Máte rozdělené domácí práce? Kdo co dělá?

luj89
26. lis 2015

Ahoj všem, chtěla bych udělat takový menší ,,průzkum trhu" jak to je u vás doma s domácími pracemi. Máte to nějak rozdělené? Kdo dělá co? Mám na mysli třeba vaření, mytí nádobí, vysávání, vytírání, opravy... ale můžete i přidat starost o auto, finance, psa, děti... Cokoliv vás napadne 🙂.

kocour1
26. lis 2015

U nás je to rozdělené - chlap se stará o zahradu (bazén, tráva, opravy všeho možného) a já o dům (úklid, prádlo, vaření)...nakupujeme většinou střídavě, popř. spolu. O děti většinou já, on spíš, když musí a většinou se stejně i s dětmi nastěhuje ke tchýni🙂.

netanel
26. lis 2015

my jsme zatím bezdětní a v bytě, já dělám takové ty klasické ženské věci, ale když si řeknu, manžel bez řečí pověsí prádlo, umeje nádobí a v sobotu budeme spolu mýt okna. Jeho jediná pravidelná práce je vysávání jednou za týden (popravdě ho k tomu doženu spíš jednou za 14 dní🙂) Až budeme v domě, předpokládám, že bude víc mužské práce kolem toho, ale nebojím se, že bysme se nějak nedohodli, za prvý je docela nenáročnej jak na jídlo, tak na požadovanou míru úklidu, a za druhý se mi ho prostě podařilo vychovat z mamánka, co doma nemusel hnout prstem, na manžela, co se dokáže postarat, když je potřeba.

keny123
26. lis 2015

doma vše já :( i na zahradě.... máme firmu...chlap dělá až do večera...chodi domu kolem 20h.

keny123
26. lis 2015

jo a já ´jsem stále na mateřské a do práce nejdu.

barulina
26. lis 2015

Muj pere,vesi pradlo, kdyz mu rknu vysaje vytre. Mame mycku,tu obsrara taky.s psikem chodi prevazne on,ja zas delam vse ojolo morcete.pomaha mi hodne,je to poklad

pavlinar
26. lis 2015

U nás se střídáme ve vaření, nákupech a u myčky. Přítel vysává a utírá prach. Já dělám ty 'mokré' práce - podlahy, WC, koupelna, praní. Okna taky vyhraju já. Opravy..nějaké zašívání já, on šroubuje poličky, mění žárovky. Společný účet spravuju já 🙂 když jsme zařizovali kolem bytu, tak to byl větší díl na něm. Já zas řeším papírovačky na úřadech.

jamia
26. lis 2015

Manžel věší prádlo, vyndává myčku, vynáší koše, žehlí si košile a u malé zastane, co je potřeba - přebalí, vykoupe, nakrmí, pohlídá. Já dělám veškerý úklid, nákupy, vaření, pracuju na půl úvazku. Když je potřeba něco opravit, přijede můj brácha 🙂 Ale hlavně mě manžel nikdy nehubuje, prostě když nestihnu uvařit, vezme si rohlík se sýrem nebo přinese kebab.

elvira
27. lis 2015

Než jsme měli myčku, tak jsem myla nádobí prakticky jen já - takže jsem si myčku vydupala. Co se týká prádla - tak kromě sem tam pověšení prádla mám veškerou starost o oblečení na bedrech já.
Vařím já, muž sem tam připraví nějakou rychlou večeři.
Nakupujeme oba.
Auto má na starost muž, stejně jako opravy spotřebičů, na domě, údržbu apod.
Zahradu a starost o zvířata máme tak napůl - podle dohody a času.

sissinka81
27. lis 2015

Kvůli dlouhé prac. době mého muže, dělám většinu věcí já. Vaření, žehlení, praní, prach, prcek, pes i kočka.. Všechno. Když má ale volno tak vypere, umyje nádobí, klidně vyluxuje, prostě se o všechno postará. Ráno venčím psa já, jelikož mě nedělá problém vstát brzy, ale pokud nevstávám do práce a mohu si přispat, tak kvůli mě vstane a psa i kluka si bere na starost manžel. Jediné co odmítá je utírání prachu a podlahy, okna (strach z výšek) a výměnu ložního prádla 😀

konidana
27. lis 2015

Muž vaří a nakupuje si na to vaření a stará se o auto (do servisu ale jezdím i já), na mě je veškerý úklid a v týdnu komplet starost o děti, hlídám všechny platby a po úřadech, když je třeba, tak jdu také já.

na_vi
27. lis 2015

My to máme snadné, jelikož jsme v malém bytě, bez dětí i domácích zvířat :D Pracovní dobu máme hodně podobnou, takže se ani jeden z nás nemůže vymlouvat na to, že je výrazně dýl v práci.
Na mě připadá vaření (přítel umí udělat leda tak vajíčka :D), umývání koupelny, utírání prachu, vytírání, praní a přemýšlení nad nákupy, odnést mi je pak pomůže :D On zase vysává a pomůže mi umýt nebo utřít nádobí, pověsit prádlo, plus takové ty chlapské práce, přitloukání obrázků na zeď a tak :D Naštěstí se o pomoc doprošovat nemusím, dělá všechno automaticky.

mysicka_lb
27. lis 2015

Bydlíme v paneláku a máme jedno malé dítě, se kterým jsem na rodičovské "dovolené". Mám na starosti kompletně prcka se vším, co to obnáší, a kompletně prádlo (praní, sušení, skládání, žehlení, povlékání postelí a sbírání všeho špinavého po celém bytě). Manžel vaří a peče (ale ne vždy, jen když má volno a chce se mu) a vysává a vytírá. Generální úklid (prach, mytí koupelny, povrchy atd.) děláme společně, zatímco hlídá některá babička. Na mytí nádobí máme myčku - ve dnech, kdy je manžel v práci, ji obhospodařuju já, ve dnech, kdy má manžel volno, on. Nákupy sepisujeme společně, jezdí na ně manžel nebo společně (já neřídím). Koš vynáší, kdo zrovna může. O auto se stará pouze manžel, to jde úplně mimo mě. Chlapské práce (vrtání do zdi, malování, opravy atd.) nám dělá můj táta, na to jsme leví oba🙂). Jakékoli zařizování (úřady, reklamace, prodej věcí, zvaní návštěv, platby atd.) mám na starosti jen já. Nezní to tak strašně, ale někdy si říkám, že kdyby mě náhle odvezli do nemocnice, okamžitě bych vyfásla prcka na hlídání a prádlo by leželo po celou dobu pobytu shnilé v koši.

caboonek
27. lis 2015

U nás dělám vše já, teď za pár dnů rodim, tak už úkoluju, ale chlap jezdí domů večer, tak toho opravdu moc nestihne. Pro me je důležité, že vydělá peníze, zabezpečí rodinu finančně a můžeme si dovolit určitý standart. Já vytvářím teplo domova, starám se o dítě a komplexně o domácnost a dům. Co nezvládám, zavolám řemeslníky nebo tchána...nikdy by mě nenapadlo chtít po chlapovi domácí práce, ale mám i dost pomocníků - myčka, irobot, sušička od Ježíška...

budouci_maminka
27. lis 2015

chlap - ráno a pozdě večer venčí psa, má na starosti komplet nádobí, koš, veškeré opravy
já - venčení psa přes den, mám na starosti prádlo, kytky a vaření
na úklid máme uklízečku. Na domácích pracech se podílíme společnou stejnou měrou dle potřeby a domluvy, pokud požádám, vždy udělá, není problém /funguje i naopak
nákupy většinou řešíme o víkendu společně, občas se ale stavuje po práci v obchodě a dokoupí drobnosti, když mu něco z jeho věcí dojde (=šunka, jogurt), tak pak volá, zda něco nepotřebuju

blanka.k
27. lis 2015

"před dítětem" to bylo "na půl", chodili jsme oba v 7 do práce, v 7 večer z práce....
"po dítěti" jsem zůstala pracovat na živnost, takže syna i domácnost mám "na starost", i jsem si pořídila zahrádku (na lenošení, žádná "práce"), chlapské práce taky dělám já (navrtám, položím podlahu atd... 😀 )....ale nesnáším vaření, to je doména manžela 😀 Ale kdybych mu řekla, tak by mi ve všech běžných dom.pracech pomohl, ale beru to jak @caboonek , chlap nás "zabepečuje" a já se starám o ten "zbytek" (ale s úklidem to fakt nepřeháním , jsem docela bordelář 😅 )

luj89
autor
28. lis 2015

Koukám, že co domácnost, to jinak rozdělené role 🙂. Ale ráda čtu, že skoro nikde to není ve stylu ,,žena dělá všechno a chlap nic". My chodíme oba do práce (jak to často bývá - nebo aspoň v mém okolí to tak je- , já jakožto žena vydělám o malinko víc než manžel), zatím děti nemáme a bydlíme v malém bytě. Nemohla bych být s chlapem, co je věčně v práci a na rodinu by neměl čas. Nejsem moc materiálně založená, a tak by mi ty vydělaný peníze navíc šumák. Každopádně každý jsme jiný a každý pár je jiný. Jediná důležitá věc je, aby byli všichni spokojení 🙂.
Já: veškerý úklid domácnosti, praní, mytí nádobí, pečení, starost o peníze, starost o auto (servisy, pojištění, STK, tankování, olej, nákup vybavení/gum... jen výměna pneumatik je na manželovi ale řídim jenom já) + takový ty provozní věci (návštěvy, úřady, dárky, organizování různých věcí). Jo a kompletování novýho nábytku, to si vzít nenechám 😀.
Muž: vaření (z 90 % dělá denně teplé večeře, ale tak 1x do měsíce uvařím já), drobné nákupy v týdnu (převážně na večeře), věšení prádla, úklid suchého nádobí z odkapávače
Společně: Mytí oken, povlékání postele, větší nákup v týdnu (je sranda pozorovat ty starý babky v obchodě když se muže pořád ptám jestli máme ještě mouku/máslo/mlíko... 😀).
Jsme takhle spokojení a doufám, že až bude dítě, moc se toho v tomhle nezmění.

keny123
28. lis 2015

@luj89 muj muž chodil normálka do práce a až jsme měli deti tak si otevrel živnost tak je porad v praci přece se kvůli tomu nerozvedu 😉

luj89
autor
28. lis 2015

@keny123 To neříkám/nepíšu. Jestli to ani jednomu z vás nevadí, tak je všechno v pořádku 🙂. Jen jsem psala, že MĚ by se to nelíbilo, nechtěla bych to tak. Já chci, aby si moje budoucí děti užily tátu, ne jeho peníze. A já jsem zvyklá, že se manžel stará o rodinu, tj. zatím vlastně jen o mě 😀 tak, že nakoupí, uvaří, připraví čaj, kafe... Možná drobnosti, ale já jsem ráda rozmazlovaná a on rád rozmazluje mě. Ty s mužem se na to zase díváte třeba tak, že se realizuje, že vydělává peníze, že dělá, co ho baví... Ani jeden z našich přístupů není ten jediný správný. Jde o to, co komu vyhovuje.

keny123
28. lis 2015

@luj89 víš co mě se to taky nelíbí ale nenadělám nic..peníze jsou potřeba máme hypotéku takže to ani jinak nejde at se mi to líbí nebo ne :( bohužel.. ale máme firmu doma takze jsme vlastne porád spolu :D

abcd987
29. lis 2015

@keny123 u nás je taky všechno jen na mě. Manžel rozjíždí firmu, tak že 7 dní v týdnu od nevidím do nevidím - kolikrát se vrací před půlnocí. Máme dvě děti a některé věci jsou pro mě naprosto nezvladatelné, jako třeba ořez stromů, porytá zahrada a všechno co se musí vrtat do zdi. Když se mu někdy podaří, že se vrátí dříve jsme rádi, že můžeme být všichni spolu.

keny123
29. lis 2015

@abcd987 my jsme spolu o vikendech ted frcime s detma do kina

abcd987
29. lis 2015

@keny123 To se máte. 🙂 Ať se vám líbí. My budeme spolu až 24.12. - 25.12. takže dárky taky na mě. A pak až na Nový rok. Snad koncem Ledna by měli dodělat zakázku, tak chce aspoň 3 dny volna. Už se moc těším.

julietta111
29. lis 2015

Já jsem na rodičovský, muž hodně v práci a často i na nekolik dní v zahraničí. Když je doma, dojde na nákup, vyndá myčku, vykoupe děti, jde s nimi na kroužek, někdy uvaří,. No a když není doma, nebo má sezonu což je v létě, tak mi moc nepůmůže, jelikož není skoro doma 😀

salikova
29. lis 2015

My to nemáme nijak moc rozdelene - děláme oba víceméně všechno, muž teda výměnu žárovek a opravy...Děti dávají psovi vodu a zalevaji kytky a taky pomáhají s úklidem 😉 Velké úklidy děláme spolu všichni, nakupovat chodím ale především já. ..

dannyblakely
29. lis 2015

děláme oba všechno a danou věc udělá ten, kdo má zrovna čas 🙂 manžel právě v kuchyni peče croissanty.. 🙂

pisisvori
30. lis 2015

Když jsme neměli děti dělala jsem kromě stavebních úprav bytu, stěhování nábytku (u kterých jsem ale pomáhala🙂, nebo i dělala sama) všechno kolem domácnosti já.
Po narození dětí. Děti - komplet já, manžel si s nima občas hraje, hlídá pokud musím k lékaři, dceru odvede do školy (opravdu jen odvede - vypravuju já), někdy přijde na nějakou besídku. Domácnost - manžel zaleje kytky, někdy odnese odpadky, někdy zapne nebo vyndá myčku (vařil 1x týdně, druhý půlrok, když byl rok nezaměstnaný a já v práci), po sobě si umyje občas hrneček od čaje. tak 1x za 14 dní nakoupí. Ostatní praní, žehlení, úklid...já. Auto tak napůl, zařizování na úřadech....tak ze 3/4 na mě. Věci kolem počítačů...také já. Zařizování nového bytu komplet já.
Ještě podotýkám, že finančně se na chodu domácnosti podílíme na půl pokud chodím do práce (včetně koupě auta, bytu....), na mateřské je můj podíl malinko menší.

luj89
autor
30. lis 2015

Hodně teď čtu, slýchám a vidím kolem sebe, že péče o děti je třeba z 90 % na ženě (a těch 10 % je často ještě jen z nutnosti). To si absolutně nedokážu představit. To vám to nevadí? Nebo to děláte všechny rády? Mě to připadá šílený.. To je jakoby ty děti ani neměly tatínky..

gabrielkka
30. lis 2015

Ahoj tak přítel chodí do práce a ve většině případech má 12náctky takže já se stramám o zbytek 🙂 Ale když má volno on tak mam vlastně volno ja :D