkávání se na hřišti a na návštěvy?

18. črc 2025

Vrtá mi hlavou jedna věc, kde berou maminky čas a energii se neustále družit? Žijeme na vesnici, kde je všechno podstatné jako obchod, hospoda, školka, škola, velké hřiště, na kterém se scházejí místní maminky. Co mě nepřestává udivovat je fakt, že se tam schází několikrát týdně na několik hodin a kolikrát se ze hřiště ještě přesouvají k sobě na návštěvy. Kde berou čas sedět několikrát týdně celé odpoledne s ostatními maminkami a ještě mít domácnost v takovém stavu, aby si mohly zvát nečekané návštěvy? 😃 My máme asi hodně aktivit, protože celé volné odpoledne je pro mě obrovský zásah do celého týdne. Ale děti by rády takto trávily čas a často se ptají, proč jiné děti ze školky a školy tam celý den jsou a my ne.

Strana
z2
andelka
18. črc 2025

No tak bud mají paní na úklid nebo uklízí chlap nebo to dělají v noci nebo jindy kdy je čas nebo holt to neřeší. A taky když nejsou doma, nedělá se binec.
Taky občas zůstaneme po školce na hřišti 2-2,5h třeba, je to fajn. Každý den bych ale nemohla.

ai30
18. črc 2025

@anonym_autor Uprimne, mne prijde naprosto silene, aby skolkove a male skolni deti nemely zadne volne odpoledne 😳

teryem
18. črc 2025

Mám to podobně... nejenom, že to nechápu, ale ani to nepraktikuju 😁 vůbec to ale nehodnotim, je mi to jedno.. buď mají doma bordel, nebo na to mají lidi nebo nevím... Každý dle svého...já to upřímně nesnáším... ráda se jednou za čas sejdu, naplanuju nejakou akci s dětmi a mamama, ale jako výjimečně.. mám extrémně ráda svoje soukromí a čas, nerada chodím na návštěvy, nesnáším když někdo chodí k nám (nejbližší přátele nepočítám).. mám známou, která nevydrží sama ani vteřinu..je to otravný, jenom chodí po návštěvách, nutí mě abych chodidla všude s ní a dětma, snaží se pořád tahat k nim mý děti...já se snažím vymlouvat jak to jen jde, prostě to nehodlám praktikovat neustále a učit tomu děti, aby ani chvíli neuměly bejt sami se sebou, umět se zabavit... A hlavně na to nemám čas. Nechápu, kde ho berou ostatní, ale pokud se to netýká mě, tak mě to nepálí 😁

eloise02
18. črc 2025

@anonym_autor Já tedy nechápu autorku, jaké aktivity máte, že to zabere tolik času? Když jsem byla na rodičáku byla to nejkrásnější doba, dopoledne jsme se sešly s jinou matkou a chodily s kočárky, nebo později, když bylo dítě starší jsme strávily v klidu celé dopoledne na dětském hřišti, jedna donesla termosku s kávou, druhá nějaké ovoce... Bylo to hrozně fajn. Po obědě jsem si (dokud dítě ještě chodilo spát) navařila na další den. Manžel se najedl v práci. A na úklid fakt nikoho nemám a nikdy jsem nepotřebovala. Úplně normálně jsem tyto věci stíhala. Manžel se domů vracel okolo páté, takže i ano i odpoledne jsem mohla za kamarádkou, pokud jsme nechtěli sami čumákovat doma. Úplně v klidu.
Jinak taky žijeme na větší vesnici, do kroužků syn nechodil, ty tady v době pro školkové děti snad nikdy nebyly.

glimmer
18. črc 2025

Také žijeme na vesnici, kde máme veškerou občanskou vybavenost. A upřímně, měla jsem ráda tyto srazy na hřišti. Nebyl pro mě problém vyzvednout starší dceru ze školky a po zbytek odpoledne (např. do 17 - 18) hodin tam s nimi být. Bylo nás tam cca 5 - 6 maminek co jsme měli děti +/- stejně staré. Na hřiště se nosilo pití, něco na zub, ovoce, zelenina a tak. Děti si krásně vyhrály a bylo to fajn. Žádný spěch. Ale je pravda, že já jsem u žádné maminky nebyla nikdy doma a ani ony u mě. Ráda jsem si s nimi popovídala, ale neměla jsem potřebu je zvát k sobě domů. Co se týče úklidu a vaření, tak to jsem buď stihla za dopoledne co jsem měla doma jen syna nebo byl doma prostě organizovaný nepořádek a uklízelo se postupně 🙂

ai30
18. črc 2025
@eloise02

@anonym_autor Já tedy nechápu autorku, jaké aktivity máte, že to zabere tolik času? Když jsem byla na rodičáku byla to nejkrásnější doba, dopoledne jsme se sešly s jinou matkou a chodily s kočárky, nebo později, když bylo dítě starší jsme strávily v klidu celé dopoledne na dětském hřišti, jedna donesla termosku s kávou, druhá nějaké ovoce... Bylo to hrozně fajn. Po obědě jsem si (dokud dítě ještě chodilo spát) navařila na další den. Manžel se najedl v práci. A na úklid fakt nikoho nemám a nikdy jsem nepotřebovala. Úplně normálně jsem tyto věci stíhala. Manžel se domů vracel okolo páté, takže i ano i odpoledne jsem mohla za kamarádkou, pokud jsme nechtěli sami čumákovat doma. Úplně v klidu.
Jinak taky žijeme na větší vesnici, do kroužků syn nechodil, ty tady v době pro školkové děti snad nikdy nebyly.

@eloise02 Je to mimo moji bublinu, ale kamaradka pracuje ve skolce a rikala, ze tam je fakt hodne deti, co maji proste naplanovanou pres tyden kazdou minutu - aktivity, krouzky, soukrome hodiny. Sestilete deti, co naprosto netusi, jake to je mit volny den. Ja bych se jako dite i jako rodix zblaznila, ale takovych rodin je cim dal vic.

eloise02
18. črc 2025
@ai30

@eloise02 Je to mimo moji bublinu, ale kamaradka pracuje ve skolce a rikala, ze tam je fakt hodne deti, co maji proste naplanovanou pres tyden kazdou minutu - aktivity, krouzky, soukrome hodiny. Sestilete deti, co naprosto netusi, jake to je mit volny den. Ja bych se jako dite i jako rodix zblaznila, ale takovych rodin je cim dal vic.

@ai30 Já taky, to je šílenost. Ale jo, taky mám kamarádku z Prahy, která má jedno školkové dítě a jedno ve škole a tam je to taky tak - každé odpoledne minimálně 2 kroužky, cvičení a nevím co ještě.

rebe
18. črc 2025

Já teda nejsem úplně družný typ, nicméně celé hodiny venku jsem s dětmi trávila, a efekt byl velmi výrazně v tom, že potom doma nebyl takový nepořádek. Vysát nebo vytřít trvá chviličku, horší je úklid po několikahodinovém dětském hraní.
A jinak teda, jaký si to uděláš, takový to máš. Jestli máš toli kaktivit, že volné odpoledne s dětmi je pro tebe problém, tak jsi zjevně ťukla na jádro problému. Spousta maminek si čas na rodičovské organizuje tak, aby hlavně mohla trávit spoustu času s dětmi u neřízených aktivit.

autor
Autor odpověď smazal
autor
18. črc 2025
@eloise02

@eloise02 máme celkem 3 děti, ani jedno nespí od 2 let po obědě. Takže volný čas v době, kdy dítě spí jsem nikdy neměla. První dítě nespalo vůbec a nikde. Bylo to přesně to miminko, co spí hodně krát denně na pár minut. Když miminko usnulo, sotva jsem si stihla dojít na záchod a bylo po spánku. Kafe nebo v klidu uvařit oběd, to vážně neznám. 🙂 Školní dítě má 3x týdně trénink, prostřední školkové jednou týdně taneční kroužek, nejmladší plavání jednou týdně. Dům, zahrada, já i manžel sport, občas výlet, sportovní aktivita celá rodina, návštěva kamarádky, babičky, dědy a volné odpoledne v programu není nikdy. Mě to třeba přijde smysluplnější než sedět celý den na hřišti. 🙂 Mě zajímal pohled od jiných maminek, jak to jiné mají. Já si neztěžuji, život v pohybu mě baví, sedět na hřišti a vyhlížet maminky na pokec by mě nebavilo. Opravdu mě zajímá hlavně ten pohled z druhé strany.

marketa1218
18. črc 2025

Nejsem úplně družiný typ , nevyhledávám žádnou komunitu matek abych s nimi probírala den apod. Nicméně s dcerou jsme po školce venku hodně, chodíme do lesa, na procházky i na to hřiště se stavíme, ale jsem tam s ní aktivně. Případně zahrada, venku jsme opravdu hodně. Naopak máme kamaráda, kde maminka je ráda zase doma a je mi to jedno. Každému to vyhovuje jinak. Dcera bude mít nějaké pravidelné kroužky od první třídy, sama si vybere co bude chtít. Ale určitě bude mít dostatek volného času, nechápu rodiče co vozí dítě z kroužku do kroužku, je to ale každého věc.

1pomnenka
18. črc 2025

Kdy jindy by měly mít maminky tolik času než když jsou doma s dětmi? Až půjdou do práce, nebude na to čas. Doma zapnou myčku, pračku, sušičku, robota, který vytře a jdou ven. Večer uvaří a je to.

autor
18. črc 2025
@ai30

@ai30 děti mají volného času dost. Ono to není tak, že by děti jezdily z kroužku na kroužek. Ale sčítá se to. S nejmladším jezdím v době školky, po obědě už mám všechny děti doma. Nechtějí být v družině ani spát ve školce a já je k tomu nenutím. Když je starší na tréninku, já s mladšími jdu do parku,na hřiště, na zmrzlinu. Totéž platí pro starší, když je mladší na tancování. Jednou týdně se střídáme s manželem u dětí kvůli našemu sportu a je to zoufale málo. Před dětmi jsem sportovala 4x týdně. Muž ještě častěji. Často i navštěvujeme rodinu, protože prababičky a praděda tu věčně nebudou a jejich věk neumožňuje dojíždění za námi. 🙂

jaja01k
18. črc 2025

Dokud jsem byla na rodičáku, trávila jsem s dětmi většinu času venku. S jinými matkami jsem se nikdy nedružila, na to já nejsem, ale na hřišti jsme byli denně bez ohledu na roční období a počasí. Bydlíme v paneláku a máme dva kluky narozené rok po sobě, takže to byla otázka přežití 😄 Ještě i ve školce chtěli vždycky odpoledne na hřiště. Ve škole chodili na hřiště s družinou, tak to už tolik nevyžadovali. A pak začali chodit ven sami nebo s kamarády.

zuzkasim
18. črc 2025

Dokud jsem byla na mateřské, měla jsem volného času spoustu, tedy byl jinak organizovaný, než v práci. Družila jsem se často, byly jsme 4-5 kamarádek se stejně starými dětmi, scházely jsme se na celý den, pokaždé u jiné z nás, ta navařila pro všechny. Děti nám po obědě obvykle spaly. Až chodily do školky, nastoupily jsme i my postupně do práce a tyto dýchánky skončily. Bylo to skvělé období života. Jinak když nejsi doma, nenaděláš binec 😉

evik19
18. črc 2025
@eloise02

@eloise02 Já myslím, že autorka už na rodičáku není, když má jedno dítě ve školce a druhé ve škole. A odpoledne tipuji, že mají kroužky, píšou úkoly atd…
Já mám značně aktivní předškolačku a pak normálního školáka. Když vezeme na kroužek školáka, mladší samozřejmě musí s námi, takže předškolačka a já máme volné jen jedno odpoledne v týdnu. A to je třeba taky občas potřeba s tím starším občas něco udělat do školy, že…Ten starší může být sám doma anebo jít sám ven, takže ten má volná tři odpoledne v týdnu. Předškolačka to také těžce nese, protože by ráda trávila po školce ještě další dvě hodiny na hřišti a pak ještě vzala nějakou kamarádku k nám.
Dokud jsem měla jen staršího syna, případně předškoláka a mimino, času bylo mnohem víc a těch možností zůstat prostě odpoledne s kamarády na hřišti také.
Takže podle mě nemá smysl to řešit, jen ty matky, co tohle mají možnost dětem dopřát, jsou prostě v jiné životní fázi, buď mají obě děti ještě ve školce, anebo třeba jsou na rodičáku, nebo děti nemají kroužky. Vy to máte jinak…Ale jako se vším, život je otázkou priorit a příští školní rok si to třeba můžete nastavit trochu jinak.

drzticka81
18. črc 2025

Mame tri deti behem peti let. Na rodicovske s temi starsimi jsem travila dopo i odpo na ruznych hristich, zvala kamosky k sobe. Pak nastoupil syn do skoly a uz toho casu tolik nebylo. Treti si hriste vubec neuzila. V pracovnim procesu se jede uz jinak, vsichni jsou uz na ZS, vsichni maji plno krouzku......ale ti starsi uz se pohybuji sami, takze uz je to lepsi. Casy na RD s kamoskami byly bozi, vzpominam, byla to komunita.

bonavoxa
18. črc 2025

My družení úplně nesnášíme. Občas někam zajdeme, jednou za týden máme takovou aktivitu ve skupině. Malé skupině. Občas hřiště. A nejraději, když tam nikdo není. Velkým se vyhýbáme. Se staršími dětmi se dá už i ta kavárna, kino,...Ale jinak je mi jedno, jak to kdo má, když mě k tomu taky nenutí.

zmrzlinka
18. črc 2025

Jsou třeba lidí který nemají babi a dědu .Tak se druží na hřišti.Nebo babi a dědu mají ,ale ty se družit nechtějí.

eviicka
18. črc 2025
@evik19

@eloise02 Já myslím, že autorka už na rodičáku není, když má jedno dítě ve školce a druhé ve škole. A odpoledne tipuji, že mají kroužky, píšou úkoly atd…
Já mám značně aktivní předškolačku a pak normálního školáka. Když vezeme na kroužek školáka, mladší samozřejmě musí s námi, takže předškolačka a já máme volné jen jedno odpoledne v týdnu. A to je třeba taky občas potřeba s tím starším občas něco udělat do školy, že…Ten starší může být sám doma anebo jít sám ven, takže ten má volná tři odpoledne v týdnu. Předškolačka to také těžce nese, protože by ráda trávila po školce ještě další dvě hodiny na hřišti a pak ještě vzala nějakou kamarádku k nám.
Dokud jsem měla jen staršího syna, případně předškoláka a mimino, času bylo mnohem víc a těch možností zůstat prostě odpoledne s kamarády na hřišti také.
Takže podle mě nemá smysl to řešit, jen ty matky, co tohle mají možnost dětem dopřát, jsou prostě v jiné životní fázi, buď mají obě děti ještě ve školce, anebo třeba jsou na rodičáku, nebo děti nemají kroužky. Vy to máte jinak…Ale jako se vším, život je otázkou priorit a příští školní rok si to třeba můžete nastavit trochu jinak.

@evik19 paní má děti tři, pochopila jsem, že na rodičáku je

Já se s kamarádkami a jejich dětmi také ráda scházela (a občas to zvládáme i teď v pracovním procesu).
Výhoda byla, že se děti mnohem více vyblbly a doma se neudělal takový nepořádek.

konidana
19. črc 2025
@anonym_autor

@eloise02 máme celkem 3 děti, ani jedno nespí od 2 let po obědě. Takže volný čas v době, kdy dítě spí jsem nikdy neměla. První dítě nespalo vůbec a nikde. Bylo to přesně to miminko, co spí hodně krát denně na pár minut. Když miminko usnulo, sotva jsem si stihla dojít na záchod a bylo po spánku. Kafe nebo v klidu uvařit oběd, to vážně neznám. 🙂 Školní dítě má 3x týdně trénink, prostřední školkové jednou týdně taneční kroužek, nejmladší plavání jednou týdně. Dům, zahrada, já i manžel sport, občas výlet, sportovní aktivita celá rodina, návštěva kamarádky, babičky, dědy a volné odpoledne v programu není nikdy. Mě to třeba přijde smysluplnější než sedět celý den na hřišti. 🙂 Mě zajímal pohled od jiných maminek, jak to jiné mají. Já si neztěžuji, život v pohybu mě baví, sedět na hřišti a vyhlížet maminky na pokec by mě nebavilo. Opravdu mě zajímá hlavně ten pohled z druhé strany.

@anonym_autor mas vic deti a i starsi skolni, to je jina. Dokud jsem byla na rodicaku s detmi do 3 let tak jsem byla s detmi dvakrat denne nekolik hodin venku. Kazdy den. A i pak, kdyz jsem chodila do prace, tak zas byly deti cely den ve skolce, a ze skolky jsme sly domu pres hriste kolikrat i dve hodiny. Doma nic neutece. Skolni deti zas uz byly samostatne, nikam jsem je nemusela vozit ani doprovazet. Kazdy to ma jinak. S vice detmi, v ruznem veku a s ruznymi potrebami to je urcite narocnejsi.

kakba
19. črc 2025

Nesnasela jsem hriste. Proto jsme s kamaradkama volily vzdy vylety. A co se tyce krouzku. Jsou tu i deti co proste chteji neco delat a a nebyt jen doma a na hristi. Mam takove deti dve. Hriste je nudi, je to obkoukany. Kazdy den maji trenink, nicmene casu s kamarady maji kazdy den pred treninkem habadej a rozhodne nestradaji po nejakej volnu.

ai30
19. črc 2025
@anonym_autor

@ai30 děti mají volného času dost. Ono to není tak, že by děti jezdily z kroužku na kroužek. Ale sčítá se to. S nejmladším jezdím v době školky, po obědě už mám všechny děti doma. Nechtějí být v družině ani spát ve školce a já je k tomu nenutím. Když je starší na tréninku, já s mladšími jdu do parku,na hřiště, na zmrzlinu. Totéž platí pro starší, když je mladší na tancování. Jednou týdně se střídáme s manželem u dětí kvůli našemu sportu a je to zoufale málo. Před dětmi jsem sportovala 4x týdně. Muž ještě častěji. Často i navštěvujeme rodinu, protože prababičky a praděda tu věčně nebudou a jejich věk neumožňuje dojíždění za námi. 🙂

@anonym_autor Ja mam prave uplne jinou predstavu volneho odpoledne, nez ze si muzou na dvacet minut vybehnout na hriste kdyz cekate na starsi v ramci zorganizovaneho programu. Podle me je hodne rodin, kde proste ty dny nejsou nalinkovane, kdyz je hezky, jde se ven a jestli si clovek cte, nebo se bavi s ostatnimi, to uz je jen na charakteru. Jak rikam, moje deti maji volna hodne, vetsinu travi hrami a vymyslenim pribehu, me by z takoveho preplanovaneho zivota hrablo a oni by se bourili. Ale kazdy to ma jinak, kdyz vam to vyhovuje, tak nevim, co resis.

autor
19. črc 2025
@evik19

@evik19 jsem na rodičáku s nejmladším, ale nejspíš jsme se zkrátka minuli. V době hřiště našich starších dětí na vesnici žádná taková skupina nebyla. A mě příšerně nebavilo sedět s dětma sama a koukat na děti na pískovišti, tak jsme se zařídili jinak. 🙂. Teď tady ta parta je, ale my už jsme jinde. Je to škoda a vlastně mě to mrzí, ale nezruším teď všechny zajeté aktivity jen kvůli pití kafe na hřišti. Možná by to bývalo bylo taky jinak, kdyby jsme se k takové skupině přidružili před pár lety.

autor
19. črc 2025
@kakba

Nesnasela jsem hriste. Proto jsme s kamaradkama volily vzdy vylety. A co se tyce krouzku. Jsou tu i deti co proste chteji neco delat a a nebyt jen doma a na hristi. Mam takove deti dve. Hriste je nudi, je to obkoukany. Kazdy den maji trenink, nicmene casu s kamarady maji kazdy den pred treninkem habadej a rozhodne nestradaji po nejakej volnu.

@kakba u nejstaršího kousku nechápu, kde bere tolik energie a nevím, jak by to vypadalo bez sportu. Trénink má hodinu a půl, pak ještě zvládne lítat 2 hodiny po hřišti a večer se dá přemlouvat do postele, únava prý není. 😃 Ale zároveň to hřiště řeší. Je to dítě, které by chtělo úplně všechno. Ať už se jedná o sport, koníčky, hřiště nebo věci v obchodě, věci které vidí u jiných. Kvůli tomu o tom přemýšlím, jak to dělají ty ostatní maminky. Když pořád někde jezdíme, tak potřebuji prostor i doma, abych udělala nějakou práci, zalila zahradu. Nemůžu si dovolit přijet z města, nechat všechno ladem a jít na 4 hodiny na hřiště každý den. To starší nechce pochopit. Z města jezdíme kolem toho hřiště , takže pokaždé to vidíme a pokaždé to řešíme, proč jiní tam jsou pořád a my málo. I já nad tím přemýšlím, kdy to ty maminky dělají všechnu tu práci kolem domácnosti a zahrady nebo jestli tyhle činnosti za ně dělá někdo jiný. Jestli se zvou k sobě na návštěvy, i když tam mají bordel a neřeší to.

5pajina55
20. črc 2025

No nevím proč operuješ s tím, že musí mít doma bordel když jsou půl dne na hřišti. Za dopoledne uvaří, uklidí a tradá ven. Já jsem se teda s nikým nedružila, ale na hřišti jsme taky trávili dost času. A ne, nemuseli jsme se pak doma probírat bordelem a ani nám nikdo neuklízel. Přišli jsme na večer a pak bylo ještě dost času i na jiný aktivity. Nevím no, přijde mi to úplně stejný časový rámec a je úplně jedno, že vy ho strávíte na kroužku a jiný na hřišti.
A pokud dítě tak moc touží být na tom hřišti dýl, tak bych mu to občas asi i dopřála. Někdy ty děti chtějí prostě jen obyčejné dny kdy nikam jinam nemusí.

kacka1994
20. črc 2025

Za me je asi rozdil v tom, jestli treba mas zahradu nebo ne. My mame zahradu s detskym hristem a nedokazu si predstavit, ze bych radeji sla na verejne detske hriste. Jako kdyby tam deti se nejak druzily, tak asi jo - ale nasi deti si stejne hraji spis spolu a na hristi tak resime jen ze jim nekdo neco bere. Taky tam neni klid, abych si treba vzala ctecku a cetla si. Na hristi jsem se jeste nikdy nejak vic nezkamaradila - jako jo ze nektere maminky pozdravim a prohodime par vet o detech, ale nenavstevujeme se. Kdyby jo, tak si cas klidne najdu - ne denne, ale jo. Celkove kdyz travime cas venku, tak jde uklid bokem, varim predem, nebo rano, nekdy obed nestihneme a tak ho jime az pozdeji odpo, nebo hodne vyjimecne si nekam zajdem 🙂

fatal_error
20. črc 2025

Jak jako kde na to berou cas? Taky se snazim byt s detmi (2, 5 a 7) co nejvic venku, na nasem lokalnim hristi jsme skoro denne a neni to na ukor niceho. Prece s nima nebudu doma. Deti si hraji na hristi nebo v okolnich krovich nebo jezdej na kolech ci kolobrndach po okoli.
A dokonce se s ostatnimi rodici i bavim. 🙂 Potkavame se uz radu let, i na navstevy obcas chodime.
Nechapu dotaz, kde na to berou cas, pro me teda byt s detmi na hriste neni volny cas. 🙂 Ten nastava az kdyz je predam manzelovi a jedu se treba s kamaradkama projet na kole nebo jdu na keramiku atd., ale fakt za volny cas nepovazuju pobyt s detma na hristi.

fatal_error
20. črc 2025
@kacka1994

Za me je asi rozdil v tom, jestli treba mas zahradu nebo ne. My mame zahradu s detskym hristem a nedokazu si predstavit, ze bych radeji sla na verejne detske hriste. Jako kdyby tam deti se nejak druzily, tak asi jo - ale nasi deti si stejne hraji spis spolu a na hristi tak resime jen ze jim nekdo neco bere. Taky tam neni klid, abych si treba vzala ctecku a cetla si. Na hristi jsem se jeste nikdy nejak vic nezkamaradila - jako jo ze nektere maminky pozdravim a prohodime par vet o detech, ale nenavstevujeme se. Kdyby jo, tak si cas klidne najdu - ne denne, ale jo. Celkove kdyz travime cas venku, tak jde uklid bokem, varim predem, nebo rano, nekdy obed nestihneme a tak ho jime az pozdeji odpo, nebo hodne vyjimecne si nekam zajdem 🙂

@kacka1994 praveze my jsme prazska cast, kde je par panelaku mezi rodinejma domkama a na hriste chodi vsichni, i ti z domku, protoze na zahrade jsou ty deti jaksi samy, coz je nebabi, kdezto na hristi a okolo maj kamarady. schazi se tady deti z celeho okoli. takze to se zahradou, jak pises, neni uplne pravda, aspon u lidi, co ziji tady. i deti se zahradou jsou tady nekolikrat tydne na hristi, kvuli kamaradum.

zuzkasim
20. črc 2025

Už tvůj dotaz chápu, ano, taky mě někdy štvalo, že pokud chci jít na hřiště, musím mít doma vše hotové, nabalenou svačinu a teprve pak vyrazit. Byl to pro mě tak trochu ztracený čas. Záviděla jsem těm se zahradou, kdy dítko vypustí a vaří u toho, dělají na zahradě atd. Proto jsem se na ta hřiště často domlouvala s kámoškama, aby ten čas byl nějak příjemný i pro mě. S většíma, když jsme se přestěhovali a už jsem okolo sebe tolik známých neměla, jsem si s sebou brala knihu, na tu doma moc čas nebyl. Někdy jsem poslala manžela😉 A větší děti se dají využít i na pomoc, protože motivace jako "když vysaješ chodbu, poskláš si hračky, půjdeme na hřiště" fakt funguje. Ano, práce není třeba dokonalá, ale takhle se děti učí.

Strana
z2