Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace
ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂
syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...
takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂
@paces malý si taky nijak neřekl ( neukázal ) . Když jsem ho na nočník posadila, jen řval. Jenže on si pořád sundaval plínku a oblečení ( má nesnášenlivost látky na sobě, pořád se svléká ) a čůral všude možně a bohužel své exkrementy rozmazával 😒 . Bylo to o nervy. Každý den třeba i 2x jsem musela vše i jeho umývat. No dokážeš si to určitě představit jak to asi vypadala a smrdělo 😅 . Takže jak jsem viděla že se odebírá do pokoje, šla jsem pomalinku za ním a koukala zda nechce čůrat nebo něco. Povedlo se mi ho odchytit a dát rychle na nočník. Vždy jsem tleskala a radovala se ( i když i to on nechápe ) a dala jsem mu do ruky nějakou dobrůtku.Jak jsem ho pořád odchytávala, začal tam chodit sám. Teď když má kalhoty venku, vezme mou ruku, přiloží jí ke kalhotám a tím se mi snaží říct že potřebuje čůrat . Bylo to náročné takhle za ním pořád lítat, ale pro mě to bylo lepší než drhnout celý byt a hračky od hovínek 😖 . Paní z rané péče k nám přišla na první návštěvu a přinesla kartičky s nákresem na učení na nočník, ale to už jsme rovnou řekli že jsme malého naučili. Tak můžeš třeba vyhledat takové centrum u Vás a oni ti se vším pomůžou kdyby sis nevěděla rady 🙂
@paces na foniatrii čekáme u lékaře tady u nás. Jen byl malý nemocný, tak jsme tam nemohly. Jinak jdeme v únoru. Je objednaný i do prahy na uspání, na vyšetření BAEP pokud by nevydržel v klidu na foniatrii. Ale ušní si myslí že slyší dobře. A to si myslím i já, protože si brouká písničky co slyší v pohádkách a když mu řekneme třeba : ne to se nedělá, tak se otočí. My jdeme na vyšetření sluchu hlavně kvůli tomu, že na EEG byl nějaký "nález" okolo sluchu. Tak se to musí zkontrolovat 🙂
@rory_g to cekani je hrozany,nam se to nastesti podarilo vsechno obehat za dva a pul mesice..Na logopedii chodime dvakrat mesicne,do skolky pak pokazdy davam sesit s tim,co se uci a doma denne trenink..Je to spis zabavnou formou vsechno..Logopedka je uzasna,kdyby jsi chtela,muzu dat kontakt.Fakt se o syna stara a pomaha nam jak muze
@rory_g MUDr. Jedlička, Hradčanská.
@mcellinka s tím nočníkem gratuluju, že si to uvědomil a položí ti tam ruku, k tomu bude muset dcera dozrát, zatím tu potřebu necítí. Ale jinak taky hodně používala mojí ruku k ukazování, poslední měsíc už používá více svou ruku. Sluch bych řekla, že taky je dobrý. Z vedlejšího pokoje slyší televizi v obýváku a rozezná znělku oblíbené pohádky a jde se koukat, ze spánku jí vzbudí nějaký lehčí zvuk. Takže sluch jako takový je 100%, to jsem přesvědčená. Taky si brouká písničky svojí hatmatilkou a dokonce při hraní na pianko se snaží se mnou vyloudit správné tóniny. 🙂
Ahoj holky, jsem z Vysočiny. Kamarádka, která odtud pochází teď dělá v jedlič. ústavu logopedku a doporučila mi skrz syna PhDr. Krejčířovou, ale ta mi zase doporučila Mgr. Křížovou nebo Mgr. Sisrovou, že má stop stav. Máte s nimi zkušenost? Syn je živější, občas jako by byl ve své "bublině", je chytrý, ale je "jiný" a ráda bych zjistila, co s ním je nebo jak to napsat. Teď mu budou 3 roky, rozmlouvá se, ale nic extra, bez plínky ještě nemůže úplně být. Děkuji moc za rady.
Ahoj holky potrebovala bych poradit. Pri prvni navsteve rane pece, nam tu pani nechala karticky, aby jsme vyzlouseli zdato maly bude chapat. Mame to na suchy zip, aby si to mohl odtrhnout a prinest nam do ruky. Nez pani prijde na druhou navstevu, chtela bych pridat dalsi karticky, protoze on to hned pochopil. Moje otazka je, jestli mam dale pokracovat takto s kartickami na suchy zip, nebo jestli existuje i jina varianta toho, jak by nam to mohl nosit. On se ten suchy zip sttasne opotrebovava a za tu kratkou dobu co to pouziva, uz to moc nedrzi ( mame je nalepene na lednici to ma nejvice viditelne ). Dekuji za radu a inspiraci. Jen upozornuji, ze knihu nebo desky jeste nemohu zarizovat, protoze nam jde o to, aby nam ty karticky nosil. Snad jsem to napsala srozumitelne. Jeste jednou dekuji 🙂
Dokázal by vzít tu kartičku, kdybys ji na tu lednici dala na normální magnetku?
Super🙂👍
@mcellinka Prodává se taková magnetická folie, prostě to, z čeho jsou magnetky třeba z Kostíků. Mám to i někde doma. Tohle by asi bylo ideální http://www.neomag.cz/cz/katalog/magneticka-foli...
Ahoj holky,s dovolením se k Vám přidám 🙂
Mám dcerku,jsou jí tři roky.Je šikovna,hodná,pamatuje si písničky,říkanky,odříkává různe dialogy,které si pamatuje z pohádek...ale měla jaem pocit,že mě buď nevnímá nebo mi nerozumí...byli jsme u psycholožky,která mi řekla,že to vypadá na receptivní výv.dysfazii,ale že si to zatím nechává otevřené a uvidíme za půl roku 😒
Zatím máme chodit na logopedii,kde nám i poradí jak s tou naší malou pracovat....
Pročtu si "vás" tady a třeba najdu i dobré rady a nápady.
A chtěla jsem se zeptat,napadlo mě,jestl bych nezkusila i jiného psychologa...né peoto,že bych si myslela,že se anad tato spletla,ale měla jsem z ní takový pocit jakože,no je to asi dysfazie a uvidime a co myslíte (ptala se mě) a tu osnovu,podle ktere "testovala" to bylo snad na dvacet let statem papíře...nevím,nevím...nemáte tip?Díky moc 🙂
@veronicska upřímně ti musím říct, a pochopíš to sama, až si toho tady víc přečteš, že bys měla změnit doktorku. Protože říct o 3 letém dítěti, které recituje říkanky, písničky a dialogy, že má receptivní VD, tak to je snad nějaká legrace. Jako maminka takového dítěte, které skutečně nerozumí a nemluví, je mi fakt líto tohle číst.
@veronicska ve trech letech by mela chapat "cim se striha, co udelas, kdyz venku prsi, za co si v obchode koupis rohliky, v cem bydlime", ukazat "velky-maly, nahore dole atd." Deti s lehci cistou receptivni klamou telem, protoze dobre mluvi, ale prave maji zaseky na "hlubsim" porozumeni...

@girafka když jsme byli poprvé u doktorky, tak ta milá byla, ale ta sestřička teda ne...a teď podruhé nás k ní ani nepustila, že jí to nebude zajímat.