icon

Kupujete dětem poníky? Diskuse pro maminky "koňařky"

tereza0111
21. kvě 2024

Ahoj, jste tu maminky samy konarky nebo vase deti miluji kone? Mam strasne dilema, jestli dceri (8 let) koupit ponika a potrebovala bych nahled nekoho, kdo treba - koupil diteti ponika :D Konsti lide co mam kolem sebe nejsou v tomhle pripade nestranni, tak moc nevim kam se obratit..

Strana
z2
journals
1. črc 2024

@lilian2111 takový poník může být v půlce života. 17 není málo, ale ani moc. Spíš záleží jaké budou do budoucna priority rodiny a holčiny.

mabs
1. črc 2024

@tereza0111 tak super. Ať to jde dobře i nadále.

cherie24
30. zář 2024

@tereza0111 ahoj, tak jak jste po delší době spokojení s poníkem? Je to celkem sranda, psala jsem, že bych do toho nešla, ale vlastně jsme nakonec ve stejné situaci. 😄 Zrušili nám kroužek pro děti, široko daleko nic jiného, všechno hrozně daleko nebo obsazené a pán nám nabídl prodej poníka pod cenou. No, nebudu lhát, přemýšlím o to už několik dní ve dne i v noci. 🙈

tereza0111
autor
1. říj 2024

@cherie24 😂😂 Clovek mini, chova se zodpovedne, planuje - a najednou do toho situace hodi vidle, co? :D
Heled samozrejme maji pravdu i vsichni co rikaji, ze je to jeste kratce, ale jsem moc rada, ze ho mame a nelituju fakt ani trochu
Nade vse bych postavila kvalitu ponika, ze je to vazne neskutecne hodny pan profesor, ale zaroven vice nez plny elanu
1/ "primarni" dite pro ktere byl porizen to porad strasne bavi. Udelala s nim za toho neceleho pul roku velky jezdecky pokrok, nemusi se bat, nikde ji nenecha, krasne odstranila chyby, ktere byly dany tim, ze skolni ponik byl potvorak

a ted si nekdo vzpomnel a prisel z postele, ze nema ukol z matiky, tak ti to dopisu zitra

tereza0111
autor
2. říj 2024

@cherie24 Taaakze si to dopisu :D
Znate toho ponika jakou ma povahu? U nas je povaha alfou a omegou. Co jsem hodne resila byly prazdniny, ktere uz byly naplanovane, vetsinou mimo domov a ted co s ponikem. Nebyl problem, nas je vysoky (148 kvh), takze drobnejsi holky co maji ve staji svoje kone se velmi ochotne prihlasili, ze ponika budou jezdit, takze problem obavy aby dlouho nestal se vyresil
Velke plus - dcera se snazi. Meli jsme pri porizeni dohodu jak bude fungovat ve skole a drzi to. Slibila kazdy den delat "duolingo" a dela ho, vzorne dela ukoly (minuly rok to byl boj, je dost nestudijni typ), snazi se.
Necekane plus - musi si resit veci sama. Takove detaily, jakoze poprosi pani ucitelku aby mohla 1x tydne z posledni hodiny (hudebka, nic zasadniho!) o minutku driv, aby byla prvni na obede a stihla trenink, ktery ji zacina tak, ze to mame jen tak tak. Nebo celkove, ze si hlida cas, ze kdyz ma trenink musi sebou hazet a ne se nekde zapovidat.
Pusobi to jako detail, ale u ni je to neco. Je extremne nesmela, nekoupi si sama ani zmrzlinu, ale pro jezdeni se prekona.
Ted budou u nas ve staji zavody, odhodlala se zeptat trenerky, jestli by je uz mohla zkusit. Pro nekoho detail, pro ni velky vykon a jsem strasne rada, ze diky tomu, ze chce se takhle prekonava
Co jsem nejvic resila byl vek, bala jsem se, zez 17 je hodne a uz budeme jen platit veterinare. Prestoze ma artrozu dle rtg tak ani jednou nezakulhal, je mu viditelne dobre. I kdyby se nedej buh neco stalo tak tech penez na koupi litovat nebudu, protoze dceru neskutecne posunul. Muze na nem zlepsovat sed skakanim bez otezi s rozpazenyma rukama i bez sedla, nemusime se u toho bat, ze by udelal cokoili.. Plne ukaze kdy dela neco blbe a kdy to udela dobre - jak dela "vsechno" (alespon beznou cast veci :D) dobre, konik jde nadherne podsazeny, pracuje hrbetem. Jak napr. zvedne ruku (neklidna ruka je ted jeji nejvetsi boj), okamzite je to na nem videt. Stejne jako je na nem hned videt kdyz na kruhu sidi vnitrni, ale je i hned videt, kdyz to udela dobre - to je k nezaplaceni. Neni to o zadnych vymluvach, ze to preci dela spravne a nefunguje to . Uz i ona sama vi, ze jeji Cukrik reaguje jak udela veci spravne (takhle se ji treba ze zecatku stavalo, ze ji na kruhu ve cvlalu porad preskakoval protoze tam nenapadne sudlala vnejsi nohou ... nikdo to moc nevedel, puvodnimu ponikovi to bylo burt a nereagoval na nic 😅
Vytvari si s nim krasny vztah, uci se i jine veci nez jezdeni, chodi s nim na prochazky na ruce, past si ho a naucila ho davat pusinky 😂
Uci se na nem jezdit nejmladsi (cerstve petileta) a je to zcela bezpecne. Kdyz se v pracovnim klusu zacala vysypavat ze sedla, tak v klidu zastavil a pockal, az se vysape zpatky do bezpecne pozice...

Nevyhody - tou zjevnou jsou finance, ale s tim clovek u koni musi pocitat vzdycky. Je to balik, o tom zadna..
Cas .. chce za nim vzorne denne, staj je 20 minut autem od domova, autobus tam od nas nijak prijatelne nejezdi :/ Mam dost obavy, ze jsou na tom trochu bity ostatni deti :( Tohle si porad jeste sede, hledam funcni model. Bud tam s ni zustanu a pak je to cca na 2 hodiny, spis vic + cesta. Kdyz ma trenink tak odjezdim svoji kobylu, to je fajn. Ale chce se mu jeste pak venovat, na to uz cas moc neni... Nebo trenink nema a trenuju ji ja, samotnou ji nechavam max 2x tydne. Ale to si zas neodjezdim ja, ze sedle jsem zjistila ze mi to nejde, ze jen stejne stojim na koni uprostred jizdarny...

Nebo ji tam jen hodim a o nekolik hodin pozdeji vyzvednu. To jsem ale pomalu taxikar na plny uvazek. Ale zas ma pak cas se mu venovat, tohle je nejvetsi boj
Ale porad je zaver - jsem za nej moc rada 🙂

Strana
z2