Když partner nechce děti
Ahoj všem, chtěla bych tu poprosit o váš názor. Tento problém asi nebude ojedinělý, překvapivě dost chlapů podle mě nechce děti, na druhou stranu je i dost žen, které se do toho nehrnou a naopak partner by chtěl.
Můj partner je skvělý, strašně hodný, pomáhá mi doma se vším, zařídí cokoliv, v ničem mě nenechá, dovede si se mnou povídat, vyslechnout...prostě báječný člověk, moje rodina ho má také moc ráda. Jenomže ve svých 31 o dětech nechce zatím ani uvažovat. Chce ještě něco v životě zažít, svatba a děti mu nic neříkají. Já už bych je ale chtěla, bohužel jsem o tom nikdy moc nemluvila, až poslední dobou, z čehož je krapet vyděšný a cítí se asi trochu pod tlakem, ale nemohu si pomoct, nemůžu za to, že mě to prostě trápí, nedokážu se z ničeho radovat a žít jako dřív. Řekl mi, že by si přál ty děti chtít, ale že to tak bohužel necítí a že teda možná tak za 5 let...pro mě nepředstavitelné, už teď si vyčítám, že jsem na ně stará (je mi také 31).
Určitě mi spousta z vás řekne, ať od něj odejdu a najdu si partnera, který je chtít bude-ale to je pro mě nepředstavitelné, odejít prostě od člověka, kterého mám ráda a se kterým jsem si představovala budoucnost. Nikdy bych se už ani nedokázala seznámit natož mít rodinu s jiným mužem. Přítel je můj první partner, neuměla bych mít vztah s jiným. Zkouším si jen představit situaci, že bychom se rozešli a brečím jak želva a jediné co vidím, je samota. Ničím bych si nepomohla. Ale na druhou stranu představa jak plynou roky a nic se neděje mě ničí, v podstatě si nedokážu představit, jak by ten vztah vlastně pokračoval.
@normalnimatka A amniocenteza se automaticky dela u prvorodicek az po 35
@ilonne tak na plodovku tě ženou v jakýmkoliv věku, pokud je riziko velký. a čím vyšší věk rodičů (nejen matky, ale obou), tím větší rizikovost.
jojo, samozřejmě........může bejt všecko v pořádku. ale taky ne a já bych se na to rozhodně nespolíhala. pak by mi totiž byla tahle víra, že to ještě není zas tak v háji a jetě je čas, vůůůbec nepomohla, až by to nešlo a já to řešila a psala na koně srdceryvný příspěvky o tom, jak moc toužim po děcku a nejde to, nebo má velký riziko nějaký krásy....
@normalnimatka Pokud ti vyjde Nt screening dobre, nejdes na amnio. Poprve jsem.na amnio nebyla, podruhe ano - riziko DS a ted, poceti v 38, porod v 39 jsem opet nebyla. A konzultovala jsem to s primarem. Takze si troufam rici, ze mam aktualni informace. A to, ze ji je 30/31 automaticky riziko neznamena. A co ziska tim, ze na nej bude hystericky tlacit a nenecha tomu par mesicu az rok? Dle me nic, naopak ho nastve a skonci to treba rozchodem.
@ilonne tak já vim, jak to chodí. jen píšu, že věk jí zavdává na potenciálně horší výsledky screeningu, to je prostě fakt.
a taky jsem psala, že bych mu dala rok...byť je to i tak podle mě dlouhá doba v tomhle věku. takže klid.
@lamiaaa Zeptala bych se ho, jestli počítá s faktem, že už pak žádné mít třeba nebudete, protože to nepůjde nebo chce lítat po spermiogramech a vyšetřeních. Já měla první ve 23, druhé 27 a v pohodě a teď čekám třetí, plánované, ale už je mi 33, takže se mi nevyhnulo jedno zamlklé těhotenství. Partnerovi je taky 31 a moc se těší, třeba ten Váš změní názor dřív než za 5 let, ale zkusila bych mu vše říct a nastavit, že má třeba rok pro sebe, a pak to začnete zkoušet, nemusí se podařit hned, tak má další čas a těhotná budete dalších 9 měsíců, tak má času mraky 😉
@lamiaaa Promin, neodpustím si to...
jen věta "za pár let se uvidí.." co když za pár let ti teda řekne, že ještě pořád ne, a zase chce počkat aspon rok dva. Nebo za pár let, budete zrovna řešit bydlení nebo nějakou složitou rodinnou situaci (starost o staršího člena rodiny, dluhy...apod.)
To se bude jen čekat, čekat, utíkají ti ty hodiny, a ano už včera bylo "pozdě" kdyz to vezmu kolem a kolem! Mysli více na sebe.
Prostě po ROCE at se rozhodne... co je to pár let? 2 nebo 5 let? A kolik ti bude pak?
My se snažíme ROK, a to je mi 27 let a nejde nam to. Nemusí to být tvuj případ,ale nepodcenovala bych to. Tobě ten čas utíká prostě, uvědomuje si to? A nejde ten čas vrátit.. mě je 27 a biju se do hlavy, že jsem nezačali v 25! Narovinu,ale takhle to je. ! budeš naivně čekat, a on si za dva roky najde milenku (co třeba děti chtít nebude) a jsi na začátku!
@lamiaaa Máš velké štěstí, že tvůj přítel je ochotný o věcech mluvit. Myslím, že žádné "cizí" zkušenosti nemají na tato rozhodnutí vliv. Řekni mu jak to cítíš ty jako žena, Věk je v tomto případě zcela zásadní faktor, který prostě nejde pominout....a navrhni kompromis...ty teď, on za pět let....takže se třeba za 1,5-2 roky začnete snažit. Dítě vztah opravdu hodně změní, ale není to konec světa a radosti ze života a možnosti užít si zábavu.
Já jsem naštěstí nic takového řešit nemusela, s partnerem jsme spolu byli 3 roky, když jsem neplánovaně otěhotněla - předtím jsme se o dětech nebavili, řešili jsme bydlení, dluhy... A tak jsme to oba vzali jako hotovou věc. Mně tehdy bylo 25, mu skoro 35. Měl už z prvního manželství syna, tak věděl co nás čeká a že to nejsou jen radosti, ale i starosti. Nakonec jsme se začali těšit
a narodil se syn. Když byl synovi asi rok, začla jsem mluvit o druhém, ale do toho se mu už nechtělo - říkal, že už je starej, že už nemá tu trpělivost, že se nevyspí do práce atd. Zatlačila jsem na něho, řekla jsem mu na rovinu, že pokud druhé dítě nebudu mít s ním, tak si na to najdu někoho jiného, ale že prostě nechci, aby byl syn jedináček. V tu chvíli jsem to opravdu myselela vážně, i když nevím, jestli bych to opravdu byla schopná udělat a připravit syna o tátu jenom proto, aby měl sourozence. Chvíli mezi námi bylo dusno - já jsem si nedokázala představit život jen s jedním dítětem, mu to jedno stačilo. Nakonec po čase přišel sám s tím, že to druhé chce. Vzali jsme se a začali se snažit. Mysleli jsme, že to bude bez problémů jako u prvního, podařilo se sice hned, ale o děťátko jsem přišla, tak začíná náš boj nanovo - mně je 30, manželovi bude na podzim 40 a synovi v květnu 4 roky. Bohužel mám nějaké problémy, takže není jasné, že se zase zadaří hned, může to trvat půl roku, rok, dva...a čas utíká. Říkala jsem si, že já jsem pořád ještě mladá a u chlapa na věku tolik nezáleží, ale není to tak docela pravda - těhotná jsem byla už loni, pak přišel potrat, museli jsme 3 cykly čekat s dalším snažením, když už jsme chtěli začít, začala jsem mít problémy a doktor mi musel nasadit léky na srovnání cyklu...takže v červnu jsme měli mít mimčo a místo toho budu ráda, pokud v tom červnu budu v pořádku a schopná další dítě počít. Nikdo nemládneme, čas utíká neuvěřitelně rychle a pokud pak nastanou nějaké problémy, nejde nic uspěchat. Proto je lepší mít děti v době, kdy jste oba mladí a zdraví a nečekat, až tomu tak nebude a bude to stát mnohem víc úsilí. Je na Tobě jak se rozhodneš, ale já osobně bych v tomhle byla dost radikální a asi bych si našla partnera, který má na tuhle zásadní věc stejný názor, nedokázala bych nečinně čekat, až mi ujede vlak.
Ještě mě napadl jeden argument - (s nadsázkou) radši mít maturanta v padesáti než v šedesáti 😉 ono přeci jen než děti dostudují a nějak se postaví na vlastní nohy, tak to trvá a čím dřív toto období budete mít za sebou, tím víc si spolu s mužem ještě užijete “na stáří” 😉
@normalnimatka Jasne, promin, spatne jsem te pochopila.
škoda, že zakladatelka, začíná řešit tak pozdě, tím větší bude tlak na chlapa. Tak přeji, ať jste spolu stále ale podle mě to bude vypadat tak, že se bude chvilku trápit, chlapovi to začne vadit a udělají si dítě a pak se to nějak poddá, co by pro ni neudělal, když ji miluje, že🙂
Mít děti je hezké ale totálně to změní situaci v rodině, nejste jen vy dva, vy se změníte, chlap asi taky a bude to těžší, obvzlášť, když je člověk torchu sobec a chce si dělat věci kdy chce bez omezování...tak to prostě skončí, vše se pak točí kolem dětí a času na sebe je velmi málo.
Pokud je zdravotní stav dobrej, užívala bych si s ním ještě třeba 2 roky a pak šla do dítěte.
Já jsem zrovna nedávno slyšela od jednoho kamarádka takový výklad, co mě přiměl k zamyšlení. Že my ženy toužíme po dětech zpravidla mnohem víc než muži. Chlapa tlačíme a pak, když se dítě narodí a je s ním hromada práce, stojí to celé množství energie a peněz, začneme nadávat, že nám chlap nepomůže, že se nezapojuje a že dítě /co chlap vůbec nechtěl/ je taky jeho dítě, tak ať maká, ať se vzdá sportu a kamarádů... no, možná na tom něco bude. 🙂
Taky jsme tohle řešili. Ale i z mé strany, nebyla jsem si úplně jistá, že dítě chci.. spíš jsem si byla postupně jistá, že nechci být bez dítěte, že by mi to v životě chybělo.. hodně jsme o tom mluvili. Manžel nakonec povolil, ale spíš tak jako ok, když to musí být.. a nejspíš přes ty logické argumenty, že je mi přes 30, a jestli chce vůbec někdy, a se mnou, tak není na co čekat. A že zatím to není akutní, ale nechci čekat, až to bude, budu honit ovulaci, dělat si grafy, a na prášky z toho. Myslím, že velký vliv měli i ti kamarádi, kteří jsou nadšení otcové. Nebo jim to naopak nejde nebo ani není s kým rodinu založit.. přijde mi dobrý nápad splnit si nějaké ty sny. Vlastně jsem to sama tak udělala. Hlavně jsem mu řekla, že dítě chci, ale jen s ním. Takže jsem pěkně v pr.. :/
Nakonec jsme se dohodli na vysazení HA, otěhotněla jsem. Až jsme to vstřebali, oba, tak manžel je pyšnej, jak nám to vyšlo poměrně rychle, hlavně když vidí ty kámoše 2 roky nic a podobně... docela si užívá tu milou pozornost, gratulace.. a erudovaně diskutuje o porodnici a potřebách pro minina 🙂
Takže bych šla přes ty fakta.. že jestli chce dítě s tebou, tak není na co čekat, že to nemusí jít hned.. a že na tebe "to" pomalu už jde, a děsíš se, že ti hrábne, že to nepůjde, že budete lovit grafy a umělé oplodnění..
@lamiaaa mozna Te trochu povzbudi to, ze moje mamka mela ve vztazich docela smulu a tim padem ani mimco nemela. Pak poznala meho tatku, chvili to trvalo, nez jsem se podarila, ale moje mamka mela jako prvorodicka 34 let a bylo to pred 29 lety, takze mozne je vse. Ale tehu nemala zrovna nejlepsi a ja se narodila o mesic drive. Dnesni medicina je dnes o necem jinem nez tehdy, ovsem otazka je, zda jste oba ok. @dc2015 ma dobry napad s temi vajicky. Ale uprimne, ja bych taky asi cekala delsi dobu na mimco ve 26 letech jsem jeste nebyla pripravena, ale muj manzel ano a ja ho milovala a do mimca sla a zacali jsme se snazit a povedlo se hned a nelituji toho.
@lamiaaa Hm....ja myslim, ze ta nepredstavitelnost rozchodu je prave proto, ze to je tvuj prvni partner. Ja to tak take mela. Ale ver, ze se zamilovat muzes uplne stejne do nekoho jineho a na tohohle sice budes s laskou vzpominat, ale proste budes mit uz radeji toho aktualniho.
Jinak me to od partnera prijde sobecke. Vztah je o kompromisu. Tobe je 31 a opravdu neni na co cekat. Je si vedom rizik tehotenstvi v pozdejsim veku? Mozna bys mu to mohla vysvetlit. Ja dneska lituju, ze jsem nemela deti drive, ma za sebou dva potraty, ale nebylo s kym. Muj muz chce deti neomezene, ale zatim mame zaplatpanbuh aspon to jedno, uz jsme proste oba starsi a hodiny dale tikaji... Tak to zvaz no...Jestli deti chces, tak budes bez nich nestastnejsi, nez be partnera... a uprimne,nekdy rozchod pomuze tomu druhemu otevrit oci a by tomu kompromisu vice naklonen. Chce to jen risknout.....
Tak ja osobne bych nikdy neobetovala moznost mit deti-partneri odchazi,ale deti zustavaji.......vazne ten pocit prameni jen z toho,ze je to prvni partner-taky jsem si kdysi predstavovala,ze si nekoho najdu a jen s nim zustanu az do smrti....hahaha.....dlouho jsem nemela stesti na partnery-proto jsem si napsala dopis do vesmiru,kde jsem pospala,jaky ma muj partner byt 🙂))))) jako prvni bod bylo,ze ma byt prorodinny a chtit deti.....skutecne mi prisel 🙂))) byli jsme spolu 8 mesicu-ja vedela,ze s nim chci byt-a taky jsem tlacila na miminko-bylo mi uz tricet,rikala jsem,ze se to nemusi hned povest,taky tak rychle nechtel 🙂))) ale povedlo se hned,takze ve 31 se nam narodil syn,ve 33 dcera-on chtel dve a ja 5 deti-takze mame kompromis a prekecala jsem ho jeste na treti 🙂))) dcera se mi narodila v mych 36.klidne bych mela dalsi,ale respektuju muze,chtel plodit jen do 40. Ja bych bez deti deti ve vztahu nechtela byt-to bych radsi byla sama.....hodne casto se stava,ze ten chlap nechce to dite s danou zenou,pak si nekoho najde a dite ma hned......a zenske jsou blbe,ze jim to zerou........pokud zena dite chce,ma si za tim jit a hledat partnera se stejnymi zivotnimi cili-pro me to byla rodina a deti.......jsem spokojena a stastna........preju hodne stesti......
@lamiaaa Doporučuju Ti zkusit si sama sebe představit třeba za 20 let v situaci, kdy budete oba bez dětí, jemu rupne v kouli, najde si mladou a s ní bude mít dítě/děti. Jsi ochotná to ustát? Pokud ano, tak fajn, pokud ne, tak bych na Tvém místě šla o dům dál - evidentně máte vztah přechozený, když se chlapec nehodlá posunout nikam dál, a tohle vyčkávání nikam nevede. Pochopila bych, kdyby vám bylo oběma dvacet, ale v tomhle věku už nemáš tolik času. Že nikoho nepotkáš a už se nezamiluješ - to jsem si po rozvodu ve třiceti myslela taky, teď mám tři děti a jsem spokojená. A taky mám dvě kamarádky, které s dětmi otálely, oběma je nyní 43, nepovedlo se ani jedné IVF, jedna z nich je už i bez chlapa, protože ten to neustál.
@drzticka81 Jo, presne tak. Muze to byt i vymluva, i kdyz treba jen nevedoma. A dobre, ze mas fajn muzskyho🙂
Ani my se do deti nehnali...brali jsme se ve triceti, po sedmi letech vztahu...a ja to najednou citila..sakra me je tricet? Uz? A co kdyz to nepujde? Jeste jsme toho chteli tolik stihnout a to uz s prckem nepujde...mela jsem sileny strach, ale na druhou stranu nutkani..ted je ten cas...manzel chtel jeste cekat...ale byla jsem dva roky po konizaci, bylo mi tricet, meli jsme kde bydlet..tak co....no, slo to..byla jsem tehotna prvni mesic.....manzel se smal memu strachu jen do porodu syna...prislo to o 10 tydnu driv.....na druhe uz jsem moc ukecavat nemusela...ikdyz jsme se bali oba.....otehotnela jsem druhy mesic....na zacatek treti tretiny tehotenstvi si manzel naplanoval operaci, aby byl se mnou doma...a jeste, ze tak..skoncila jsem v nemocnici na udrzeni tehu a manzel doma s malym synem......navic sam po operaci nohou....no dcerku jsem nakonec donosila ...trosku zazrak.....ja bych do toho jeste jednou sla, ale manzel nechce.....boji se...ja uz to i fyzicky odnesla, chapu ho.......
Neni dne, kdy bych nelitovala , ze jsem mela ukecavat muze driv..na zacatku vztahu jsem mu rekla, ze nebudu cekat dlouho, mela jsem za sebou jeden dlouhy vztah, tesne pred svatbou jsme se rozesli, a uz tenkrat jsem mela pocit, ze mi utika cas...jenze..resili jsme stavbu domu, hypo, zahradu a svatba i dite nebyly na poradu dne...bylo to spatne..
@lamiaaa Mas 31... a on chce cakat 5 rokov? To budes mat 36 rodit budes v 37, ked samozrejme otehotnies hned... Ja mam 32 a cakame prve mimco, najskor som tehu odkladala kvoli VS, potom som zacinala v praci, priatel este nechcel... a zrazu som mala 30 a intenzivny pocit ze to mimi chcem, rok to neslo, az teraz tesne pred svojou 33jkou budem rodit 🙂 Keby mi ale priatel pred dvoma rokmi povedal ze chce cakat dalsich 5 rokov....uz spolu nie sme. Ako Ti pisali vyssie, co ak si o 5 rokov povie ze este stale nie, pripadne nebudde chciet ddeti vobec? Alebo to proste tak hladko ako by ste chceli? Skus sa zamysliet ci budes stastnejsia s nim a bezdetna, pretoze tato moznost je velmi realna ak budete tak dlho cakat alebo rodina s inym partnerom, ktory tie deti bude chciet...
@lamiaaa a co kdyby se stala nehoda a mimco se povedlo samo? Taky se stava... teoreticky bys mohla zkusit jen modelovou situaci, ze meskas, ze mozna jsi tehu... reakce by mohla byt desna, ale pak by nad tim zacal premyslet a uvazovat, jake by to bylo, co by mu to prineslo a vzalo... pak kdybys rekla, marne, prisla ms, ucitil by sice asi ulevu, ale ty myslenky, ze mohl byt tata, mu v hlave zustanou a mozna bude chtit sam. Lecba sokem taky nekdy prinasi uspech nepisu, abys schvalne potajnu otehotnela, jen abys ho donutila uvazovat, ze realne muze byt tata.
Tak me bylo 27 kdyz jsrm zacala mluvit o decku, manzel jeste nechtel, planovali jsme svatbu. Po svatbe furt nechtel, ja se trapila, pak jsem dostala vyhazov v praci.A manzel teda ze si poridime mimco😁 (ale musela ho svagrova trochu popostrcit,na co chce jako cekat v 34). Otehotnela jsem hned a rodila v 28. Dceru jsem rodila ve 32 a manzovi byli 39, uz to teda daval hur, vadil mu ten brek,nevyspani..Ted rika ze mel mit deti urcite driv! Za me tech 28 na prvni dite idealni. Urcite bych to neodkladala na 35 a vic!
@lamiaaa Tak teda nevim, ctu to cele znovu a je to cele smutne. Problemje ten ze chlapi proste dospivaj pozdeji a nechteji nest tu odpovednost. Me pripada, ze tvuj pritel deti proste neplanuje vubec, takhle mu to vyhovuje. A za 5 let to bude jeste horsi, to uz se cloveku vubec nechce v necem se omezovat atd. Co si chce jeste uzivat? Dovoleny konicky? Nevim, je to sobecke. Drzim palce at procitne a brzy zapracujete na mimcu!

@normalnimatka Ja bych ji zas tolik nedesila. Dneska do 35 je na prvni dite porad cas. Jestlize uz spolujsem mluvili, dohodli se, ze chteji byt spolu, tak ted bych do toho nerypala. Kdyz na nej bude tlacit, nic tim neziska a taky to muze vest k rozchodu. Nerikam, ze bych trpelive cekala celych 5 let, otevrela bych toto tema treba za 8 mesicu az za rok, ale ted ne.
Btw tim, myslim, ze rizika si uvedomuje a timto, ze ji jeste desite, fakt nicemu nepomuzete.
Treba me je 39 a za par tydnu budu rodit potreti. Poceti bez problemu, porody prirozene, tlak normalni. Jedine co me pokazde postihlo byla cukrovka, ale tu maji bezne i mladsi.
A kolem sebe mam vetsinu kamaradek ve stejnem veku a taky poprve rodily 32,33 a dale. A zadne problemy nebyly.
Jak jsem psala, nerikam cekat 5 let, ale pokud spolu chteji byt, ten rok bych klidne pockala.