Můj chaotický mozek. Dá se naučit systematičnosti?
Dá se nějak naučit systematičnosti? Je mi 35 a žiju v absolutním chaosu. Nejsem schopná cokoliv domyslet do detailů. Dám příklad. Jeli jsme s miminem na výlet, vzala jsem mu UM, ale jen jednu dávku. Prostě mi nedošlo, že bude potřebovat jíst vícekrát. UM jsme koupili, to bylo v pohodě. Ale děti jsou starší a je to pořád stejné. Teď napadl sníh a mně teprve došlo, že nemají zimní boty. A mohla bych pokračovat. Často se vracím do obchodu, protože naplanuju rizoto a nekoupím rýži. Prostě v mém životě panuje chaos. Doma nepořádek, protože něco začnu a nedotahnu, protože začnu něco jiného a to první zapomenu. Do toho mám v hlavě jako v úle. Neumím vypnout. Nejsem schopná se dlouho soustředit. Kino je pro mě utrpení. Doma u televize pletu, hackuju, vysivam... Do toho si koušu nehty.
Nemáte tip, co s tím?
@letalnica Jsem necetla tvou odpoved a napadlo me uplne to same 😂
@azanka Nekdo ji videl a sezral. A uz rok zatlouka 🙂
@sudylichozrout není kdo. Dítě by se k ní nedostalo a manžel přiznal. Prostě dezertovala. Nechtěla být sežrána.
@azanka 😂😂👍 Nechtela byt dezertem, stala se dezerterem 😂
Ja mam rekord: klice v lednici, mobil v pradelniku a Lego na zachode 😀 Helejt, ver mi, to je proste povaha, nas mozek proste neni stond nektete veci udrzet. Polozim mobil na policku a za 2 minuty ho hledam po celem byte. Nektere projevy jdou trochu korigovat seberezimem, ale ta roztrzitost je asi dozivotni.
Já jsem z toho taky dost unavená. Manžel taky, naštěstí mě v tom nenechal a začal aspoň třikrát do týdne nechávat klíče v zámku. Někoho by to znervóznilo, mě to uklidňuje. Aspoň vím, že nejsem v loji sama. Od tý doby, co máme druhé dítě, se to dost zhoršilo. Možná, že by s tím šlo něco dělat, popovídat si s psychologem a tak, ale já doufám, že se to trochu zlepší, až budou děti větší a já nebudu tak rozhrkaná.
@azanka u mě to je horší, protože když byli malí, byli jsme doma. Teď řeším práci, školku, školu, logopedii, kroužky. Musím evidovat pomůcky, potřeby, placení, výlety... Do toho samozřejmě domácnost. A to je teprve hukot.
Jsem dost podobný chaotik, mám manžela systematika - samozřejmě spousta sporů okolo našich rozdílných povah.
Stále na sobě pracuji a asi nikdy nebudu 100%, ale mně pomáhá být "tady a teď" - ve chvílích plánování zahodit multitasking a soustředit se jen na to jedno.
A taky se učím, že každá věc má mít své místo - tím zamezuji ztrátě času, že pořád něco hledám - klíče atd.
A učím se každý večer pofackovat dům - roznosit věci na své místo, někdy to zabere i půl hodiny pobíhání po domě, ale je to hrozně znát.
A taky plánuju - každou neděli koukám do kalendáře a na dalších 14 dní si připomínám program a koukám i na předpověď počasí - možná detail, ale mně právě pomohl si uvědomit, že "aha, ochladí se, máme co na sebe?". A pak každý večer kouknu do kalendáře, co nás další den čeká a co si můžu připravit na další den.
A protože teď jsem ve stavu, kdy zapomenu, co jsem chtěla, jen co přejdu z kuchyně do koupelny, nosím sebou všude telefon a malý zápisník a dělám si seznam věcí, co musím udělat - i blbosti, např. poslat mail s objednávkou dortu na narozeniny. A funguje to.
Tak přeji, ať najdeš svůj systém, je to o hledání a spoustě slepých uliček (pro mě bylo - měla jsem pocit, že se snažím, ale výsledek nula a manžel vytočený☹). Už to, že to chceš řešit, je super!!
@westie Mela jsem kdysi pritele, byl to analyticky systematik, ajtak. Vydrzeli jsme to spolu 2 roky a vic to neslo. Ale jsou z nas dodnes fajn kamaradi. Obdivuju vas, ze spolu drzite 🙂
@westie já denně běhám po domě i hodinu. Bohužel často se rozebehnu a věci skončí jinde... Porad něco hledáme. Věci mají své místa, ale často tam nedojdou, protože mě přeruší dítě a je konec.
To je to nejhorší. Najít systém. Potřebovala bych záznamník na slovní povely, co na mě bude křičet.
Já to třídím, až když děti spí, dřív to nedávám a ani to nemá smysl, potřebuji na to klid.
@westie já často odpadam s dětmi. Ono stačí, když mi chlap něco řekne...
@sudylichozrout buď ráda, že nenosíš brýle, to je teprv o zábavu postaráno 😂
@drep já mám brýle a není problém. Mám je pořád na očich a je klid.
@drep Nosím, ale zapomněla jsem se o nich zmínit 😀
Já myslím, že je to povahou, že to má tak nějak člověk vrozené. Určitě se s tím ale dá něco dělat. Já jsem pravý opak, jsem taková systematická a "úhledná", všechno předem ťipťop naplánované a zase mě strašně stresuje nedostatek času. Na všechno musím mít klid a takový ten spěch, co dneska, bohužel, má každá zaměstnaná žena, mě stresuje strašně moc. Včera jsem dostala tip na dobrou knížku, kde se tyto věci řeší. Jak se sebou pracovat, jmenuje se Život samá pohroma od Jon Zabat - Zinna. Tak si jí seženu a pokusím se na sobě zamakat.
@babanci mně ten nedostatek času stresuje taky. Nejhorší je, že vnitřně mi nejvíc vyhovuje systematičnost, ale nezvládám to. Občas se vyhecuju a pak jsem spokojená. Ale když se mi to povede, tak jsem tak vysosana, že už to nejde.
Navíc jsem extrémně pomalá (proto si myslím, že nejsem adept na ADHD). V kombinaci s mou chaotičností je to vražedné.

Fakt by mě zajímalo, v jakým je stavu. Zkusím to letos upéct znovu, třeba mě nový štoly zavedou k tý loňský. Všichni přísahali, že ji neviděli. Fakt nevím. Je to záhada.