Koronavirus - už toho mám dost!
Milé dámy, nevím, jak vy, ale já už mám naší vlády plné zuby. Je mi úplně zle, jak si na současné situaci Babiš a spol. vylepšují svůj mediální obraz a omezují naši svobodu. Na Primulovy kecy jsem už alergická - nejdřív několik let uzavřené hranice, teď tvoření komunit o třech rodinách - ten se už fakt pomátl...
Zpočátku jsem se na to dívala jinak, měla jsem obavy o rizikové skupiny lidí, poctivě jsem i s dětmi nosila roušku, izolovala se, jak to šlo, smířila se s tím, že jsem na šest týdnů přišla o výdělek... brala jsem to jako nutnou daň pro obecné dobro. Ale poslední tři týdny se dějí věci, které mi už hlava nebere - např. okamžité zrušení zákazu volného pohybu - ze dne na den... Pak postupné prosakování "nevítaných" informací o tom, jak je kvůli Covidu zmrazená téměř veškerá další zdravotní péče - např. screeningy, takže ženy s bulkou v prsu hledají několik týdnů jedinou otevřenou ambulanci a utíká jim drahocenný čas. Článek zde:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvuli-rouska...
Píše zde i o vyložené škodlivosti nošen roušek u dětí a já s ní naprosto souhlasím. Ani WHO nedoporučuje plošné nošení roušek a my to máme nařízeno!
Článek zde:
https://eurozpravy.cz/domaci/zdravotnictvi/valk...
A naši papaláši si ještě dělají videjko, ve kterém se kasají, že díky rouškám jsme epidemii zvládli a že by ostatní měli následovat našeho vzoru?!
Nějak mi začalo docházet, že je něco "shnilého ve státě českém". Urputně se tady bráníme coronaviru, takže na něj u nás zemřelo méně lidí než na chřipku, ale že kvůli tomu bude za pár měsíců až let násobně více lidí umírat na rakovinu nebo nedostatečnou péči v případě jiné nemoci, o tom se moc nemluví. A že nás to vede do krize, je už teď jisté. Hodně zajímavě o tom už v březnu psal bývalý bankéř ČNB:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonom-cesko...
Nevíte, jestli neexistuje nějaká skupina, která sdílí tyto názory? Když se nás spojí hodně, tak snad už budeme slyšet.
https://nazory.aktualne.cz/udej-toho-kdo-se-lis...
Omlouvám se za délku příspěvku, ale muselo to ze mě ven, už jsem kvůli tomu včera ani nemohla spát - kde je ta svoboda, za kterou se před třiceti lety bojovalo?
Mám pár přátel z Lombardie, a zrovna teď ráno koukám na fotku hloučku lidí u venkovního baru bez roušek a s pivem...a strašně se u toho pohoršovali, že takhle se nevrátí do normálu nikdy. Takže tam je to stále při starém.
My se byli o víkendu projít do zámeckého parku a lidí tam bylo teda víc než ve městě, všude kola, u kiosku s pivem milion žíznivých.
Hlavně to pivečko a fotbal, aby bylo...bez toho...národní utrpení.
@alcar já mám pocit, že Ti, co už měli koupený pobyt v Chorvatsku, tak tam můžou jet, teda aspoň jsem to zaslechla v rádiu.
@marcicek84 jn, rouška když tam přijdeš, než si položíš ručník a kdybys šla pro občerstvení, na WC, jiné aktivity mimo koupání, třeba procházky po areálu, tak ji musíš mít. Na dece/ručníků, cestou k vodě nebo ve vodě už ne... Tak trochu nepochopitelné 😂 na souši jsi nakažlivá, ve vodě ne 😅 nechápu význam roušky v celém areálu...
Mě pobavil ten článek, jak policajti nachytali nudisty na pláži bez roušek (na puse), a ti si je museli hned nasadit. Ostatní bylo cajk :D
@priefi prostě blbost na ntou….
@marcicek84 hele, teď vážně a bez provokace. Zachytila jsi vývoj na dole v Darkove?
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/koronavirus...
Já jsem pro rozvolňování, roušky mi vadí, ale schvaluju je v obchodech atd., ale upřímně tohle na mě nepůsobí vůbec dobře. Na FB Karviná žije se ozval jeden z těch nakažených, že to do včera netušil, vesele byl v pátek v hospodě atd. A to se ozval jeden, nepochybuju o tom, že takových je spousta. Chodí po městě, cestují a vesele to šíří dál. Tak čekám, kolik lidí tu bude za dva týdny.
Jako celostátní vývoj je jedna věc, regionální situace je něco úplně jiného.
@pajula123 a kolik lidí takhle běhá o světě a bezpříznakově, ono se to šířilo i mezi horníky ve Polsku, snad tou chytrou karanténou a testováním všechny odchytají, jinak nikdo tady neřval, že do obchodu nebo do MHD to nosit nebude. Pokud kolem tebe projde nakažený horník, tak tě nenakazí a pokud nevysedáváš každý den od rána do večera v hospodě, tak asi taky nic. Problém může být práce, když to tam někdo dovleče, ale to jsem už psala, že jsou pak v karanténě všichni (to se teď stalo na dole DARKOV) a to takhle může být ještě nějaký čas, tomu se vyhnout prostě nejde...
@marcicek84 jenže tam právě všichni v karanténě nejsou. Z celkového počtu 1800 zaměstnanců testují jen 900.
@pajula123 testuji, ty, kteří se mohli nakazit, logicky pokud dělaš v administrativní budově, kde horníci nerubají, tak tam se nemáš jak nakazit, proboha, tak hygiena si toto hlídá, pochybuju, že by 700 lidí netestovali, kdyby byli rizikoví...
Řeším to hlavně kvůli tomu, že mamku mám v rizikové skupině (věk, tlak, cukrovka), bráchu též (autoimunitní nemoc, tlak), mamka půjde na operaci a já teď nevím, jestli k nim můžeme jet nebo radši ne (bydlí v jiném regionu). Vím, že mi to nikdo neřekne, ale trápí mě to.
@marcicek84 administrativa to má taky...
@pajula123 a ty si myslíš, že hygiena by si troufla některé lidi jen tak neotestovat??? jako vážně???
@marcicek84 s tebou se vážně nedá rozumně diskutovat. Mám info, že to mají i v administrativě. Nevím, jestli testují jen horníky, to z článku nevyplývá. Logicky když tam je takový problém, proč neotestuji všechny???
Nebudu to tu dál spamovat.
@pajula123 já myslím, že hygiena testuje všechny rizikové...a asi bys to měla nechat na odbornících, protože jinak se z toho zblázníš...
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/koronavirus...
Ti lidé nechodí jen do hospody, oni taky někde nakupují, cestují. Mají rodinné příslušníky, kteří pracují jinde. Spousta Karvinaku dojíždí do práce do Ostravy. Stejně tak na dole nepracují jenom Karvinaci, ale spousta lidí odjinud. Tohle není problém Karviné, to je problém celého regionu. Dle článku většina nemá příznaky.
@pajula123 MHD se roušky nosí, v obchodech taky...jak jsem psala jediný problém je zavlečení do nějakého podniku...
@marcicek84 však rouskam nevěříš...
@pajula123 nevěřím, že je rouška všehospásná. ze 100 procent tě neochrání, ale to se ví už od března, že pouze snižuje pravděpodobnost nákazy...ale zase proč mám kvůli něčemu hysterčit...víš co ti poradím, když si nejsi jistá, zda máš za někým na návštěvu do nemocnice, tak raději nechoď, abys ji neohrozila, v té nemocnici si nikoho nenechají věčně, raději si volejte před videohovory...a hlavně se zeptej na názor své mamky, co ta by si přála...
@pajula123 Darkov je průser 😉
@marcicek84 oni používají společně prostory a výtahy. Známá tam pracovala v administrativě a s horníky co chvíli jela výtahem. Takže i administrativní pracovníci se mohou nakazit. Navíc někteří vedoucí horníci docházejí do kanclů a řeší administrativu. Takže s tvrzením, že administrativní pracovník může být v klidu bych byla opatrná
@marcicek84 jo, hygiena by si troufla neotestovat, tomu věř 😂 oni dělají jen to, co musí, ne co můžou
@priefi tak je otázkou jaký bude tlak veřejnosti a zda to tam celé nebude v karanténě... je zvláštní že to mají jak čeští, tak polští horníci a v těch polských dolech se to taky šířilo jedna báseň...
@marcicek84 mi to nepřijde zvláštní. Stačil jeden jediný člověk, který to roznesl. Takže jeden na polské straně, druhý na české a už to jelo. Uzavřený prostor, spolu několik hodin, další směna přišla rovnou do zamořeného prostředí. Dokonale prostředí pro šíření.
@marcicek84 v Polsku je situace údajně horší. Ale v Polsku se to rozšířilo v dolech dřív, takže otázka, jak to bude vypadat v ČR, jsme tady "pozadu" oproti Polákům.
@priefi asi se to taky zavře, protože nebude zbytí...
@marcicek84 uvidíme. Každopádně někteří lidé začínají být kvůli tomu nervózní a někteří chtějí uvolnění... Takže tady se střetnou tyto dva tábory a to může zahánět pruserem
@priefi tak je to lokalni,hygiena by to mela podchytit,snad vsichni vedi,pokud se stykaji s nekym kdo tam delal,ze je mohl ten clovek nakazit,muzou byt nervozni zamestnanci,kteri nevedi co bude,otatni lide moc duvodu pro nervozitu nemaji,hold budou mit zrejme odstavku a karantenu a pak se uvidi co dale...
@babanci tak mi ze skolky prisel prvni pozitivni mail,ze se vsechno zvladne,hlavne pokud se dcera do skolky tesi 🙂 To prislo od jeji ucitelky,ta asi normalni bude 🙂

@alcar projedeš tam bez testu a asi po 8.6. se můžeš vrátit k nám taky bez testu a karanteny...