Kdo platí na oslavě narozenin?
Ahoj, poradam oslavu kulatin pro manzela. Bude to v restauraci a prisli mi automaticke, ze kdyz zvu, tak platim...jidlo, piti. Pak mi vetsina poradila, ze s tim pitim to az tak bezne neni, tak jsem se rozhodla hradit jen prvniho panaka na pripitek.
Trochu me zarazilo ale mineni kamaradky, ze dnes se pry "zvaci party" uz vubec nedelaji a kazdy ma platit vse. Oni chteji poradat kulatiny na statku, ale kazdy uhradi ubytko a donese jidlo a piti. Tak by me zajimalo, jak to je u vas?
Ja si myslím že je to i na lidech. Jak se dohodou. Ale určite je lepší kdyz to zaplatí ti co oslavu poradaji.
Já bych platila jídlo a pití (nealko, pivo, víno a přípitek) další tvrdý alkohol bych se asi domluvila, že si každý platí sám.
@pabka moc to řešíte do detailů .. Napsala jsem, že to řekli (starší)lidé (se kterými jsme se bavili o svatbě), kteří mají nějaké známé a rodiny v Čechách, že když byli na oslavách, svatbách, že tam nikdy nebylo tolik jídla a pití jako na Moravě. Asi to bylo myšleno tak , že se jako někteří nepředají a nebo, že to tam není zvykem. Já jsem jen napsala svou zkušenost.
@blahova_andrea samozřejmě
@bayt Byla jsem jen na 3 svatbách 2x Morava 1x Čechy ,takže to neumím posoudit. Všechny byly v restauraci. My jsme měli svatbu velkou a je fakt , že jsme měli svůj alkohol a alkohol co jsme museli odkoupit z restaurace,aby jsme si mohli vzít vlastní. Souhlasím s názorem pokud si někdo chce dát něco jiného mimo výběr, který máme v našem baru , tak ať si to zaplatí sám. My s manželem nepijeme, ale v obou rodinách se pije dost , takže kdyby se mělo pít na baru po panácích, tak bych to vyšlo na velký ranec. Ale co se týká oslav už jak jsem psala samozřejmostí je , že vše platí oslavenec.
Oslavu narozenin vzdy plati oslavenec. Kdyz ji udelas doma tak taky vse platíš.proste jsou to kulatiny dela se to ve větším, ale tohle ze by si mel nekdo neco platit sam jsem nikdy nechapala. Ani na svatbě. My mame svatbu za sebou, platili jsme vše a oslava nas ceka cca za 14 dni a taky platime vse a rozdíl lidi je u nas minimální, i na svatbe jsem meli jen rodinu a nejblížší přátelé.
@dendulevrtule oni kdyz to je u nekoho doma tak kazdy prinese jidlo a piti
taky je mladsi nez ja, tak mozna i generacni rozdil obecne?
@bayt můj táta si třeba taky nosí, ale on skoro nic nejí, tak si to nosí hlavně sobě 😀 já beru, že někdo na oslavu vezme i flašku, ale aby se někdo trmácel i se zákuskama, salátem nebo kdo ví čím...ono ne každý bydlí za rohem a ne každý má auto 😅
Alko (pivo, víno), nealko a jídlo bych zaplatila + třeba přípitek a nějaké hromadné panáky. Tvrdý alkohol ať si platí každý sám...
@blahova_andrea ted jsem cetla ze je to dost vekem 🙂 cim mladsi, tim spis se skladaji
Třeba u manžela v práci to mají tak, že jak jsem psala výše - všechno platí oslavenec, ale kdo z kolegů chce (většinou všichni), dá třeba stovku nebo dvě, podle toho, jak se dohodnou a oslavenci to pak předají akoby místo daru...sice oslavu pro třeba 50-70 lidí to zdaleka nezaplatí, ale je to milé....
A třeba mamka když měla 50tiny, tak dělala pro celý kolektiv (ale jen asi 20 lidí) oslavu tehdy asi za 30 tisíc a ředitel firmy, debil s prominutím, pak prohlásil, že raut byl sice bohatý, ale chyběl mu tam čerstvý losos :D Nikdy se člověk nezavděčí všem :D
Ahojky, zaplatila bych jidlo a par drinku.
Nečetla jsem komentáře, ale taťka se vždy domluvil s obsluhou na limitu- dám např.2000kč na pivo, víno, nealko a drobné občerstvení jako brambůrky, pistácie, arašídy a tyčinky. Tvrdé si každý hradil sám a po vyčerpání toho limitu, obsluha upozornila, taťka účet zaplatil a od té doby jel každý za svoje se vším. Přišlo mi to takhle OK.
Taky jsem dělala pro manžela oslavu v restauraci a dělala jsem stejně jako píše @raduushka Zaplatila jsem obložené mísy,nějaké drobné občerstvení na zobání a na pití byl nastavený limit. Když jsme ho vyčerpali jel každý za své
@bayt kulatiny, co se slavily v nasi rodine byly vzdy na bazi, ze oslavenec plati vse, hoste nic. Prijde mi zvlastni nekoho pozvat a rici, tak tady to mate zaplacene a zbytek si platte sami. Navic si myslim, ze by mohlo dojit i k nedorozumenim a na zaver i ke zhorsenim vztahu. Neco jineho je, kdyz si vyrazite jako parta s tim, ze kazdy plati za sebe a oslavenec zaplati jednu rundu, nebo i jidlo. Zalezi zda se jedna o rodinu, nebo opratele a take, jake jsou mezi nimi zvyklosti
Když zvu, tak platím. Přes to nejede vlak, já žádné limitní zvaní neuznávám a po pravdě se s nim ve svém okolí ani nesetkavam. Když na to nemám, tak nedelam haura, ale udělám oslavu s grilovackou nebo tak, doma, na zahrade, proste v rámci svých možnosti.
My jsme byli teď pozvaní na oslavu kulatin a vše od přípitku až po raut platil oslavenec. Na svatbě za nás budou platit i ubytování... Myslím, že tohle gesto se pak projeví i na darech 🙂
Ten, kdo zve, plati vsechno. Kdyz na to nemam, tak neporadam oslavy.
@monix94 taky jsme na svatbě platili všechno všem, včetně ubytování. Stejně tak jsme na podobných svatbách byli i my. Se vším všudy.
@zuzineckah No nevim, to se mi nechce zase verit. Archivni vino, rum, koktejly...To neznam na zadne bezne svatbe, myslim ze kazdy ma urcity limit 🙂
Kamarád vlastně také takto slavil narozeniny (viz raduushky příspěvěk). Bydlí v bytě, nemají zahradu ani chatu a také není zdrovna milionář, jen chtěl prostě oslavit své kulatiny s kámošema. V hospodě se dohodli na limitu (alko, nealko, jídlo, panáky každý zvlášť) a po vyčerpání limitu si každý platil sám. Nikomu na tom nepřišlo nic divného 🙂
V případě oslav záleží jaké zvyky maté v rodině, s kamarády. U nás rodině je dané pravidlo, že kdo zve, na toho padá i celá útratu. S kamarády to máme tak, že kulatiny (tedy zatím 30tiny), vše platí oslavenec. U ostatní narozenin si vždy napíšeme, jak to bude probíhat - např. oslavenec hradí rautiky plus přílitek a pití si zaplatí pozvaní. Musíš však počítat, že pokud část úhrady přeneseš na pozvané, odrazí se to i na hodnotě daru. Zní to blbě, ale pokud část úhrady budou platit pozvaní, tak nemůžeš očekávat dar za 2000Kč, ale většinou to sklouzne k hodnotě 200-300Kč.
@bayt Já když byla na svatbě ,tak jsem teda nic naplatila a limit opravdu nebyl. Stálo to asi 80tis (už je to fakt nějakej pátek) a oslavu i ubytování platili novomanželé.
V pátek byla mamka na oslavě v hospodě a taky nic neplatila.
Pokud na to nemám,tak oslavu nedělám a pokud chci utratit jen určité peníze,tak pozvu jen tolik lidí,abych na to měla nebo abstinenty 😉 .
@superkousky no svatby jsem tu resit nechtela, ale u nas treba to tvrdy nebylo o penezich...myslim ze duvodu muze byt vic, penize, zvyklosti v rodine, organizace...
nebo mit svatbu nekde, kde vubec nepodavaji luxusni alkohol
Kdyz jsme s manzelem slavili spolecne 30,platili jsme komplet vsechno,kamaradi to tak taky mivaj...
Oslavu platí ten, kdo ji pořádá 🙂na svatbě jsme platili vse kromě tvrdého - mame par kamaradů, kteří za to umí fakt vzít, ty by nas v kombinaci s tim archivnim rumem privedli na buben 😄 ale myslim, ze to nikoho neurazilo...
@bayt
@bayt jak říkám, když na to nemám tak nezvu. My platíme vždycky všechno, a věř, že jsou to nákladné oslavy s karibským rumem, dobrými víny, výtečným jídlem... Na nedávné oslavě našeho dobrého kamaráda (50) měl privátní koncert David Koller a vstupné po nás ten kamarád fakt nechtěl, platit si panáky by bylo vzhledem k ostatnímu průběhu fakt trapné 😀 Stejně na to pohlížíme i my. Radši nic, než něco napůl. Kdybychom si to nemohli dovolit tak oslavu pojmeme jinak, ale určitě u nás nikdo nikdy nic platit nebude, když ho zveme. Nebudu přeci machrovat s archivním vínem, když pak předložím účet za bechera nebo jiný tvrdý alkohol, to je podle mě úlet.
Platí vše oslavenec, hosté nosí dárky.

Při variantě v restauraci platí pořádající vše s výjimkou tvrdého....