Křivdy z dětství. Dopustili se vaši rodiče něčeho, co nedokážete odpustit?
Dopustili se vaši rodiče něčeho, co jim nedokážete nikdy odpustit? Co vám udělali/řekli v dětství, a máte z toho třeba trauma / fóbii až do dospělosti? A čeho se zuby nehty chcete vyvarovat u svých dětí?
@gracinka7 Tak to od babičky bylo pěkně hnusný.
Mám taky křivdy od matky a patřím mezi ty, které ji to ve skutečnosti nikdy neodpustí, přiznám se ze ani nevím jak je možné některé věci odpustit. Každopádně se s matkou vídám, zjistila jsem, ze jsem si ji v hlavě rozdělila na dvě osoby, jednu tu zlou narušenou matku, kterou nenávidím už do 8let, a pak tu osobu - něco jako člena rodiny - se kterou se bavím o všedních věcech na rodinných oslavách. Při výchově se snažím být jejím opakem a rozhodne bych ji nedala dítě na hlídání. S otcem mám hezky vztah ale nikdy mu neodpustim, ze nás v tom tehdy nechal a neviděl, nepomohl....
@zelenaesmolda myslím, že za našich maminek byly tyhle metody docela běžný stejně jako fyzické tresty, vařečka, studená sprcha apod. A já si myslím, že to na ní praktikovala babička a ona to podvědomě převzala a praktikovala na nás, protože to jinak neuměla. Právě vztah s babičkou jí v některých věcech hodně ublížil, ale já ji vnímám jako milující a dobrou mámu, i když zrovna tohle úplně nezvládla.
Kdyz budeš zlobit, nebudu tě mít ráda/najdu si jinou holčičku...to je podle me neuvěřitelný rodičovský faul a ja si dávám velky pozor, aby muj syn věděl, že moje láska k němu není ničím podmíněna. A taky mi matka nikdy nevěřila. Třeba když jsem mela problémy s jedním psycho učitelem, tak mi prostě nevěřila a vždycky byla chyba na moji strane...a v neposlední řadě kdykoliv jsem se ji s něčím svěřil, tak to driv nebo později proti me využila...
@20190418 Moje máma mi taky nějak nevěřila, i když jsem jí nikdy v ničem nezalhala. Třeba když mi bylo 8 let a přišla jsem s tím že mi má do školy koupit nový sešit, tak hned podezírání že jestli nelžu, že se na to zeptá učitelky. Dodnes tomu nerozumím, na co jiného by mi asi byl sešit.
Z těch "lehčích" věcí je to například to, že se s otčímem naprosto vyžívali v tom, že mě zesměšňovali a shazovali před všemi kamarády a kluky, co jsem si kdy domu přivedla (trapné historky, fotky neuklizeneho pokojíčku, vyjmenovávání všeho, co jsem kdy posr...). Potom to, že mi nikdy nic nevysvětlila, ale pořád očekávala, že to udělám dokonale (přesně si pamatuju, jak jsem v 6letech myla nádobí, abych ji udělala radost, a když přišla, tak jsem zrovna myla teflonovou pánev hrubou stranou houbičky a ona na mě začala řvát, jestli jsem úplně blbá, že nevím že to tím zničím - ne fakt jsem v tom věku ani nevěděla, co je teflon. Jinak oblíbená hláška, když mi něco nešlo, že nemůžu být tak blbá a že to dělám naschvál, abych nemusela pracovat).
Z toho, co mě trápí víc, tak to že nechala otčíma léta, aby mě psychicky týral a nikdy nic neřekla (pokud se k němu rovnou nepřidala). Ale když se pak rozváděla a chtěla, abych šla vypovídat k soudu, tak mi to tak pěkně všechno nadiktovala (pamatovala si toho snad víc jak já). A také to, že když od nás odcházel táta, tak se mnou byl ještě poslední den venku a já pak večer mámě brečela, že nechci aby odešel (bylo mi 7let) a ona mi na to řekla, že jsem blbá, že jsem mu to měla říct a že by třeba zůstal, ale teď už je pozdě. Několik let jsem si pak vyčítala, že kdybych mu to řekla, tak by zůstal (což je samozřejmě hovadina) a že je to moje vina.
Jinak v dnešní době k ní mám lehce odtažitý vztah, ale pochybuju, že si toho kdy všimla. Vždycky mluví jen o sobě a jaká je úžasná, mě se na nic neptá.
Nejhorší je, že to někteří rodiče vůbec nevnímají, že by ublížili. Já taky nemám s mamkou dobrý vztah, spíše chladný. Jak se mi dcera narodila, bylo to peklo. Všechno jsem dělala blbě. Jinak v dětství mě neustále srovnávala se setřenicí, která byla ve všem lepší. Skoro nikdy mi nic nekoupila na oblečení, stačily obnošené věci po sestřenici. Říkala mi jako malé, že nebudu mít kamarády. Což je dodnes pravda, určitě má na to vliv i dětství. Dodnes se neumím moc otevřít lidem. Až manžel mi dodal sebevědomí.
@codal to,ze se to tak delalo driv neni omluva
@krupka3
No tvl,to je sila.Trosku to bohuzel ukazuje i na stav nasi spolecnosti kdy je tyrani deti tak nejak tolerovano a obeti jsou casto umlcovany a jeste obvinovany.Nepochopitelne.
@sasbu Přesně jak u mě. A oni si to opravdu neuvědomují, že člověku mohou ublížit i na celý život. Když už jsem s nimi někdy chtěla jemně otevřít toto téma, hned mě stopli s tím, že buď si všechno moc beru, nebo že všude je něco, a nebo naoko máma začala brečet že teda byli nejhorší rodiče na světě. Přitom jsem jim nikdy nic nevyčetla, jen jsem třeba řekla že mě dodnes mrzí to a to...
@kajalka ver tomu,ze to neni zlate ticho.Je to priserne.
@zelenaesmolda já si prostě nemyslím, že každá máma, která dala někdy svému dítěti na zadek nebo teda v mě případě s náma nemluvila, je hned narušená a odsouzeníhodná. To není omluva, myslím, že i ona ví, že to není ideální způsob řešení problémů, ale za nich to bylo normální, dělala to tak velká část rodičů z této generace (nemyslím mlčení, ale třeba to dání na zadek), stejně jako hromadu jiných věcí, které my dnes neuznáváme a děláme je jinak. Ale neřekla bych, že to z nich dělá méně milující nebo horší mámy (nemluvím o opravdovém týrání, o kterém se tu zmiňují holky, to ale není můj případ). Každá děláme chyby, teda alespoň já se nepovažuji za dokonalou mámu, i když bych si to moc přála a možná i já udělám někdy něco, za co mě jednou moje děti úplně nepochválí.
@rejalin neni tvoje matka narcis?
@codal nejsem priznivce fyzickych trestu ale jeste pochopim kdyz rodici ujedou nervy a lupne diteti pres zadek.Co ale nepochopim je vedome psychicke tyrani protoze to je vetsinou jeste horsi nez to fyzicke a kazdy kdo tvrdi,ze to na nem nenechalo nasledky a ze je to vlastne v poradku,si vubec neuvedomuje,ze ty nasledky si v sobe nese uz tim,ze mu to pripads v poradku.
@zelenaesmolda je vše u tebe ok? Protoze jako urážet tu mamky holek a davat jim nálepku psychicky narusenych po 1 zprávě teda nevím no...koukam ze v další diskuzi kde se holčina pta na rozlučku v červnu taky hned pálíš na první dobrou...
@zelenaesmolda Já jsem ale neřekla, že je to v pořádku, proto jsem i přispěla do tohodle vlákna, protože to nechci svým dětem dělat, protože mi to vadilo. Ale ne, nezanechalo to na mě následky, protože jinak byla mamka hrozně fajn, vždycky mi pomohla, vyslechla, vždycky jsem z ní cítila lásku a podporu. A vím, že mě milovala i přes to, že když na mě byla naštvaná, tak se mnou nemluvila. Ale chápu, že to na tebe třeba působí jinak, každopádně já jsem to prožila a nevnímám to tak fatálně jako ty, a mám svou mamku i přes to moc ráda, neodsuzuju ji za to, ale nic to nemění na tom, že s tím nesouhlasím a svým dětem to dělat nechci.
@zelenaesmolda Je to tak... Mrzi me, ze kdybych o necem podobnem vedela jako dospela, hned bych zasahla a pomohla... A mne nepomohl nikdo. Z toho je mi hrozne doted. Kdyz si ted, jako mama, predstavuji, jak jsem se tenkrat citila, a to uz s tim odstupem casu, kdy clovek spoustu veci zapomene, je mi fakt tezko.
@budouci_maminka
Clovek,ktery pouziva metody psychickeho tyrani pri vychove deti neni v poradku,to neni urazka,to je proste fakt.Nicmene tim potvrzujes co pisu v dalsim prispevku-a sice to,ze castokrat je obvinovano dite nebo dokonce dospely clovek,ktery o tyrani mluvi a oznaci viniky.Obet je pak naopak obvinena.Coz jsi prave udelala ty,snazis se to otocit proti me.Takze se zeptam spis ja jestli je vsechno v poradku u tebe?
@codal
Dobre,ono to puvodne vyznelo o dost hur.Pokud to na tobe nenechalo zadne nasledky a zaroven vis,ze takhle ne tak tim lip 🙂
@zelenaesmolda vnímám to opacne. Ze tu holčiny dají příspěvek, hned onalepkujes jejich rodiče. Tak si prave rikam jestli si neneses nějaké šrámy že mas tuto potrebu a proto se naopak ja ptám zda je vše v pořádku.. zvlast ve spojitosti s dalšími tvymi probihajicimi diskuzemi i na další temata
@budouci_maminka ona je @zelenaesmolda trochu ostřejší, ale dost často má i pravdu. Jen si nebere úplně servítky, což asi někdy působí drsně, ale neřekla bych, že je to způsobené traumatem, spíš mi přijde, že je taková od nátury (soudím podle jejich příspěvků) a má prostě radikálnější názory, za kterými si stojí.
Já si to neberu osobně, chápu, že ta první zpráva asi vyzněla hůř než byla myšlena. To je nebezpečí sociálních sítí.
Tedy holky, já jsem to pročetla a je mi to hrozně líto. Mrzí mě, co máte leckterá za sebou a jste hodně silné, že o tom zvládáte mluvit. Posílám lichožroutí pac a pusu všem.
@zelenaesmolda řekla bych, že téměř určitě. Už dříve jsem nad tím přemýšlela. Zrovna včera tu v jiné diskuzi někdo odkazoval na článek o narcistických matkách a dost to na ní sedělo.
@codal
Pravdu mate obe dve.Castecne jsem opravdu takova,je to moje natura a zaroven jsem bohuzel mela tu cest zit s psychopatem takze bohuzel vim o cem je psychicke tyrani,dokazu ho rozpoznat a vidim jak to nevinne zacina a jak to muze skoncit.A samozrejme jsem diky tomu jsem si o tomhle tematu dost zjistila.Bohuzel teda vim,ze co vypada kolikrat nevinne je proste strasny pruser a obzvlast co se deti tyce.
A nanestesti jsou casto tyrani navenek uzasni lide do kterych by to nikdo nerekl a obetem nikdo neveri.
@zelenaesmolda I když hned nejde o psychické týrání, tak některé křivdy mohou dětské dušičce způsobit celoživotní jizvu... A když už je to opravdu týrání, psychické nebo fyzické, pak je to fakt průšvih.

@codal nerikam,ze je psychopat ale v poradku uplne nebude pokud pouziva tyhle metody.