icon

Má ex manžel právo mě donutit změnit příjmení?

10. lis 2021

Dobrý den, chci se optat jestli se některá z vás s tímto nesetkala. V červnu tohoto roku jsem se rozvedla, rozhodla jsem se, že si příjmení po ex manželovi nechám, ex s tím problém neměl. Nyní jsem si našla nového přítele a ex začal dělat problémy a bombarduje mě s tím, že si nepřeje, abych měla jeho příjmení a ať si ho okamžitě změním. Dokonce to chce předat pravnikovi. Myslíte, že má nějakou šanci uspět? Mě to přijde jako uhozeny, aby řešil takový kraviny, ale dělá to naschvál po tom co se dozvěděl, že mám nový vztah. Děkuji za odpovědi 🙂

veritanas
10. lis 2021

Právník nejsem, ale jsem si téměř jistá, že je to blbost..😉

elesse
10. lis 2021

Nelze, je to jen tvoje rozhodnuti

emamaira
10. lis 2021

Je to blbost, teď jsem se fakt pobavila co může ex vymyslet 😀 Pouze ty můžeš do 6 měsíců po rozvodu si dobrovolně příjmení změnit na původní.

autor
10. lis 2021

@emamaira to pravé vím, jen mě zajímalo, zdali má nějakou šanci nebo ne. Protože mě se to zda jako hrozná blbost.

jaja01k
10. lis 2021

Ne, nemá šanci uspět.

rebe
10. lis 2021

Není to "jeho" příjmení, je to prostě příjmení. Pkud teda jako už je něčí, tak je "tvoje". Buď úplně v klidu. Dokonce i kdybyste se nikdy nevzali, mohla by sis na úřadě změnit příjmení na to "jeho".

rubesovak
10. lis 2021

Donutit tei nemůže, ale pokud je to takový blb tal bych si jo asi změnila sama a dobrovolně aby mě s ním nic nespojovalo, pokud by jsme neměli děti

meronym
10. lis 2021

Hihi, to je blb. Pravni nesmysl samozrejme.

autor
10. lis 2021

@rubesovak tak chtěla jsem to udělat, ale řeším teď dost problémů a ještě si vybehavat všechny doklady kvůli nějakému příjmení se mi fakt nechce. Pro mě je to nepodstatna věc

emamaira
10. lis 2021

Ne, nemá šanci, je to úplně mimo 🙂

zelenaesmolda
10. lis 2021

@rubesovak
A ja naopak ne,uz z principu,ze si nenecham neco takoveho od nekoho diktovat.

ptule
10. lis 2021

@emamaira já si brala zpět rodné příjmení až 6 let po rozvodu a bez problémů...
Co se týče otázky : změna příjmení je pouze tvoje volba, nikdo tě k ničemu nemůže nutit.

jancazao
10. lis 2021

Nemůže tě nutit. Nikdy bych na to nepřistoupila, chci se jmenovat stejně jako naše děti.

rubesovak
10. lis 2021

To chápu mě by to taky nenapadlo, ale pokud se takhle chová tak bych s ním do budoucna nechtěla mít nic společného

inssomnia
10. lis 2021

Ještě by ses mohla znovu vdát a 'jeho' příjmení dát novému manželovi :D :D :D

pginka
18. lis 2021

To záleží jen na tobě , nemůže tě do toho nutit. A jestli se mu něco nelíbí tak ať si najde taky ženskou 😁třeba ho přestanou bavit ty naschvaly

orisek56
18. lis 2021

No je to sice blb, ale na druhou stranu já osobně, pokud bych a ním neměla děti, tak bych si ho změnila, protože mi přijde má druhou stranu i zvláštní trvat si na prijmeni a "vazby" Po člověku, kterého "nesnáším"? Toliko z opačného úhlu. Z textu není zřejmé, zda spolu máte ten největší závazek a to jsou děti, jinak mi to přijde jako vzájemná žabomyší válka.

andycr
18. lis 2021

@orisek56 moje mamka si také nechala příjemní po manželovi a děti spolu neměli. Nevidím na tom nic špatného. Nechtěla měnit doklady, řešit to v práci a všude na úřadech... Příjmení jí vyhovovalo a lidem se tak i zafixovala. To že tazatelky bývalý je blb a dokazuje si něco vyhrožováním je fakt, to že ona si příjemní změnit nechce, hlavně z praktických důvodu přeci není nic špatného. Jak píše, zprvu s tím problém neměl, štve ho že má nový vztah.

orisek56
18. lis 2021

@andycr stejně tak není nic špatného uvažovat jako já