icon

Najde se tu lékařka na MD? Jak to zvládáte?

slunickova123
20. led 2015

Ahoj vsem! Jestlipak se tu najde nejaka maminka - lekarka na materske? Jak to zvladate a co po materske, co planujete? Ja resim, jestli zvladnu praci s nocnimi sluzbami v nemocnici. Jak to mate vy? Napiste! ;)

Strana
z3
slunickova123
autor
24. led 2015

@alisek ja bych hospitalizovala, tedy u nas na okrese rozhodne. Ale bohuzel vim, ze fakultni nemocnice napr.Motol, kde je veliky pocet pacientu, hned tak " neco " neprijmou, protoze z z kapacitnich duvodu to nezvladaji.

alubif
24. led 2015

Ahoj holky kolegyňky, já čekám první dítě, v květnu oujdu na atestaci z radiologie a zobrazovacích metod. A na konci června termín porodu. zkušenosti sama nemám, ale pokud vše půjde dobře s miminkem, vrátila bych se na 1-2 dny do práce nebo třeba na dvě služby po roce či roce a půl abych z toho nevypadla. Horší bude organizace hlídání, žiju daleko od babiček a manžel pracuje a do toho dělá dálkově školu. Co mám tak zprostředkovaně od kolegyň tak po tom roce pciťovaly sami nutkání se vrátit na krátký úvazek, ale většina z nich má rodiny v blízkosti práce.

alisek
24. led 2015

@slunickova123 děkuji ti za odpověď, nebyla to FN ale normální okresní navic tak z třetiny zaplněná. Nechápu to.

slunickova123
autor
24. led 2015

@alubif to zni rozumne, ja sice babi mam, ale ta pracuje tak asi pak budu muset najit pani na hlidani..drzim palce k atestaci! Rtg to me vzdy bavilo;)

alubif
24. led 2015

@slunickova123 děkuju, já zas chtěla dělat původně pediatrii, ale nikde v době kde jsem se hlasila nebyly místa a nějak jsem zkončila na radiole a je to super pač je to široký obor a musíme znát soustu věcí témeř ze všech oborů. A na děti se cílím, takže plně kompenzovaná 🙂
Přemýšlím o paní na hłídaní nebo jesle. Ale vše je ještě daleko a ani nevím jaký bude miminko, jestli mě vůbec do práce pustí🙂
Rozhodně se prác dítě skłiubit dá, ale taky záleží na primáři v čem vyjde vstříc.

lenkavd
24. led 2015

@slunickova123 jojo můžeš, to není žádný problém. Popravdě já si to nemyslím, většina pediatrů snad ani nepřemýšlí, nebere děti jako celek. Očkováním počínaje a běžnou léčbou konče. Neříkám, že to dělají schválně a neříkám, že jsou takový všichni, naštěstí. Ale já přiznávám, že jsem lehce alternativní, tedy docela dost a hodně vzhlížím k celostní a východní medicíně.
A ta tvá otázka, ono to bude znít asi hrozně, ale já si nemyslím, že všichni to dělají tak nejlépe jak umí, nebo spíš jako by mohli umět. Navíc si myslím, že mezi doktory jsou i lidi, co tam nemají co dělat. Byla bych hrozně ráda, ale já to tak nevidím. U nás na oddělení tedy jo, ten kdo takový nebyl, musel odejít... Tedy teď to po sobě čtu a vyznělo to šíleně 😅 Naštěstí je pořád spousty dobrých doktorů a i těch co se k pacientům chovají jako k rovnocenné osobě.

lenkavd
24. led 2015

@alubif já to řešila/řeším chůvou, občas manžel (když je tedy výjimečně v čr, má volnou pracvoní dobu 😝 ) a teď tedy už hlavně školkou, i když ta mladší ještě 3 roky nemá.
Svojí ordinaci jsem nepřerušila, ordinovala jsem 3x týdně 2 hodiny, takže nebyl problém ani kojení. Někdy se přinám, že jsem měla i dítě v ordinaci. Pak jsem si vrátila na 0,25 do nemocnice, ale bez služeb a postupně navyšovala. Služby jsem na začátku nechtěla, malá mi špatně spala, vůbec jsme si nedokázala představit, že by to v noci zvládli beze mne...
@alisek já moc neporadím, neb nejsem pediatr. Ale osobně u tak malého dítěte mi toto na hospitalizaci přijde. Ale je fakt, že Motol dost často nepřijímá, když to není vyloženě akut 😒

slunickova123
autor
24. led 2015

@lenkavd j, no pravda je ze od doktorky - kolegyne jsem takovou kritiku necekala, ja se kolegu zastavam ;) co ti presne vadi? Kazdy obor musi respektovat urcita pravidla - tak napiklad, bakterialni infekce u ditete se bez atb proste neobejde( vecne diskutovana antibiotika).Treba ja nemam rada tu vasi " reznicinu" ale respektuji to, nekdy se lecba bez operace neobejde.Ale je to tvuj nazor. Napr.ja jsem odlozila ocko u ditete ale jinak jsem celkem normalni. Mrzi me tvuj pohled. Preji ti at jsi bezchybna a nejsi kritizovana od pacientu. I doktori jsou jen lide;)

lenkavd
24. led 2015

@slunickova123 nikdo není nikdy bezchybný a kritika se bohužel taky občas najde. Ať oprávněná nebo neoprávněná.
Na chirurgii musí mít člověk žaludek. Ale já dělám hlavně nekomerční plastiky a pak se věnuji lidem s nádory. Zbytek jen když musím, protože tam už se může stát, že chybu udělám.
A ty ATB ano, jsou případy kdy to bez prostě nejde, to je jasné. Ale dnes se stále dávají jako na běžícím pásu, i když to není nezbytně nutné. Ale to je i u nás, neuznávám nějaké preventivní podání ATB, jak to dělají ostatní a ještě jsem problém neměla. To očkování, jsem ráda, že jsi jo odložila a že to taky tak vidíš. A doporučuješ to tedy i ostatním a nebo to neřešíš? Já osobně mám problém i s vakcínou. A vadí mi "přehlížení" nežádaucích účinků a že očkování nikdy za nic nemůže a přitom to tak není.

lenkavd
24. led 2015

@slunickova123 a ještě jedna věc, třeba k té chirurgii. Část chirurgů nepřemýšlí, hned řeže, je to pro ně nejjedondušší, fakt jako řezníci, ani se nedivím, že se nám takto říká 😒 To mi třeba vadí děsně. A nebo to, že každý si řeší jenom tu svojí část bez ohledů na to, co to udělá s člověkem celkově. A právě proto že jsme jenom lidé, tak by jsme se tak měli chovat. Proto se prostě některým lidem nedivím, že na doktory takto pohlížejí, ač mi je to hodně líto. A to zastání, já se zastávám doktorů co si to zaslouží (a že jich je hodně), ale celkově prostě nemůžu, protože se s současným stavem nejsem schopná ztotožnit.

lenkavd
24. led 2015

@slunickova123 a ještě poslední věc ohledně toho zastávání. A není právě to maličko problém v očích pacientů? Doktor objektivně udělal chybu, ale ostatní ho kryjí. Když je to něco malého, nemám s tím problém. Člověk má někdy fakt dost, můžeš přehlédnout a pod. Ale když to jsou fatální chyby, přeci nebudu někoho krýt jenom proto, že je to kolega ne? To já bych po nikom nechtěla. Když by se mi to stalo, postavila bych se k tomu čelem. Ale tedy to neznamená, že souhlasím s tím, jak se na doktory podávají žaloby a tahají se všude možně, to je špatně...

slunickova123
autor
24. led 2015

Ted uz ti rozumim lip a docela s tebou souhlasim! To ocko je kazdeho vec. Kdybych ale delala pldd, mela bych pochopeni pro ty, co ho oddaluji, ale doporucovat to nemuzu - ze zakona;( tvuj pohled na chirurgii se mi libi. S preventivnimi atb taky nesouhlasim. Nekdo si to tim dela jednodussi. U nas na oddeleni se ale atb nasazuji zcela cilene - podle crp, KO, kliniky, ev.kultivaci.

alisek
24. led 2015

@lenkavd do FN jsem nevolama, byla tu místní krajská něm. Ale já mám s FN HK dobre zkušenosti naoak s dětskými odd. v našem pard. kraji mám horší zkušenosti.

blondynka400
24. led 2015

@alisek podle mne to tedy na hospitalizaci taky bylo... Ale dr. nejsem.

lenkavd
24. led 2015

@slunickova123 tak to jsem ráda, že už si maličko rozumíme 🙂 Nemyslela jsem to nějak špatně a i by mne mrzelo, kdyby sis to myslela.
@alisek tak příště asi tam, kde máš dobré zkušenosti...

mysonek
24. led 2015

@alubif ahoj, tak to máme podobně termín. Já mám taky na konci června, ale už teda druhé dítko. 🙂 Malá má 16 měsíců. Práce na pár hodin v týdnu je moc fajn. Také hlídání hledám všelijak. Máme blízko jen jednoho dědu. Naštěstí přítel má volnou pracovní dobu, takže kombinujeme přítel, děda a kamarádka. Jesle tu bohužel nemáme. Držím palce u atestace. Já když dělala atestaci z interny, tak tam bylo spousta těhotných kolegyň, ale asi to bude záhul dělat to takhle před porodem.

mysonek
24. led 2015

@alisek ahoj, sloužící doktor Ti nemůže říct, že stejně dítě nepřijme, dokud ho nevidí, to je velká chyba. Případně i kdyby měl plné oddělení a dítě bylo na hospitalizaci, tak mu musí zařídit hospitalizaci jinde. To mi přijde hrozné. Paralen po Nurofenu je v pohodě, ale pokud to nezabralo, tak jste měli jet do té nemocnice. Bohužel se nemůžeš nijak bránit, protože kdyby došlo na spor, tak je to tvrzení proti tvrzení. Jen poučení pro příště, že se nemůžeš nechat odbýt. Hlavně, že všechno dobře dopadlo. Nejsem pediatr, takže Ti neřeknu zda bych ho hospitalizovala, ale určitě bych takového pacienta chtěla vidět a neradila jen po telefonu.

batul
24. led 2015

@lenkavd no nemáme na vybranou, jsem v Německu a tady je placný rodičák jen rok, stejně se ale bojím, že jsem všechno už zapomněla...

@slunickova123 když jsem u porodu nebyla, tak je těžké ho hodnotit...Ale co si myslím, že oxy se dává kolikrát zbytečně a do polohy se někdy nutí (aby to bylo pohodlné)...Víš co, ony ty story se stají občas neskutečné a neuvěřitelné, ale porod je prostě hraniční zážitek. Jsem v nemocnici, kde se snažíme o co nejpřirozenější porod - ale se vší jistotou za zády (jsme perinatologické centrum). Ještě jsem nezažila pacientku, která by mi nedovolila něco aplikovat, když jsem jí to vysvětlila. Smozřejmě v akutní medicíně na to není někdy čas, ale tam použiju, teď udělám to a to a vsvětlím vám to až bude po všem.

alubif
24. led 2015

@mysonek děkuju, zvládly to jiné, budu muset taky. Hlavně aby bylo mimino v pořádku a stres z mé strany ho nepoznamenaly. Myslím, že dělat atestaci s malým dítětem je horší, tak snad mi přijmou přihlášku🙂

lenkavd
25. led 2015

@alubif přeji hodně štěstí k atestaci. Rozhodně si myslím, že je lepší jí mít před dětmi. To zvládneš 😉
@batul za rok jsi nic nezapomněla, to naskočí hned. A on tedy bude doma zadarmo nebo jak? Kamarádka je v Rakousku, taky šla po roce do práce, ale dítě tedy šlo do jeslí...

batul
26. led 2015

@lenkavd doufám, že jsem alespoň šít nezapomněla...bude zadarmo, v německu jsou plošné přídavky na děti - takže bude mít alespoň to.

izka1
27. led 2015

@alubif přeju hodně sil k učení na atestaci..Třeba k tobě budou milejší, když uvidí, že jsi v očekávání.Kdo by přece stresoval nastávající maminku 🙂Radiologie je pěkný obor..

izka1
27. led 2015

@batul A jsi spokojená s prací v Německu?

celaskon87
27. led 2015

@slunickova123 ahoj, já jsem taky lékařka, internistka. Jsem ráda, že jsem tady profesně našla spřízněnou duši... Já jsem teď od října doma na mateřské, po práci se mi stýská jak kdy. Ale stále mám v živé paměti to, jak pacienti dokážou být s prominutím hnusní a neumí základy slušného chování. To je bohužel i na těch internetových diskuzích. Ruku na srdce, bohužel i mezi "námi" lékaři se najdou hulváti... Člověk se nad tím prostě musí povznést...

celaskon87
27. led 2015

Holky jste tu některá v rámci práce i na PhD studiu?

batul
27. led 2015

@izka1 jsem spokojná hodně! Německa má určitě spoustu proti, ale věci tam prostě fungují, možná je to tím, že jsem narazila na dobrou nemocnici, ale vůbec se mi nebude chcít vracet🙂

slunickova123
autor
27. led 2015

@celaskon87 vitej! Jj, jak pises, taky to mam stale v zive pameti. Achjo...to bude vsude stejny;(

slunickova123
autor
27. led 2015

@celaskon87 ja nejsem, ale chtela bych se presidlit z nasi okresky do nejake prazske nemocnice (stehovali jsme se) a moc se obavam, ze mi tu nabidnou jen sama mista s phd, ja ale vedu vubec delat nechci;( ty jsi na ohd?

celaskon87
27. led 2015

@slunickova123 Já jsem na PhD. - nepracuju ale ve fakultce ale v okresní nemocnici. Na vědu zase tolik nejsem, spíš jsem to vzala kvůli udržení se na místě, na kterém jsem + výhoda, že se to (snad) dá dělat při mateřské..

slunickova123
autor
27. led 2015

To se urcite da- spoluzacky, ktere maji phd tak to nejak delaji i pri materske.

Strana
z3