Kdo platí škodu při neplaceném povinném ručení?
Potřebuji radu, manžel měl na sebe napsanou kamarádovu firmu ( půjčovnu aut). Měl to na sebe jen napsaný, dál se o to nezajímal (ano, je to debil) protože mu sliboval, že mu za to bude platit. Asi po půl roce mu ale říkal, že už tu firmu na sebe napsanou nechce a ať si ji přepíše na někoho jinýho. Ten samozřejmě nereagoval a hrál mrtvýho brouka. Každopádně, teď došel papír s tím, že si někdo z té firmy půjčil auto, udělal autonehodu a zjistilo se, že “kamarád” neplatil PR, takže došla pokuta ať zaplatí přes 200K . Moje otázka zní: Škodu platí majitel vozu, nebo ten kdo nehodu způsobil? A dá se s tím něco dělat nebo ne?
Firma má aut víc, předpokládám, když je to půjčovna - nechte si zkontrolovat všechny u České kanceláře pojistitelů, pokutu budete platit i za nepojištěná auta, která žádnou nehodu nezpůsobila, 5-40 tis.
@konidana v případě nepojištěného auta je to půl na půl provozovatel a řidič, ale auto jako majetek půjčovny nevím, může mít jiná pravidla
@loylii Bohužel jsem nevěděla nic, manžel se toho chtěl zbavit už dlouho, jenomže borec nereagoval a pak ho zavřeli.
Manžel je tedy i majitel aut, když je majitelem firmy? Ať auta pojistí a prodá pokud se s kamarámen nedohodne, aby zaplatil škodu..
Odpovědný je provozovatel vozidla, zpravidla je to vlastník vozidla. Můžete se obrátit na soud, pokud se kamarád vykroucí, ale pro Policie a ČKP je rozhodující provozovatel. Pracuji na dopravce a kolikrát tohle řešíme v rámci paragrafu 8a, kdy vlastníci nepřepíší auto. Jiné by bylo vlastník manžel a firma provozovatel.
U půjčovny by měla být ve smlouvě sepsána spoluúčast při dopravní nehodě... Otázka, jak to vše měli ošetřené...
A nechte si projet dluhy firmy, pokud je ta osoba - nebudu nazývat kamarád, že - v kriminále, mohl nabrat milionový dluhy, pak přepsat a nesplácet, což by teď šlo za manželem
@kami1984 z toho "měl na sebe napsánu firmu" bych to tak chápala
@sonickajehl1 víš název té firmy?
@lv Předpokládám, že tohle nebude všechno a dojde toho víc😫 Když to řeknu blbě tak manžel byl v podstatě bílý kůň, ano je to smutný a je to tak. Je mi z toho na nic. A ano je jednatelem firmy, jmeno firmy znám, ale nechci tady veřejně moc uvádět.
@sonickajehl1 Pokud je jednatelem firmy, tak nejsou auta napsaná na něj, ale na firmu, a dlužníkem je firma, což je určitá výhoda. Doporučuju vzít si právníka, který umí právo týkající se korporací, aby projel vše týkající se firmy, kvůli minimalizaci zodpovědnosti manžela za konání firmy.
@somalicats pokud je ale jednatelem firmy jdou případné dluhy firmy na jednatele, ne?? kdyby byl jen společníkem, tak je v klidu, zodpovědnost nenese.. takhle mi to vysvětlovala účetní
@dashyyy Dluhy s.r.o. jsou dluhy s.r.o. Jednatel by byl popotahovan v pripade, ze by se prokazalo, ze je nasekal schvalne (ze jednal v rozporu s peci radneho hospodare). Proto pisu, at si vezme dobreho pravnika, ten je schopny rict, nakolik bude mit zakladatelky manzel za vzniklou situaci zodpovednost nebo nebude.

@sonickajehl1 škodu platí majitel vozidla.