icon

Návštěva lékařky. Jaký na to máte názor?

amiranda
23. dub 2021

Zdravím damy😊 jsem zde čerstvé registrovaná. A hned nazacatku by mě zajimal vás názor na to co se nám s přítelem teď stalo... Máme spolu 6-ti měsíční holčičku "Tiffany". Se kterou pravidelně navštěvujeme dětskou lékařku. Vždy 1x za měsíc. S tím, že první 3 navstevy jsem s malou byla u lékařky ja a když měla být 4 prohlídka, nebylo mi dobře a tak mi partner nabídl, že s malou půjde na prohlídku on. Měla jsem z toho tedy trochu obavy (přece jenom je to chlap). A u lékařky musí být člověk obratný ve svlékání, přebalování a ještě konzultovani s doktorkou (vždyť to znáte). No ale nakonec když jsem videla to jeho nadšení, že s ní půjde, je totiž velmi "hrdý otec". Tak jsem zkrátka na to kývla... No a přítel se vrátil domů naprosto nadšený a unešeny, jak to tam probíhalo, prý na něho byly moc milý, se vším mu pomohli a Tiffanku vychvalili do nebes. Takže odtamtud odcházel pyšný jako páv. Byla jsem na něj taky pyšná, jak to zvládnul. Jediné co mi vrtalo hlavou bylo to, že na něho byli milý, což se u mě tedy říct nedá. Mě tedy sestřička nikdy nevitala s úsměvem a nadšení. No každopádně když se blížila 5 návštěva lékařky, tak se přítel sám už dopředu dozadoval, že tam půjde on. Tak se ho zase nechala jít a on se opět vrátil s tou nadšenou náladou, jak bylo všechno úžasné. S konstatovala jsem to slovy: "fajn tak s malou budeš lékařské návštěvy absolvovat ty. A dál jsme to neřešili. Přítel šel tedy na 6 návštěvu k lékařce už automaticky. Takže abych to shrnula, ja tam byla 3x a on tam šel teď po třetí. S tím, že domu se vrátil v naprosto rozloženém a smutném stavu... Paní doktorka totiž, kde jak vstoupil do ordinace ho začala bombardovat otázkami, kde jsem ja. Pak podotkla, že oni nejsou blbý, že mají oči. A na závěr mu řekla, že jestli příště nepřijdu ja, tak že to budou řešit... A to ještě chudák jak tam poslouchal tyhle nesmysly. Tak malá, i když nam nikdy nepláce, je to abnormalne klidný dítě, tak v té ordinaci nejspíš vycítila tu negativni náladu a celou dobu tam plakala (chudinka)...No řeknu vám, že mě přítele bylo tak líto, když jsem ho viděla jak se vrátil od té lékařky. On byl jak hromádka neštěstí. No nicméně ja jsem samozřejmě nelenila vzala telefon a do ordinace jsem okamžitě volala. Slusne jsem se zeptala, co přesně se v ordinaci dělo a že se mi přítel vrátil domu rozpoloženy. Načež jsem dostala odpověď, že se ho jenom ptali, co je se mnou, že prý jsou spíš zvyklý, ze s detma chodí maminky. A po celou dobu se sestřička smála a ujistovala mě, že si prý přítel celou věc špatně vyložil. No tak jsem to skousla a dodala, že příští návštěvu u lékařky podstoupime společně... A mě by teď zajímalo, co si o tom myslíte a co byste na mém místě dělali vy. Mě se to totiž přes noc rozlezelo v hlavě a došlo mi, že přítel by si těžko sam vymyslel takový příběh. No a hlavně... Se chci postavit za svoji rodinu!!! Co my má kdo psychicky rozhazovat přítele a rozplakavat dceru. Tak mi, prosím, napište Vaše názory. Budu se tesit😉

Strana
z6
lachtanice86
23. dub 2021

@amiranda bych ji poslala kam slunce nesvítí, ho.no je ji potom kdo tam s dítětem chodi.

petrasipkova1
23. dub 2021

@lachtanice86 pak máme chtít aby se k nám pediatři chovali s respektem a mile 🙏 Myslim, že jí je do toho hodně, protože pokud se o miminko nestará maminka, případně ho maminka opustila, měla by to vědět a zeptat se může, co je na tom ?

somalicats
23. dub 2021

@lachtanice86 Šmarja a kde je problém, když se někdo zeptá? S nejmladší dcerou taky chodil manžel, byl bez práce a já tak musela do práce chodit, takže na rodičáku byl on - naše pediatra se taky zeptala, on jí normálně řekl, že maminka pracuje a s mimčem je doma on, takže teď bude chodit on, a hotovo. Fakt nechápu, co máte některé z toho dělat problémy tam, kde nejsou.

zelenaesmolda
23. dub 2021

@petrasipkova1
a proc by to mela vedet?

somalicats
23. dub 2021

@zelenaesmolda Tak za mě to vědět sice nepotřebuje, ale ještě mi tu nikdo neodpověděl, co je na tom, když se konverzačně zeptá, kde je maminka? To je problém? Je to natolik tajná informace, že to tatínek nesmí nikomu sdělit? 😀

klokanka31
23. dub 2021

@gramar A nebo i kdyby šel k lékaři s dítětem chlap, aby si žena na chvíli odpočinula, když je jinak s dítětem nonstop...tyhle předsudky že se musí starat a vše oběhávat žena by se měly dávno vyvrátit.

lachtanice86
23. dub 2021

@petrasipkova1 pokud dítě dobře prospívá, nechápu k čemu jsou doktorce rodinné informace

klokanka31
23. dub 2021

@petrasipkova1 To je blbost že jen máma ví o svém dítěti vše. Teda záleží jak se tatínkové zapojují, ale můj manžel ví o naší dceři vše. Pamatuje si jakou naposled měla teplotu, ví co jí, pamatuje si celodenní jídelníček, ví jaké pokroky zrovna udělala, atd.

petrasipkova1
23. dub 2021

@zelenaesmolda Já jsem vždycky ráda, když je péče u lékaře komplexní, takže to že zjistí že přibralo kilo, tak hura domu, je pro mě nedostačující. Pediatr je osoba, která má možnost vidět dítě v pravidelných intervalech, sledovat jestli se vyvíjí správně a zda je o něj dobře postaráno, a pokud s 3 měsíčním miminkem pravidelně nechodí na kontroly maminka, s miminkem které má být plně kojeno a je plně závislé na matce, je pro mě dobře že se jí rozezvoní v hlavě vykřičník a ptá se zda maminka funguje a zda je v rodině všechno v pořádku. Je to jen otázka a pokud je vše v pořádku, podle mě nemá nikdo problém říct, mamka je doma, máme to tak a tak. Nechápu co je na tom špatného. Za mě kéž by bylo víc lékařů, kteří se ptají, komunikují s rodiči, radí apod.

klokanka31
23. dub 2021

@petrasipkova1 Takže když jde k lékaři chlap, automaticky se matka nestará?🤦

petrasipkova1
23. dub 2021

@klokanka31 jasně, to je skvělé, ale kolik takových chlapů je ? 🙂 Vždyt většina chlapu maká od rána do večera, jasně ne všichni, ale hooodně. Jak říkám, chodila jsem s dětma na každou prohlídku a nikdy jsem nepotkala žádného samotného tatínka s miminkem, proto si myslím, že se lékařka dostane do situace, že se jí to zdá zvláštní a zeptá se, pořád nechápu co je na takové otázce špatného.

aarriel
23. dub 2021

@amiranda asi bych se hodila do klidu 😉 ze dite brecelo? No to se stava. Co budes delat treba pri ockovani, brani krve? To bude teprve rev, to ji zazalujes? Ze chlap prisel rozhozeny? A on nema pusu? Muj chlap spis brani me a ne ja jeho. Kolikrat ho spis musim krotit. I lekari jsou jen lidi, muzou byt zvedavy, i ja bych se treba zeptala, kde maji maminku😂 treba se vazne nepochopili.

drep
23. dub 2021

Můj názor je, že mě fascinuje, jak někdo z úplné kraviny dokáže udělat kovbojku(z věty a kde je maminka) a že je dospělý chlap, který na normální otázku neumí normálně odpovědět (maminka je doma, já jsem chodím rád, protože jste tu milé). Obecně tuhle “nesvéprávnost” u dospělých nechápu. Ano, přijde mi normální, že se dobrý praktický lékař ať už pro děti a dorost nebo pro dospělé alespoň rámcově zajímá o rodinné prostředí pacienta, jmenuje se to sociální anamnéza. Jsem ráda, že dcery pediatrička zná i mě i mého muže, díky tomu mě mohla ze začátku uklidňovat, když jsem šílela, jak mám maličké dítě (podívejte se na sebe, podívejte se na muže a řekněte mi, kde byste vy dva vzali čtyřkilový dítě)

gramar
23. dub 2021

@somalicats Pokud je to konverzačně, tak s tím problém asi není, z tohoto popisu příliš konverzační tón neplyne... Můj manžel jednou musel s dětmi k doktorce a sestra se ho ptala tak co paní, jak se má. No a on řekl že tvrdím že dobře, ale on být na mém místě, tak by to řekl pouze pod vlivem, nezúčastněný člověk by řekl že jsme asociální rodina co od rána do noci kalí, sestra se zasmála doktorka prohlásila že chápe a jelo se dál... Jenže ono záleží jak se to sejde, říct to doktorce co nás nezná, tak máme třeba na krku sociálku, nebo při špatném rozpoložení... Mě spíš přijde divné, že by někomu mělo být divné že se o dítě dokáže postarat nejen matka, ale i otec, včetně návštěvy lékaře. Nejsmutnější na tom je, že to přijde divné i mnoha matkám těch dětí, že by to tatínek zvládl, pak se asi těžko divit že je z toho pediatr v háji 😂

@klokanka31 Tak nějak, jenže on je problém v tom, že mnoho matek si odmítá připustit že chlap není totální lemra, i zde v této diskusi máš pár náznaků o tom že vlastně matka je středobod všeho, jistě je důležitá, ale není ve světě sama, dítě má i tátu který je také normální a schopný (a věřím tomu že těch neschopných bude stejné procento jako neschopných matek...)

petrasipkova1
23. dub 2021

@klokanka31 ale vůbec, to tady nikdo neříká, ale pokud jde s malinkým miminkem chlap x krát za sebou, tak bych se také zeptala kde je maminka.

klokanka31
23. dub 2021

@petrasipkova1 Protože jí podle mě po tom může být úplný houby. Otec není nic horšího než máma. Taky se má starat. Jak už jsem psala, k dětskému chodíme společně, když malá chodila na kontroly kyčlí nebo kardiologii, poprvé jsem šla já, potom zas já čekala v čekárně a šel manžel. A nikdy s tím nikdo neměl problém, a to ani lékaři nevěděli že v čekárně jsem. Pediatra má zajímat jestli je dítě v pořádku, a že na pravidelnou prohlídku dorazilo, a kdo mu dělá doprovod, to je snad jedno.

petrasipkova1
23. dub 2021

@gramar máš pravdu, můžu uplně v klidu říct, že můj chlap by to s 3 měsíčním u doktora nezvládl, protože obě děti řvali jako protržený, a manžel je fakt neuklidnil, takže jsem po každé prohlídce kojila, případně když musela pediatra vyšetřit u dcerky srdíčko, tak jsem kojila i u vyšetření. 😀

klokanka31
23. dub 2021

@petrasipkova1 A když x krát jde žena, taky se budou ptát kde mají tatínka?

klokanka31
23. dub 2021

@gramar Já jsem ráda že vím o svém muži, že je schopný se o malou postarat i u toho doktora. Třeba na kardiologii, poprvý tam se mnou malá hrozně plakala (možná vycítila mou nervozitu). Tak pak jsem poslala manžela, ten je víc v klidu. A malá si jednou jen mňoukla, a jinak celé vyšetření proběhlo rychle a bez pláče. Mělo by se těm chlapům víc věřit. A taky je do těchto záležitostí víc zapojovat.

gramar
23. dub 2021

@petrasipkova1 To že by to tvůj muž nedal chápu, jsou tací co to dávají a třeba i lépe než matky, takže svou situaci řeší operativně dle možností, schopností a odvahy... A k pediatrovi chodíš kvůli blahu dítěte, mě třeba přijde fajn že je vidět zájem a snaha i otců. Je mnoho takových tátů co je pediatr v životě neviděl a taky se matky neptá "co tatínek, ještě jsme ho neviděli a to je Pepíčkovi dvanáct, je v pořádku...?" K lékařům chodíme na prohlídky, kontroly, když je problém, pro radu ... ale ne na "křížový výslech" o tom co dělá druhý z rodičů, pokud pomineme podezření že je dítě v ohrožení, zanedbáváno atp...

drep
23. dub 2021

@klokanka31 líbí se mi, jak tu horuješ za to, že je tatínek stejný rodič jako maminka (s čím naprosto souhlasím), ale nedávno jsi tu v diskuzi o střídavé péči horovala za to, že maminka je maminka a dítě má být prostě přiděleno jí. Mám ráda, když jsou lidi názorově konzistentní👍

somalicats
23. dub 2021

@gramar Kdyby u toho byla přítomná i zakladatelka diskuse, tak beru. Takhle podává jen zprostředkované info chlapa, který byl evidentně vyplesklý z toho, že mu tam dítě pláče, a bůhvíco taky té doktorce řekl. Pokud totéž, co tu předvádějí některé dámy, že jí po tom nic není, tak to se na mě nezlob, ale to by mi začala kontrolka blikat taky.

Já chápu, že mají první dítě, tak jsou vyplesklí z toho, že najednou dítko u doktorky pláče, když předtím neplakalo - já si to teď užívám už po čtvrté, kdy malá došla do věku, kdy se jí rozjíždí separačka, takže řve pokaždý, když vidí někoho, koho dlouho neviděla (včetně babiček) - kdybych se z toho měla hroutit já nebo manžel... 😀.

Jinak můj chlap, když byl s malou doma, měl i lepší přehled o podávaných lécích, než já, takže když jsem se ty dny, kdy jsem byla doma a starala jsem se o ni primárně já, tak za mnou běhal a připomínal, že teď má dostat tohle a teď tamto 😀. Mně to třeba divný nepřijde, že je doma s dítkem tatínek, nebo že maminku vystřídá a vezme dítko k doktorce, ale pořád si myslím, že na slušnou otázku je normální slušně odpovědět. A stejně jako @drep nemám problém s tím, že naše pediatra zná i naše rodinné poměry - takže třeba ví i o střídavce, ví, co starší holky, normálně komunikujeme, a ona nemá problém mi vyjít vstříc, když potřebujem něco mimořádného.

gramar
23. dub 2021

@klokanka31 Já třeba vím že když jsem hodila na krk manželovi ty tři satanáše kterým říkáme vlastní děti, tak to dával a dává lépe než já všeobecně. Já večer vypadám jak miss zombie a doma apokalypsa, když je to opačně, tak je uvařeno, uklizeno, mnohdy i upečeno, děti mají úkoly a jsou v pohodě a večer mám ještě dobrý sex... Takže u nás je naprosto jasné kdo to dává lépe 😂 A nebudu lhát mám z toho vždy mindráky

gramar
23. dub 2021

@somalicats Proto píšu že z toho popisu to tak neplyne (jako konverzační dotaz) a to co se tam stalo neví nikdo z nás a subjektivní cítění může být od původní myšlenky dost daleko a když se sejde blbej den tak je problém tam kde být nemusí... Nebudu soudit doktorku, ani držet basu se zakladatelkou, protože jsem jim u rozhovoru nesvítila. Jen mě překvapuje že je to v dnešní době pro někoho takový šok že je u pediatra otec a že má dojem že kvůli tomu není něco v pořádku... Proto je důležité za jedno jak to doktorka řekla a jak to partner pochopil, ale pokud by to bylo dle toho popisu, tak to správně dle mého není...
Mě je asi nějak jedno co o nás doktorka ví, naše děti by jí řekli i to co by nemuseli, takže tajemství se u nás asi neuchytí, ale je fakt že jsem si vybírala doktorku celkem svědomitě, aby pobrala i tu naší ZOO, kdyby byla útlocitnější, asi bychom měli problém obě 😎

drep
23. dub 2021

@gramar já mám pocit, že to muž dával líp než já, ale já z toho mindrák nemám, vím jak super chlapa jsem si vybrala😉 a pokud mám v ambulanci staršího pacienta a vždycky s ním chodí dcera nebo manželka a najednou přijde sám nebo se synem, taky se zeptám, kde je dcera/manželka. Jednak to může být relevantní a druhak mi to přijde jako projev zájmu, small- talk. Moje bankovní poradkyně se mě taky vždycky ptá, jak se má dcera a jak to teď vypadal na aro a nijak z toho nešílím.

alexovka
23. dub 2021

@gramar a kdo píše, že u DR tam nemá otec co dělat? Zakladatelka psala, že dotaz na matku přišel při třetí návštěvě co tam matka nebyla. Když tam pak volala co to bylo, sestra ji ujistila, že je vše Ok :

Načež jsem dostala odpověď, že se ho jenom ptali, co je se mnou, že prý jsou spíš zvyklý, ze s detma chodí maminky. A po celou dobu se sestřička smála a ujistovala mě, že si prý přítel celou věc špatně vyložil.

Není to dostačující vysvětlení? To tam jako příště naběhne a bude dělat dusno, chtít kartu malé a měnit DR? A co bude teprve dělat, až se s DR neshodne na léčbě nebo diagnóze? Bude chtít odložit očkování, atd? Rovnou bude volat policii a dávat trestní oznámení?

jako_mala_holka
23. dub 2021

My chodíme s manželem oba, vyhovuje nám to a naštěstí nikdo nic ještě nekomentoval

felixfelicis
23. dub 2021

Ehm, muj manzel byl s dítětem sam u pediatra na p.r.v.n.i prohlídce po příjezdu z porodnice. Potom byl sám na jedné konzultaci nad ramec prevence a na dvou dalších prohlídkách, kdy s sebou bral i starší sourozence, ja byla mezitím doma a odpocivala. No jesteze se nás pldd nebál, jestli jsem nevzala kramle😀 S konverzacni otázkou bych neměla problém, ale podle popisu to tak nevyznelo. Dřív se chodilo i kontrolovat domu "rodinné prostredi", ještě v terminovce nejstaršího syna jedna maminka resila, ze se chce dr. podívat, jakou a kde má doma postylku atd. To už je naštěstí přežitek, stejně jako by měl být nezajimajici se otec.

amiranda
autor
23. dub 2021

@somalicats ty jsi to četla mezi

@somalicats ty jsi to četla mezi řádky nebo co??? Zeptat se kde jsem doktorka může. Ale aby při odchodu příteli řekla, že pokud nepřijdu příště, takže to bude řešit je trochu přes čáru, neeeee???!!!

somalicats
23. dub 2021

@amiranda A copak jí Tvůj přítel na otázku, kde jsi, původně odpověděl? To tu totiž nezaznělo. A to je celkem klíčová informace.

Strana
z6