Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace
ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂
syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...
takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂
@paces ono u te receptivni je to slozity... chodila sem maminka, se kterou se znam osobne a vidame se... a holcicka v 2,5 fakt nerozumela, a ted v 5 je uplne ok... on ten detsky mozek je nevyzpytatelny a kolem 3 let ne vzdycky jde dat konecna dg. ;) my treba ofiko expresivni vd mame az od 3,5. Ve 3 nam to nedala ani Krejcirova ;)
@sisstin
No a to ona moc neví...
Nahoře ,dole ví,ale ten zbytek co si vyjmenovala ne...
Taky třeba kresleni jí vůbec nejde,v podstatě nenakreslí ani kolečko..
A co se týká mluvení,jasně,není to ono,ale musím říct,že od října,kdy nastoupila do školky,se to zlepšuje...
@veronicska to bude nejaka lehci forma spis... vzteka se dcera? Nejak vic nez je tak obvykly...
Jinak holky, jdu s povzbuzenim, muj dysfatik (bezna malotridni Zs, bez IVP a asistenta, i ve druhe same 1 🙂
Co se tyce dcery, ma 14,5m, od roku mluvi furt stejne, cili cca 10 slov, ale rozumi uplne paradne, ukazuje a sdili, hraje si imaginarne, napodobuje, je proste uplne normalni a zatim jsem teda v klidu 🙂 i kdyz rec tez zadna slava ;)
@sisstin
A teď mě ještě napadlo,že na toto jí také dávala jakoby ukazovací test...a když se zeptala z čeho se pije,ukázala na hrníček ale pojmenovala to džusík...
Je pravda,že musím říct,že z mé strany jsme asi zanedbali rozvoj motoriky,malá to nikdy moc nechtěla dělat,kreslit,modelavat.. a já ji nenutila a nechala to... myslím,že by to taky mohlo mít souvislost..
@sisstin vim vim, hodně jsem si toho od tebe přečetla.
@veronicska nechtěla jsem, aby to vyznělo naštvaně vůči tobě, spíš mě fakt trochu popudil ten přístup doktorky.
Každopádně moje tříletá dcera mi není schopná odpovědět, nechápe systém otázka x odpověď, chceš x nechceš, jo x ne. Kouká na mě jak tydýt, co to po ní chci.
@sisstin
Umí se rychle rozčílit,když jí něco nejde a ano vzteká se,ale tak nějak normálně...
Ovšem až na jednu vyjímku, má hrozně ráda takove ty růžové donuty a jeden čas,když jsme chodili po školce jsem ji ho kupovala a tak si na to zvykla..a když jí ted v obchodě povím,že ne,tak to tedy uďělá scénu hroznou,a to u ní neznám....když si na něj vzpomene doma a reknu jí,že ne,že ho nemáme tak v podtatě jako dobrý,ale jakmile ho vidí a nedostane....
A jinak moc gratuluju k vysvědčeni,je to šikula!!👍
@veronicska nic jsi nezanedbala... tohle se proste deti uci samy... dcera umi vse rozmontovat, petku odsroubuje snad od 10m, ted umi i schody atd. Proste takova je... ja az ted s druhym ditetem vidim, jak jde vsechno samo a prirozene, aniz bych pro to hnula prstem. Syna jsme vzdycky vse museli ucit a tvrde trebovat. Pokud neni zavrena nekde ve skrini celej den, tak se bude vyvijet i bez tve intervence nejake zasadni ;)
@sisstin Děkuju za uklidnění 🙂
Já jen doufám,že se to časema nějakým treningem třeba o úplné srovná...aby to bylo v pohodě 😆
@paces a jinak tu zoufalost chapu, u nas se to zlomilo ve 2 a ctvrt, do ty doby rozumel asi jako mimino, byl fakt mimon. Dodnes mi vlastne nikdo nebyl schopny rict, co byla pricina a jak to, ze to pak tak skokove dohnal. Ve 3 rozumel uz uplne normalne. Ta bezmoc je silena, hlavne ten bod, kdy si uvedomis, ze fakt ma tvoje dite problem a neni to jen opozdeny vyvoj...
@veronicska dcera taky nikdy nechtěla kreslit a dělat tyhle aktivity, kolikrát mi to vztekle shodila ze stolu a šla si po svým. Nikdy nedělala paci paci apod. Ve školce od září ale velký pokrok. Začala čmárat, my nakreslíme třeba několik obrázků různými barvami, zamícháme ty barvy k ostatním a ona vybere úplně správný odstín a ten správný obrázek začmárá. Tak aspoň to. taky ve školce začala právě komunikovat, ukazovat, zajímat se, přijde na zavolání, prostě reaguje na své jméno a rozumí, když řeknu pojď jdeme tam a tam. Ale jak píše Sisstin, všechno je strašně vydřené. Zrovna byla na návštěvě kolegyně s 8 měsíční dcerkou a já vidím ten rozdíl ve vnímání a projevech oproti dceři v tomto věku.
@paces
Zkouším jí namotivovat a teď už mi u kreslení i chvilku vydrží 😁😁
A můžu se zeptat,malá chodí do státní nebo soukromé skolky?nebo třeba logopedické?naše malá chodí do soukromé,ale plánovali jsme,že ji vezmeme k zápisu do státní,ale teď nevím...asi uvidím v květnu před zápisem a co nám třeba poradí logopedka...
Syn nemluvi uplne ok dodnes, stale je bez Ř a ma spatny sykavky, jinak rec je uz na urovni vrstevniku. Ja uz docela pochybuju, ze nekdy bude uplne bez vady reci, od sesti let krom toho, ze se naucil R, pokrok nula, mluvi furt stejne na vyslovnost. Ale socialne udelal pokrok neuveritelny, je z nej uplne normalni kluk, co teda hur mluvi, ale jinak je uplne ok. Takze i kdyz se bojim, co treba bude na druhem stupnu ve velke skole uz, tak on se s timhle bude uz muset poprat sam, ja muzu byt uz jen opora psychicka...
@veronicska máme u nás státní školku pro 2 leté, kde je i přebalují a jsou zvyklí je piplat, tak jsme jí zapsali tam. I tak měli s dcerou zpočátku problém, první týden prý jestli vůbec slyší...Už se s ní naučili pracovat a hlavně ona se v té komunikaci a spolupráci hodně posunula. Každopádně i když se teď začala posouvat skoro skokově, tak stejně jí ten vlak v řeči a v porozumění už ujel hodně daleko, takže jí od příštího školního roku zapíšeme do zdejší speciální logopedické školky, kde berou i autisty a jiné takové děti a je tam 10 dětí ve třídě a na ně 2 učitelky se speciální pedagogikou. V normální školce by se nechytala.
Aha,aha,chapu. Ta naše v této soukromé funguje od prvního dne prý bez problémů,ale uvidíme,jak se to bude vyvíjet. Jsem ráda,že už víme a budeme se podle toho řídit.
Akorát mě mrzí,jak se to pořád podceňuje,nebo alespoň mám ten pocit. Já když jsem v prosinci řekla na trilete prohlídce,že se mi něco nezdá,tak na mě koukala doktorka,jakože jsem si někde něco přečetla a hledám problémy,kde nejsou a chtěla čekat do čtyř let,že se prý rozmluví !!!! Stejně jsem se nedala a trvala na doporučení k psychologovi a logopedii. Budu ale trvat alespon i na naurologi....
@whitelilith
Ahoj,jsem tu nová a pomalu pročítám diskuzi...ohledně toho rybího tuku,tyto kapsle nám taky logopedka doporučila ,ale malá je nezvládne polknout 😏
Jinak,koukala jsem,že jsi z Říčan-nechodíte náhodou na logopedii k Pelclove do Kolovrat?
@veronicska ahoj. Chodime. Ja ji ty kapsle vratim. Koupila jsem rybi tuk v lekarne. Jsem na tu logopedku trochu nastvana a premyslim o zmene. Jinak pokud jsi je uz otevrela. Tak ta kapsle by se mela dat pry rozdelat a vylit na lzicku nebo do jogurtu. Ale nevim, ja tu pisklu nerozbalila.
@sisstin
@veronicska jeste jen tak pro mou zajimavost. Kam chodite k pediatrovi a kam do skolky?
@whitelilith to bylo na me? Asi ne 🙂
@veronicska - mám s pediatrou stejnou zkušenost, ve 3 letech jsem si musela žádanky na vyšetření požádat sama, taky se tvářila jako že co plaším....ta by to řešila možná ještě později...nicméně žádanky na foniatrii, logopedii, neurologii i k psycholožce mi napsala a časem jsme ji vyměnili za jinou 🙂
@whitelilith no vymačkat se dají,ale je to nechuťárna,takže to malá nesní...a vrátit je nemůžeme...jinak,neobhajuju teda,ale na tu firmu,co produuje tyto doplňky,jsem slyšela samou chválu...nicméně,jak jaem psala,malá ke nesní,takže jsou mi k ničemu...
A k pediatričce chodíme k Sommerové a do školky malou vozím do Tehova do Mikešovy školky....
A ty přemýšlíš o nějaké školce?
A mohla bych se já zeptat,čím tě logipedka naštvala a u jakého psychologa si s dítkem byla?
@whitelilith
Omlouvám se překlepy,píšu z mobilu a do toho ti po mě skáče mala...😁😁
Jinak holky, když už tady jsem, tak se taky musím pochlubit - náš dysfatik (3.třída logopedická, s běžnými osnovami) - taky samé jedničky 🙂, doma se zatím prakticky vůbec neučíme, kromě občasného čtení 🙂
@krystalka
Přesně na mě taky koukala jak ..... a teď se bude hroooozně divit....
No já o výměně taky přemýšlím,ale tady u nás není kam....😏
@veronicska
Jo od Sommerove jsem utekla 🙄 jsem si myslela, ze mas ji.
Mne logopedka nastvala tim, ze kdyz sme tam s muzem byli oba, tak nic nenutila a pak tam sel chlap s malym sam a vratil se se zbozim za 1400kc, coz pro nas bohuzel neni uplne mala castka. Takze kdyz muzu velmi kvalitni rybi tuk koupit za 1/3, tak to radeji udelam. Kdyby to rekla, kdyz sme tam byli oba bylo by to fer, takhle to jinak povazuji za neferove jednani. Nehlede na to, ze jak tam byl chlap sam, tak mu sahala na nohu apod. No dost zvlastni jednani. Navic ja jsem na doktory narocna a proste hledam alternativy, kdyz nejsem spokojena.
K psycholozce jdeme poprve pristi tyden. Mela 4mesicni cekaci dobu. Je to lekarka, kterou mi doporucila Krejcirova, tak uvidim. Po telefonu velmi mila.
O skolce prave premyslim. Logopedka mne nuti na Sasankovou na Zahradak. Ale pro mne by to znamenalo 2h denne v aute a to nedam. V srpnu cekam dalsi dite a muselo by jezdit se mnou. Tak hledam nejakou alzernativu. Bud soukromou na par dni v tydnu, celodenni dochazku bychom asi neutahli nebo statni a zkusit prideleni asistenta. Ale syn nema naockovane MMR a ockovat nechci. No patova situace :/

@paces To jsem tě nechtěla nijak naštvat ☹
Ona mi řekla,že to nechává otevřené...ale nějak to nedotáhla do konce....zkratka porucha porozumění...že vlastně to co umí,má jakoby mechanicky naučené....kdyz se se zeptám co má v ruce,odpoví,když se zeptám,jestli jíst,pít rekne ano ne,ale třeba na otázku jestli byli se školkou na prochazce,jakoby nerozumněla...a třeba když si zeptám,nechceš čůrat?odpoví nechceš..ne nechci,ale nechceš..apod
A navíc ještě máme dvoujazyčnou domácnost...😲
Vím,že některé mamčib mají větší starosti s dítky,ale pro mě je to teď nové a nechci nic podcenit...