Návštěva lékařky. Jaký na to máte názor?
Zdravím damy😊 jsem zde čerstvé registrovaná. A hned nazacatku by mě zajimal vás názor na to co se nám s přítelem teď stalo... Máme spolu 6-ti měsíční holčičku "Tiffany". Se kterou pravidelně navštěvujeme dětskou lékařku. Vždy 1x za měsíc. S tím, že první 3 navstevy jsem s malou byla u lékařky ja a když měla být 4 prohlídka, nebylo mi dobře a tak mi partner nabídl, že s malou půjde na prohlídku on. Měla jsem z toho tedy trochu obavy (přece jenom je to chlap). A u lékařky musí být člověk obratný ve svlékání, přebalování a ještě konzultovani s doktorkou (vždyť to znáte). No ale nakonec když jsem videla to jeho nadšení, že s ní půjde, je totiž velmi "hrdý otec". Tak jsem zkrátka na to kývla... No a přítel se vrátil domů naprosto nadšený a unešeny, jak to tam probíhalo, prý na něho byly moc milý, se vším mu pomohli a Tiffanku vychvalili do nebes. Takže odtamtud odcházel pyšný jako páv. Byla jsem na něj taky pyšná, jak to zvládnul. Jediné co mi vrtalo hlavou bylo to, že na něho byli milý, což se u mě tedy říct nedá. Mě tedy sestřička nikdy nevitala s úsměvem a nadšení. No každopádně když se blížila 5 návštěva lékařky, tak se přítel sám už dopředu dozadoval, že tam půjde on. Tak se ho zase nechala jít a on se opět vrátil s tou nadšenou náladou, jak bylo všechno úžasné. S konstatovala jsem to slovy: "fajn tak s malou budeš lékařské návštěvy absolvovat ty. A dál jsme to neřešili. Přítel šel tedy na 6 návštěvu k lékařce už automaticky. Takže abych to shrnula, ja tam byla 3x a on tam šel teď po třetí. S tím, že domu se vrátil v naprosto rozloženém a smutném stavu... Paní doktorka totiž, kde jak vstoupil do ordinace ho začala bombardovat otázkami, kde jsem ja. Pak podotkla, že oni nejsou blbý, že mají oči. A na závěr mu řekla, že jestli příště nepřijdu ja, tak že to budou řešit... A to ještě chudák jak tam poslouchal tyhle nesmysly. Tak malá, i když nam nikdy nepláce, je to abnormalne klidný dítě, tak v té ordinaci nejspíš vycítila tu negativni náladu a celou dobu tam plakala (chudinka)...No řeknu vám, že mě přítele bylo tak líto, když jsem ho viděla jak se vrátil od té lékařky. On byl jak hromádka neštěstí. No nicméně ja jsem samozřejmě nelenila vzala telefon a do ordinace jsem okamžitě volala. Slusne jsem se zeptala, co přesně se v ordinaci dělo a že se mi přítel vrátil domu rozpoloženy. Načež jsem dostala odpověď, že se ho jenom ptali, co je se mnou, že prý jsou spíš zvyklý, ze s detma chodí maminky. A po celou dobu se sestřička smála a ujistovala mě, že si prý přítel celou věc špatně vyložil. No tak jsem to skousla a dodala, že příští návštěvu u lékařky podstoupime společně... A mě by teď zajímalo, co si o tom myslíte a co byste na mém místě dělali vy. Mě se to totiž přes noc rozlezelo v hlavě a došlo mi, že přítel by si těžko sam vymyslel takový příběh. No a hlavně... Se chci postavit za svoji rodinu!!! Co my má kdo psychicky rozhazovat přítele a rozplakavat dceru. Tak mi, prosím, napište Vaše názory. Budu se tesit😉
@klokanka31 v tom případě nedělá svou práci správně, ale to ti vyhovuje, takže pro tebe ok👍
@somalicats lépe bych to nenapsala, díky 👍
@somalicats Asi jsem blbá, ale sociální anamnéza znamená jako co? To se nás má doktor jako ptát kde bydlíme, jaké máme s manželem vztahy nebo co?
@klokanka31 přesně tak. Lékař se na ní běžně ptá pri převzetí dítěte do péče a dále průběžně... Úplně běžná věc.
@neomenia Mně vyhovuje že o malou se stará velmi dobře.To se od pediatra očekává. A patří k nejlepším v okrese, takže bych neřekla že něco dělá špatně.
@klokanka31 to netvrdím, jediné, co píšu, je, že soc. anam. je běžná součást péče. To je vše.
@neomenia Když si malou bral do péče (byl jí jeden den), tak mu stačil papír z porodnice, a tak jako při dalších návštěvách ho zajímá zdravotní stav dcery. Jestli roste, když potřebujeme s něčím poradit tak poradí, ale rozhodně se nám nebourá do soukromého života.
@klokanka31 Částečně ano. Nemysli si, tomu lékaři je putna, jestli máš barák za 30 mega nebo bydlíš v podnájmu. Ale když má to dítě nějaké vleklé zdravotní problémy, tak mimo jiné to, jak bydlíte, dokáže celkem slušně napovědět - pokud třeba bydlíš v bytě někde v zavlhlým baráku, už bere v potaz například i možnost plísní - tj vliv na zdraví dítěte (a upozorní na to, že i Ty a manžel díky tomu můžete mít problém) - to neřeší kvůli tomu, aby na vás posílal/a sociálku.
Naše pediatra například naše poměry zná, včetně střídavky. A když teď v březnu ex chytil covida a nakazil i naše dvě holky, co střídáme, a v půlce izolace mi hystericky volal, že už je v bytě v paneláku mít nemůže, protože mu z nich praskne hlava a ať si pro ně okamžitě přijedu, tak když pominu to, že já musela vymyslet, jak to doma (máme malý domek se zahrádkou) vymyslet, aby se holky po dobu izolace nepotkávaly s manželem ani s miminem, já měla teprve čerstvě po druhé dávce očkování a k tomu jsem těhotná - tak jsme to s naší pediatrou pořešily po telefonu celkem rychle, jak postupovat dál, protože ona už spoustu informací znala.
A ne, to získávání sociální anamnézy neslouží k nabourávání do soukromého života 😉
@klokanka31 hele končím diskuzi, jsem ráda, že jsi spokojená.
@neomenia To jsem ☺ snad i ty 😉
@somalicats Tak ale to každýho rozumnýho člověka napadne že být v zavlhlém bytě, nedejbože s plísní, není dobré pro zdraví dětí ani dospělých...A měli by si to řešit dřív než jim to poradí doktor.
@klokanka31 Divila by ses, kolik lidí to ani nenapadne 😉
Aneb jak udelat z prdu kulicku 😆😆🤦
@sudylichozrout já si vždycky říkám, že nevím, jestli tihle lidé jsou vlastně hrozně šťastní (a hledají problémy v kravinách, protože jinak nemají co řešit) anebo hrozně nešťastní (protože vidí problém a příkoří v každé protivné sousedce, prodavačce a jiných banálních situacích).
@drep Dobra poznamka 😆👍
@klokanka31 ja bych byla v klidu 😂 at si resi, co chce, pokud se nemam ceho bat 🤷♀️ pokud se radne staram o dite, tak klidne at posle socialku. Bala bych se v pripadr, ze je neco v neporadku. Rozhodne bych tam nevolala jak nejaka histerka. Ale my oba s manzelem jsem prkny drzky, takze bud by ji manzel sam osobne poslal do prd... a nebo by se tomu zasmal a rekl ji, jak je libo.
@drep To je dobra otazka. Osobne si myslim, ze jsou spis nestastni, si vem, kolik pres ne tece negativni energie...
@aarriel Jo proto jsem psala že bych tam just nechala jít otce, mě by totiž asi zajímalo co by jako chtěla řešit a když není co skrývat a to přesto všechno že OSPOD je instituce kterou nesnáším, nemám k ní důvěru a jsem přesvědčena že to je mor (čest výjimkám, ale já na ně bohužel opravdu neměla štěstí)...
@drep Inu otázka je co je "lepší" jestli to že dělají problém kde není, nebo to že jsou nešťastní a vybíjí se to na jiných...
Jak jsem psala výš, konverzacni otazka by mě nevykolejila, ale stran sociální anamnezy se mě pldd cilene neptal nikdy na nic🤔 Sice u nás není co řešit - chodíme jenom na prevenci a zadna nestandardní rodinná situace se u nás nevyskytuje, ale stejně🙂 (a s kvalitou péče jsem úplně spokojena)
Můj muž taky chodí s dcerou protože já neridim a ted v covidu může jít jen jeden rodič ano vím že na to nemají právo ale člověk si nechce dělat problemi . Každopádně jeho to baví vzdy si vezme košily a jde když jsou tam ostatní maminky tak čuci jak puk. Doktorka vzdy řekne ať pozdravuje maminku a konec .
@aarriel Tak jasně, taky se nemáme čeho bát, ale já nesnáším když se kdokoliv zajímá o moje soukromí. A je mi jedno jestli by to byl doktor, pošťák nebo udrbaná sousedka.
Určitě bych zavolala a zajímala se, co to mělo znamenat. Těžko říct, co se jí honilo hlavou, ale přijde mi to teda zvláštní. 😃Manžel taky občas s dětmi chodí. Nevidím na tom nic divného...
Asi napíšu knížku anekdot "z pediatrovy čekárny," hej to není možný, co jsou lidi schopní řešit. 🙈
@somalicats Já se přiznám, že teda tyhle konverzační otázky od lékaře taky nechápu. Na co je doktorce informace, že je maminka třeba u kadeřnice? To není žádná sociální anamnéza, dr je prostě zvědavá. A pak se divíme, že se všude u dr čeká dlouho, když si potřebují popovídat a sbírat nesmyslné informace.
@prejeta_zaba Lidi? Spíš lékaři, co je jim po tom 😂
@kassandra1 protoze by ji chlap mohl i odpovedet, vite my se rozvadime a dite mam ve sve peci? To uz dulezita imformace je. Jako asi, ze he u kadernice ji je asi opravdu jedno.
@aarriel Takže se bude každou další návštěvu ptát znovu, pro případ, že by se rozváděli? 🙂
@kassandra1 Tak tech 10 vterin na odpoved ve stylu "maminka si dnes udelala volno" fakt zvysi cekaci dobu u lekare 😀😀😀

@klokanka31 Naopak, už Ti to tu psaly výš i kolegyně - sociální anamnéza je pro toho pediatra taky důležitá.
A jen tak mimochodem - sama předpokládám chceš, aby se k Tobě lékaři a sestry chovali slušně. Slušné chování ale vychází mimo jiné i z toho, jak se Ty chováš k nim. Pokud na slušně položenou a dost pravděpodobně jen konverzační otázku "kde je maminka", když předtím chodila ona a teď najednou chodí tatínek, pošleš doktora do háje, tak sorry jako, to má do slušného chování dost daleko.
A k té sociální anamnéze, co tu řešíš s @neomenia: z ní hlavně vychází pak právě ta kvalitní péče o dítě. Pokud dr. zná tu rodinu jako takovou, tak se spoustou věcí už se nemusí zdržovat a ptát se na ně. Chceš kvalitní péči - chceš. Tak ale taky musíš tomu lékaři k tomu dát nějaké informace. My nemáme věštecké koule, abychom se do nich koukli a řekli si "jo, tady to mají takhle, fajn".