icon

Koronavirus - už toho mám dost!

jitulasek
11. kvě 2020

Milé dámy, nevím, jak vy, ale já už mám naší vlády plné zuby. Je mi úplně zle, jak si na současné situaci Babiš a spol. vylepšují svůj mediální obraz a omezují naši svobodu. Na Primulovy kecy jsem už alergická - nejdřív několik let uzavřené hranice, teď tvoření komunit o třech rodinách - ten se už fakt pomátl...
Zpočátku jsem se na to dívala jinak, měla jsem obavy o rizikové skupiny lidí, poctivě jsem i s dětmi nosila roušku, izolovala se, jak to šlo, smířila se s tím, že jsem na šest týdnů přišla o výdělek... brala jsem to jako nutnou daň pro obecné dobro. Ale poslední tři týdny se dějí věci, které mi už hlava nebere - např. okamžité zrušení zákazu volného pohybu - ze dne na den... Pak postupné prosakování "nevítaných" informací o tom, jak je kvůli Covidu zmrazená téměř veškerá další zdravotní péče - např. screeningy, takže ženy s bulkou v prsu hledají několik týdnů jedinou otevřenou ambulanci a utíká jim drahocenný čas. Článek zde:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvuli-rouska...
Píše zde i o vyložené škodlivosti nošen roušek u dětí a já s ní naprosto souhlasím. Ani WHO nedoporučuje plošné nošení roušek a my to máme nařízeno!
Článek zde:
https://eurozpravy.cz/domaci/zdravotnictvi/valk...
A naši papaláši si ještě dělají videjko, ve kterém se kasají, že díky rouškám jsme epidemii zvládli a že by ostatní měli následovat našeho vzoru?!
Nějak mi začalo docházet, že je něco "shnilého ve státě českém". Urputně se tady bráníme coronaviru, takže na něj u nás zemřelo méně lidí než na chřipku, ale že kvůli tomu bude za pár měsíců až let násobně více lidí umírat na rakovinu nebo nedostatečnou péči v případě jiné nemoci, o tom se moc nemluví. A že nás to vede do krize, je už teď jisté. Hodně zajímavě o tom už v březnu psal bývalý bankéř ČNB:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonom-cesko...
Nevíte, jestli neexistuje nějaká skupina, která sdílí tyto názory? Když se nás spojí hodně, tak snad už budeme slyšet.
https://nazory.aktualne.cz/udej-toho-kdo-se-lis...
Omlouvám se za délku příspěvku, ale muselo to ze mě ven, už jsem kvůli tomu včera ani nemohla spát - kde je ta svoboda, za kterou se před třiceti lety bojovalo?

marcicek84
15. kvě 2020

@bonavoxa obětem musí lidé věřit, nemůžou byt donucování státem...některé nesmysly vládou prostě akceptovat lidé dále nechtěli a měli pro to své důvody... 🙂

bonavoxa
15. kvě 2020

@marcicek84 Ono zase čekat na uvědomění a dobrou vůli všech se taky nedá 🙂 Ale na mě to působí zvláštně, protože je to jako ode zdi ke zdi. Nejprve strašné restrikce, pak rychlé uvolňování...i když se prakticky, co se týče toho viru samotného, až zase tak nezměnilo. Nejsem epidemiolog, ekonom...ani jiný odborník, tak se zdržuji toho, že bych se k tomu mohla vyjádřit nějak relevantně. Ale velké množství lidí nevyhledáváme ani při chřipkové epidemii, u nás je každá nemoc docela logistický (nejenom) problém. Ať je marod kdokoli.
Vnímám to tak, že tohle ještě nebyla nějaká přímá konfrontace, že t byl čas se vnitřně vyzbrojit na horší situace :D

hafika
15. kvě 2020

@priefi Mě třeba ta argumentace solidaritou s lidmi v rizikových skupinách jen a pouze v souvislosti s koronavirem přijde zvláštní vzhledem k tomu, že pro řadu lidí byla i obyčejná chřipka nebo těžší nachlazení nebezpečná i dříve a o solidaritě se nemluvilo. Pro spoustu lidí s onemocněním srdce, po transplantacích, chemoterapii atd můžou být těžší respirační onemocnění i fatální a nic se neřešilo. Když jsem si povzdechla u tématu posílání nastydlých dětí do školky povzdechla, že mě to štve o to víc, že dceru právě tyhle banální infekce ohrožují tím, že u ní můžou vyprovokovat selhání ledvin s následnou několika měsíční léčbou kortikoidy vnitřně velkých dávkách, bylo mi řečeno, že mám hlavně dětem zvyšovat imunitu a neomezovat jiné. Ve srovnání s tím mi to prostě přijde takové pokrytecké.

Jinak děti do škol nedávám, ne kvůli strachu, ale kvůli režimu a opatřením, které by špatně nesly. OČR neberu, stále pracuji z domu, v práci jsou na to u mě už zvyklí a funguje to.

marcicek84
15. kvě 2020

@bonavoxa ono to je celé divné, ano zpočátku nikdo nevěděl před čím stojí, tak jsem to chápala a kvitovala, ale pak mi přišlo, že dlouho ni a teď to jeden jedno za druhým, ale případy stejně rostou...ale zase na druhou stranu číselně tato pandemie u nás nepředstavuje ani stav pro vyhlášení epidemie. Ale za to stálo strašně moc nás všechny...

@hafika - myslím, že nemocné děti ve školce nejsou normální, nikdy nebyly a nikdy nebudou, teď se na to konečně bude dbát, takže se tomu zamezí, alespoň jedno malé plus...

bonavoxa
15. kvě 2020

@marcicek84 Na jakékoli závěry mi přijde brzy. Ale je fakt, jestli to vůbec stálo za to, pozavírat úplně všechno a ochromit ekonomiku.
Bude to mít pozitiva, ale i negativa...jako vždy🙂
Nezbývá jen doufat, že se lidstvo celkově hne dopředu.

marcicek84
15. kvě 2020

@bonavoxa už chtějí zvedat i dávky pro lidí na úřadech práce...takové pozitivní dopady to má... 🙏

bonavoxa
15. kvě 2020

@marcicek84 To nevím...stejně to zaplatí všichni v konečném důsledku. Ale pobavil mě kamarád, který je ortoped. Prej, proč lidi tleskají teď, když nic nedělají (všechno omezeno, krom úrazů), a ne předtím, kdy měli plné ambulance :D Takže...snad se udála nějaká katarze uvnitř lidí, mimo všechny ty veřejné na sociální sítě zdokumentované projevy solidarity.

jitulasek
autor
15. kvě 2020

@marcicek84 Přesně tak, někoho se to nedotkne ani finančně, ani sociálně, ale jiných skupin naopak velmi a bude se to jen těžko napravovat.

marcicek84
15. kvě 2020

@bonavoxa ano zaplatíme a o to jde, všichni zaplatíme za to, že se do dohnalo takto daleko, proto se rozvolňuje jako blázen...

priefi
15. kvě 2020

@hafika ano, to je smutné a je to tak. Někteří lidé tohle dodržují i při jiných nemocech a strání se, některým to je jedno a jen u Covidu šílí. Já osobně se vyhýbám lidem, když jsem nemocná, nechci nikoho nakazit, Covid, necovid. A téma školky a nemocné děti... Když jsem napsala svůj názor, že nemocné děti tam nemají co dělat, málem jsem byla virtuálně ukamenována 😉

jitulasek
autor
15. kvě 2020

@hafika přesně to jsem chtěla napsat - je to dost pokrytecký žvanit o solidaritě, když doteď byli staří či nemocní lidé všem u zádele. A upřímně, smrt k životu patří...a pokud umře 80-letý člověk, tak mě spíš zajímá, jestli zbytečně netrpěl, než abych tady někomu vyčítala, jak je možné, že umřel a svalovala na něj vinu, že ho nakazil. Myslím, že v tomto věku už se prostě musí počítat, že umřeme, nikdo nežije věčně.

marcicek84
15. kvě 2020

@priefi mne na můj asertivní e-mail na roušky škola neodpověděla, i když si jej četla...můžou to ale vzít na vědomí, nevím jak ostatní rodiče, ale v kraji není jediná školka, kdy by ředitelka se snažila donutit rodiče, aby tam měli děti v rouškách...hold není to povinné, tak se má na to vykašlat, je tam tolik jiných hygienických opatření, že prostě tohle stejně nemají šanci uhlídat.

odula
15. kvě 2020

@jelenice_zavodnice no tak ono nejde o otvírání nočních klubů alebrž hospod. Nocni kluby se neotvírají ne?

hafika
15. kvě 2020

@priefi @marcicek84 No mě nemocné děti ve školce, ani nemocní kolegové v práci nepřipadají také normální, ale spousta lidí bude tvrdit, že dokud je rýma vodová a není horečka, je to OK. I tak mám upřímně obavy z měření bezdotykovým teploměrem ve školách a školkách, protože ho máme doma a vím, jak snadno se výsledky zkreslí oběma směry. Používáme ho pouze doplňkově při sledování při horečce, naprosto běžný je výsledek, že dítě s 37,6 po přeměření rtuťovým teploměrem žádnou teplotu nemá, stačí když si sedne blíž k televizi nebo do rohu místnosti, kde je o něco tepleji. Naopak po příchodu z chladnější místnosti měří méně. Je potřeba, aby člověk nějakou domu v místnosti byl, aby měřil správně. Je to obecná vlastnost, je to popsáno v návodu.

jelenice_zavodnice
15. kvě 2020

@odula Tak nocni kluby se specifickymi sluzbami jeste ne, tam je ten kontakt prece jenom vic telo na telo ale podniky jako bary a kluby s muzikou, podniky s tanecnim parketem od pristiho tydne funguji normalne jen budou mit omezenou oteviraci dobu. Zatim. A ty, ktere maji zahradky nebo nejaky placek pred podnikem, funguji uz nekolik dni, maji otevreno treba do deviti vecer.

odula
15. kvě 2020

@jelenice_zavodnice ja jsem nemyslela erotický kluby 😃 dik za info. Někdy minulej tejden jsem četla že bary a taneční kluby chtěj právě otvírat az na léto, někdy v druhý polovině června. Tak to zas změnili

priefi
15. kvě 2020

@jitulasek nevím, zda sis všimla, ale ten virus zabíjí i mladé 😉 a věř tomu, že zrovna ti staří, co na to umírali, se natrapili dost a navíc, jako bonus nemohli mít u sebe své blízké, jen zakuklené zdravotníky. Mě osobně stáří ani nemocní nikdy nebyli u zadele 😉
@marcicek84 nás se to netýká, syn teprve bude nastupovat do školky. Teda doufám...
@alcar nevím, zda sis všimla, ale psala jsem Ti SZ. Myslíš, že by syna nemuseli přijmout z důvodu alergii (viz ta SZ)?

alcar
15. kvě 2020

@priefi omlouvam se, cetla jsem a zapomnela odepsat. Ted jsem ale mimo domov a uz mi dochazi data. Pisnu v pondeli. Ale obecne...zkusila bych se jeste poptat v jidelne, odkud bere skolka jidlo.

bonavoxa
16. kvě 2020

@hafika S bezdotykovým teploměrem máme teď čerstvě dvě negativní zkušenosti. Manželovi při vstupu do práce naměřili 32 °C., což bylo spíš úsměvné. Ale v únoru jsme s dcerou lítali po lékařích kvůli krční uzlině, a na ORL jí naměřili 37, 7 °C. Přitom se mi vůbec nezdálo, že by nějakou zvýšenou teplotu měla. Neměla ji ani potom, celý týden, když už ta uzlina i hnisala. V nemocnici na dětském měli teploměr digitální. Pro jistotu jsem si nechala přinést náš teploměr, za co jsem dostala sprdunk :D

jitulasek
autor
16. kvě 2020

@priefi Ano, vím, že zabíjí i mladé, ale vždy to bylo ve spojené s jinou nemocí - zdravý člověk, třeba i ve vyšším věku na Covid nezemře. A bohužel za soustu nemocí si můžeme sami (kouření, málo pohybu)

marulu
16. kvě 2020

@jitulasek zabíjí i mladé a zdravé, byla reportáž v tv, muž, kolem čtyřicítky, mladý, sportovec, jinou nemoc neměl. Špička ledovce, já vím, může se stát i u jiných nemocí, ale i mladý zdravý může mít těžký průběh a skončit na plicní ventilaci. Ono totiž obecně infekční nemoci jsou zákeřné, ač žijeme v pocitu, ze ne, protože na většinu z nich máme vakcínu nebo lék. U korony máme zatím jen ty epidemiologicka opatření, vše ostatní je ve fázi výzkumu, takže proto se nám může zdát, ze je kolem toho tolik nesmyslneho humbuku, a ono je, médiím se to hodí, ale moc jinak to bohužel nejde.

jitulasek
autor
16. kvě 2020

https://swprs.org/fakta-o-covid-19/
Zajímavé čtení, ani jsem nevěděla, kolik už toho proti Covidu existuje😎

jitulasek
autor
16. kvě 2020

@marulu A také mladí umírají na rakovinu, úrazy, infarkty - to nikoho nevzrušuje. Ale umře 1 na covid (a stejně mohl mít skrytou nemoc, o níž nevěděl) a už je z toho reportáž do médií.

marulu
16. kvě 2020

@jitulasek já jen reagovala na to, že jsi napsala,že covid zabíjí jen mladé ve spojení s jinou nemocí a na covid zdravý člověk nezemře. To není pravda. To že mladí lidé umírají z nejrůznějších jiných příčin nezpochybňuji,ale neřekla bych že to nikoho nevzrušuje. Jen o tom není v médiích zpráva 10x denně,ale to by bylo zas na jinou diskuzi.

jelenice_zavodnice
16. kvě 2020

@jitulasek Někdo si dal práci, to je snad první takovýto rozsáhlý dokument v češtině s odkazy na zahraniční články. Je to ale i dost jednostranně zaměřený a sesbíraný dokument, je tam všechno jen o tom, že corona virus vlastně není nebezpečný, opatření jsou zbytečná a přehnaná. Příklad, namátkově jsem šla po výrazech o kterých jsem věděla, že v textu určitě budou. V úvodu je několikrát odkaz na články se statistikami z Číny. Ale statistiky z Číny jsou často uváděné jako zavádějící a nepřesné, neví se, jak k číslům oni dospěli. Je obecně doporučováno brát tyto statistiky s rezervou. Dále, v Německu se k tomuto tématu ve všeobecnosti nejvíc vyjadřují dva hlavní epidemiologové, Drosten a Püschsel. Drosten je v tomto tématu víc opatrnější, nezlehčuje situaci a pozoruje světové dění. Naopak Püschsel je tvrdě proti opatřením a tedy hodně opak Drostena. V tomto textu je odkaz na několik článků od Püschsela ale jen jediný odkaz na článek od Drostena a to se tam vyjadřuje jen obecně k imunitě vs. corona. Dále je tam často zmiňované Švédsko a to, že epidemie tam končí. Odkaz na grafy bez zdroje. Ale podle zdroje, který využívá celý svět ke zveřejňování čísel ke covid-19, https://www.worldometers.info/coronavirus/ ty čísla ukazují něco jiného, myslím ty kumulované čísla, které jsou tam zveřejňované od začátku epidemie. A to, že tam se křivka teprve začíná zplošťovat. Ale obecně zplošťování křivky se nerovná konci epidemie, minimálně tak nám to doteď bylo prezentováno.
Takže může být klidně někdo, kdo vytvoří stejný dokument ale opačného charakteru tedy o tom, jak je tato pandemie vážná, proč jsou ty opatření tak důležité a co asi tak bude následovat. Určitě něco takového dávno existuje 😉
Prosím, neber to tak, že jsem proti těmto vyjádřením zaujatá a že stojím na druhé straně barikády, to vůbec ne, já jen v průběhu této pandemie pozoruji rozmach tvrdé mediální masáže podle toho, co se komu v danou chvíli hodí, manipulace s informacemi a zveřejňování zavádějících až klamlivých informací na nejčtenějších a snadno dostupných portálech. Jak si se k těmto projektovým stránkám dostala?

sudylichozrout
16. kvě 2020

@jitulasek Diky za link.

jitulasek
autor
16. kvě 2020

@jelenice_zavodnice V pohodě, beru to - je to opravdu jednostranně zaměřené - chtěla jsem to spíš ukázat jako protipól té paniky kolem koronaviru. Odkaz jsem zkopírovala z jiné diskuze.

babanci
16. kvě 2020

Dnes čerstvá zpráva z thajské masáže. Nikdo na mě hráběma nešel😀,jak jsem viděla srandičky na netu. Masérka měla štít. Když mi masírovala hlavu,funěla na mě spodem víc než jindy bez štítu.

marcicek84
16. kvě 2020

@babanci ty stity jsou opravdu blbina...🤦🏻‍♀️😂

marcicek84
16. kvě 2020

@babanci jinak ta Italie se nskonec ooravdu otevre a vypads to,ze padnou vsude i zdravotni testy,uvidime zda bude povinnost mit test u nas pri prijezdu...

Strana