Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace
ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂
syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...
takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂
@jau Zkusila bych dát řeč přímo s ředitelkou a pokud by ani tohle nepomohlo, asi bych uvažovala o dojíždění do spc školky-pokud tam má šanci, že ho přijmou.
Já řeším něco podobného, syn je od září v klasické školce, je tam spokojený, v kolektivu fuguje dobře, jen prostě hodně špatně mluví. Učitelky si nestěžují, při nástupu jsem je informovala, ale taky se mu nikdo zvlášť nevěnuje. Dvě logopedky mi řekli, ať ho zatím nechám v klasické školce, že ho děti "potáhnou" a bude mít větší motivaci. Chci si koncem měsíce na logopedii vyžádat zprávu, jak by s ním měly ve školce pracovat. V případě dojíždění do spc školky bych to měla stejně-hodinu tam, hodinu zpátky...
@sisstin sice ano máte pravdu, ale je otázka co má kdo za problém, zda má problém to dítě nebo ty učitelky - vím že učitely jsou některé tak zaujaté, že budou vidět problém i tam kde není - dítě je mezi dětm spokojené, ale problém je v učitelkách - bohužel vycházím z vlastní zkušenosti
@kolibricek36 ja to myslela spis jako ve vztahu k diteti, nektere se proste stydi mluvit, svuj handicap si uvedomuji a skupina deti, ktery jsou na tom stejne, jim pomaha vic mluvit. Ucitele nekomentuju, to je opravdu nekdy silenost :/
Inac 1. decembra ideme do Bratislavy, pride tam MUDr. Kucera z Ciech, zanalyzuje Riskov stav a mal by mu doporucit vyzivovy doplnok karnozin. Kamaratka si po uzivani tohto pripravku vsimla u syna zmeny k lepsiemu, teda pripisuje to tomu. Som velmi zvedava, nemate s tym niektora skusenost?
@meerschweinchen Nastesti mame ucitelky ze zlata 🙂 Ale chapu, proste cloveka, ktery chce to nejlepsi pro deti pak jeden blb dokaze znechutit. Nase pani reditelka prave po takove jedne pani skolku prebrala, ucitelky z ni byli demotivovane, otrave, deti neradi chodili do skolky, ona dokazala tu skolku otocit o 360 stupnu a za to jsme ji vsichni vdecni 🙂
@girafka Taky autíčka a pak cestičky a dřevěné šablony, kterýma se vykreslují různé tvary na papír. K tomu logopedické říkanky-ty ho teda absolutně nezaujaly a kartičky na rozhýbání mluvidel jsem zatím nevybalila, to už taková hitparáda nebude 😉 Ale šablony a sešity se mu líbí, vytáhl to ještě jednou před spaním 🙂
Ahoj holky, už jsem celkem dlouho nešťastná a nevím moc co dál s mým synkem Kubikem. Teď na konci září měl 3 roky, má poruchu expresivní složky řeči, všemu rozumí, ale neumí skoro nic až na pár slov říct a zopakovat, větu ze 2 slov neřekne. Měl jít od září do školky, ale není na to vůbec zralý, přijde mě ve všem až na pohybové dovednosti pomalejší, tak půjde až od ledna. ☹
Je to moje druhé dítě, tak mám s čím srovnávat, první dcerka začala mluvit od roku a půl přirozeně, ale Kubík se právě v roce a půl zastavil a do 3 let v tom mluvení byl jen malý pokrok. ☹
Řešila jsem se to s pediatrem, logopedii, tam teď chodíme, všichni mě utěšuji, že to chce jen čas a rozmluví se, ale mě to opravdu stresuje.
Kubík mluví něco celý den, ale až na pár slov co umí říct pěkně, mu vůbec není rozumět. Kvůli té řeči je jak dvouleté a ne tříleté dítě. ☹
Bohužel nikoho v okolí neznám, kdo by takové dítě měl, o to je to horší. ☹
Máte někdo s takovým dítětem zkušenost?
@aaa Davam jen tip, kupuju holkam kazdy rok v harrachove holkam "panenku vilu" je to z chranene dilny, jen ted si vzpomenout na jmeno, ale deti to moc bavi. Je to dreveny tvar s magnetem, k tomu predkreslene na nastrihani filcy a latky, oblicej si domaluji sami, vystrihaji, nalepi a maji na lednici jako vrcholne dilo 🙂 Urcite to dela vic dilen. ALe je to neco co celkem snadno vyrobi samotne.
@janulal U nas je fo hodne podobne, syn sel do skolky az letos v necelych ctyrech letech. Za ten rok, co jsem ho nechala navic doma, udelal velky pokrok, chodil 2x tydne do mini skolky, aby si zvykl na kolektiv. S mluvenim jsme na tom taky podobne, mluvi neustale, ale rozumi mu jen nejblizsi rodina. Tvori teda vety a pridava nova slova, ale i tak je to celkem bida. Depky mivam taky, vetsinou me drzi par dni a pak je zase lip.
@aaa děkuji za odpověď, nejraději bych ho dala do školky taky až v těch jeho necelých 4 letech příští rok, ale musím do práce, tak to nepůjde. Taky to mám jak na houpačce, chvíli depka a pak je zase líp. No musím doufat, že se snad časem taky rozmluví jako ostatní děti a bude moct chodit do normální školy.
Děkuji moc za odpovědi!S ředitelkou jsou si promluvila a říkala, že zacatky jsou takove těžší než si zajedou nějaký nový školský systém, který začal platit od září a od pondělka s nim konecne trénují logopedie, ale nemam z ni dobrý pocit,tak uvidíme jak se to bude vyvíjet dál .Syn je spis extroventni povaha a nemá problém s kolektivem.naopak ho musí trochu brzdit a právě proto s nim je více prace a to je ten problém. Jinak do školky se těší a libi se mu tam...kdyby ne,tak jde hned do jiné! !!nejhorší je,že má problém jen s mluvením a jinak je spíše napřed a zvládá všechno v pohodě.Plave,jezdí na kole a i krasne zvládá motoriku.Kreslit se mu moc nechce.Takze není ani jistě jestli je to expresní vývojova dysfazii a bez přesne diagnózy ho asi do logo třídy nevezmou....je to začarovaný kruh a během na dlouhou trať, ale co na děláme! Jsou to naše zlatíčka....
@janulal já to měla se synem podobné, ve 3 letech používal pár slov (desítky) a spojoval tak dvě. "táta pápá" jako že táta odchází či je pryč a pod. Rozumět mu také bylo velmi špatně. Navíc moc mluvit nechtěl, když slyšel, že to neříká správně. Starší dcera od dvou let vyprávěla v souvětích a on toto. Vše ostatní zvládal v pohodě, jen skoro vůbec nekreslil, to ho také nebralo. Ve školce ho učitelky chválily, jak je strašně šikovný. Šel tedy do školky přesně ve 3 letech(měl tam už ségru) a tam se trochu rozmluvil, ale pak zase stagnace...jde to ve skokách. Od 4 let objednán na logopedii, od 4,5 chodíme, ale jde to šíleně pomalu. V 5,5 mu v PPP diagnostikovali pouze opožděný vývoj řeči. Teď je mu 7, začal chodit do školy a stále pilujeme všechny sykavky, a R a Ř mu zatím chybí.
Ve 4, ne v 5, preklep...
@janulal ja mam tiez chalpca, ktory ma rec na urovni dvoch rokov, ale moj ma uz styri roky. My vidime posun vo vsetkyc oblastiach okrem tej reci. Vsetko ide svojim tempom, aj ked pomalsie, len ta rec stale stagnuje. Kazde dieta je ale specificky pripad. Dnes som volala s jednou logopedickou, ktoru mi doporucovali, bohuzial ma plano, vedela by nas dat az na marec a ktomu je to uz starsia pani... no ako prvu pomoc mi doporucila Dologran s jodom, u vas v Cechach to ze vraj nie je problem zohnat a este panensky slnecnicovy olej. My to vyskusame a uvidime, bodaj by to pomohlo. Uz ozaj skusame vsetko...
nedávno jsem se nechala přemluvit a se synem jsme byli na "cvičení pro matky s dětmi". Dobrý nápad, ale malý se vůbec nechytal - chodil si sám, zkoumal balony a kruhy a nářadí kolem, sem tam někoho pohladil, spíš si jel podle svého. Lektorka z něj byla na prášky, hned ho přeřadila do jiné skupiny, že tam to bude lepší. Takže už nebyl s batolaty, ale s 1,5 ročními dětmi. Žádná změna - jen tam byly 2 děti, které byly jako on 😀 Takže jsem to shrnula s tím, že na to prostě není...říkanky ho nezajímaly, ani písničky, spíš jen stál a koukal, co ostatní dělají...
Raději si zkoumá různé interaktivní knížky, staví si komín nebo rabuší v kuchyni, když vařím...Podle lektorky má náběh na hyperaktivitu, nesouhlasím.
@zerog ja volila logo tridu v Montessori MS (byla i nase spadova) a nelituju. Max 15 deti ve tride, logopece, pomucky a hlavne chapave ucitelky. Syn mel potize s motorikou, takze i sebeobsluhou, uzkostny atd. Tam nic nebyl problem. Volila bych dle povahy ditete, hodne deti s vd dava klasickou tridu. Ja bych si syna v klasicke tride umela predstavit tak od 6 let az.
@pajjulinkaa mame to podobne

@zuzihonzi Jo negativismus, toho jsme si užili měrou vrchovatou. A ještě užíváme. V úterý jsme byly na opravě zubů, tentokrát ne v celkové narkoze, ale dostala jenom takový sirup na oblbnutí. I to stačilo na to, že se hrozně zhoršila v chování. Je uječená, hysterická, agresivní na starší holku. Evidetně zase ty emoce neumí zvládat a to už byla docela v pohodě. Když jsem se o tom bavila s logopedkou, tak si myslí, že je to následek té analgosedace. Jenomže ona se normálně ošetřit nenechá, protože se prostě strašně bojí, tak co jsem měla dělat. Taky je teď hrozně neposedná, pořád lítá, poskakuje, venku neposlouchá. Někam s ní jít je teď o nervy. No teď by to ADHD dostala na první dobrou. Já doufám, že se to zase srovná, protože už od úterka jsem z ní na prášky. 😒