icon

Která politická strana podporuje manželství homosexuálních párů?

27. zář 2021

Dobrý den. Prosím máte někdo přehled, která politická strana podporuje manželství homosexuálních párů? Děkuji.

Strana
z4
odula
28. zář 2021

tak, když opomenu nějakej náboženskej rozměr manželství (kterej může být sekulární společnosti ukradenej, a je to tak i dobře), tak manželství jako instituce - sociální - mělo výlučný postavení proto, že zajišťovalo životnost společnosti. Zajišťovalo možnost plození bez nežádoucího křížení řekněme (zákaz snatku mezi blizkyma pribuznýma), zajistovalo zvysenou plodnost zen diky stabilnimu zazemi (o potomky bude postarano, protoze muz nebude plodit kudy chodi - nebo aspon ne tak snadno - a nebude rozptylovat zdroje). Takze funkce manzelství jako spojeni muze a zeny mela funkci predevsim socialni - krom vytvareni nejakych silnych vztahu a socialni podpory ve statnim zrizeni kde zadna centralizovala podpora neexistovala, tak taky samozrejme pokracovani spolecnosti skrze plozeni potomstva. Soucasna spolecnost se meni, struktura rodiny se meni (atomizuje se), podporu clenu rodiny prejima stat, diky umelymu oplodneni a surogatnimu materstvi uz neni klasicky manzelstvi potreba ani k jedny ze svych původnich funkcí. takže ačkoliv se svazkama homosexuálních párů nesouhlasím, musím uznat že lpění na terminologii (co nazveme manželstvím a co ne) nedává v součanosti moc smysl. O to překvapivější je, že lgbt aktivistum tolik záleží na oficiálním předefinování pojmu 😨 ALE - co je podlě mě větší problém než to, jestli homosexuálové mohou nebo nemohou uzavřít "manželství" - at už je to cokoliv - je způsob vedení veřejný diskuse (nejen) o tomto. Nemoznost konstruktivni kritiky a diskuse- jak homosexuality treba, tak i homosexualnich svazku, genderu, transgenderu, kdy se pouhy vyjadreni nesouhlasu nebo kritiky povazuje za "hate". tohle vede k demagogii, degeneraci mysleni a totalitarismu. a to je zly. Ne to ze se spolecnost meni. To ze se o tom nesmi diskutovat.

drep
28. zář 2021

@hasara33 v podstatě jo. Kdo přijde a sám se prohlásí za osobu blízkou ( a vůbec nemusí argumentovat osmým kolenem), tak má ze zákona právo na informace. My nejsme detektivové a nemáme ani povinnost to zkoumat. Zároveň se držíme politiky, že pokud to aspoň trochu jde, poskytujeme informace jednomu členovi a ten je rozdistribuuje zbytku rodiny (vyjma hromadného informování pří návštěvě). Především proto, aby se maximálně předcházelo komunikačním šumům, ale samozřejmě je to i proto, že říkat totéž manželovi, pěti dětem, osmi vnoučatům a třema bratrům není časově úplně reálný. A navíc, ona řada lidí opravdu nemá nikoho, než “osobu blízkou” v podobě sousedky nebo hůř třeba jen sociální pracovnice. Což je teda smutný.

zrzinda
28. zář 2021

@esmeralda11 Šmankote, to ne, takhle jsem to nemyslela. Blbě to vyznělo! 😊 Samozřejmě to není hlavní a jedine kritérium. Ale přiznejme si, ze ani jedna ze stran/koalic není úplně stoprocentně skvela. Na každém se dá najít pro a proti. A u teto koalice mi ta “pro” převažují, proto je budu volit. Ale ano, přiznávám, ze ne se vsim souhlasím.
U mě to bylo jednoduché - pir+stan nebo spolu, žádná jiná strana pro mě není volitelná. Ale po výrocích Jurečky jsem se definitivně rozhodla.
Omlouvám se za špatnou formulaci 🙏

izz76
28. zář 2021

@zrzinda A jaké výroky měl Jurečka.. Já osobně poprvé moc nevím koho volit, ale piráty urctine ne, ti mají hrozné komunistické názory.

klokanka31
28. zář 2021

@izz76 Oni i zelení, děti aby od dvou let měly jisté místo ve školce, postupně by to snižovali od jednoho roku...🤦

zrzinda
28. zář 2021

@izz76 “Když na sklonku minulého týdne předseda KDU-ČSL a jeden ze tří lídrů koalice Spolu Marian Jurečka v podcastu Deníku N připustil, že jednání o budoucí vládě může ztroskotat na tématu manželství pro stejnopohlavní páry, spustil vlnu reakcí. Prohlásil, že pokud budou lidovci v rámci koalice Spolu po volbách jednat o vládě s Piráty a starosty, budou požadovat záruky, že taková vláda neschválí manželství pro stejnopohlavní páry. A pokud by kabinet něco takového schválil, vládní koalice by skončila.”

Jo, mají komunistické názory, ale pořád je to pro mě (a cele moje okolí) nejprijatelnejsi volba.
Komunisti, Okamura i Babis jsou pro mě absolutně nevolitelní a ve Spolu mám problém s Lidovcema i Ods 😔
Jako říkám si, ze hůř než je teď, už určitě nebude, takže lepší Piráti než Kobliháč 😊

drep
28. zář 2021

@klokanka31 a to je problém přesně v čem? Nikdo tě přeci nenutí to místo využít a to že ty to nepotřebuješ neznamená, že by to spoustě jiných rodin nepomohlo.

luciina
28. zář 2021

Tak mně jde o slovo manželství ☺ jsem pro ať mají "výhody a nevýhody" jako muž a žena v manželství, ale ať se to nazývá jinak.

zrzinda
28. zář 2021

@luciina Nedělá to pak z homosexuálů občany druhé kategorie? Mě přijde, ze ano. Manželství je manželství a je přeci jedno, jestli si Franta vezme Evu nebo Pepu, ne? 😊

alilali
28. zář 2021

@zrzinda 😳 Vážně budete volit stranu se kterou souhlasíte jen v jednom bodě? To je šílený....

korin
28. zář 2021

@zrzinda Osobně mi na tom slovu nesejde, zrovna s tímto problém nemám, nicméně chápu, že to někteří mají jinak. Nemusí jít přece o druhou kategorii, ale o jinou kategorii. Protože to přece poněkud jiné je.

zrzinda
28. zář 2021

@alilali Kouknete trochu níž, vysvetlila jsem to 😊 Ten první komentář jsem napsala špatně 😊

klokanka31
28. zář 2021

@drep To sice jo, ale kde je psané že by to nakonec nezavedli povinně? Jako za komunistů, dítě do jeslí a ženský do práce.

elvira
28. zář 2021

Jak, čtu, tak někoho pohoršuje, že jsou lidi, kteří hodí hlas straně na základě jedné skutečnosti - podpory stejnopohlavních "sňatků" či jak se to jmenuje...
Já se tomu nedivím - v okolí vidím pořád dokola totéž v bledě růžovém.
Někdo volí pro tři stovky, někdo proto, že zakáže povinné očkování proti covidu, někdo, že slibuje nula imigrantů...
Ve finále je to jedno, jsou to vesměs kecy v kleci a po volbách si ani nevzpomenou.

izz76
28. zář 2021

@zrzinda Pro mě jsou ve volbách potřeby homosexuální nepodstatné, je mi to jedno. Myslím, že v dnešní době je nikdo nijak neomezuje, nechápu proc se to vlastně pořád řeší a je z toho takové velké téma. Nic proti homosexualum nemám, nějaké i znám a je zajímavé, že ty co znám žádný problém nemají.

somalicats
29. zář 2021

@klokanka31 Ani za komančů to nebylo povinné, jen to byla společenská norma.

luciina
29. zář 2021

@zrzinda nedělá, prostě manželství je muž+žena a registrace muž+muž a žena+žena a pak všechno stejný.

evik19
29. zář 2021

Možnost stejnopohlavního manzelstvi prosazují také Zelení. Ačkoliv jsem heterosexuální, tak je to pro mě jedno z nejdůležitějších témat letošních voleb.

sahrazad1
29. zář 2021

Doufám , ze toto neschválí . Ať si mají 4% stejná práva , stejně možnosti , možná i adopci děti , ale ať tomu svazku neříkají manželství . Manželství je vyhrazeno pro sňatek muže a ženy . Nikdo nemůže mít všechno , gayové třeba dítě , někdy ani manželský par mít dítě nemůže . Navíc mi přijde absurdní , aby se většina prizpusobovala menšině . Sílne mi připomínají cikány , ty taky jen řvou řvou a řvou . Tohle je to samy , samy Praque Pride , prostor v mediich , knihy ve školách , porady v televizi . Ne , homosexualita není normální a ani nebude .

klokanka31
29. zář 2021

@sahrazad1 Souhlasím s tebou skoro ve všem. Až na ty romy. Ne všichni jsou stejní, i když jsem si to kdysi myslela. Máme takové sousedy, a jsou slušnější než mnozí bílí. Chodí do práce, jsou slušní, hezky oblečení, když něco potřebujeme tak hned pomůžou, máme je téměř jako přátele.

sahrazad1
29. zář 2021

@klokanka31 ale jo , taky takové znám . Jenže je to mezi nimi menšina .

zuzineckah
29. zář 2021

@izz76 no stejné jako manželství to není ani omylem. Registrované partnerství nemá v podstatě žádnou oporu. Ovlivňuje to dědictví, vdovství a další věci, kdy prostě tito partneři nemají stejnou pozici jako manželé, ani když si uspořádají veselku. Ten sňatek u nás není právně platný, je jen symbolický.

zuzineckah
29. zář 2021

@sahrazad1 jak se většina přizpůsobí menšině, když se zlegalizují sňatky leseb a gayů? To by mě zajímalo... Páč osobně v tom žádnou svou újmu nepociťuji a ani objektivně ji nikde nevidím. Krom zachlazených názorů. Ale třeba mi to objasníš...

sahrazad1
29. zář 2021

@zuzineckah objasním velmi rada . Doba je úplně sílena , máme 90 pohlaví , nebinarni osoby , transky , absurdní rasovou korektnost , migranty, i politika se do toho mícha . Do toho homosexuálové a jejich práva . V době , která je tak silena , je důležitá stabilita a připomínaní našich tradičních hodnot . Protože naše společnost stojí tisíciletí na křesťanských hodnotách , a ty nabývají na významu . Nechci tady islámskou českou republiku , ani aby se moje děti učili o uchylnych transsexualech , o možnostech surogantniho mateřství . Kam jsme se to dostali ? Hrajeme si na Bohy ? Myslíme , ze můžeme všechno ? Každý má právo na všechno ? Nemá . A já vnímám potřebu tu normalnost , nebo už jen zbytky normalnosti , chránit co nejvíce to půjde . Doba se mění , společnost se posouvá , ale ne k lepšímu .

zuzineckah
29. zář 2021

@sahrazad1 nepleť do toho Islám, migranty, ani 90 pohlaví, stejně tak křesťanství (to je taky pro někoho fuj), přestaň papouškovat Okamuru a zkus mi vysvětlit jak se většina přizpůsobí menšině tím, že se schválí sňatky lidí stejného pohlaví. Jak tě to ovlivní? Konkrétně.

mamikry
29. zář 2021

@sahrazad1 Pardon, nechtela jsem do tehle debaty vubec vstupovat, ale tohle mi neda. Jak si, prosim, predstavujete tu tradicni krestanskou spolecnost a jeji hodnoty? Pokud bychom totiz puntickarsky vychazeli z krestanskych hodnot, tak nase spolecnost je jim v tuhle chvile na mile daleko. Pokud z nejakeho etickeho pojeti a norem ve spolecnosti, tak ty se neustale promenuji, coz je prirozeny proces, navic homosexualni svazky jim, dle meho nazoru, nijak neodporuji. Pokud pujdeme az na dren, pak, cituji: "Ježíš jako zásadní autorita křesťanské etiky cíleně překračuje hranice tehdejší morálky, navazuje blízké vztahy s lidmi stojícími na okraji společnosti. Šíří lásku a porozumění pro ty, kteří byli z etnických, ekonomických nebo jiných důvodů považováni za druhořadé."

klokanka31
29. zář 2021

@sahrazad1 Opravdu je to šílená doba, lidi magoří. My ve vzdálenějším příbuzenstvu máme kluka, co se nechal přeoperovat na ženskou. Co dodat. Lidem začíná chybět mozek.

sahrazad1
29. zář 2021

@zuzineckah ty to vážně nevidíš ? V kontextu se vším jmenovaným ? Společnost upadá , řítí se do záhuby . Jak skončily velké světové civilizace ? Postupným úpadkem …. Který nenapadne začíná . Poslechni si Cilka , když nevěříš mě .

sahrazad1
29. zář 2021

@mamikry hele, jsou to hodnoty , na kterých stojíme . Ano , společnost upadá a boří se do toho bahna čím dal víc . A proto je důležité zkusit zachránit aspoň to málo , co zbývá . . P.s. Okamuru fakt nemám rada , je to populista . Navíc nesympaticky . Václav Cilek, toho si holky poslechnete .

sahrazad1
29. zář 2021

@mamikry ještě k Ježíšovi , ano , chodil k spodině , protože ta je třeba zachránit . A taky jim říkal , Jdi a už nehres…

Strana
z4