icon

Moje dcera se chce vdávat.

19. čer 2020

Dobrý den, jsem v šoku z situaci kterou doma řešíme. Moje dcera (19) přišla domů s tim že jí její přítel (21) požádál o ruku. Jsou spolu teprve 2 měsíce, navíc dcera ještě bydlí s námi a studuje. Moc času spolu navíc netravi ,vždy jenom pár hodin týdně. Napadlo mne jestli není dcera těhotná, ale to prý ne. Když se ptám proč se tak brzy berou tak mi dcera odpoví že z lásky. Vůbec nevím jak to bude po svatbě, jestli třeba budu bydlet u jeho rodičů , u nás bydlet nemůžu (Máme malý být a dcera má navíc pokoj s mladší dcerou). Dcera říká že o bydlení ještě nepřemýšleli, pokoušela jsem se jí to několikrát rozmluvit, že mají ještě čas, že jsou spolu teprve dva měsíce. Ale jedním uchem tam a druhým ven. Ja hlavně vůbec nechápu proč se berou, přítel dcery a jeho rodinná jsou silné věřící tak možná proto. Manžel je z toho na nervy, jemu se přítel dcery nikdy nelíbíl,nikdy to ale nedal najevo.

Strana
z6
klokanka31
20. čer 2020

@orchidis Jako že jsou pobožní?

andelka
20. čer 2020

@klokanka31 to by mohl mít i tak, kdyby si našel holku podobnou té první. To,že si nechal rozmluvit svatbu nezapricinilo jeho ostatní neúspěchy.

andelka
20. čer 2020

@klokanka31 píšeš,že to po pár letech vyšumělo..takže počítám,že místo brzké svatby spolu další roky chodili. Tak proč nedokázali,že to myslí vážně a vydrží jim to a nevzali se prostě jen později ( 20 je fakt hodně brzy)? Jenže ono je lehčí hodit zodpovědnost na rodiče.

duracellko
20. čer 2020

@prejeta_zaba ano, je to troll, je to aj na modrykonik.sk, 18 rocny syn, priatelka veriaca

ai30
20. čer 2020

@duracellko Teda, se s tema svatbama uplne roztrhl pytel 😂 😂😂😂

krtcice
20. čer 2020

@journals pokud by šlo o moji dceru, tak tím spíš že je paličatá po mě i manželovi, vím že bych zákazem dosáhla akorát toho, že si to stejně udělá dle sebe a ještě budeme my ty nejhorší. Naopak bych jí byla oporou a těšila se s ní. Ponáhala zařizovat, vybírat šaty... nikde není psáno, že jim to vyjde, ale tsky jikde není psáno, že jim to nevyjde. Je to buď a nebo, jako v každém jiném vztahu.

krtcice
20. čer 2020

Teď koukám těch překlepů 😲🙄 omlouvám se

kkrubova
20. čer 2020

Když vidím, jak to vypadá v našem okolí, tak je na tom nejdůležitější se dobře umět rozvést.

journals
20. čer 2020

Tak super, ze je zde tolik benevolentnich a respektujicich rodicu. Holky, smekam! (Bez ironie)
Snad budete stejne tolerantni az zjistite, ze dite zacalo kourit, ze se chce v 16 odstehovat k svemu priteli, zacne kourit travu, v puberte si vymysli dobrocinnou expedici do tramtarie, bude chtit brzy miminko a xx dalsich veci ktere se u pubertaku stavaji. Jiste budete mit i pote dost empatie a respektu k vlastnimu diteti, ze mu date zelenou. (Tady jiz jista ironie je)

krtcice
20. čer 2020

@journals hele za mě radši ať maj brzo dítě, než jet v drogách. Kouřit na 99% zkusí to, každý koho znám to zkusil, s tim nenadělám nic. Poučit mohu, ale to je vše. Já ve 13 kouřila za panelákem. Až před asi 8 lety mi mamka přiznala že o tom věděla, práskla mě babizna sousedka 😂 ale nechala to být a mě to v tý době zas rychle přešlo, nechutnalo mi to. Kouřila jsem pak až asi od 19. To samé u alkoholu. Je mi jasné že zkusí, ochutná. Opět, kdo ne? Ale přes drogy (ano, i tráva) u nás vlak nejede. Tohle tolerovat nebudem.

bonavoxa
20. čer 2020

Kouřit snad zkoušel každý. Dobře si vzpomínám, že jsme si zapálili jako děcka stéblo slámy a zkusili ,,šluknout". Ještě teď si vybavím ten smrad. To stačilo. Slovy naší mamky: ,,Nekouřím, přestala jsem ve dvanácti" :D Ono, mít svatbu, to není nic...já na tom teda nic nevidím. Ale žít v manželství...to je jiná...

journals
20. čer 2020

@bonavoxa jiste, jsou i horsi scenare (stredni skola je mi k nicemu atd.). Ale i tak pochybuji, ze by rodice dite - kuraka tolerovali a placali ho empaticky po ramenou at si tu tlamu natluce, kdyz ve 14 vykouri xx cigaret

krtcice
20. čer 2020

@journals mě by zase zajímalo (opravdu zajimalo, nerýpu) jak bys výše popsanou situaci řešila teda ty. Když dcera je dospělá a svéprávná. Za nohu ji doma opravdu nepřivážeš. A ona svatbu chce, on taky, jeho rodiče též. Co bys dělala? Aniž bys chtěla být za jedinou nepřející, s prominutím, vysírku? Aniž by sis s dcerou pokazila vztah?

Mimo téma, můj manžel kouřil ve 14 doma u stolu. Ale tam to bylo jiné ohledně všeho.

bonavoxa
20. čer 2020

@journals Vlastně úplně nevím, jaká je teď módní vlna tady v tomto, naštěstí jsou děti ještě malé. Ale my za tu slámu dostali ještě pětadvacet pro jistotu :D

bonavoxa
20. čer 2020

Mě by zase zajímalo, jestli se přílišnou benevolencí pokazit vztah nedá...

ptacatko01
20. čer 2020

Mě přítel požádal o ruku po měsíci chození. Oběma nám v té době bylo 21 let. O měsíc později jsme spolu začali bydlet. Za tři roky se nám narodila dcera. Nyní to bude už sedm let. Zatím sice svatba neproběhla, ale to je jen z finančních důvodů kvůli velké rodině, tak musíme nejdřív dost našetřit, aby jsme pozvali všechny, jinak bychom byli svoji už dávno. A pořád nám to klape. Takže to vyjít může. Přítel tedy měl už tou dobou trvalou práci a já si ji našla chvíli poté, takže bylo možné společné bydlení v pronájmu. Už jsou oba plnoletí, takže si stejně udělají co chtějí a pokud si nabijí, tak to pro ně bude ponaučení.

budouci_maminka
20. čer 2020

@journals respektující rodič nerovná se benevolentní rodič. A respektující výchova nerovná se ze mi deti skacou po hlavě, nebo ze neznají slovo "ne"...ty případy co uvadis naopak vidam u rozvedených párů, kde si deti zažívají peklicko a je to jedna z cest jak se z toho pekla vymanit. A taky u rodičů kde je dost autoritativní výchova takže se pak o to víc potomci snaží z toho řetězu na kterém je rodiče drzi utrhnout..ale to je na jinou debatu..

klokanka31
20. čer 2020

@budouci_maminka V tomhle s tebou naprosto souhlasím, když mi bylo 15, tak mně rodiče věřili a nedávali mi žádné zákazy, žádnou večerku o prázdninách. Mohla jsem si běhat za klukama, jen když jsem se spozdila dlouho do noci, tak chtěli vědět zda jsem v pořádku. Nikdy jsem jim nepřišla opilá nebo zhulená. Ani cigaretama. Ale moje kámoška neměla takovou svobodu, a z trucu chodila po večerce, občas opilá, zhulená... Myslím že zákazy většinou zařídí opak.

budouci_maminka
20. čer 2020

@klokanka31 je to tak no..když mám neci důvěru tak ji zklamat nechci sama od sebe. Když mi někdo něco zakáže (a navíc ještě bez pro me relevantniho/pochopitelnyho duvodu) o to víc mám chuť just to zkusit a dokázat že se mýlí...

ivetkakr
20. čer 2020

Moje rada je,hlavně nic nerozmlouvat... spis chtít odpovědi na praktické otázky. Kde na svatbu vezmou peníze? Kde budou bydlet? Kdo je bude živit?

journals
20. čer 2020

@budouci_maminka mas pravdu. Ale ted se mi ani nechce slivickarit. Smysl meho prispevku byl jasny. Ale rozhodne tim neni mysleno ze ji rodice doma zamknou, kluka ji zakazou a daji ji zaracha 😄 co bych udelala ja jsem tu uz napsala. Nemusi to byt ode zdi ke zdi. A co kdyz za par let rodicum vycte, ze ji v tom vic nebranili? I to muze porusit vztahy v rodine.
Mozna to trol je, mozna ne, ale ja opravdu znam velmi podobny pribeh z okoli. Velka laska to byla. Rodice nestastny, holka v 21 rozvedena a jak toho pak litovala. Skolu nedodelala. Ale samozrejme to, jestli vztah bude/nebude fungovat, nemusi byt o veku. Ale dulezity je pristup, odpovednost, komunikace (bla, bla - vsechny zname) a to dotycna nema.

budouci_maminka
21. čer 2020

@journals v 21 rozvedená není nic strašného. Když bude chtít a bude mít vuli, tak není problém si školu dodělat. Ale samozřejmě, je to jednodušší hodit na rodiče a říct proč jste mi nezabranili. Na druhou stranu proč by rodiče měli bránit, byla dospělá, bylo to její rozhodnutí, rodiče si předpokládám k tomu řekli svůj názor a stejně si to udělala po svým, tak ať se pak nediví.
Zda to není nebo je troll je fuk, pro mne jde o zajímavou debatu a aspon i me to pomohlo se zamyslet, co bych delala. A ano, dotycna ocividne se nechova moc zodpovedne, vazne i komunikace s rodicema, asi nejsou i úplně duverne vztahy matka/dcera jenže to je do velké míry ovlivněné výchovou a za tohle si už rodiče sami můžou..

bonavoxa
21. čer 2020

Ačkoli jsem si sama myslela, že dnes jsou předsudky vůči rozvodu překonané, tak jsem se sama divila, pro kolik lidí je to nepřekonatelná věc a stigma. A to rozvedená nakonec díky Bohu nejsem.

ema_
21. čer 2020

Vubec nevim co radili jini. Ja bych se zakousla a prehnane vesele bych planovala s dcerou. Svatbu, "uz se tesim az budu babicka", "skoda, ze nebudu moct moc hlidat, kdyz jeste pracuji", a jak to vlastne budete mit s bydlenim... Hele a na obed bych pozvala i nastavajici tchanovce. S trochou stesti "mlade" vystrasite a vycouvaji sami.

ai30
21. čer 2020

@journals Hlavne, ze nechces slovickarit 😂
Hele, tak 'benevolentni', ze by nad tim mavl rukou, tu asi neni nikdo. Ale podle toho, co maminka nevesty / troll uz napsala, to vymlouvani uz probehlo, bez velkeho uspechu. Tak co ted jako? Zhroutit se? Nebo si rict udelala jsem, co jsem mohla, vychovala jsem ji tak, jak jsem ji vychovala, ted uz si musi radit sama.

budouci_maminka
21. čer 2020

@bonavoxa rozvod stigma bude, protože je to velký neonovy nápis "nepovedlo se". Ale předsudky? V jakém smyslu?

bonavoxa
21. čer 2020

@budouci_maminka Ve smyslu pomyslného černého puntíku. Jsou rodiče, kteří svému dítěti jsou schopní rozvedenou ženu rozmluvit. A nemusí být ani věřící.

andelka
21. čer 2020

@bonavoxa zato ještě stále vdanou mu schválí? 😀 pokud má mít chlap vztah, tak se ženou, která je volná, takže buď svobodná nezadaná, rozvedená nebo vdova.
Docela jsem překvapená, že píšeš, že nejsi rozvedená, nevím proč,ale měla jsem dojem, že nejsi spokojená, resp zklamaná a rozčarovaná, a že manželství nevyšlo (pamatuju si tě ještě z brms). Tak to mám radost, jestli jste stále spolu a podařilo se vám vztah srovnat 🙂

smudlinka10
21. čer 2020

Bych to asi resila takhle, svatba do roka a do dne od zasnub, vse si zaridte a pak si zijte jak chcete. 🤷‍♀️ Ja si taky jela svoji, vdavala jsem se po 5letech v 19, rozvadim se po 9 letech od svatby a 14letech od zacatku vztahu ve 28... Az pred rokem jsem pochopila slova okoli a neslo to jinak, nez si to odzit a vyzkouset. Oni se bud do toho roka rozejdou a nebo se opravdu vezmou. Nekecala bych do toho.

smudlinka10
21. čer 2020

@andelka Ja jsem vdana, ale zadana. Rozvadim se dlouho diky prutahum s covidem. 🤷‍♀️

Strana
z6