Má smysl mít čtvrté dítě? Rady a zkušenosti!
Pěkný den,
máme doma tři krasavce, nejmladšímu jsou 2,5. Když se narodil, byla jsem si jistá, že rodím naposled. Jenže... ted na mě nějak leze zase miminkovská. Do toho se sousedům na patře narodilo mimínko a to jsou úplná muka. 😁. A co teď. Máte někdo čtyři? Je to velký mazec oproti třem? Asi do toho už nepůjdu, ale červík v hlavě hlodá.
@andelka V tomhle směru jsme měli docela štěstí. Bydlíme ve svém a nemáme žadné vedlejší závazky, takže v tom by asi problém nebyl. Máme kluky, takže po sobě dědí, co se dá. Koníčky něco stojí, ale zatím nemají žádné kde je potřeba vystroj za tisíce. A jelikož jsou na korunku, čekám, že si za chvíli vymyslí nějaký příjem sami. 😄
No 4 jsou lepší než 3 min se hlásají víc drží spolu ale finančně už je to teda mazec nám se během dneška narodí 5ka a už stoho mám vytr od dne kdy to vím na potrat bych nešla ale když vezmu že zase budou hádky protože 2 jdou vždy proti 3mu tak stoho mám hrůzu už teď i když než malá bude na takové věci dost velká nejstarší bude těžký puberťák 2ka už bude mít k první menstruaci a 3ka bude schopna být doma sama že 4kou i 5kou. No nejtěžší jsou začátky a to že si u tehu už neodpočinete
@andelka Hele nějak to jít musí. Jako vždycky by to mohlo být lepší. Ale je spousta věcí co ozelim : já nechodím na konsmetiku nebo kadeřnici a pod. V podstatě si pro sebe s mužem nic nekupujem. Ale je to naše volba. Snažíme se, aby děti měli všechno a snad se to daří. Na kroužky chdi na judo, to není tak fin.narocne. Ale přiznám, že jak u všeho za poslední roky stoupají ceny, tak někdy jsou to nervy no. Na dovolenou k moři nejezdime každý rok. (Letos jsme byli po 5letech, ale o to víc jsme si to užili). Neměnila bych. Dokud máme na základní věci a na věci pro radost pro děti, tak si myslím, že pohoda. Rezervu máme teda menší než bych ráda, to přiznávám. Nedávno nám odešlo druhé auto, tak teď to musíme zmaknout s jedním, protože před Vánoci to prostě řešit nezvládneme... Takže jen růžové to není 😅
@mamikry Pátou dceru jsem porodila ve 42 letech. Doma máme 4 (nejstarší dcera je už dospělá a nebydlí s námi), věk 10, 7, 3, 2. Za mě značka ideál při větším počtu dětí - když na to přijde, zabaví se ve stylu 2 a 2. U tří dětí mi přijde, že to třetí, pokud je věkově dál od sourozenců, mají tendenci vyčleňovat. Pokud na to máte, jděte do toho.
Já měla touhu po 4 mimču hned, co jsem porodila nejmladšího syna, protože lehký porod, naprosto nenáročné dítě. Tomu je teď 2,5 roku. Ale pořád jsem si říkala, počkej, však tě to přejde, jsi stará, je mi 37 let. Jenže, nepršelo mě to a můj muž taky pořád, kdybych ještě měla bříško... Takže teď čekám 4 a sama jsem na nás zvědavá 😁
@mamikry taky jsem to tak měla. Poslední do 36. Povedlo se těsně, třetí se narodil v 35,5. Rok předtím jsme taky o jedno miminko přišli v půlce. Za zdravé další jsem byla vděčná moc a popravdě víc už bych to nepokoušela. První jsem měla v 27, teď mi bude 40 a únavné to prostě je. Už jsme rádi,že je nejmladší trošku větší a i tak se musíme hodně přizpůsobovat, a čas na sebe máme málo.
@rnika no, auta.. máme dvě a když se to sejde, peníze jen lítají. Teď nás čeká výměna vany, to taky není za pár stovek. O prázdninách a v listopadu a prosinci neušetřim nic ( manžel trochu jo), všechno spolkne provoz a akce, narozeniny. člověk se uskromni. Ale je fakt, že když manžel nedávno říkal,že by chtěl si už taky něco konečně dopřát, tak mi to přišlo zcela pochopitelné. Od 21 pracuje, má úvěr, stará se o rodinu, šetří..Občas si dopřejeme wellness, divadlo, s dětmi motokáry, nějaké zážitky a o prázdninách bude i moře.
@andelka Však jde o to, jak to má člověk nastavené. My třeba na wellness nejezdime a ani by mě to nelákalo. V divadle jsme byli teda po hodně dlouhé době a to už mi teda chybělo, to jo, jenže to bylo i tím, že bylo pořád nějaké dítě menší a nebylo hlidani. Jak jsem psala snažíme se taky zážitky pro děti nevynechávát. Ale prostě nemusíme nikde být co týden. Ale jinak jsme rádi, že máme dům a zahradu a milujem trávit dny na zahradě, v létě máme nejraději koupání v přírodě na pískovně a to je oproti koupališti (nebo vyloženě aq.parku) taky fin. rozdíl. Prostě jde to, kdybychom byli nastavení jinak, tak samozřejmě těch dětí tolik mít nebudeme.
My mame tri, ale 4 bych brala hned (bez tehotenstvi a porodu 🙂)) Jenze jsem zacala pozdeji (31,33,36), po druhem porodu zlucnikove prihody-musela jsem si vyresit zdravi. 3 cs, takze pak uz jsem to zabalila a byla vdecna za tri zdrave deti a me. Ale velke rodiny se mi moc libi a fandim jim - proste muj sen 🙂)) Tak snad budu mit hodne vnoucat 🙂
Mně se na takové diskuse jestli ještě 3. nebo 4. dítě chce vždycky napsat: a co když to budou dvojčata? 😁.
My chtěli taky 4. (teda hlavně chlap chtěl) k tomu mladšímu ještě parťáka. Jsou z toho dvojčata, takže máme dětí 5.
Ale zvládnout se dá všechno. A člověk to žije jak to je.
Záleží jestli by sis tím 4. tu touhu po miminech uzavřela 🤔. Každopádně velké rodiny jsou super a číslem 4 to končit nemusí 🤣🤣🤣🤣
@andelka Tak to je radost. Já chtěla taky co nejdřív, ale "naštěstí" se nedařilo 😁. A dvojčata jsou sranda, čím jsou starší, tím je to lepší. My už jedny před tím máme,tak vím. Ale dobrovolně bych do toho asi nešla. Za mě třeba jsou mazec ty rodiny, jak máte vy. Kupa dětí, střídavá péče nebo jen nájezdy a odjezdy dětí na víkendy. Za mě hrozně náročný na organizaci. Ale.... když to člověk žije, tak mu to nepřijde.
Pro mě jsou 3 děti strop, jak finančně tak logisticky. Člověk by si měl naložit co unese...
@andelka my máme děti tři. Podnikáme. S 2 průměrnými platy v ČR bychom vyžili tak max 14 dní a o rezervách by se nám mohlo jen zdát.
@zuzineckah no, a ani zdaleka každý nemá 2x průměrný plat že jo.
@andelka ano. Mnoho lidí obdivuji. Člověk se prostě vždycky nějak musí prispůsobit.
@hanyzka11 to bylo skoro první na co jsem se ptala na gynde (když jsem čekala třetí ) jestli tam je jen jedno 😀 vůbec nevím co by jsme dělali s dvojčatama 🙂.
Jinak já chtěla vždycky tři a ty mám, takže tohle dilema nemám. Ale vím že kdyby se stala nehoda, tak nevím co bych udělala, do bytu 4+1 to teď máme akorát a auto máme taky komplet plný. No poctivě beru prášky ( i když moc nechci) ,tak snad žádná nehoda nebude.
@zuzineckah Průměrný plat je nějakých 40 tis.
Dvakrát průměrný plat je 80 tis, no, myslím, že nejsme chudí, ale máme 4 děti a zdaleka to neutratíme.
Nemáme hypo, maso máme vlastní stejně jako brambory a mléko.
Trvalé platby + základní potraviny, oblečení a domácí chemie jsou asi 30 tis měsíčně.
Kroužky mají děti při škole to je pár korun a jiné kroužky tady ani nejsou, nejbližší neškolní kroužek je 15km a jsem zlá matka, dětem taxikařit nebudu a ani není důvod, škola má kroužků dost a jsou kvalitně vedený.
Kdyby byla potřeba vyžijeme za daleko méně, zatím si spíš užíváme a nešetříme.
@alianan tak to není o tom, že těch 80 můžeš utratit, z toho se musí odkládat bokem na náhlé výdaje, dovolenou , provoz aut,opravy a šetřit, investovat.. Ale jak píšeš, záleží na konkrétní situaci, někdo má hypo a někdo ne, někdo má dům, někdo byt, někdo má možnost mít nějaké své jídlo, někdo všechno kupuje..

@petul32 Ja mela taky strop 35, ale uz mam za par 36 prave. Navic jsme cestou ke trem o jedno prisli v pulce tehotenstvi, tak mam strach i z toho, protoze dalsi uz by urcite nebylo, kdyby se neco nepovedlo, a nam po ztrate zachranil psychiku dalsi drobecek. Svagrova mela v mem veku prvni a je fakt, ze ma ted dost. Jako kdyz to tak ctu tady po sobe, spis se priklanim k tomu, ze dalsi nebude.