icon

Lockdown. Jaký je váš názor?

31. říj 2020

Jaký máte názor na tvrdý lockdown? Já sice nejsem jeho úplným příznivcem, ale na druhé straně, protože stejně bude muset přijít tak jako tak, byla bych pro, aby se zavedl co nejdříve. Využít i toho, že stejně jsou školy a jiné služby zavřené - takhle děti nenastoupí ani po tom 20.11., přibude zbytečně spousta nemocných a mrtvých a nakonec padne i zdravotnictví. S ekonomikou to pak také bude horší. Jak řekl Kubek, tahle opatření co jsou, měla být už před měsícem, teď už nás bohužel nezachrání.
Omlouvám se, pokud tu taková diskuze už je a založila jsem novou (nečtu všechny diskuze)

alcar
1. lis 2020

@marketa11112 ano, treba jsem tim slabym jedincem ja. Treba umru. A? Treba umru za dva roky na rakovinu. Budu figurovat v nejakych statistikach “jen” s nadorem? Kazdy muze byt tim slabym jedincem. Jsou ruzne nemoci, ktere predcasne ukoncuji zivot. A hnusne nemoci! Horsi, nez covid! A v mnohem vetsi mire, nez covid!
Nekdo nechce, aby umrela jejich 80 leta babicka...na covid. Protoze bez covidu by zila jeste dalsich 12 let. Ale kdyz umre na rakovinu, tak co? I bez rakoviny by treba umrela za dalsich 12 let. Jo, jen by to nebyl TEN covid. To nejak zkousneme a nemusime o tom psat a ani kvuli tomu zavirat skoly.

marcicek84
1. lis 2020

@alcar oni totiz nekteri mysli,ze jsou nesmrtelni,jen ten covid vsem zkracuje zivot 🤦🏻‍♀️je jasne,ze clovek v duchovem veku nevi,kdy se objevi nejaka vaznejsi nemoc,ktera ukonci jeho zivot.. ale presto se vynasi,ze jen covid lidem zkracuje zivot o 10 let...

alcar
1. lis 2020

@78marcela takze stridani distancni a prezencni vyuky po dobu dalsich dvou let je pro tebe ok? Myslis, ze s tim budou ok i rodice a deti? Ucitele tedy zjevne ano. 🤔

elencze
1. lis 2020

@rosalline "nepřeháním" já, ale lidi, co tomu rozumí více. Je to parafráze odborných studií, které teď na toto téma vznikají. A asi se shodneme, že za normálních okolností nejsou učni za školou čtvrt roku a v počtu 33 %. Jako člověk, kterému pošlou předčasně do hrobu mámu (a to zřejmě po nehezkém scénáři s demencí atd., který mohl klidně ještě 10 let počkat) zaškrcení zdravotní péče na jaře, kdy tady ani žádná vlna nebyla, prostě budu těžko tleskat tomu, jak chráníme někoho na úkor jiných, protože i ta opatření teď prostě nejsou zadarmo.

sudylichozrout
1. lis 2020

@elencze Vidim to uplne stejne.

krtcice
1. lis 2020

@klea81 ano, ale i ve škole jim to učitelka vysvětluje. Nové učivo probírají hromadně na interaktivní tabuli. Doma na to koukám jak tele a nevím co jí k tomu říct.

78marcela
1. lis 2020

@rosalline souhlasím s každým slovem. Řemeslníci nejsou, chybí,..třeba jich takto bude víc a budou se mít líp než my vysokoškoláci.

rosalline
1. lis 2020

@elencze co nepřeháníš? Že primárně jsou potřeba vyšší pozice?
Pravda, kdyby na jaře nebyla tak přísná opatření, lidi by nedrželi dojemně pospolu , bYchom byli dostatečně poučení a pro tento podzim a nepodcenili covid ...
Za maminku upřímnou soustrast...asi být na tvém místě, proklínala bych to také...
Já v dubnu absolvovala mamograf, CT, magnetickou rezonanci i následnou operaci.... u tenkrát udělali lékaři maximum, aby mi pomohli...
popravdě mohou vznikat studie jaké je libo... jsou jistě potřeba, ale nyní je potřeba omezit sociální kontakty.....
a když Češi nemají v sobě natolik moudrosti a disciplíny, tak je potřeba bič... víte, kdyby to bylo jen v ČR , ale postupně se zavírají i ostatní státy...a věřím, že to není jen plezír politiků..

78marcela
1. lis 2020

@alcar
Je to za mě ok v situaci, pokud tím někomu (a třeba i sobě nebo někomu z mojí rodiny) zachránim život.

sudylichozrout
1. lis 2020

@78marcela To je chybna uvaha. Pokud budouci remeslnik, ktery je ted na ucnaku, nema praxi, bude umet uplne prdlajs a rozhodne nebhde mit cesticku umetenou k zlate remeslne kolebce. A pokud dite, ktere kvuli zavrene skole nezvladne prijimacky na stredni a bude muset na ucnak, tak tam pravdepidobne totalne zahnije.

sudylichozrout
1. lis 2020

@rosalline Potrebne jsou vsechny oory a vsechy stupne vzdelani. Ale ver tomu, ze nekterym detem tohle hodne stizi cestu za tim, co si vytycili.

78marcela
1. lis 2020

@sudylichozrout jo, to jsem psala už na předchozí straně, že u učňovských škol je to problém.
A pokud dítě neudělá přijímačky na střední..proč by neudělalo, podmínky mají všichni stejní, zavřený školy jsou pro všechny.

sudylichozrout
1. lis 2020

@78marcela Protoze nekde ta online vyuka jede lepe a nekde hure. A protoze s nekym se rodice zvladnou doma ucit lepe a s nekym hure. To, ze jsou zavrene skoly, se nerova tomu, ue maji vsichni stejne podminky. Ted si nemuzes vzit ani doucovani, tem detem to proste bude chybet a nekterym, ktere by prijimacky zvladly pri bezne vyuce, je nedaji. Neni to fer.

alcar
1. lis 2020

@78marcela to je strasne alibisticke. Ty vidis jen samu sebe anejake imaginarni jedince (neviditelnou spolecnost). Ale budu uprimna. Ty svym jednanim nezachranis zivot nikomu. Kdo ma umrit, ten umre. Kdo ma umrit a ten neumre, toho zachrani uplne nekdo jiny. Ty tim, ze vyucujes par zacku online opravdu nikomu nepomuzes. Jen napomuzes nechtene selekci na schopne a neschopne zaky (dle tvych slov). A tim vlastne nekomu zivot naopak totalne pohrbis. Sorry... 🤷‍♀️

elencze
1. lis 2020

@rosalline ono tady nejde ani tak o řemeslníky, ty samozřejmě potřebujeme všichni, ale ti šikovní nevzejdou z těch, kteří se teď ulívají. Jde spíš o to, že přibude lidí, kteří nezvládnou s tímhle dodělat ani ten učňák nebo ho prolezou s odřenýma ušima, a skončí v montovnách, kde budou vzhledem k automatizaci a robotizaci tou nejohroženější skupinou. Nebo by měli na to, jít v 15 na střední obor s maturitou a v 19 jít na VŠ, ale takhle zbytečně nedostanou šanci. Už dnes je nejčastější profil člověka na úřadu práce vyučený cukrář. On ne každý, kdo jde na učňák, se totiž věnuje zmíněným řemeslům, spíš nám můžou přibýt zástupy už dnes obtížně uplatnitelných číšníků, kadeřnic, kosmetiček, cukrářů a cukrářek apod., kterých z těch škol odchází mnohem více, než je poptávka.

rosalline
1. lis 2020

@sudylichozrout i úroveň vzdělání se v průběhu věků měnila.. jsem si jistá, že to zvládnou... jak jsem psala, člověk se umí výjimečně adaptovat...
Nemá asi smysl polemizovat o tom, že pro rodiče je to stresující... pro děti méně...ale čím dříve se dostane situace pod kontrolu tím lépe při všechny... já jsem tedy zastánce opravdu tvrdých opatření i postihů....

alcar
1. lis 2020

@rosalline muzu se zeptat, v jakem odvetvi pracujes?

inkheart
1. lis 2020

@alcar Přijde mi zvláštní, jak rychle posíláš "slabé" (ve smylu zdraví, imunity...) do hrobu, ale strašně se rozhořčuješ nad osudem "slabších" dětí co se týče intelektu. Trošku ironie, nemyslíš? Zajímalo by mě, proč tě jedna z těchto kategorií "slabých" jedinců nezajímá a druhá ano.

alcar
1. lis 2020

@inkheart to je jednoduche. Protoze procenta “postizenych” stran jsou jasna. 😉 Tedy aspon za me a proto mam tento nazor.

rosalline
1. lis 2020

@elencze opravdu nepotřebují takové zastání.... vykrystalizují se, tato situace je poučením pro všechny... lze je vychovávat, jděte do školy, tím, že budete množit vir , vám se nic nestane, umřou jen slabí a obézní a vůbec je jich menšina, nezáleží na tom...nevychováme z nich sobce?

Nebo spíš přístup, teď se omezíme, ale vir porazíme ... společnou prací nad osudem zvítězíme? .)

rosalline
1. lis 2020

@alcar proč?

alcar
1. lis 2020

@rosalline protoze me to zajima. 😃

“Ted se omezime”.... jo, tak trochu na minimalne tri roky se omezime. Nebo na tri roky rovnou zkrachujeme, pak budeme platit vetsi dane, nez je nas plat. Ale mozna se z toho za 20 let vyhrabé. No...nase deti uz asi nikdy. Hlavne, jak zachranime cely svet. Houbeles...

rosalline
1. lis 2020

@alcar v kontextu? Že se mě očividně covid nedokl? Nebo v kontextu, že tématu nerozumím? 😃

alcar
1. lis 2020

@rosalline ocividne se te zadne spolecenske ani financni ujmy netykaji.

rosalline
1. lis 2020

@alcar minimálně naučíme děti, že na každém životě záleží ;)
Je třeba si taky uvědomit, že i ve vzdálené minulosti byla úroveň vzdělání jiná ... a lidi žili... že relativně nedávno jsme žili v totalitním režimu a lidi se smáli, pracovali.. vzdělávali se....
Z této krize se vyhrabeme ... a škodyna mozku to dětem nenechá....

sudylichozrout
1. lis 2020

@rosalline Rozumim, respektuji, ale nesouhlasim 🙂

alcar
1. lis 2020

@rosalline jo, lidi pracovali a vzdelavali se. To je asi ta hlavni myslenka.

rosalline
1. lis 2020

@alcar ale týkají, protože nemůžu navštívit své rodiče... protože s jedním dítkem nemůžu do společnosti ostatních dětí, že mám omezené kontakty s dospělou dcerou....... ale tohle je nic... proti tomu, co prožívají zdravotníci ... hanba by mě fackovala, kdybych si na to stěžovala....

rosalline
1. lis 2020

@alcar ano, tak například taková vysoká škola ekonomická by se bývala mohla jmenovat vysoká škola politická , marxismus leninismus hlavní předmět ...😃... jde o tu úroveň... v téhle době ( nemyslím zrovna nyní v době covidové) jsme se měli fantasticky....
Je čas zapomenout jenom na sebe... zatnout zuby, omezit kontakty a vydržet... bude zase dobře... pokud tedy vir nezmutuje a nepobije půlku populace......

somalicats
1. lis 2020

@rosalline Co se toho vzdělání týče, tohle nás posune o hromadu let zpátky. Vycestovat za vzděláním do zahraničí? Nelze, ať už kvůli epidemiologické situaci, nebo později z nedostatku financí. On-line "školení" to nenahradí, minimálně ve spoustě oborů ne. Praktická výuka vázne, takže současní studenti jsou v obrovské nevýhodě - jak se asi uplatní na trhu práce, když budou muset v praxi dohánět to, co se nenaučili ve škole? A takhle by se dalo pokračovat.

Strana