Jak vnímáte nahotu v saunách? Nevadí vám, užíváte si ji, nebo vadí, ale překousnete ji, nebo radši kvůli tomu do saun ani nechodíte?
Já beru nahotu jako něco intimního, co sdílím se svým partnerem a je mi docela nepříjemný se tam pohybovat nahá, nebo mít kolem sebe další nahé lidi.
@mourovatakocka Jakože měl ty řeči tam nebo to plodil až potom v okruhu kámošu? Já jsem teda nic takového nezažila. Že by se někdo blbě nebo nepříjemně koukal nebo komentoval.
Nahota považuju za naprosto normální věc, s rodiči jsme jezdili na nuda pláže a krom té přirozenosti a pohodlnosti je úžasný i to, jak mě nestudí mokrý plavky. Sauny moc nemusím, ale ne kvůli nahotě. My jsme do wellness bez plavek vyrazili jednou s kamarády z univerzity a bylo to hrozně fajn, nečuměli jsme na sebe blbě, ani se neočumovali, prostě úplně normální nazí lidé.
@amazienka
@andelka my jsme zalozenim asi taky naturisti. Ja s nasima odmala chodila na nudaplaz. A chodime hodne do prirody, kde nejsou moc lidi, a to je uplna svoboda. Doma bereme nahotu uplne v klidu vcetne deti/pubertaku. Ja s muzem klidne i mezi podobnymi lidmi kdekoli, vetsi deti a pubertaci maji ted obdobi, kdy jim lidi vadi.
@konidana Já jsem původně fyzio, zjistila jsem, že i ráda sahám na ostatní lidi (pokud jsou v rámci nějaké čistoty). Cítím pod rukama jejich bolest, zranění.
Lidské tělo je prostě krásné.
Na nuda s náma bývá i paní po masektomii a je úžasná. Jsem ráda, že i děti vidí tu různorodost, že není proč kohokoliv odsuzovat a není proč se za něco stydět.
Nahota mi nevadí, ráda chodím i doma naha, létě se na zahradě v bazénu koupu nejradeji naha, opaluji nahore bez..s detma se normálně koupu ve vaně, naha spim... v sauně by mi naopak plavky vadily, prostě tam jdu v prosteradle, to si dám pod sebe a sedim/ležím naha. Společne sprchy nebo ledove bazénky mi nevadi..kdo chce ať se koukne.
Poprvé, když jsem byla v sauně a měla být nahá, tak mi to přišlo divné. Trochu jsem se styděla, po pár minutách ve finské sauně mi bylo takové vedro, že jsem neměla myšlenky na to řešit, jestli se stydím nebo ne a bylo mi to jedno. Mně naopak přijde nyní divné mít v sauně plavky. Když jsme byli v Budapešti v lázních, tak tam se chodilo do sauny v plavkách, protože tam nebyl saunový svět oddělen od bazénu. Přišlo mi to méně hygienické. Stejně tak když jsme byli na wellnesku v jednom hotelu v Polsku, tam tam byl saunový svět, kam jsi mohla jít přímo od bazénu a lidi tam chodili v plavkách. Takže možná najít takovou saunu, kde se dá jít v plavkách, nebo si to téma studu, nahoty, sebevědomí nějak zpracovat.
@llluckaaa To je poprvé, kdy čtu, že se někdo cítí diskomfortně v plavkách. Mám to úplně stejně a jsem s tím spíš za exota. I v pubertě jsem je nenáviděla, teď se přemůžu kvůli dětem. Vadí mi moje nahota před ostatními. Vadí mi to i u lékařů. Dost možná bych nešla jen tak na masáž - doteky cizího člověka. Nahotu jiných lidí vůbec neřeším.
@junetule Já mám ráda, když je v sauně ticho, hraje nějaká meditační hudba, jen se soustředím na dýchání, to je úplné blaho, fakt nesnáším, když u toho někdo mele pantem. ( Mám na to dost drsný názor. Většina lidí si myslí, že jejich myšlenky jsou jedinečné, objevné, povznášející a musí je nutně hned teď sdělit každému, no spíš by prospěli světu, kdyby aspoň chvíli mlčeli.)
@levandule_k presne tak. U nas take hraje relaxacni hudba a k tomu prijemne barevne pritmi. Kdyz jdete do spolecne, tak se tam jen pozdravi, jak se vejde dovnitr a je ticho. Kdezto jen v zenske mas po chvilce hlavu, jak balon. Opravdu pri saunovani nemusim vedet 20 novych receptu na babovku, stridl, ci bublaninu, nebo co na sebe patlaji holky za kremy, medy, hnusy, po cem maji vyrazky, ci suchou pokozku 🤣 fakt ne...diky
@andelka Samozřejmě, že před kamarádama, naživo si myslím, že ne - ale to nevím. Předpokládám, že naživo by se bál, že dostane po držtičce, ale kdoví 🤷
@mourovatakocka No snad jo. To si neumím představit, že by se někdo takhle choval na veřejnosti.
@andelka A já už teda viděla ledacos 🙈😒 ale snad ne. Jenže vím bezpečně, že bych se prostě necítila dobře ve smíšené sauně a ještě bez plavek. Ale vzhledem k takřka nulovému hlídání je to u nás čistě akademické 🤣
Nahota mi nevadí, jsme naturisti, chodíme i na nudapláže. To co nemůžeme překousnout je to, že poslední dobou to v saunách bývá jak v hospodě, lidi se tam chodí vykecat a nezavřou pusu. Takže jsme si udělali saunu doma, a jezdíme jen na nějaké akce typu saunové noci.
@mourovatakocka No však my se někam dostaneme taky jen svátečně. Ono bez plachty je to fajn, mně to vadí, zpocené. Ale chápu,že někdo má prostěradlo kolem sebe pořád. Já třeba nechodím do bazénku, na mě je to studený. Takže vždycky chodím do sprchy, ta je většinou krytá.
@babulinkab To je náš sen, sauna doma. Jinak mi vadí to co tobě. Do sauny si chodím odpočinout.
Chodím v zimě pravidelně, do welness, kde jsou saunové ceremoniály. Ale - jsou tam pravidla (a všichni je respektují) - na sobě máš prostěradlo.....jasně, během ceremoniálu si ho třeba můžeš povolit, horní část těla se respektuje, ale dolní zahalená. Ve sprchách jsou mléčná skla, ochlazovací bazének - vlezeš, vylezeš, zahalíš. Tohle je pro mě přesně akorát.
V sauně jsem byla poprvé až s půl roční dcerou. Potom jsem se dozvěděla, že jsou sauny, kde chodí nahatí muži a ženy. Vůbec to nechápu. Už tam mám problém se vysprchovat, když jdeme na bazén a jsou tam ostatní nahé ženy. Stydím se za své tělo a nejraději bych se zahrabala pod zem. Ale kamarádka chodí do sauny často a ráda. Záleží na povaze člověka. Jinak ve wellness jsem taky nikdy nebyla. Na masáž si občas dojdu, ale jen ke známé.
@berenika39 Jako že i když sedím v sauně, tak jsem zabalená do prostěradla (tzn. totálně mokrýho a propocenýho)? Nebo jako v sauně si ho dám pod sebe, ale jinak jsem v něm zahalená?
@babulinkab Záleží, jak je to udělaný - v německém Erdingu mají mnoho typů saun, ve většině se mlčí, ale mají tam jednu ve stylu hospody, tam se popíjí (nealkoholické) pivo a povídají se tam vtipy - a když jsem tam zrovna byla já, tak neměli ženskou jako personál, tak tam přišel chlap, se nám omlouval, že holka žádná nemohla, ale bylo to dost zajímavý - pár ženských evidentně místních, které tam chodily zřejmě každý týden, ten jeden z personálu (oblečený) a kupa dalších žen různého typu. To bylo fajn. Ale má taky nějakou nižší teplotu, tak akorát příjemný.
@mourovatakocka taky už jsem slyšela řešit po sauně chlapy, kolik kdo viděl nahých "koziček", kdo byl vyholený apod. takže řeči, že se nikdo po nikom nedívá a neřeší to úplně pravda nejsou. akorát to ti chlapi asi nevykládají svým partnerkám.
@merope
prostěradlo je čistý a suchý, po druhém kole možná trochu vlhký, ok. Na chlazení a sprchu máš čistý ručník. Na ty ceremoniály jsou takový pravidla - chceš, chceš, nelíbí se ti to, nemusíš🙂)). Je tam furt narváno. Říkám, že si to prostěradlo můžeš shodit... taky se přitom nemá mluvit, rušit ostatní, dotýkat v intimních místech - pro páry, prostě - klid a pohoda. Sauna mistři jsou úžasní, umí si to zorganizovat. A skutečně - chápu, že to nemusí být pro každého. Já to ale miluju.
Myslím si, že v žádné sauně nikoho nenutí být úplně nahá. Na to máš prostěradlo/ručník a ukážeš jenom to, co chceš. To, že se někdo chodí do saun ukazovat (hlavně chlapi 50+) je prostě fakt, i to, že někteří chodí očumovat, ale s tím už tolik neuděláš. Řešení je, používat prostěradlo a vybírat si sauny, kde je hodně málo světla a když se natáhneš jen tak, není nic vidět.
Některé sauny jsou blbě řešené, ale když si vybereš "normální" , máš ochlazovací bazének s minimem lidí, sprchy se zástěnami, takže soukromí je
@berenika39 saunové ceremoniály jsou super a hlavně když to saunér fakt umí, je to úplně jiný zážitek. Co člověk musí přežít je to, že tam nebude sám... 🙂
@babulinkab když na toto existují dva úhly pohledu. Někdo to bere jako relax a potřebuje ticho, jiní to berou jako společenskou událost a k tomu mluvení prostě patří. Já to mám jak kdy... Proto mám ráda "mluvící" a "nemluvící" sauny, podle nálady, ale v ČR toto skoro není. Stejně jako textilní a non textilní sauny, které jsou třeba v Rakousku úplně běžné. Ale textilní musí být vždy na nižší teplotu, jít do finské v plavkách je úplně no go a zdravotně závadné, ale některým lidem to nevysvětlíš....
@blondynka400 me v saune otravuji lidi co mluví, minule uplne paráda relax hvězdičky měnící , hudba a pak si nahoru sednou kvočny a probiraly 15minut svůj partnerský život...a jak se k ní chlap chova / nechová, že ji asi podvádí atd...nešlo mi to neposlouchat a vypnout ...
@berenika39 Tak pokud to na ceremoniál můžeš dát pod sebe - já si pod "uvolnit" představila, že to nemáš napevno zavázaný, ale jenom volněji zavázaný kolem těla.
Ale přiznávám, že v ČR "klasicky" do sauny moc nechodím, protože mě tam baví opravdu hodně ty ceremoniály a u nás buď nejsou nebo jsou totálně narvaný. Sem-tam tak zajdeme za firemní benefity do nějaké soukromé sauny, když do "veřejné", tak v časech, kdy tam fakt skoro nikdo není a jinak můžu opravdu hodně doporučit německý Erding. Němci jsou naturisti, takže to je i pro tazatelku - tam fakt nikdo neřeší někoho nahýho. Pokud se ženy stydí, jsou tam i sauny "ladies only", je tam koutek, který je jenom pro ženy (ale to je škoda tam za tím jezdit). Ale těch nahatých lidí (i v bazénech a prostě všude - jsou to termály) je tam tolik, že tam snad ani nemůže být nikdo, kdo by řešil a očumoval. To by z toho zbláznil.
@blondynka400 v Brně ve 4comfort i v Infinity mají taky nějaký vyhrazený jako mluvící a jiný opak, ale těm lidem je to jedno...žvaní všude....já taky promluvím, ale je pro mě trochu mimo mísu tam vlézt a fakt celou dobu nezavřít pusu a řešit kraviny od partnerského života, dědictví atd.
@blondynka400 mně příjde, že většina saun je právě "blbě" řešená, případně ani z fotek nezjistíš, jak vypadají sprchy a bazének. Já bych brala nějaké označení saun pro stydlíny a těch ostatních. Však koupání pro nudisty je taky označené a můžeš si vybrat, kam půjdeš. Proč jsou stydlíni diskriminovaní 🙂
@levandule_k ale jak to zpracovat?
Před dětma jsem chodila do sauny v rámci návštěv bazénu, programově jen ve středu, protože to tam měly saunu jen ženské a v plavkách. Příbuzný má kolegu, který programově chodí do saun očumovat nahaté ženské a jeho vysloveně oplzlé řeči byly prý nepříjemné i tomu mému příbuznému a to je to chlap 🤷 Mě to z představy společné sauny a ještě bez plavek vyléčilo.