icon

Kdo máte doma chlapečka Rafaela? Jak mu říkáte?

ninjisu
29. dub 2017

Máme doma michaela a rozhodli jsme se s mužem, že druhý syn bude Rafael. Také archanděl. Nevím ale co čekáme, je to překvapení. Prosím kdo máte doma Rafaelka jak mu říkáte? Okolí mě odrazuje, že je to tvrdé atd...ale přeci Richard je třeba tvrdší a také se dává. Na holčičku jsme chteli lilien ale asi dáme Lucinku. Ach jo 25 dní do TP a já stále nevím co dat. Klasika jako Honzík a Terezka nechceme!

Strana
z4
brendamonique
30. dub 2017

Mě teda první napadly Želvy Ninja 😀😝 ale nejspíš to bude degenerace z dětství, kdy jsem na tom animáči ujížděla. Mimochodem ti želváci se vlastně jmenovali podle slavných uměl. mistrů. Jméno zní vznešeně, nezavrhuji výběr, sami máme doma nezvyklá jména - první syn s odůvodněním, že se jmenuje po tatínkovi a druhý - prostě jsem Damiánka chtěla snad od vždy. Hodně lidí z okolí se diví - přesto je to jméno z českého kalendáře z poloviny 19. století. Neshledávám na tom nic špatného. Každý druhý se tu ometá s tím, že dávat cizí jména, je takové nebo makové, přesto by si lidé měli uvědomit, jaké jsou to vlastně klasicky "česká" jména ... třebas takový Jaroboj, Ohňan nebo Zeměslav - to by lidé asi také koukali divně, dát takové jméno 😀 každé jméno má nějaký původ, a skoro všechna jsou "nečeská". Zabývám se rodokmeny a tak mi není cizí najít v matričním záznamu třebas jméno Hypolitus, Achileus, Scholastika, Elyass, Egidius, Eusebius atd. takže tenkrát v 18.-19. století ne vyloženě česká, což bylo v dobách, kdy byl každý druhý Jan nebo Marie nejspíš také odvaha a i tak je lidé dávali. Zkráceně to s Rafaelem moc nepůjde - Rafek, Rafík, Rafi (napadl mě i Rafan) 😉 když by zlobil. Když jsme se rozhodovali o jméně, tak jsme se snažili také říkat si je zdrobněle a hodně jmen, která se mi líbila, jsem kvůli tomu musela vyškrtnout, protože prostě nešly vyslovit "láskyplněji" - zdrobněle. Rychlý a co nejpohodovější porod přeji, zdravíčko mamince i miminku a jistě se vám podaří vybrat jméno ke spokojenosti všech 😘👍

handous
30. dub 2017

😝

karlajasmine
30. dub 2017

Jeste byste mohli dat neco mezi Lucie a Lilien - Lucienne. Nebo Lilia, Lilie, Lili, Leila, Lucia

Nechapu nektere komentare s tim odsuzovanim, at si kazdy da jake jmeno se mu libi.

karlajasmine
30. dub 2017

Nebo Livia.

Jinak Rafael se ke jmenu Dvorak hodi pekne.

A osobne jsem alergicka na dotazy ''jak mu rikate...'', my rikame nasemu synovi celym jmenem, protoze se nam to jmeno libi, nechapu, proc se musi kazdemu rikat nejakou prezdivkou :D

ninjisu
autor
30. dub 2017

@evulinka27 Zoe jsem chtěla původně na holčičku. Ale Zoe Dvořáková to bych nemohla udělat :/ Ale Zoinka se mě fakt líbí, mít jiné přijmení jdu do něj.

ninjisu
autor
30. dub 2017

@brendamonique Moc děkuji 🙂 No ale je to boj aby jsme se shodli. Ten Rfafaelek je jasnej ale ta holčička :( Tam tápeme.

ninjisu
autor
30. dub 2017

@karlajasmine Náš první je Michael a říkám mu nejčastěji Michaelku i když se na něj zlobím. .) Takto vidím, že mu budu říkat Rafaelku. Ale když to bude holčička tak nevím,nevím...fakt se mě nic nelíbí.

ninjisu
autor
30. dub 2017

Všem moc moc děkuji! 🙂 Je to jasné. Ale co na tu holčičku? Já prostě nevím....Máme to klasické příjmení Dvořáci a moc jmen mě k ní nesedí :( Zoe u mě dlouho vedla, pak Lilien a nakonec to vypadá na tu Lucii. Ale tech je tolik :(

victress
30. dub 2017

@ninjisu Rafaela nemáme, ale Rafael Dvořák zní úplně normálně, nevím, co někteří řeší, že je to brutus masakr....pokud jste chtěla Richarda, můžete dát křestní Ríša Dvořák a vyhnete se dvojímu D....
v našem okolí jsou jména jako Florian, Fabian a nikomu to nepřijde divné...
pokud byste měli v budoucnu holčičku, klidně můžete dát Michaelu, i když máte syna Michaela, zákaz platí akorát u osob stejného pohlaví a příjmení, takže dalšímu synovi už byste nemohli dát Michael, ale holčičce klidně🙂

victress
30. dub 2017

@ninjisu a co Zora? nebo Lucianna místo Lucie?

pikl
30. dub 2017

@ninjisu znám spoustu Rafaelů ze Španělska a všichni si nechávají říkat Rafa. Zdá se mi to jako jméno úplně v pohodě i u nás. Ale asi je to i tím, že všichni Rafové, co znám, jsou sympaťáci, pak i to jméno zní dobře 😉

brendamonique
30. dub 2017

@ninjisu Tak jako, nedávno jsem v novinách četla o chlapečkovi, který se narodil se jménem "Joey Železník" což mi přijde, i když jsem příznivcem všech jmen, docela masakr 😝 Hodně záleží na příjmení, ti co mají cize znějící příjmení mají výhodu. Což se přiznám, že má i můj starší syn, který dostal příjmení po mě a tak celé jeho jméno - Arne Schiffer - nevyzní tak divně. U nás by byla holčička jasná, ale chlapeček by byl opět oříšek - manžel je spíš na tu klasiku Lukáš - František, což neskousnu já ... a on zas mého Kiliána nebo Timoteje (staročeské) ... ale jinak si ve všem dobře rozumíme 😀😂 a když už jsme u těch holčiček - já chtěla vždy Patricii a Dorotku ❤ Tak za 3 týdny plus mínus, koukám, se dozvíme výsledek. Připojím se ráda ke gratulacím 🍀

brendamonique
30. dub 2017

@ninjisu jo a mimochodem ... u nás by měla Lucie jasné - ne - jelikož je to švagrová a to by nedal manžel ani já - jinak proti jménu nic nemáme, ale ty asociace hrají roli ve výběru jména prostě vždy 😀😝

risu
30. dub 2017

@ninjisu proc by ne? Zoe Dvorakova zni hezky ;) Znam Zoe Šťukovou a jeji mama si to taky nenechala nikym rozmluvit a mala je navic jeste krtena a celym jmenem tedy Zoe Zara..

ninjisu
autor
30. dub 2017

@risu Je to pěkné jméno no uvidíme co na nás vyleze. Zda to bude Zole či Lucie :D No Rafael je jasnej tak kdyby to byl kluk bylo by jasno :D

ludovika6
30. dub 2017

@ninjisu Rafael je krásné jméno 😉. My mu říkáme Rafaelku, Rafi, Rafísku,Rafíku, Rafino, Rafo... A máme i kamarády Michaela i Gabriela 🙂.

bruckner
30. dub 2017

Panebože, tak si nechte konečně říct co to bude, jestli holka nebo kluk a budete mít pokoj.....a my taky😂

bruckner
30. dub 2017

to platilo pro zakladatelku😁

odula
30. dub 2017

@ludovika6 rafino je super nickname. Molto italiano 😉

netopejr
30. dub 2017

@brendamonique pardon, ale nedá mi to: Timotej opravdu není staroceske jméno. 😉

odula
30. dub 2017

@bruckner jedna nevyzadana rada - nechoď na tuhle diskusi a budeš mít pokoj hned. A my taky 😉😝

odula
30. dub 2017

@ninjisu me se hodně líbí Zoe Dvořáková. Zora Dvořáková zní taky moc pěkně, navíc docela významově souvisí se jménem Lucie 🙂

luckaamilan
30. dub 2017

@isabelafuentes
Jejda to keby svagrova cita, tak sa opupinkuje 🙂 🙂 🙂
Mysli si, ze vybrala najorginalnejsie super mena....mne sa tie mena velmi nepacia, vsetci ju odradzovali. Este ako tak Lora, ale Rafaelo je uz moc exoticke na male slovensko 🙂

ninjisu
autor
30. dub 2017

@bruckner j áto vědet nechci :D

handous
1. kvě 2017

@netopejr mě to připomnělo šampon 😀

isabelafuentes
2. kvě 2017

@luckaamilan Ale ne, tak jak říkám - je to každého právo, aby si pojmenoval dítě, jak chce. Okolí do toho bude kecat vždycky, to je jasný, komentáře budou, a že víc komentářů bude k Rafaelovi než k běžnému Pavlíkovi, to je taky jasný 😉 Jen klid a pohodu všem 🙂

brendamonique
3. kvě 2017

@netopejr No ono "staročeské" nejsou žádná novodobá jména, ale ano jméno "Timotej" jsem si vybrala z kalendáře datovaného na přelomu 19.a 20. století. Takže ne, není původem české, ale ve starém českém, liturgickém jsem jej našla 😉

brendamonique
3. kvě 2017

@handous Ano, manželovi také 😝 ale mě se líbí 😂

brendamonique
3. kvě 2017

Ten odkaz na tištěný kalendář na libri. cz je už nějaký pátek zrušený, škoda, že jsem si neuložila obrázky, ta alespoň takto. https://cs.wikipedia.org/wiki/Český_liturgický_...

Strana
z4