Kdo platí na oslavě narozenin?
Ahoj, poradam oslavu kulatin pro manzela. Bude to v restauraci a prisli mi automaticke, ze kdyz zvu, tak platim...jidlo, piti. Pak mi vetsina poradila, ze s tim pitim to az tak bezne neni, tak jsem se rozhodla hradit jen prvniho panaka na pripitek.
Trochu me zarazilo ale mineni kamaradky, ze dnes se pry "zvaci party" uz vubec nedelaji a kazdy ma platit vse. Oni chteji poradat kulatiny na statku, ale kazdy uhradi ubytko a donese jidlo a piti. Tak by me zajimalo, jak to je u vas?
Mně přijde normální, že vše oslavenec, pokud třeba je možné dodat vlastní tvrdý alkohol. Jinak jídlo, nealko, přípitek, pivo, víno ano. Panáky třeba jednu dvě rundy, jinak každý sám. Za mě jsem třeba spíš pro to platit vše, ale zařídit si prostě prostory a raut než klasickou hospodu. Platit panáky v klasické hospodě si neumím finančně představit. A ani bych to po svých přátelích nechtěla/nečekala. Ale zas třeba nemám známé, kteří by si na narozky zaplatili koncert Davida Kollera 🙂 Ono je to asi i o tom, mezi jakými lidmi se člověk pohybuje. Plus jaké je nátury, kolik lidí si pozve a tak. Mně bude 30 letos. V září čekáme prcka, v říjnu mi bude 30 a popravdě slavit to nechci vůbec, max. v rodinném kruhu, neb budou jiné starosti.
@zuzineckah nerikam, ze ti nerozumim, ale do urcite miry jako organizator vzdy stanovis cenu obcerstveni, at uz formou vyberu restaurace nebo nakupu konkretnich veci na domaci oslavu. Nebo vyberu, co konkretne v dane restauraci podavat. Nechci se tu precuravat s karibskymi rumy a koncerty. Ale rikam si ze pokud proste takhle kamaradi funguji cela leta, zrejme se nikdo neurazi. Tj. nehodlam nikoho hanet a urazet. Ja se tu ptala proto, ze nezvu sve kamarady, tak co je obecny zvyk.
@zuzineckah jako psali jsme, že si klidně ubytování zaplatíme, ale známí trvají, že ne tak jim přidáme víc peněz jako dar 🙂
Tak u nas se vetsinou delaji jen rodinne oslavy, tam teda plati vse a chysta oslavenec. Ale treba s partou kamaradu jsme meli takovej zvyk, ze kdyz mel nekdo narozky, slo se na pivo, donesly se drobne darecky ale útratu si platil kazdy svou. Byla to spis asi příležitost posedet 🙂 maximalne se zaplatily treba oblozeny misy 🙂
Dělala jsem manželovi tajnou oslavu kulatých narozenin v restauraci,kam jsem pozvala naše přátele (35lidi) a vše jsem platila já..
U nas vzdy oslavenec a vse ☺
@bayt no jasně, to byl jen příklad toho, že i opravdu nákladné oslavy jdou dělat v režii oslavence. Já bych to přizpůsobila možnostem, ale každopádně bych trvala na tom, že nikdo nic platit nebude. Neříkám, že bych na takovou oslavu nešla (že bych musela něco platit, nevadí mi to), jen jsem psala jak to děláme my z pohledu těch, kteří zvou👍
@adelinka89 Můžu se zeptat, jak to vypadalo? Objednala si předem jídlo, nebo si vybírali lidi? A pokud si objednala, tak co? Děkuju 🙂
@bayt byly "švédské " stoly. Řízky, kolena ,krkovice + hranolky a brambory,guláš a pak studený mísy,pečivo apod..
@bayt ja nevim jak u vas, ale u nas se na oslavu nosi jen darek pro oslavence. Nic vic.
Ještě jsem nebyla na oslavě, kde bych si konzumaci platila sama. Pracovala jsem 10let na hotelu a spoustu svateb a oslav organizovala. Pokud organizátor nechtěl aby si každý mohl objednat k pití co chce (ve většině případů nechtěl a myslím, že je to takto v pořádku) se dělal nápojový stůl, kde bylo nealko, víno a něco tvrdého, kdo chtěl něco jiného, tak si platil na baru sám. Občas se dělal i finanční limit, jak psal někdo výše. Ohledně jídla doporučuji raut. Nevím, jak je to zvykem u Vašich kamarádů, pokud tak, že si hradí každý vše sám, tak je to ok, ale pokud budete zvát lidi, kteří to tak nemají, tak by se asi mohli divit. Já bych se teda divila hodně, příjde mi to neslušné, být někde pozvaná, přinést dárek a platit si veškerou útratu..
Měla jsem 30-cátiny a teď bude dělat grilovačku na zahradě - vše si teda "sponzurujeme"
Je normální platit vše. Při svatbách bývá často zvykem , že třeba tvrdý si každý hradí sám. Zbytek zadarmo při oslavách to bdue asi podobné (nevím u nás vždy něoc pronajmeme a děláme si sami).
Ten nápojový stůl jak píše beruskaev je moc hezký nápad. asi bych volila ten společně s rautovým stolem
@adelinka89 diky za inspiraci, podobne bych to chtela
Také jsem připravila pro manžela oslavu narozenin jako překvapení. K jídlu jsem objednala opravdu bohatě obložené mísy a mísy s řízkama - nachystali nám to jako švédský stůl - každý si bral, na co měl chuť, plus na stole byly brambůrky a slané tyčinky. Platila jsem přípitek, pivo, víno, nealko a samozřejmě to občerstvení. Tvrdý alkohol ne, nikdo s tím problém neměl - máme takový zvyk mezi kamarády běžně a už se s tím automaticky počítá. Ostatně bavili jsme se dobře i bez rozjíždění panáků🙂
@bayt Tak u nas je to tak ze kdo zve, tak plati. Pokud poradam oslavu nekde v restauraci, tak mi prijde automaticke, ze platim, kdyz jsem je pozvala a oni si misto nevybrali. S tim alkoholem bych souhlasila a zaplatila kazdemu panaka na pripitek a treba prvni rundu a pak at si treba piji a zaplati sami, ale pohosteni bych je zaplatit nenechala a u nas to tak vzdy je. S tou oslavou na statku to zni zvlastne si vsechno donest, ok treba kazdy nepije to stejne, tak zase at si alkohol donesou jaky chteji, ale pokud mam statek a delam oslavu kulatin, tak upecu treba prase a pohosteni mam zajisteno.
Pokud to chcete celé platit, tak bych jídlo objednala a připravila dopředu - jako raut. A hosté si prostě nabídnou z toho, co je připraveno. Vyhnete se tak tomu, že si každý objedná jídlo za kolik stovek a pak se nedoplatíte. S pitím to samé, kdo chce něco navíc než je připraveno, zaplatí si to. A klidně bych to i napsala do pozvánky 🙂 Když je někdo někam pozván, je pozvaný na "něco, co vyhovuje oslavenci", takže žádný překvapení na místě (kromě darů) bych netolerovala 🙂
ideální je mit raut a nápojový listek.
my na posvatebni party platili nealko, vino a pivo do. 22:00. to jakem oficiálně skončili a bylo 😉 nicméně někteří parili do 3...
@bayt mamka před cca 14 dny slavila 60let. Vybrala si takovou restauraci, kde jí umožnili mít vlastní alkohol (kromě samozřejmě piva a 1dcl tvrdého na osobu), koláče, ovoce a chipsy.
Od nich měla oběd, raut, nealko, káva, pivo + to 1dcl tvrdého na osobu. Vše platili naši.
Manžel bude mít za měsíc 40 - na restauraci teda nemám, budeme to slavit na pronajaté firemní chatce - budu mít objednané "koryto" (což jsou necky plné masa dle tvého přání), bečku, víno, tvrdé, zákusky ... Opět vše platíme my.
Já to beru z pohledu hosta - když jsem pozvaná na oslavu, kde neplatím, tak přinesu velký dárek (třeba i peníze). Jsem pozvaná jen do hospody u příležitosti narozenin a budu platit? Tak přinesu malý dárek. A že hostitel neplatí tvrdý alkohol? S tím nemá problém nikdo v mém okolí 😉
Když jsem pořádala manželovi tajnou oslavu v restauraci, tak jsem zaplatila jídlo (raut) a dort. Pití si každý hradil sám. Děláme to tak mezi kamarády vždy. 🙂
u nás je to tak, že platí "ten kdo zve" ... ale jen jídlo, nealko, pivo, víno a např. přípitek ... panáky atd., si každý platí sám ...
Byla jsem na oslavě kamarádky a ona platila občerstvení, jinak každý si platil pití sám. Pokud je to rodinná oslava, tak bych vše platila. Jinak bych to asi udělala jako moje kamarádka.
Jsme s manželem z Moravy (ikdyž už nějaký pátek žijeme v Praze) svatbu jsme měli na Moravě, v restauraci a vše jsme hradili sami i tvrdé i ubytování, vůbec mě nenapadlo, že by si někdo hradil něco sám...popravdě kdybych byla já osobně pozvaná na nějakou oslavu kde si musím hradit něco sama a ještě se ode mě očekává dar, tak tam raději ani nepůjdu. To si raději zajdu někam do restaurace kde si taky všechno platím sama 😉
V mém okolí platí vždy oslavenec. Nikdy se nestalo že by si někdo doplácel nebo nosil sebou.
@bayt co je na tom přehnaného??? to, že si já nedokážu představit když někoho zvu tak ať si to zaplatí? To je úplně normální reakce, když někoho zvu, platím já, když zve někdo mě platí dotyčný... sama píšeš, že ti to přijde automatické, jen kamarádka ti řekla, že dělá oslavu, ale ona nejspíš nic platit nebude, podle tvých slov ,,omg 😀"
"Čau, zvu tě na panáka, ale zaplatíš si ho..." - super, šla bych hned, bo tomu říkám pozvání 😀
Nevím, pokud zazní slovo "pozvání", nedovolila bych si říct "ale zaplatíš si to"...

Partner slavil loni 50, a platili sme vše, nebudu lhát, že v tom nezahučelo dost peněz, zahučelo, ale kdybychom je do toho nechteli investovat, uděláme si jen rodinnou 🙂 Ale už sem byla i na několika oslavách, kde třeba jídlo zdarma a zbytek si platíš, určitě ani to nebude výjmečné, nebo teda alespoň v okruhu mých známých 🙂