Nastěhovat k sobě švagrovou? Má s tím někdo zkušenost?

7. srp 2020

Ahoj, švagrová je teď v těžké životní situaci. Manžel přišel s tím že by mohla bydlet u nás. Ráda bych švagrové pomohla, ale zase mi každý v okolí říká že není dobré bydlet s rodinou. Má s tím někdo zkušenost?

pipi_puncocha
7. srp 2020

Píšeš tady málo informací, jaké máte vztahy, co se děje, jaké máte doma možnosti stran soukromí atd.

Asi obecně, pomoct příbuznému v těžké situaci se hodí, ale na nějakou předem ohraničenou dobu, s tím, že jí v té době budete pomáhat sehnat vlastní bydlení.

ariadna12
7. srp 2020

Kratkodobe bych pomohla, rovnou bych ji rekla treba 2 mesice a pak ji pomohla najit bydleni.

tinaprofi
7. srp 2020

kdo jiný než rodina by si měla pomáhat a při průserech se podržet, když si jasně dohodnete pravidla a budete směřovat k vyřešení situace - vlastní postavení se na nohy - tak v tom není problém. Myslete ale na ty pravidla.

te_reza
7. srp 2020

Krátkodobě, čili 2-3 měsíce bych asi svolila. Dýl ne.

autor
7. srp 2020

@pipi_puncocha dobře,ja tedy napíšu celý příběh. Švagrová má manžela, dříve byl v pohodě, šlušny chlap, starál se o rodinu. Teď se ale změnil,stal se z něho alkoholik a gembrel. Teď je ve vězení, švagrová sním má 3 děti. Ve věku 12,8,a nejmladší má teprve 14 měsíců. Švagr udělal švagrové dluhy, rodiče se sní nebaví, bydlí teď v azylovém domě. Dům máme velký, soukromí bysme měli všichni. Švagrová je teď na mateřské, a problémy s penězi. Takže by u nás bydlela dlouho. Vztahy jsme měli nejdřív dobré, pak se to ale kvůli švagrovi pokazilo.

tinaprofi
7. srp 2020

do toho bych nešla už z důvodu zadlužení šváry, dluhů obecně, jiná situace je, když v tom nejsou dluhy a trvalý nedostatek peněz, ale určitě bych ji pomáhala s dětma a se sehnáním bydlení a práce. Klidně bych ji hlídala i děcka, kdyby ona makala a dávala to postupně do kupy, ale bydlet ne. Vím, že v azylovým domě nemůže být déle jak rok, pak se musí tuším vystěhovat, jestli to teda nezměnili... zjišťovala bych možnosti sociálního bydlení

volodka162
7. srp 2020

Tož jestli jsou manželé (švagrová a ten pán ve vězení), rozhodně aby u Vás zase neměla trvalé bydliště, aby jste pak náhodou nekoukali kdyby přijela exekuce... A holt jasně si řekli co a jak bude a jak bude taky platit...nebo splácet? Rodina si má pomáhat, to ano. Ale vzít si domů třeba já osobně bráchu (nebo sestru kdybych měla) s tím, že nedává splácení svých základních potřeb....nevím nevím no. Pro mě by to byla cesta do pekel psychická. Jestli ale na to máte finančně to kompenzovat a za to vám švagrová v něčem pomůže - udržování zahrady, mytí aut, co já vím, tak proč asi ne. Nevím, je to můj první dojem, komentář co mě v hlavě napadlo, vše píšu. Já bych se bála až se pak vrátí ten chlap, aby pak nebyl nějakej průser, že něco bude dělat pak i Vám potažmo vašim dětem atd...

autor
7. srp 2020

@tinaprofi ja hlídat nemůžu, pracují, ona taky nemůže pracovat, právě proto že má to malé dítě. No právě, švagrová tam může být už jen do září.

volodka162
7. srp 2020

Pokusila bych se jí pomoct najít rychle bydlení nejprve a třeba finančně pomoct pokud to jde z Vaší strany, ale do jisté míry, aby v případě, že prostě to z jistých důvodů nevrátí, tak aby nebylo holt velké zle. Nebo pokud by byla v nájmu a nedala to finančně, tak aby nějak u Vás doma vypomohla (pokud by jste bydleli někde blízko spolu) a za to bys jí něco finančně dala. Já bych si to stěhování dost rozmyslela.

autor
7. srp 2020

@volodka162 no ona to nemá z čeho splácet, jo kdyby u nás bydlela tak by u nás trvalý pobyt neměla. Toho jejího manžela se já nebojím.

cilkat
7. srp 2020

Jednoznačně bych odmítla přepsání adresy a přistěhování švagra (bez ohledu na to, jak bude vypadat vyléčen a polepšen). Nastavila bych podmínky z vaší strany tak, abyste neměla pocit dluhu (protože ona ho pravděpodobně nebude mít jak splatit). Ale jinak pokud máte plně oddělitelnou druhou domácnost, kterou nevyuzivate, tak myslím, že by to fungovat mohlo...

autor
7. srp 2020

@volodka162 ona si ale teď nemůže žádné bydlení dovolít, my s manželem jsme na tom finančně dobře. Ale zase ne natolik aby jsme jí třeba každý měsíc platili nájem.

volodka162
7. srp 2020

Možná nebojíš jako, že by Ti fyzicky nic neudělal, ale bála bych se, že by potom byly problémy finanční. Ona bude u Vás bydlet, něco si koupí nebo objedná = bude tam vaše adresa baráku. On to zjistí, napíše si taky něco na Váš barák atd a už se to veze.... Tohle je hodně těžké, jsem posera a velký negativní člověk a pesimista, to vím. Já bych do toho nešla. Pomohla třeba s oblečením dětí nebo s jídlem...tady u nás je v jednom městě domov pro matky samoživitelky, pak další město má dva paneláky pro "slabé sociálně" kde platí cca 500Kč/měsíčně nájem. Mrkni se na fcb někde na městě nebo zkusit někam zajít zda něco podobného nebude u Vás.

mourovatakocka
7. srp 2020

Než bydlet s příbuzným, navíc s rizikem zadlužení, bych ji snad sehnala a částečně financovala nájem v nějakém minibytu, než se postaví na vlastní nohy. Píšeš, že finančně na placení nájmu nemáte, nicméně z téhle situace může vzniknout hodně problémů.

tinaprofi
7. srp 2020

jestli ji nastěhuješ do baráku, zadluženou a neschopnou vydělávat, tak se stane pravděpodobně to, že ji budete ještě finančně táhnout ze svých rezerv, nemusí se to stát, ale může, jak teď platí ty 3 děcka? Jejich potřeby, pomůcky, hadry apod...? Je dobrý promyslet ty věci ze všech úhlů, bejt k sobě upřímnej, protože ať chceš nebo ne, ty tendence ustupovat jsou pak obrovský...

autor
7. srp 2020

@tinaprofi teď žijí jen z mateřské, pomůcky jím dála nějaká charita.

tinaprofi
7. srp 2020

tak a až bude u tebe, tak to automaticky padne na tebe, vy budete charita... jak říkám, pomoct určitě, ale vymyslet způsob, jak ji postavit na vlastní nohy, ne na vaše

autor
7. srp 2020

@tinaprofi jo já vím, právě z toho mám strach. Ale zase manžel řekl že jako její bratr jí musí pomoct. Ale dům je můj, tak nevím co dělat.

dashyyy
7. srp 2020

Mám velice blízkou osobní zkušenost.. vzali jsme k nám bráchu v těžké životní situaci, na pár týdnů než se postaví na vlastní nohy.. z pár týdnů byly čtyři roky, práci si našel, ale do stěhování už se mu moc nechtělo.. nakonec i když jsme se jasně domluvili jsem vlastně ta nejhorší, vlastně spíš můj manžel, který ho vlastně roky ,,živil", na nájem přidával tak, že občas koupil nějaký jídlo, kapsle toaleťák.. odstěhoval se letos v únoru a od tý doby se se mnou nebaví.. bere to jakousi zradu a že jsme ho vyhodili i když půlroku dopředu věděl, že se bude stěhovat.. ale i přesto.. já bych do toho šla.. nechat mámu od třech dětí v azyláku, bych nedala, ale jasně a narovinu nastavit pravidla a jasně trvat na jejich dodržování, jak dlouho, s čím přesně chceš pomoct (vyběhat bydlení, dávky na děti, atd..) jinak jdeš.. to já jsem bohužel neudělala a byla to obrovská chyba.. říkala jsem si brácha, že jo..

autor
7. srp 2020

@dashyyy moc děkuju za zkušenost. Jako já bych jí ráda pomohla, ale mám strach že dopadnu podobné.

meronym
7. srp 2020

Ja bych bydleni s 3 cizimi detmi (od pubertaka po batole) nezvladla. Tech potencialnich trecich ploch je tolik, ze to nemuze dopadnout dobre. Pomohla bych s hledanim bydleni a finacne prispivala.

autor
7. srp 2020

@meronym toho se zase nebojím, ja mám ty děti hodně ráda. A s bydlením jí těžko pomůžu.

meronym
7. srp 2020

@dashyyy To je drsne, neskutecny nevdek. To by mne hrozne mrzelo.

dashyyy
7. srp 2020

je tam takové to riziko pro dobrotu na žebrotu, ale je to vlastně manželova ségra, takže zase na druhou stranu ji asi dobře znáte, víte jak se chová, jak reaguje, jakou má povahu, jestli se domluvíte a vycházíte spolu.. zda je snaživá a chce si dát život dokupy.. tohle všechno je potřeba zvážit a prodiskutovat mezi třema ...
@meronym tak nejsou úplně cizí, že.. jsou to synovci a neteře a já je třeba beru jakože ,,svoje"
@meronym dost jsem to ořvala, když se stěhoval a ani nic neřekl ani blbý bů.. vždycky jsem myslela, že máme takový pevný sourozenecký pouto a ono ho*no

rezusesmichy
7. srp 2020

@meronym tak ja teda nevim,ale pro me deti mych sourozencu rozhodne cizi nejsou

ariadna12
7. srp 2020

V tomto pripade ma svagrova kde bydlet, azylovy dum je dobre reseni, navic v azylaku nuti klienty prejit zpet do normalniho zivota, je tam psychologicka podpora, socialni pracovnici, charita muze dodat obleceni, veci pro deti. Pokud ma svagrova exekuce jako manzelka dluznika, domu bych ji nebrala. Aby Vam tam jednou nezazvonil exekutor, blbe se s nim pak dohaduje, co je ci vec.

autor
7. srp 2020

@ariadna12 v azylaku může být jen do září

mourovatakocka
7. srp 2020

Pokud tedy může být v azylaku rok, pak je to jedenáct měsíců starý problém?

ariadna12
7. srp 2020

V oduvodnenych pripadech muzou prodlouzit nebo treba pomoct sehnat socialni byt. Jedna svagrova se socialnim pracovnikem?

autor
7. srp 2020

@mourovatakocka ano,ale to aby švagrová bydlela u nás řešíme měsíc.