icon

Koronavirus - už toho mám dost!

jitulasek
11. kvě 2020

Milé dámy, nevím, jak vy, ale já už mám naší vlády plné zuby. Je mi úplně zle, jak si na současné situaci Babiš a spol. vylepšují svůj mediální obraz a omezují naši svobodu. Na Primulovy kecy jsem už alergická - nejdřív několik let uzavřené hranice, teď tvoření komunit o třech rodinách - ten se už fakt pomátl...
Zpočátku jsem se na to dívala jinak, měla jsem obavy o rizikové skupiny lidí, poctivě jsem i s dětmi nosila roušku, izolovala se, jak to šlo, smířila se s tím, že jsem na šest týdnů přišla o výdělek... brala jsem to jako nutnou daň pro obecné dobro. Ale poslední tři týdny se dějí věci, které mi už hlava nebere - např. okamžité zrušení zákazu volného pohybu - ze dne na den... Pak postupné prosakování "nevítaných" informací o tom, jak je kvůli Covidu zmrazená téměř veškerá další zdravotní péče - např. screeningy, takže ženy s bulkou v prsu hledají několik týdnů jedinou otevřenou ambulanci a utíká jim drahocenný čas. Článek zde:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvuli-rouska...
Píše zde i o vyložené škodlivosti nošen roušek u dětí a já s ní naprosto souhlasím. Ani WHO nedoporučuje plošné nošení roušek a my to máme nařízeno!
Článek zde:
https://eurozpravy.cz/domaci/zdravotnictvi/valk...
A naši papaláši si ještě dělají videjko, ve kterém se kasají, že díky rouškám jsme epidemii zvládli a že by ostatní měli následovat našeho vzoru?!
Nějak mi začalo docházet, že je něco "shnilého ve státě českém". Urputně se tady bráníme coronaviru, takže na něj u nás zemřelo méně lidí než na chřipku, ale že kvůli tomu bude za pár měsíců až let násobně více lidí umírat na rakovinu nebo nedostatečnou péči v případě jiné nemoci, o tom se moc nemluví. A že nás to vede do krize, je už teď jisté. Hodně zajímavě o tom už v březnu psal bývalý bankéř ČNB:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonom-cesko...
Nevíte, jestli neexistuje nějaká skupina, která sdílí tyto názory? Když se nás spojí hodně, tak snad už budeme slyšet.
https://nazory.aktualne.cz/udej-toho-kdo-se-lis...
Omlouvám se za délku příspěvku, ale muselo to ze mě ven, už jsem kvůli tomu včera ani nemohla spát - kde je ta svoboda, za kterou se před třiceti lety bojovalo?

anehap
14. kvě 2020

@marcicek84 nepsala jsem nic o online výuce😉

jitulasek
autor
14. kvě 2020

@rezusesmichy Tak buď zavřená doma a nech si posílat jídlo za dveře, když se tak bojíš. Ta nemoc tu prostě bude, nakazit se můžeš kdekoli. Proč bychom kvůli tomu nemohli cestovat? To by měla být každého volba.

rezusesmichy
14. kvě 2020

@jitulasek ale mě je to jedno a doma fakt nesedím. A ano je to tvá volba, ale jen do té doby dokud svou volbou neohrozíš někoho jiného.

rezusesmichy
14. kvě 2020

@jitulasek jo a bylo tu napsáno, že nehodlá ze svých daní platit line učitele, já zase nehodlám ze svých dani platit návrat případných nakažených dovolenkaru😉

merope
14. kvě 2020

@alcar Tak jelikož takřka 300 lidí zemřelo a nejsme snad Anglie, kde záchranka jede až když člověk umírá a někdy to ani nestihne, tak v nemocnicích jich bylo určitě mnohem víc. Ono možná 300 bylo na různých JIP a aro, ale byla i jiná infekční oddělení, kde byly ty méně vážné (ale přesto vážné) případy.

@puhelin Není, je to víc jako chřipka - a jednou z komplikací je prostě zápal plic. Podobně jako jednou z komplikací chřipky je zánět srdce. Taky neřekneme, že chřipka je víc zánět srdce, chřipka je prostě chřipka, covid je covid. Obojí je virové onemocnění, které má i dost příznaků podobných - bolest těla, horečky, neschopnost vstát z postele. No a pak jsou ty vážnější komplikace, kdy covid jde víc do zápalu plic, chřipka způsobuje zápal plic, zánět svalů vč. srdce, případně postižení nervů. Vypadá to, že covid je více "specializovaný".

jitulasek
autor
14. kvě 2020

@rezusesmichy Holka, ty nejspíš neplatíš daně vůbec žádný, jinak bys mluvila jinak. Víš, lidi necestují jen na dovolenou, ale také třeba za rodinou, za prací, na lékařské kongresy, aby se vzdělávali - třeba pan doktor Pirk se nakazil Covidem právě na takové zahraniční konferenci. A pracující lidé, což ty asi nejsi, dovolenou potřebují a nikdo by jim v tom neměl bránit.

rezusesmichy
14. kvě 2020

@jitulasek tak takhle může odpovědět jen velmi inteligentní clovek😀já věděla, proč si dávám takový nick😀😀😀

jitulasek
autor
14. kvě 2020

@rezusesmichy Jasně, když se nakazí tady, tak je to něco úplně jiného, než když se nakazí mimo ČR 🙂 Obzlášť když je tam stejná míra nakažení. A když ten dovolenkář nakazí tebe, tak to bude taky jiná než nákaza původem z ČR, že?? To jsou argumenty jak stehno... Ten dovolenkář spíš bude víc fit a je větší pravděpodobnost, že nakazíš ty jeho.

rezusesmichy
14. kvě 2020

@jitulasek ale mě to je jedno, ale jeho návrat domů se mi fakt platit nechce chápeš? A fakt nejsem tak blbá, abych si myslela, že jako mávnutím kouzelného proutku ten vir zmizí a že nemůžeme po zbytek života sedět doma a necestovat, ale vzhledem k tomu, že o tom víru moc nevíme a to co víme je nám zatím na houby, tak se mi prostě letos cestování( na dovolenou) zda byt příliš riskantni

amazonkajanik
14. kvě 2020

@ariadna12 urážka byla v podstatě jedna, že jsi vemeno. Hned někomu cpeš, ať jde do politiky, když se mu něco nelíbí. Kdybys totiž věděla, jak to chodí, tak tohle nenapíšeš ...
A mé komentáře jsou přímo k dané situaci,plus k těm předchozím a nějak tuším,že i následujícím. To,žes napsala,že jsem jednou z těch, co není schopna změny, jsi mě rozesmála, jelikož, stát se matkou, je jednou z největších změn, jakou může žena udělat. O těch ostatních změnách nemá tobě cenu psát. Zaprvé, zde na koniku bych to ani nevypisovala a za druhé, bys tomu buď nevěřila,nebo nepochopila ...

amazonkajanik
14. kvě 2020

@jitulasek hele, s tou dovolenou v zahraničí ...mno, já bych ty hranice ještě nechala. Ono je to jako kdyz páter Ferda pravil "jezte lokální potraviny " náš covid je jiný, než ten italský,španělský ... Ta potvora fakt sakra mutuje. A co si budeme povídat, u nás je kolikrát stejně draho,jako v zahraničí. A za další, v Čechách je toliko k poznávání, že to za svůj život ani nestihnu. Moře je fajn,to ne že ne, ale ten náš rybníček také není k zahození 😉

marcicek84
14. kvě 2020

@rezusesmichy nechápu co bys platila, v zahraničí dělají covid hotely, kde můžou umístit kdyby ses měla léčit nebo být v karanteně a cestu zpátky si každý pak platí na vlastní triko a tam kde je vysoké riziko nákazy tě nikdo de facto nepustí, takže se pohybovat budeš zhruba stejných ohniscích jako u nás, tak ano to si může zvážit každý sám, kde pojede. Myslím, že Itálii a Španělsko píše neotevřou tuto sezonu, četla jsem článek, že snad už ta Itálie tuto sezonu zcela odpískala, že spíše zůstane pro turisty uzavřena. Třeba zase Slovensko je bezpečnější země, než je tomu u nás. Myslím, že by si to lidé měli probrat sami kam chtějí nebo nechtějí a opravdu buď se budou muset při návratu nechat testovat nebo jít do karanteny, takže riziko pro tebe samotnou tím pádem je mizivé, menší, než od toho Macháče….možné by bylo dobré si o tom něco přečíst, než zase začneš hysterčit...

rezusesmichy
14. kvě 2020

@marcicek84 uklidní se, já fakt nehystercim😀jenom to prostě nechapu, strašná tragédie, že se letos nepodívam k mori🙄a nebylo by fakt lepší podpořit domácí cestovní ruch to by rozhodně byla lepší volba. Ale to je jedno máš pravdu, ať si každý dělá co chce, ty si jed k moři a na oplátku se ne starej jak to s prací mají nebo nemají ostatni😉

marcicek84
14. kvě 2020

@rezusesmichy hele, každý se musí rozhodnout sám, kde bude trávit letošní dovolenou, moje volba z tvých daní nejde, ani volba nikoho jiného, takže se opravdu uklidni, o to se starat nemusíš, každopádně každý občan má právo se starat na co jsou vynakládány jeho daně a že to jsou dardy, takže jako sorry. A jestli budou v českých hotelech omezení typu roušky a v zahraničí ne, tak si myslím, že není sen většiny sedět s rouškou na čumáku u českého rybníku a pak nikdo o takové dovolené nebude mít zájem...Dokonce už se má zastropovat cena testu na cca 1674 Kč na osobu z původních 3000 Kč na osobu a kdo ví, jestli to ještě nepůjde níž...

alcar
14. kvě 2020

@merope uz moc nevim, na co odpovidas, diskuze se ted ubirala jinym smerem. Nejvic bylo v jednom casovem useku hospitalizovano kvuli covidu asi 500 lidi (to bylo nekdy v breznu nebo zacatkem dubna), pak uz se to pohybovalo kolem 200-300 a z toho kolem 18 % bylo ve vaznem stavu (JIP, ARO). Nevim, jestli jsou nekde statistiky, kolik bylo hospitalizovano lidi celkem. Kazdopadne ani tech 300 umrti neni nic hrozneho (a prosim ted nespekulujme o tom, ze to nebyli moji pribuzni apod... emoce stranou) vzhledem k poctu obyvatel ČR a umrtim na jine choroby. Ja v tom proste zadnou hruzu a tragedii nevidim. Ale je to o uhlu pohledu. Nekdo to holt proziva vice no. 🤷‍♀️

marcicek84
14. kvě 2020

ale, už je tady https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/preji-... že ho to napadlo...

alcar
14. kvě 2020

@merope tak jestli dobre vidim, tak ve statistikach je udavan celkovy pocet hospitalizovanych pacientu 850. To je +- 10% nakazenych a z toho jeste nejake procento tech vaznych pripadu. Ale pocty pacientu, kteri vyzadovali intenzivni ci resuscitacni peci k dispozici asi nejsou. Kazdopadne to bude max. do 5% poctu nakazenych.

alcar
14. kvě 2020

@marcicek84 ten Plaga uz je neco jak ten Prymula. Ted se toho media chytnou a on bude hekat a mirnit a prekrucovat to, co dnes rekl. A ucitele budou zase zdeseni. 😵 Docela se na tu komedii uz tesim. 😂

marcicek84
14. kvě 2020

@alcar já taky, bude to dobrá sranda a to bude kníkání, plný internet...😂😂😂

alcar
14. kvě 2020

@marcicek84 ty uz si na to svoje slovo “kníkání” porid ©️. To uz tady zacina byt legendarni. 🤣🤣🤣

marcicek84
14. kvě 2020

@alcar 😂😂😂 to neni muj patent,to tu vymyslel nekdo jiny,ale by to tak trefne,ze mu proste od te doby nemuzu odolat 😂😂😂

alcar
14. kvě 2020

@marcicek84 joo? A ja celou dobu myslela, ze jsi to vymyslela ty! 😂

marcicek84
14. kvě 2020

@alcar ne já ne bylo na začátku té diskuze podpořte petici návrat dětí do škol, tam po poprvé někdo použil a vážně už nevím kdo, psal o tom, že …..od učitelů je to takové "ukníkané" a to slovo "kníkat" je tak přesné a magické, že prostě nejde nepoužít... ale opravdu jen ve spojeni s učiteli 😂😂😂

alcar
14. kvě 2020
rezusesmichy
15. kvě 2020

@marcicek84 tak o tom, že chce v červnu "otevřít" i druhý stupen se mluví už poměrně dlouho, takže žádná novinka. A jelikož to bude zase na bázi dobrovolnosti z obou stran tak to "tvuj" problém vůbec neresi😉

marcicek84
15. kvě 2020

@rezusesmichy tak ono by to hlavne resilo problem rodicu deti 2.stupne,kteri chteji deti do skoly poslat, jinak se mi zda,ze asi nerozumis psanemu textu,protoze o tom,jestli to komplexne neco resi,tady nikdo nepsal, ani naznakem 🤔

rezusesmichy
15. kvě 2020

@marcicek84 neboj já psanému textu rozumím dobře, ale ono se těžko diskutuje s někým jako jsi ty😉

marcicek84
15. kvě 2020

@rezusesmichy no jo nenecham si podsouvat veci,tak si na takovou diskuzi najdi nekoho jineho 😜😂 otazkou je,zda se nekdo necha...🤔😂

rezusesmichy
15. kvě 2020

@marcicek84 promiň, ale jsi hloupa😉

Strana