Může nás majitel vyhodit z bytu? Smlouvu nemáme

atomovekotatko
29. čer 2017

Ahoj. Moc prosim radu.
Bydlime pres 2 roky v najemnim bytu. Kdyz jsme se sem stehovali dostali jsme smlouvu na rok, s tim ze nam ji po roce prodlouzi.
Po roce nam majitel tvrdil, ze smlouvu sepise novou a ze nam ji doda. Jenze od te doby nic. Tvrdi, ze ji doma napsanou ma, ale nam ji jeste nedodal. Tzn.ze tu dalsi rok vydlime bez smlouvy. Mame tu psane trvale bydliste, najem platime vcas, zadne problemy s nami nejsou.
Majitel si ale usmyslil, ze byt proda. Nabidl ho samozrejme nam jako prvni, my ho ale kupovat nechceme. Zatim se nijak nevyjadril, ale zajima me, co na nas ted muze zkusit? Kdyz nemame smlouvu, mame tu trvaly bydliste, nevime vypovedni lhutu nic.
Co mame prosim delat? Jiny byt samozrejme hledame, ale zatim nic neni volneho

puresin
29. čer 2017

@atomovekotatko No nevim, je to podivne. Ja pronajimam dva byty, a jak je skluz se smlouvou i o den dva, jsem cela nervozni a uhanim podnajemniky o podpis.
Vystehovat vas ted muze, bydlite tam bez jakehokoli kryti a duvodu. Ja se vzdy naopak spis bala, aby tu mezeru najemnici nevyuzili a neplachli mi bez vypovedni lhuty. To vaseho pronajimatele ocividne netrapi, takze Tvuj strach je bohuzel asi opravneny. Kouknete ale jeste poradne do smlouvy, slovo od slova - casto tam byvaji "chyby", zvlast pokud si to psal sam a je laik, a da se s nimi hrat. Drzim palce 🙂

mku
29. čer 2017

Muze vas vyhodit ze dne na den, resp jakmile skonci doma, na kterou mate zaplaceno... a podle me na to i spoleha, ze jak byt proda, tak vas vystehuje... on se totiz byt s najemnikem prodava jednak hur, jednak za mensi penize...

malenka3
29. čer 2017

Nemáte vůbec nic, na základě čeho tam v tom bytě jste, takže být vámi hledám nový bydlení rychle. Jemu asi bude trvat chvíli, než to prodá a pak vás vystěhuje natotata. Trvalé bydliště vás dneska podle mě už nijak neopravňuje.

swetlusska
30. čer 2017

Trvalé bydliště nezakládá vlastnické právo. Takže ano, po skončení lhůty ve smlouvě vás může vystěhovat. Hledala bych hned bydlení jinde (z dlouhodobého hlediska radši vlastní).