Kdo platí na oslavě narozenin?
Ahoj, poradam oslavu kulatin pro manzela. Bude to v restauraci a prisli mi automaticke, ze kdyz zvu, tak platim...jidlo, piti. Pak mi vetsina poradila, ze s tim pitim to az tak bezne neni, tak jsem se rozhodla hradit jen prvniho panaka na pripitek.
Trochu me zarazilo ale mineni kamaradky, ze dnes se pry "zvaci party" uz vubec nedelaji a kazdy ma platit vse. Oni chteji poradat kulatiny na statku, ale kazdy uhradi ubytko a donese jidlo a piti. Tak by me zajimalo, jak to je u vas?
Tvrdej si vzdycky plati kazdej sam, limci, sud pivka na to bych pozvala, udelala bych svedskej stul a kdo by se pak chtel dojist tak uz za svy
@bayt Já se teda omlouvám, ale zatím to vypadá, že ty zvažuješ, jestli někoho pozvat na oslavu, nebo ušetřit, podle příspěvků...pokud někoho opravdu pozvu, pak přece bez podmínek, ne? Aspoň u nás to tak funguje, při oslavách kulatin jdeme s rodinou do hospůdky, kde tedy platíme celý účet, a s kamarády uděláme grilovačku, kam nakoupíme všechno, co je třeba (jídlo, pití, včetně tvrdého), ale rozhodně nedodáváme, že má někdo něco platit, nebo přinést...stejně většina lidí jako dárek přinese nějakou láhev, která se pak určitě hodí 🙂 Tak to udělejte někde venku, už je hezky, tak to jde - a máš po starostech, za nás určitě oslava lepší venku jen v uzavřené společnosti, než někde v hospodě 😉
@oveckaluky tenhle zvyk už dávno neplatí, naopak je více než nezdvořilé objednávat pití jak protrženej, jenom proto, že to někdo zacáluje. Nebo je všech x lidí na oslavě nejlepšími/skvělými přáteli, za které se běžně všechno platí? Při 10 lidech možná. Je naprosto v pořádku zvážit i náklady na oslavu a přemýšlet kolik se utratí. A jestli jsou kamarádi jak se patří, tak jim to přijde normální, protože kamarádi se nedojí jako krávy, přesto, že jsou to kamarádi... Když je oslava narozenin už naplánovaná v restauraci, tak jsou komentáře o tom, jak to má udělat venku krapet mimo mísu. Navíc v hospodě se samozřejmě udělá rezervace, kde tě nikdo neruší, takže máš taky uzavřenou společnost. Mám za sebou prostě x x x párty jak už v hospodách tak venku a nikdy jsem nezažila, že by se platit tvrdej chlast pro partu 40 lidí. Zacáloval se oběd, nebo se udělal švédskej stůl, hostitel zval na pivko a víno pro dámy a zbytek za svý.
@tinaprofi zakladatelka se ptala jak to řeší někdo další 😉 přečti si první a poslední větu...ať si každý dělá oslavy podle svého uvážení, je to každého věc... dobrá varianta je udělat párty venku jak psala @oveckaluky další možnost je, když je oslava v restauraci uhradit panáky do určité částky, kterou máte stanovenou a pak ať si klidně každý platí co chce ☺️ potom budou spokojeni všichni a nikdo nemusí objednávat jako protrženej 😉
No každý "kruh" to má asi jinak.
My máme rádi grilovačky na zahradě - kdo pořádá hostí, ale je zvykem, že pozvaní donesou flašku či něco na zub.
Na oslavě v restauraci jsme taky byli - přijde mi rozumný ten první panák a pak tvrdý za své.
Dle mého názoru je to o setkání a pokecání, pokud má někdo zájem se ožrat, může jinde a za své - i takové jsem na akcích zažila...
Svateb jsem odběhala několik, přijde mi že zaplacené ubytko, jídlo je standartní-jinak pití je většinou různé - tvrdé zpravidla svoje, nealko a víno je super v chlaďácích už nachystané a pivo na objednání. Pokud chce někdo navíc a něco spešl, tak si zaplatí sám.
U nás když někoho zveme tak ale ze svý kapsy. Pití, jídlo vše.
Platíme pouze my. Host by už pak nebyl hostem ☺
Asi bych řekla, že záleží na typu oslavy... manžel slavil třicátiny načtyřikrát - se mnou, to jsem ho já pozvala do velmi dobré restaurace, ale byla to součást aktivit ten den, které byly jako dárek, takže jsem to platila já, jakožto dárce, protože oslava byla dárkem. Pak byla rodinná oslava (rodiče, babičky, sourozenci), to bylo v restauraci, to jsme platili my s manželem. Vybírali jsme restauraci tak, aby se všichni dobře najedli, bylo tam příjemně a zároveň aby nás to nezruinovalo. Další oslava byla v práci s kolegy - tam slavili třicátiny hned 4 kluci, takže byla velká grilovačka, kluci si zajistili sudy a maso na grilování, kolegové donesli tvrdý alkohol, někdo něco upekl, někdo donesl chlebíčky... V podobném duchu se nesla i poslední oslava s kamarády - to byli 3 kluci, spolužáci, mají narozeniny nastejno během dvou týdnů - opět grilovačka, zaplatili maso a pivo a pak každý pozvaný něco donesl, lahev tvrdého, něco k snědku atd. Já narozeniny neslavím, tak nevím, jak bych to řešila 🙂 Ale na svatbě jsme také hostům platili naprosto všechno (ale měli jsme minisvatbu).
@tinaprofi vidíš, ja tohle třeba nikde nikdy nezažila. Platilo se vždycky všechno. A stejně tak to děláme my.
Když už bych kalkulovala s tím, ze to chci mít pod kontrolou, tak si zaplatím stuplovny a prinesu vlastní alkohol včetně tvrdého a dle toho přizpůsobím čas oslavy. Když něco dojde, tak obvykle nikdo nemá problém přejít na něco jiného, zvlášť když už má hladinu. Nebo si dá nealko a ještě bude vděčný, ze se neozral jako prase 😉chce to ale dobre spočítat a předvídat, aby z toho nebyl trapas.
Když jsem slavila kulatiny já, pronajali jsme si chatu a vše nakoupily (pití, jídlo, alkohol,...atd), když slavil manžel, pronajali jsme si hasičárnu a též jsme vše nakoupili a připravili. Hosté přišli, donesli dárky a bavili se, nikdo si nedonesl svoje jídlo, pití...
@zuzineckah přesně tak 👍
@tinaprofi Proč "mimo mísu"? Tazatelka se ptala na názor, jak to řeší jinde, mimo mísu nebudu já 😉
@kaculka2014 Taky to tak máme, pokud si má někdo za sebe platit sám, už to není "zvu Tě" 🙂

@bayt to bych ho té kámošce i přesto raději koupila, protože by mi nešlo o pokažené přátelství 😉