icon

Měli byste strach z návštěvy lesa v Klánovicích?

25. dub 2025

Chystám se jít na procházku do lesa v Klánovicích. Kam tam kamarádku a ona, jestli jsem blázen..tam přeci zabil student toho otce a novorozeně před rokem, pak zabíjel na fakulte.
Taky mi řekla, že kdyz byla na zaučení na baristku ve vlaku, tak v tom lese někdo skočil pod ten vlak a měl zpoždění víc jak hodinu..že jestli se nebojím
Tak zabíjet se tam nezabíjí asi každý den, pod vlak lide taky neskscou denně, navíc samovrah na kolejích to se netýká mě, i když vidět bych to nemusela. Měli byste strach jít tam? Taky maminka říká, že trochu riskují.

j.a.n.i
25. dub 2025

A jako proč? Podle tehle logiky by clovek nemohl jezdit po silnicich, skoro na každý se někdo zabil.

berenika39
25. dub 2025

Syn je v Klánovicích ve škole a fakt se nebojí. Les je cílem prvních lásek, procházek, žije to tam.

kleio
25. dub 2025

Mně by se tam moc nechtělo.. Nebála bych se tedy o svoje bezpečí, ale pořád bych myslela na to, co se tam stalo, tak bych se asi cítila během procházky dost pochmurně..

marketa1218
26. dub 2025

Nevím, jako nebála bych se, ale úplně jako příjemnou procházku bych to nebrala.

felis
26. dub 2025
@j.a.n.i

A jako proč? Podle tehle logiky by clovek nemohl jezdit po silnicich, skoro na každý se někdo zabil.

@j.a.n.i souhlasim!

@anonym to bys nemohla jít nikam. Klánovický les je krásný... divej teď na kytičky a mysli na to hezký kolem.
My jsme s dcerou zily 12 let a dívali se na dům, kde žila mala Anička Janatková, kterou zabil vlastní strýc právě někde naproti v místech, kde jsme bydlely. Byla to část Prahy s bývalými sady a vinicemi, v Troji... a nemilovala jsem to tam o to min, ze se tam stala tahle tragédie 🤷🏼‍♀️ naopak na těch 12 let vzpomínám ráda a měla jsem tam ráda, pozorovat, jak se střídají roční období.

palja
26. dub 2025

Kdekoliv můžeš potkat nějakého blázna, který tě zabije. I venku na ulici.

treasurka
26. dub 2025
@felis

@j.a.n.i souhlasim!

@anonym to bys nemohla jít nikam. Klánovický les je krásný... divej teď na kytičky a mysli na to hezký kolem.
My jsme s dcerou zily 12 let a dívali se na dům, kde žila mala Anička Janatková, kterou zabil vlastní strýc právě někde naproti v místech, kde jsme bydlely. Byla to část Prahy s bývalými sady a vinicemi, v Troji... a nemilovala jsem to tam o to min, ze se tam stala tahle tragédie 🤷🏼‍♀️ naopak na těch 12 let vzpomínám ráda a měla jsem tam ráda, pozorovat, jak se střídají roční období.

@felis Jaky stryc?

majaveja
26. dub 2025

My bydleli před pár lety poblíž, občas jsem tam s dětmi chodila, ale musím říct, že jsem z toho lesa neměla dobrý pocit ani tenkrát. Těšila jsem se na naučnou stezku, která tudy vede, ale cedule počmáráné, zničené, místy plno odpadků... šli jsme třeba pěšky z Klánovic do Úval, ale každou chvilku les křižuje asfaltka nebo jdeš podél železnice, kde co 5 minut projede vlak... vyrostla jsem v Jižních Čechách, kde jsou lesy úplně jiné, tak pro mě je to spíš taky lesopark nebo prostě "pražský les". Ale je tam pár hezkých hřišť, když na nich zrovna nepopíjí mládež, tak jsou fajn 😉.

A k tomu vrahovi, musím říct, že ve mně ten špatný pocit je. Často jsem tam chodila odlehlejšími místy se dvěma malými dětmi a když jsem pak četla, že ten vrah byl kousek od hriste a původně chtěl zastřelit maminku s dětmi na hřišti, nejsem schopna se zbavit toho pocitu, že to mohl být kdokoliv. Navíc on si ten les vybral proto, že už se tam jednou vraždilo, byl inspirován příběhem klánovického vraha. A v minulosti to byl les, kudy vedla velká obchodní stezka, byli tam loupežníci, lapkové... někdo je s tím vším v pohodě a je to dobře, ten les potřebuje život, ale já, ač nebývám nijak poverciva, tak z tohohle místa opravdu dobré pocity nemám... pořád mám pocit, že když se inspiroval on, může se inspirovat i někdo další..

merope
26. dub 2025

Klánovický les je takové "vhodné" místo pro skoky pod vlak + tam lidi často přes trať přechází mimo podchod, takže ano, těch případů sražených lidí tam je dost. A ano, sama bych se moc bála tam přecházet přes trať jen tak mimo podchod. To nedělej, není to dobrý nápad. 🙂

A ten kluk, co střílel v Klánovickém lese, pak střílel i v centru Prahy. Bojíš se i v centru Prahy? Nebo kdekoli jinde, kde někdo střílel?

Jo, v noci bych před Klánovickým lesem trošku varovala, zvláště teď na jaře bych byla dost opatrná a možná bych tam i za dne chodila spíše po cestách než se toulala někde v houští. Ale ne kvůli lidem, nýbrž kvůli divočákům. Těch jsem tam jednou za tmy (v zimě = tuším v 19 hodin) potkala celé stádo a nebylo to moc příjemné. Byli jsme na cestě a stádo přecházelo přes cestu, po které jsme šli. No, zůstali jsme stát na místě, kňour stál uprostřed, koukal na nás a čekal, až stádo přejde. Jakmile přešli, tak jsme šli dál. Takže i kdybys je potkala, je to v pohodě, ale asi nechceš někde uprostřed houštin vyrušit bachyni s mláďaty. Proto bych to houští vynechala (či aspoň byla opatrná).

Jinak pokud je hezky, tak je to tam skoro jak na Václaváku.

klokanka31
26. dub 2025

Já bych nešla ani za nic.

cilkat
26. dub 2025

A třeba na Petřín byste se nebáli? Nebo do Stromovky? Nebo Kunratického lesoparku?
Klánovickej les je prostě velikej "lesopark" v těsném sousedství Prahy. Courá tam denně stovky lidí. Ale zase jich není tolik, aby na sebe furt viděli. Když si sedneš někde u cesty na pařez, můžeš si být jistý, že do hodiny kolem tebe projde několik náhodných lidí, kteří budou sami. A přesně tohohle ten vrah zneužil. Ale furt je za mě Klánovickej les bezpečnější, než dojet posledním metrem na konečnou a ujít tři bloky. A to dělá denně stovky lidí, že.

majaveja
26. dub 2025
@cilkat

A třeba na Petřín byste se nebáli? Nebo do Stromovky? Nebo Kunratického lesoparku?
Klánovickej les je prostě velikej "lesopark" v těsném sousedství Prahy. Courá tam denně stovky lidí. Ale zase jich není tolik, aby na sebe furt viděli. Když si sedneš někde u cesty na pařez, můžeš si být jistý, že do hodiny kolem tebe projde několik náhodných lidí, kteří budou sami. A přesně tohohle ten vrah zneužil. Ale furt je za mě Klánovickej les bezpečnější, než dojet posledním metrem na konečnou a ujít tři bloky. A to dělá denně stovky lidí, že.

@cilkat Do Kunratickeho lesa bych se bála taky, to místo na mě působí dost podobně...potkáš tam plno bezdomovců apod. Ale já asi holt nejsem moc "pražský tip" 😀.

klpoiu
26. dub 2025

Takhle se na to clovek divat nemuze. Jako nerikam třeba Aokigahara ( les sebevrahu) Tam asi clovek jen tak na procházku nepujde. Ale tohle je jine. To by pak clovek nesmel opravdu ani na krok. Protoze mist kde nekdo umrel je moc. Treba takova Macocha.

jannym
26. dub 2025

V Praze tezko najdes misto kde se nestala nestastna nahoda, vrazda nebo nejaka historicka neprijemna situace…je to dano hustotou osidleni…denne prochazim misty kde Hepnarova najela do lidi, misty kudy odchazeli zide na transporty smrti…si to clovek nesmi tak brat…

kristyn86
26. dub 2025
@felis

@j.a.n.i souhlasim!

@felis Anicku Janatkovou nezabil vlastni stryc.

kristyn86
26. dub 2025

Bracha bydli kousek od Klanovickeho lesa a chodime tam normalne s detmi dal. Na kole,na daňky,na hriste....To by clovek nemohl nikam,vsude se neco stalo...o spouste toho ani clovek nevi. A stat se muze neco vsude,to si nevyberes. Nesla bych tam sama,treba behat atd..Ale to ja se bojim sama vsude,v jakemkoliv lesoparku atd...

cilkat
26. dub 2025
@majaveja

@cilkat Do Kunratickeho lesa bych se bála taky, to místo na mě působí dost podobně...potkáš tam plno bezdomovců apod. Ale já asi holt nejsem moc "pražský tip" 😀.

@majaveja Jo, za mě jsou Kunratický a Klánovický opravdu hodně podobné... Do obou chodím s mládeží šermovat :D . ... Ale ano, i ten "šerm" je prostě činnost, se kterou se chceš schovat "z dosahu normálních lidí" a zároveň to chceš mít rozumně dopravně dostupný, potřebuješ relativně rovnou, průchozí plochu a tak... Ke skutečnému lesu to má daleko, ale k civilizaci vlastně taky, no. Přesně takový ten "okraj společnosti" se vším, co to přináší... Ale furt mi přijde lepší, se jít prostě odpoledne projít tam, než sedět doma, nebo jít na Václavák (který je naopak "centrem", že).

autor
27. dub 2025

Tak je pravda, že stát se mi může cokoliv i doma před barákem. Ale jít takhle se to riziko zvyšuje. Když jsme zjistila, co všechno se kolem lesa děje, tak jsem si řekla, že ten les musí být nějaký zakletý. To, že třeba auta na cestě bourají, to je častý jev, někdy to bohužel konci i fatálně, ale stává se to. To, že někdo zabije na procházce pana a dítě v kočárku, to normální neni a to by se rozhodne stávat nemělo. Nepředpokládám, že v Klanovickem lese budou běhat podobní šílenci se zbraní a střílet padni komu padni, ale stejně. Ale prý je to hezky kousek přírody a oplatí se vidět.

merope
27. dub 2025

Ano, je to prostě kousek přírody, kde je hromada lidí, dobře se tam pohybuje a je to přitom už dostatečně "les" na to, aby se tam v houštinách mohlo něco schovat - stejně jako plno jiných částí kolem Prahy. Nicméně Prokopák má míň lesa a lesy kolem Závisti stejně jako Brdy jsou kopcovitější, takže tam asi nikdo nezabije pana a dítě v kočárku, protože to není úplně terén na běžný kočárek. A po Divoké Šárce se budou lidé s kočárky pohybovat tak nějak po jedné trase, kdežto v Klánovickém lese je těch možností mnohem více.

A co se týče těch sebevrahů - to by ses musela bát jezdit např. po Nuselském mostě. Holt hlavní trasa vlaků, dobře dostupná, dobře se tam leze na koleje (a např. trasa na Beroun mívá zpoždění tak častá a pokaždé z jiného důvodu, že tam se i ta různá drážní neštěstí - která tam jsou možná podobně často jako v Klánovickém lese - ztratí).

Jednu dobu tam bydleli bezdomovci - je možné, že v té době to získalo tu špatnou pověst (ale ti bydlí i třeba na hraně Palmovky / Rohanského ostrova - nebo aspoň bydleli - stejně jako na mnoha jiných místech v Praze).

tereza0111
27. dub 2025

To by me fakt ani nenapadlo. Pred 13 lety (uf :O) jsme tam meli nadhernou, pohadkovou svatbu, je to krasne misto. Stalo se tam neco spatneho, ano, to ale na spouste krasnych mist. V 5. tride jsem ve stromovce videla utopeneho cloveka, nikdy me nanapadlo prestat tam chodit..
A co teprve takove jezdeni metrem...

j.a.n.i
27. dub 2025
@merope

Ano, je to prostě kousek přírody, kde je hromada lidí, dobře se tam pohybuje a je to přitom už dostatečně "les" na to, aby se tam v houštinách mohlo něco schovat - stejně jako plno jiných částí kolem Prahy. Nicméně Prokopák má míň lesa a lesy kolem Závisti stejně jako Brdy jsou kopcovitější, takže tam asi nikdo nezabije pana a dítě v kočárku, protože to není úplně terén na běžný kočárek. A po Divoké Šárce se budou lidé s kočárky pohybovat tak nějak po jedné trase, kdežto v Klánovickém lese je těch možností mnohem více.

A co se týče těch sebevrahů - to by ses musela bát jezdit např. po Nuselském mostě. Holt hlavní trasa vlaků, dobře dostupná, dobře se tam leze na koleje (a např. trasa na Beroun mívá zpoždění tak častá a pokaždé z jiného důvodu, že tam se i ta různá drážní neštěstí - která tam jsou možná podobně často jako v Klánovickém lese - ztratí).

Jednu dobu tam bydleli bezdomovci - je možné, že v té době to získalo tu špatnou pověst (ale ti bydlí i třeba na hraně Palmovky / Rohanského ostrova - nebo aspoň bydleli - stejně jako na mnoha jiných místech v Praze).

@merope Po Nuselskem moste je to v pohodě 😁 bat by se mela spis pod nim... A tedy Nuselskym mostem jezdi metro, vlak tam neni.

drep
27. dub 2025

Uprostřed ústí nad labem je nádherná mariánská skála. Nejoblíbenější ústecká destinace sebevrahů, stejně jako nejoblíbenější místo na procházky všech, co bydlí v dosahu, stejně jako my. Do klánovického lesa jezdím ráda z chaty na kolo, na úplně lesních cestách s velkými kořeny si nejsem na gravelu úplně jistá. Můj gympl, kde jsem strávila 4 krásný roky, býval sídlem gestapa. V naší nemocnici spáchali několik zaměstnanců sebevraždu. Dokud jsem jezdila záchranku, tak jsem na každým sídlišti aspoň jednou resuscitovala. To bych podle téhle logiky nesměla vystrčit nos z domu🤣

miryp
27. dub 2025

V Klánovicích jsem prožila v DD x let. Les byl místem, kam jsme chodili na skupinové procházky, kam jsme chodili běhat, kde jsme se scházeli, když jsme měli vycházky, kde jsme se v houštinách milovali. Nikdy jsme se nebáli o život a stejně tak bych se o něj nebála teď. Kdybych se měla řídit logikou tvé kamarádky, tak bych se musela vystěhovat i z vlastního bytu, protože tu feťáci vyhodili souseda z okna a ten to nepřežil... Pakliže se tvá kamarádka nechává takto válcovat svým strachem, měla by se sebou pracovat...

hanka_12345
27. dub 2025
@felis

@j.a.n.i souhlasim!

@felis anicku zabil nahodny uchyl, Otakar Tomek, napul bezdak. Neznal ji a nebyl to jeji stryc

anezzik
28. dub 2025

Chodíme do Klánovic každý rok, a byli jsme tam i dva týdny před tím jak ten debil střílel. Přišlo mi z toho docela špatně, a je pravda že asi půl roku po ty vraždě jsem se tam bála jít. Na podzim jak jsme šli tam na houby, tak jsem se stále kolem koukala, prostě bylo mi tam blbe ale poté už dobrý, bez problému. Je to krásný les a ten prostě za to nemůže že se tam něco děje. Děje se toho všude, to bychom jsme museli být jenom zavřeny doma.

merope
28. dub 2025
@drep

Uprostřed ústí nad labem je nádherná mariánská skála. Nejoblíbenější ústecká destinace sebevrahů, stejně jako nejoblíbenější místo na procházky všech, co bydlí v dosahu, stejně jako my. Do klánovického lesa jezdím ráda z chaty na kolo, na úplně lesních cestách s velkými kořeny si nejsem na gravelu úplně jistá. Můj gympl, kde jsem strávila 4 krásný roky, býval sídlem gestapa. V naší nemocnici spáchali několik zaměstnanců sebevraždu. Dokud jsem jezdila záchranku, tak jsem na každým sídlišti aspoň jednou resuscitovala. To bych podle téhle logiky nesměla vystrčit nos z domu🤣

@drep My měli to sídlo gestapa přímo v baráku, kam jezdíme na chalupu 🙂. Holt se gestapu ten barák líbil, tak ho zabavili. Dá se říci, že naši předkové se "proháněli po zahradě" kolem domu, kde sídlilo gestapo - domy zabavili, oblast uzavřeli, ale majitelé nemovitostí měli povinnost dojet tam sklidit úrodu. (Kdyby to někoho více zajímalo, tak o tom je i kupa materiálů - koncentrační tábor Hradištko, na ostrohu mezi Vltavou a Sázavou si tam dělali v podstatě takovou "německou oblast", vysídlili obří území - z toho je taky Štěchovický poklad.)

pavca1982
28. dub 2025

Normální les

sookie
29. dub 2025

Jako nevím, tohle mi přijde trochu přehnaný 😄 Chodím tak téměř každý den běhat a bála jsem se tam jedině, když jsem narazila na divocaky. V centru, kde se podivnych individuí vyskytuje dost, se teda dobře necítím, ale les mi nijak extrémně nebezpečný nepřijde.. Samozřejmě, náhoda je blbec, ale to by fakt člověk nemohl ani vyjít před dům, aby se mu něco nestalo...

lallaa
29. dub 2025

Ale prosím tě. Víš na kolika místech jsi už byla a něco se tam v minulosti stalo? A ani o tom nevíš.